Правоохоронна система vs нападів на активістів: "Невже Каті треба було вмерти?"

6 листопада 2018
последние новости в Украине останні новини в Україні

"Каті треба було вмерти, щоб генпрокурор вирішив, що це його особисте горе? А три місяці пекельних страждань Каті не були горем? Каті треба було вмерти, щоб Геращенко визнав, що Торбін повинен назвати замовників?", - це уривок з посту на Facebook правозахисниці Ольги Решетилової. Втім чи дійсно смерть Катерини Гандзюк змусить правоохоронців працювати - питання.

Під час прощання з Гандзюк 4 листопада її друзі та колеги звернулись до медіа з проханням уникати формулювання "Катерина померла".

"Катю вбили. І ситуативний сьогоднішній діагноз через що сталася її смерть - це не є причина смерті. Причина - це напад на неї, облиття її кислотою. Катю вбили", - заявив один із активістів.

Саме після смерті Гандзюк президент Петро Порошенко вперше висловився з приводу нападів на активістів, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що це його особисте горе та заявив, що збирається подати у відставку. У зв’язки з цим суспільство почало висловлювати надію, що хоч і такою ціною, проте зрушення в розслідуванні нападів на активістів з’являться.

Ще наприкінці вересня під час акції “Ніч на Банковій" активісти вимагали створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування замовних злочинів проти активістів. Реакція забарилася більше ніж на місяць. ТСК була створена лише 6 листопада і лише після смерті Гандзюк.

Як заявив народний депутат Мустафа Найєм, ця комісія стосується не лише Гандзюк, а ще декількох десятків активістів і журналістів, на яких скоювались напади.

"Тимчасова слідча комісія - це інструмент парламентського контролю за перебігом слідства. Ми не можемо розслідувати, ми не можемо знайти винних, але ми можемо дати оцінку, яким чином проводяться слідчі дії. Наприклад, чи дійсно все коло підозрюваних розглядається, чи дійсно проводяться слідчі дії, чи дійсно допитуються люди, чи дійсно проводяться обшуки. Ми зможемо дати оцінку чи дійсно зараз працює Генеральна прокуратура та СБУ, чи вони просто відмахуються", - зазначив Найєм.

Втім самі ж активісти заявляють, що ТСК лише створили, а вона уже перетворилась на фарс. І вони обурені її складом. В першу чергу через те, що до складу комісії входить народний депутат Антон Геращенко, який під час слідства свідомо дезінформував суспільство.

"Ми розуміємо, для чого це робиться. Розуміємо, що фракції БПП і НФ хочуть отримати контроль в ТСК для того, щоб потім затягувати час, відволікати увагу суспільства від реального слідства, тим самим прикриваючи свою відповідальність за крах правоохоронної системи і тиск на активістів. (...) Ми не довіряємо більшості депутатів у Тимчасовій слідчій комісії ВР для проведення розслідування нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів і вважаємо її заздалегідь ангажованою",- йдеться у заяві активістів.

У прозоре та чесне розслідування справи Гандзюк та інших активістів не вірить не лише суспільство. Так, експерт з питань безпеки Сергій Шабунін заявляє, що МВС сьогодні не здатне виконувати свої обов’язки.

"Я був би дуже вдячний, якщо б ті, хто так щиро і так яро підтримують і намагаються захистити активістку Гандзюк, все-таки більш тверезо і насправді більш збалансовано подивилися на цю ситуацію. І розмірковуючи сьогодні про нездатність МВС функціонально виконувати свої обов'язки, це пряма відповідальність міністра і його оточення", - заявив він.

Варто зазначити, що голова МВС Арсен Аваков єдиний очільник правоохоронців, який не виступив в Верховній Раді під час заслуховування керівників силових структур.

Сам він сів у ложі для уряду, а виступати відправив очільника Нацполіції Сергія Князєва.

Крім того, юрист Ростислав Кравець зазначив, що перспектив у справі Гандзюк немає, бо справа взагалі не розслідувалась.

