Хто хоче "рулити" у Громадській раді за "нової податкової"

ср, 01/29/2020 - 19:15
последние новости в Украине останні новини в Україні

Старі обличчя йдуть вслід за реформованим державним органом.

Нещодавно, перед Новим роком, було сформовано Громадську раду при Державній податковій службі України. Інформація про це була опублікована на офіційному веб-сайті ДПС.

Громадські ради при центральних органах виконавчої влади – це, як відомо, консультативно-дорадчий орган, що складається з представників профільних громадських організацій. Громадська рада при ДПС створювалася як рада при новоствореному органі, сфера діяльності якого знаходиться в процесі реформування. Проте, сталося не так, як гадалося, і в склад Громадської ради новоствореного органу увійшли особи, яких можна назвати словом "рішали". Вони довгий час крутилися навколо податкових органів, паразитуючи та намагаючись вирішувати питання у корупційний спосіб. Тож, спробуємо розібратися "who is who" в складі нової Громадської ради.

За результатами установчих зборів з формування Громадської ради керівником установчих зборів було обрано Дмитра Олексієнка. Згідно з даними в мережі, Олексієнко очолював Громадські ради при Державній фіскальній службі з 2014 року. Уродженець Донецької області, Олексієнко з 1999 року проживає в Києві та працює в сфері аудиту. Свого часу Олексієнко отримував нагороду з рук сумнозвісного ексголови ДФС Романа Насірова, що може свідчити про його давню співпрацю з корумпованими фіскалами.

Раніше Олексієнко брав участь в конкурсі на посаду голови Державної податкової служби, що дало змогу ознайомитися з його статками. Власник декількох аудиторських фірм, Олексієнко задекларував лише близько 62 тисяч гривень сукупного доходу, враховуючи страхові виплати за 2018 рік.

Аудиторські фірми Олексієнка за останні роки демонструють значну виручку та заробляють гроші, в тому числі виграючи мільйонні тендери, маючи податковий борг та виконавчі провадження. Абсурдно, як для особи, що є головою Громадської ради при Державній фіскальній службі.

Проживає Олексієнко з сім’єю в квартирі, яка йому не належить, а користується він нею на незрозумілій підставі "зберігання речових доказів у кримінальній справі". Власником квартири є компанія ТОВ «Кей-колект», бенефіціарами якої є кіпрський офшор "Проматек Лімітед", а також іноземці Алекс Мунтяну та Каміл Гоца, що в свій час мали відношення до компанії Dragon Capital, а тепер керують регіональним фондом прямих інвестицій 4і Capital Partners. 

Варто зазначити, що ТОВ "Кей-колект" володіє майже 2,5 тисячами об’єктів нерухомості та фігурує у майже 1,5 тисячах судових справ, в тому числі відповідачем.

Прикметно, що відповідно до декларації Олексієнко отримав право власності на квартиру 16 листопада 2017 року. Проте він не вказував це майно в деклараціях про доходи, які були опубліковані 29 березня 2018 та 2019 року відповідно.

Більше того, згідно з декларацією про доходи, Олексієнко та члени його родини не володіють жодними транспортними засобами, матеріальними активами, не мають готівкових грошей та банківських рахунків, крім квартири в м. Вугледар Донецької області та заробітної плати. Згідно з декларацією, Олексієнко заробив за 2018 рік, цілих 55 тисяч гривень, а його дружина – 38 тис. 400 грн.

Як здійснюється оплата праці Олексієнка та його дружини за відсутності банківських рахунків – не зрозуміло. Гроші в касі на руки готівкою вже давно ніхто не видає. 

Правові підстави притягнення Олексієнка до відповідальності відсутні, оскільки він не є посадовою особою. Разом з тим, вище згадані факти змушують задуматися про порядність цього чоловіка і його наміри у Громадській раді, адже на посаді голови установчих зборів Олексієнко, швидше всього, зупинятися не планує. 

Раніше Олексієнко вже очолював Громадську раду при Міністерстві фінансів України. Дивний хід подій, адже жодних результатів роботи громадського діяча Олексієнка широкому загалу не відомо. Також Олексієнко не презентував жодного звіту про зроблену роботу в Громадській раді при ДФС, проте він рветься очолювати новостворену Громадську раду при ДПС.

Також цікавою персоною в новообраній громадській раді є Сергій Доротич. У Громадську раду він зайшов не один, а з групою орієнтованих на себе однодумців. Згідно з наявною у відкритому доступі інформацією, Доротич ніде офіційно не працює і вже майже 10 років займається громадською діяльністю.

Важливим є той факт, що Доротич у листопаді 2010 року став одним з координаторів Податкового майдану. Під час акцій протесту представників малого бізнесу проти ухвалення Податкового кодексу брав участь у переговорах з представниками уряду. 

Він же погодився на "сепаратний мир" Податкового майдану і фактично "злив" його, оголосивши рішення про розпуск Податкового майдану 2 грудня 2010 року. 

