"Єрмак поводиться, як перша особа країни", – експерт прокоментував обіцянки глави Офісу Зеленського Кремлю у Берліні

пн, 09/14/2020 - 16:30
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
з відкритих джерел

Про справжній предмет перемовин в Німеччині повідомила російська сторона – в Москві бажають зміни постанови Верховної Ради про місцеві вибори в Україні. Які політичні наслідки в зв’язку з цим очікують нашу державу, в інтерв’ю ASPI news розповів політолог Тарас Чорновіл.

Глава ОПУ Андрій Єрмак, віцепрем'єр-міністр Олексій Резніков, член української делегації в ТКГ Андрій Костін та інші представники уряду 11 вересня в Берліні взяли участь у зустрічі політичних радників лідерів держав – учасниць Нормандського формату. За повідомленням офіційної веб-сторінки Президента України, "учасники підтримали заклик України щодо необхідності вжиття вичерпних заходів стосовно продовження сталого та всеосяжного режиму припинення вогню".

Більш говірким за підсумками зустрічі був заступник керівника Адміністрації президента РФ Дмитро Козак, який сказав російським медіа, що українські переговорники пообіцяли переглянути постанову про призначення місцевих виборів. "Домовилися, що найближчим часом Рада розгляне проєкт документу, що коректує постанову, ухвалену 15 липня", – розповів російський чиновник. Єрмак був змушений 13 вересня в етері телеканалу "Україна" заяву Козака спростовувати, повідомивши, що в Берліні українська сторона не брала на себе жодних зобов'язань з перегляду постанови парламенту про призначення місцевих виборів на 25 жовтня.

ASPI news: Через що, на вашу думку, на зустрічі політичних радників лідерів країн з боку Києва такого радника якраз не знайшлося?

Питання не риторичне, а достатньо серйозне, бо переговори у цьому форматі передбачають участь радників лідерів країн з політичних питань. В деяких країнах функціонал подібних радників дуже чітко виписаний. Наприклад, в США такий чиновник прирівнюється за статусом фактично до міністра. В інших країнах це менш формалізовано, проте функціонал радників з політичних питань все ж визначений. Більше того, в Україні також є такий радник президента – Руслан Демченко. Він фаховий дипломат, має статус Надзвичайного та Повноважного Посла України, відповідає за питання зовнішньої політики в президентському офісі. Чи він хоч якось впливає на зовнішню політику, сказати важко. Проте Демченко єдиний, хто за своїм функціоналом, підготовкою, освітою, всіма допусками до інформації, зокрема, таємної мав би цим займатися.

Коли ми говоримо про главу Офісу президента, виникає питання, чи має він відповідні повноваження, щоб представляти країну на перемовинах в Берліні? Повноваження керівника ОП чітко виписані в посадових інструкціях. Інших функцій він виконувати не може, якщо вони на нього офіційно не покладені. Особливість цієї посади така, що вона принципово деполітизована. Якими б не були погляди Бориса Ложкіна або Ігоря Райніна (глави Адміністрації президента за часів Петра Порошенка – Авт.), різниці між чиновниками ми не помітили. Керівнику Адміністрації президента заборонено втручатися в політику.

Глава ОП в принципі може одночасно бути радником президента з політичних питань, проте він має зайняти відповідну посаду за сумісництвом згідно з указом президента. Той же Єрмак міг би бути за штатом керівником офісу, а поза штатом – радником. Хоча у такому випадку все одно б виникала певна правова колізія. Наразі Єрмак замість забезпечувати діяльність президента, тобто займатися прямим своїм обов’язком, поводить себе щонайменше, як канцлер країни, а не як її головний канцелярист. Тут виникає не лише питання про допустимість таких речей, а й наявності політичного конфлікту інтересів. Наразі відбувається пряме порушення закону, президентом ігноруються правові норми. Робиться, як хочеться, навіть не Зеленському, а Єрмаку.

Подібне за часів незалежності було, проте лише короткий період у відносинах між Віктором Януковичем та керівником адміністрації президента Сергієм Льовочкіним. Пригадуєте, у 2009 році Янукович вів перемовини з тодішньою прем’єркою Юлією Тимошенко про перерозподіл влади. Льовочкін був категорично проти, активно робив політичні заяви, діаметрально протилежні висловам президента, зірвавши таким чином переговори.

ASPI news: Чому у складі української делегації не було жодного кадрового дипломату?

Тому що жоден дипломат не погодиться брати участь у таких перемовинах. Вони вивчають історію, геополітику, практику міжнародних відносин. Дипломати дуже добре розуміють, що стоїть за компромісом з Росією. Вони не можуть не знати про, наприклад, Женевські конвенції. Хоча Єрмак закінчив Інститут міжнародних відносин КНУ ім. Шевченка, є спеціалістом з міжнародного приватного права. Тому не знати про конвенції він також не може.

А саме предмет переговорів, в яких бере участь глава ОП, напряму суперечить Женевським конвенціям, бо згідно з документами, проводити вибори на окупованих територіях не можна. Фаховий дипломат, якщо він не є абсолютно продажною людиною, такого не підпише.

