Головний санлікар Ляшко пояснив, як відбуватиметься голосування на місцевих виборах в умовах COVID-19

пт, 10/02/2020 - 16:54
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
з відкритих джерел

На невтішному статистичному тлі коронавірусу триває підготовка до проведення місцевих виборів 25 жовтня. Так, станом на п’ятницю, 2 жовтня, в Україні, за даними РНБОУ, зафіксований новий добовий рекорд COVID-19 – захворіло 4633 особи, померло 68 людей.

Тому головні питання, які мають бути вирішені щонайменше до 9 жовтня, коли почнуть працювати виборчі комісії на місцях, обертаються навколо безпеки громадян. Вони стосуються: законодавчого врегулювання особливостей проведення виборів у період карантину; фінансування карантинних заходів виборчого процесу; забезпечення заходів безпеки у роботі виборчих комісій, діяльності кандидатів, агітації, під час підготовки до дня голосування в умовах пандемії; організації безпечного голосування на виборчих дільницях; голосування громадян з діагнозом COVID-19; підрахунку голосів та передачі документів до комісій вищого рівня. Наразі в Україні має бути створено 28 588 виборчих дільниць та залучено до 500 тис членів виборчих комісій.

Позиція центральної влади

"Наразі необхідно забезпечити як виборчі права громадян, так і право людей на здоров'я, безпеку і життя, – говорить нардеп від фракції "Слуга народу" Віталій Безгін. – Втім, чинне законодавство недосконале. Законопроєкт №4117, який мав би врегулювати ці питання, не проголосований через карантин у парламенті. Ймовірно, його так і не ухвалять, бо заплановано лише одне позачергове засідання Ради стосовно Держбюджету, яке відбудеться 20 жовтня. Тому варто скликати раніше ще одне позачергове засідання. Сьогодні, згідно з постановою уряду, забезпечення протиепідеміологічних заходів покладене на органи місцевого самоврядування. Це кричуще неправильно, оскільки органи місцевого самоврядування й так першими стикнулися з проблемою епідемії. Згодом відбувся секвестр бюджетів, і тепер на громади знову поклали додатковий тягар. Це не дасть нічого хорошого щодо забезпечення громадян. Але це дасть ще більшу напругу між центром і місцевою владою, ставлення до Києва яких й так вже вкрай політизовано в контексті чинної виборчої кампанії. Депутати спільно з асоціацією міст та урядом мають знайти збалансоване рішення".

"Якщо не відбудеться позачергове засідання Ради, і закон не ухвалять, – прокоментував член Центральної виборчої комісії Андрій Гевко, – то … будемо жити, як живимо зараз. Уже неодноразово ЦВК роз'яснювала законодавчі колізії, пов’язані з чинними місцевими виборами. Найбільш складне питання – забезпечення голосування людей, що знаходяться на самоізоляції. Це найкритичніше, що потрібно врегулювати на законодавчому рівні. У нас є процедура голосування за місцем проживання. Єдине, що ми врегулюємо – порядок здійснення цього голосування. Думаю, зрештою ми вийдемо з цієї ситуації. Хоча сподіваємося, що законопроєкт буде розглянуто та ухвалено".

Позиція Міністерства охорони здоров'я

Заступник Міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко розповів, як буде організовано процес голосування на дільницях.

1. Перед входом до дільниці буде здійснюватися температурний скринінг. Якщо у людини виявлять високу температуру або інші ознаки гострого респіраторного захворювання, її допустять до голосування, проте за окремим маршрутом до окремої кабіни. При цьому всіх присутніх повідомлять про загрозу.

2. В приміщеннях для голосування всі мають дотримуватися масочного режиму. Якщо виборець відмовляється надягнути маску, його допускають, проте за тим самим окремим маршрутом. Плюс поліція одразу після волевиявлення має скласти на нього протокол про адміністративне порушення.

3. В приміщенні не має бути більше трьох людей в черзі біля кожного столу. Влада не може регулювати кількість спостерігачів на виборчих дільницях з розрахунку кількості людей на один метр квадратний. Проте МОЗ закликає до свідомого та відповідального ставлення.

4. Агітаційні матеріали рекомендовано розміщувати зовні приміщень для голосування.

5. Члени виборчої комісії мають надягати  маски, екранні щити та рукавички. Якщо один з членів захворів, то інших не відправляють на самоізоляцію лише в тому випадку, якщо під час підготовки та проведення виборів всі вони використовували засоби індивідуального захисту.

6. В освітніх закладах буде організовано 12 тисяч виборчих дільниць. Тому для виборців має бути організований окремий від учнів вхід. Крім того, МОЗ ініціює, щоб осінні канікули розпочалися на 10 днів раніше, ніж було заплановано, для розділення освітнього та виборчого процесу.

Позиція місцевої влади

"Ми представляємо 911 муніципалітетів, в яких проживає 85% населення України, – повідомив виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан. – Сумнозвісна урядова постанова №846, яка поклала обов’язки з фінансування протиепідеміологічних заходів під час виборів на місцеві бюджети, прямо порушує Конституцію. Бо фінансування проведення місцевих виборів повністю лягає на державу. Наразі ми оскаржуємо у суді цю постанову уряду. Якщо у місцевих бюджетах будуть відсутні кошти на вибори, а вони відсутні у всіх, то під загрозою опиняються 85% відсотків наших громадян. А потрібно приблизно 500 мільйонів гривень. Не можна ставити у залежність від спроможностей бюджету обсяг фінансування таких заходів. Друге. Законодавець передбачив т.зв. "коронавірусний фонд". Тому, пропонуємо скасувати постанову та фінансувати протиепідеміологічні заходи з фонду".