За інформацією учасників Податкового майдану, Доротич "злив" акцію протесту за вказівкою тодішнього першого віцепрем’єра, "регіонала" Андрія Клюєва. Це підтверджується тим, що в 2011 році Доротич отримав посаду директора Департаменту організації роботи Міністерства фінансів України, якою з ним, таким чином, "розрахувалися", та увійшов до Ради підприємців при Кабінеті міністрів України. 

Також заслуговує на увагу громадськості Тетяна Потопальська. Свого часу вона увійшла до групи "Податкова реформа" Реанімаційного пакету реформ. Як і попередні персонажі, вона вже входить до Громадської ради при Міністерстві фінансів України. Потопальська увійшла до Громадської ради як представник ГО "Українське ядерне товариство". Важливо зазначити, що у згадане громадське утворення входять компанії з орбіти ексдепутата ІІІ-VIII скликання Миколи Мартиненка, проти якого відкрито кримінальну справу у Швейцарії за звинуваченнями у корупції.  

Раніше Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосила Миколі Мартиненку підозру у відмиванні коштів та розтраті грошей державного підприємства. Тобто очевидно, що у Громадську раду іде особа причетна до олігарха-корупціонера. 

Це далеко не повний перелік сумнівних та одіозних осіб, які увійшли до Громадської ради при Державній податковій службі. За бажання його можна було б легко розширити, зробивши, таким чином, цих осіб більш впізнаваними. Ключове питання, однак, полягає в іншому. Дані особи, не дивлячись на усі відзнаки та регалії у минулому, коли увійшли до Громадської ради, отримали можливість множити корупцію, а не допомагати в реформуванні та роботі новоствореної Державної податкової служби. 
 

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Мобілізація чоловіків, які знаходяться у місцях позбавлення волі, дозволить розв'язати одразу дві проблеми: перенавантаження в українських в'язницях та потребу української армії в поповненні бійцями.

17:44, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Сьогодні річницю свого створення відзначає найстаріша компанія в Україні «Київметробуд», якій виповнилося 75 років. Перша ділянка Київського метрополітену від станції «Вокзальна» до станції «Дніпро», яка складалась з 5 станцій, була збудована компанією «Київметробуд» та введена в експлуатацію 6 листопада 1960 року.

16 квітня, 20:07
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Значна частина українських поліцейський наразі воює на фронті, або виконує завдання, які тим чи іншим чином пов'язані з обороною України.

13 квітня, 17:25
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Сьогодні Васильківська громада віддала шану та провела у останній путь полеглого Героя — Скородумова Олега Васильовича, що загинув виконуючи бойове завдання на Донеччині. Прощання відбулося в парку воїнів-інтернаціоналістів Венеція.

12 квітня, 18:34
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Українські військові поділились відео в якому знищують ворожу техніку та особовий склад противника на Донецькому напрямку. Гвардійці батальйонної групи Центрального ОТО та бійці 58 ОМБр ЗСУ зупинили штурм противника, що намагався захопити українські позиції поблизу населеного пункту Урожайне трьома одиницями ББМ, танком та піхотним взводом.

12 квітня, 17:17
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Військові підрозділу «Рух опору» подякували волонтеру, віце-президенту Іранської опозиції в Вашингтоні (NIC) Алі Реза Резазаде за надання технічної допомоги для виконання бойових завданнях.

9 квітня, 22:10
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Комітет Верховної ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував дозволити мобілізацію засуджених. Втім, призивати будуть не всіх.

9 квітня, 21:34
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Відповідно до Урядового плану, протягом 5 років (перший етап запланований на другу половину 2024 року) акциз має зрости:

8 квітня, 13:06
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

єОселя – це простий шлях до власного житла, адже замість відвідувань банків та заповнення безлічі анкет, довідок, тепер достатньо всього декілька кліків у додатку Дія. 

8 квітня, 12:26
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Ваучер надає можливість пройти навчання у роботодавця чи в закладах освіти по 124 направленням. Сума ваучера становить 30 тис. грн, якщо навчання коштує дорожче людина або роботодавець доплачує таку різницю самостійно.

5 квітня, 18:05
Новини «Суспільство»
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Мобілізація чоловіків, які знаходяться у місцях позбавлення волі, дозволить розв'язати одразу дві проблеми: перенавантаження в українських в'язницях та потребу української армії в поповненні бійцями.

17:44, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Сьогодні річницю свого створення відзначає найстаріша компанія в Україні «Київметробуд», якій виповнилося 75 років. Перша ділянка Київського метрополітену від станції «Вокзальна» до станції «Дніпро», яка складалась з 5 станцій, була збудована компанією «Київметробуд» та введена в експлуатацію 6 листопада 1960 року.

16 квітня, 20:07
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Значна частина українських поліцейський наразі воює на фронті, або виконує завдання, які тим чи іншим чином пов'язані з обороною України.

13 квітня, 17:25
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Сьогодні Васильківська громада віддала шану та провела у останній путь полеглого Героя — Скородумова Олега Васильовича, що загинув виконуючи бойове завдання на Донеччині. Прощання відбулося в парку воїнів-інтернаціоналістів Венеція.

12 квітня, 18:34