ASPI news: Заступник керівника Адміністрації президента РФ Козак повідомив, що українці пообіцяли йому внести зміни у постанову парламенту щодо проведення місцевих виборів? Попри те, що Єрмак це заперечує, як вони взагалі збираються через Верховну Раду вирішувати це питання?

Коли люди свідомо брешуть і намагаються приховати правду, це стає аж занадто помітним. Вони навіть не змогли вмовити російську сторону, щоб та їм трохи підіграла. Кремль поставив завдання, а як вони його будуть виконувати, Москві наплювати. Коли Резніков каже, що вони нічого не обіцяли, а просто поінформували росіян, що до Верховної Ради буде внесено проєкт відповідної постанови, можна розсміятися.

Наразі Росія напряму втручається в питання внутрішньої політики України. Пригадуєте, Путін з Зеленським вже обговорювали питання внутрішньої політики та законодавства нашої держави, зміни до Конституції України. Хоча Зеленський не запитав у російського президента про сфальсифікований референдум в РФ, про вихід Кремля за рамки міжнародного права тощо.

Українська сторона намагалася пояснити, що внести зміни в постанову Ради неможливо. Але Москві все це не цікаво. Після цього Банкова не дала жорсткої публічної відповіді. І тепер влада намагається викручуватися. Очевидно, триває пошук необхідної кількості голосів у парламенті. Ймовірно, шукають юридичний спосіб провести цей документ. А це неможливо.

Існують укази, постанови та інші документи, котрі носять характер акту одноразової дії. Наприклад, укази президента про кадрові призначення. Пригадуєте, Зеленський одразу після інаугурації скасував купу указів Порошенка? Насправді, це грубе порушення. Бо указ – це акт одномоментної дії. Якщо ти вважаєш, що документ був незаконним, то потрібно провести судову процедуру. Якщо ж потрібно звільнити якусь людину з роботи, то потрібно діяти в межах процедури, передбаченої для відповідної посади. Але просто скасувати указ не можна!

Так само і у випадку постанови парламенту, яка запустила виборчий процес. І цей документ вже більше нічого не регулює. Єдине, що вони можуть зробити – це скасувати постанову, зупинити виборчий процес, ухвалити нову постанову та оголосити початок нового виборчого процесу. Але в такому разі неможливо вкластися в терміни згідно з чинним законодавством. Тоді місцеві вибори взагалі зриваються. А оскільки дата виборів виписана в Основному законі, то будемо мати антиконституційний заколот.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

РФ не використовує Кримський міст для постачання зброї та засобів ураження після успішних українських атак. Нині окупанти намагаються його відновити, однак Україна має потенціал, щоб повністю його знищити.

18:19, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Глава українського Уряду Денис Шмигаль окреслив низку важливих питань перемовин. Очільники українського та польського урядів підписали Спільну заяву, у якій окреслили поточні двосторонні відносини та подальші плани.

17:33, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Україна і Польща наблизились до рішення щодо зернового питання, але воно не зможе всіх влаштовувати. Про це сказав прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск за підсумками переговорів з українським колегою Денисом Шмигалем 28 березня.

16:59, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Київська міська військова адміністрація 28 березня повідомила про рішення невідкладного засідання Ради оборони міста Києва щодо забезпечення безпеки в столиці.

16:17, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

США відкидають версію росіян про нібито причетність України до теракту у Підмосков'ї. Теж саме стосується звинувачень США та Великої Британії.

14:16, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Україна має отримати західні винищувачі F-16, згідно з раніше встановленими планами та графіками. Про це у заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час онлайн-брифінгу для світових ЗМІ.

13:43, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Державний секретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ провели телефону розмову під час якої обговорили допомогу Україні. Про це повідомили у Держдепартаменті США.

11:39, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Російські ракетні атаки на цивільні об’єкти енергетичної інфраструктури України, які здійснює Путін, виходять за межі людського розуміння.

10:54, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Російський терор проти Харкова набуває особливої підлості. Зміцнення протиповітряної оборони України, а також надання винищувачів F-16 - життєво важливі завдання.

10:25, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Служба безпеки України знає достатню кількість інформації про ліквідацію зрадників і військових злочинців на окупованих територіях і всередині РФ. Йдеться, зокрема, про Іллю Киву та Владлена Татарського.

22:24, Вчора
Новини «Політика»
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

РФ не використовує Кримський міст для постачання зброї та засобів ураження після успішних українських атак. Нині окупанти намагаються його відновити, однак Україна має потенціал, щоб повністю його знищити.

18:19, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Глава українського Уряду Денис Шмигаль окреслив низку важливих питань перемовин. Очільники українського та польського урядів підписали Спільну заяву, у якій окреслили поточні двосторонні відносини та подальші плани.

17:33, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Україна і Польща наблизились до рішення щодо зернового питання, але воно не зможе всіх влаштовувати. Про це сказав прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск за підсумками переговорів з українським колегою Денисом Шмигалем 28 березня.

16:59, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Київська міська військова адміністрація 28 березня повідомила про рішення невідкладного засідання Ради оборони міста Києва щодо забезпечення безпеки в столиці.

16:17, Сьогодні