Виконавчий директор Асоціації міст України пояснив, що навіть за наявності у громад резервних фондів, вони не можуть використати їх на вибори. "Ми стикнемося, що потім або Рахункова палата, або аудиторська служба при перевірці місцевих бюджетів визнає використання цих коштів нецільовим, – зазначив Слобожан. – Прикриття постановою Кабміну не врятує від відповідальності. Ви знаєте про визнання низки актів щодо карантину неконституційними. Як потім захиститися юридично?"

Висновки та коментар експерта

Отже, центральна влада до виборів в умовах карантину готова погано. Не бажаючи брати на себе політичну, а також фінансову відповідальність, центр перекинув свої обов’язки з проведення виборів на плечі місцевих органів влади. В свою чергу, не всі територіальні громади мають відповідні фінанси для організації процесу відносно безпечного проведення виборів. Проте поголовно всі місцеві керівники, навіть маючи грошові резерви, не готові нести відповідальність перед Рахунковою палатою за нецільове використання коштів. На тлі подібної патової ситуації вибори все одно мають відбутися, після чого ми побачимо черговий виток пошуку винуватців.

"Епідемія коронавірусу – важлива політична подія, – розповів директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко. – Коли йдеться про якесь масове явище, то завжди виникає питання, хто несе відповідальність? Наразі добре прослідковується роздратування українців діями влади. Громадяни не чекали на другу хвилю коронавірусу, та й влада теж її не чекала. Проте керівництво держави має бути концентратом компетенції та спільних ресурсів, тому саме воно несе відповідальність за все, що відбувається у державі. З цієї причини український чиновник передусім думає, як ухвалити таке рішення, щоб зняти з себе відповідальність, щоб негативні наслідки його дій не вплинули на кар’єру та статус. Коронавірус – фактор ризику. Я не наважуся сказати, від чого вищі ризики – від президента Володимира Зеленського, голови його офісу Андрія Єрмака, прем’єра Дениса Шмигаля, або від епідемії?"

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

"Щодня Росія вбиває людей та руйнує критично важливу інфраструктуру в Україні. Вчора сталася ще одна жахлива атака. Росія влучила трьома ракетами в густонаселений район Чернігова. Щонайменше 18 людей загинули та ще 78 отримали поранення. Це - терор у його найжахливішому прояві", - сказала вона.

21:15, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Якщо Україна програє протистояння з Росією, то може початися Третя світова війна. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю британському BBC.

20:24, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель наголошує, що не можна постійно розраховувати на США, Європа має дати Україні системи протиповітряної оборони з власних запасів.

20:14, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов з обережністю ставиться до прогнозів щодо того, чим закінчиться війна Росії проти України.

18:15, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Лідер іранської опозиції Алі Реза Резазаде зазначив, що сьогодні о 10:30 по Вашингтону відбудеться перше голосування за правила, які дозволять пустити всі 4 закони в зал, що стосуються Пакету допомоги для України — в цьому голосуванні потрібна буде проста більшість голосів. Далі, як зазначає Алі Реза Резазаде розпочнеться розгляд їх правок. 

16:23, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Віце-президент іранської опозиції Алі Реза Резазаде зазначив, що в перемовинах Дональд Трамп вказав на необхідність існування України, як вільної держави для США, та нарікнув європейським союзникам за їх байдужість та недостатню підтримку Києва. 

15:35, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Лідер іранської опозиції Алі Реза Резазаде зазначив, що сьогодні о 10:30 по Вашингтону відбудеться перше голосування за правила, які дозволять пустити всі 4 закони в зал, що стосуються Пакету допомоги для України — в цьому голосуванні потрібна буде проста більшість голосів. Далі, як зазначає Алі Реза Резазаде розпочнеться розгляд їх правок. 

15:26, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Віце-президент іранської опозиції Алі Реза Резазаде зазначив, що в перемовинах Дональд Трамп вказав на необхідність існування України, як вільної держави для США, та нарікнув європейським союзникам за їх байдужість та недостатню підтримку Києва. 

14:29, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Російські війська 19 квітня масовано атакували Дніпро та область, внаслідок чого є загиблі та постраждалі. РФ повинна відповідати за свій терор. Про це заявив президент Володимир Зеленський у Telegram.

13:58, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Колишній президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп розкритикував Європу за недостатню допомогу Україні. Він вважає, що "виживання і сила України" мають бути "набагато важливішими для Європи, ніж для США".

12:31, Вчора
Новини «Політика»
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

"Щодня Росія вбиває людей та руйнує критично важливу інфраструктуру в Україні. Вчора сталася ще одна жахлива атака. Росія влучила трьома ракетами в густонаселений район Чернігова. Щонайменше 18 людей загинули та ще 78 отримали поранення. Це - терор у його найжахливішому прояві", - сказала вона.

21:15, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Якщо Україна програє протистояння з Росією, то може початися Третя світова війна. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю британському BBC.

20:24, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель наголошує, що не можна постійно розраховувати на США, Європа має дати Україні системи протиповітряної оборони з власних запасів.

20:14, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов з обережністю ставиться до прогнозів щодо того, чим закінчиться війна Росії проти України.

18:15, Вчора