"І я можу закластися з ким завгодно, що воно закінчитися у нас відвертим зізнанням, тих хто сидить в СІЗО. Тому що з появою інституту так званої угоди зі слідством, в принципі в моїй практиці ще не зустрічалися випадки, коли б кримінальної справи закінчувалися реально вироками на підставі наданих документів, збору доказів, свідків", - зазначив юрист.

Схожу думку поділяє і правозахисниця Тетяна Яблонська.

"В тому, що замоники не будуть знайдені, я майже впевнена. Тому що ми не знаємо з якого боку йдуть замовники - з боку влади чи опозиції. І ті, і інші зацікавлені в дестабілізації ситуації напередодні виборів", - заявила вона.

Водночас в дописі на Facebook-сторінці “Хто замовив Катю Гандзюк?” йдеться про те, що замовники нападу на Гандзюк були їй відомі. І вони відомі правоохоронцям - МВС та ГПУ. Замовником вважають Сергія Торбіна - учасника бойових дій на Донбасі, добровольця від “Правого сектору".

"У МВС та ГПУ все теж знають. Знають майже три місяці і нічого не роблять. Знають, але покривають. Знають, але домовляються. Знають і стають на один рівень із вбивцями. Знають і вбивають", - дописують активісти.

А посередником між замовником та виконавцями, який передавав останнім гроші, називають помічника народного депутата від БПП Миколи Паламарчука - Ігоря Павловського. Наступного дня після публікації допису депутат звільнив свого помічника, проте заявив, що не вірить у причетність Павловського до нападу.

"І ми знаємо, що Павловський був готовий здавати замовника. Одразу після арешту банди виконавців, Павловський чекав зі своїм адвокатом на арешт. Але арештовувати вищі ланки замовних вбивств не в традиціях нашого МВС та ГПУ. Павловський домовився. Павловський на свободі. Павловський фігурує у справі. Павловський - посередник між виконавцями та замовником. Павловський відповість за злочин і здасть замовника. Чому? Тому що в нього та силовиків немає вибору. Бо інакше діяти почнемо ми", - заявляють активісти.

Як показує досвід двох майданів у країні, суспільство дійсно може почати діяти. Чи допоможе це посадити замовників нападів - не факт, проте точно відомо, що тим, хто в ешелонах влади, не вдасться втриматись кріслах. Можливо, хоч страх цього змусить силовиків працювати?

Катерина Ейхман

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відставка Луценка: піар чи найближче майбутнє?

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Стаття

Біля Офісу президента України на час новорічних свят облаштували безкоштовну ковзанку, карусель, резиденцію Святого Миколая та святкові фотозони. Журналіст ASPI news відвідав локацію та розкаже, що очікує на гостей новорічної Банкової.

20 грудня 2021
последние новости в Украине останні новини в Україні Стаття

Президент України Володимир Зеленський подав до парламенту низку законопроєктів про множинне громадянство. Оцінку такій ініціативі для агентства ASPI news дав нардеп 9-го скликання Дмитро Разумков.

14 грудня 2021
последние новости в Украине останні новини в Україні Стаття

Члени парламентської фракції "Слуга народу" одягли футболки з написами "За Президента. Проти олігархів" на час виступу Володимира Зеленського зі щорічним посланням до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України. Кореспондент ASPI news дізнався у "Слуг", чому вони вирішили організувати такий флешмоб.

1 грудня 2021
последние новости в Украине останні новини в Україні Стаття

У понеділок 29 листопада відбувся Online Summit від Мінцифри. Для українців було презентовано нові сервіси, які будуть пов’язані із соціальною та пенсійною сферами.

29 листопада 2021
последние новости в Украине останні новини в Україні Стаття

Жан Беленюк готовий продати свою олімпійську золоту медаль на благодійному аукціоні. Про деталі майбутнього продажу інформаційному агентству ASPI news розповів сам олімпійський чемпіон і нардеп зі "Слуги народу".

12 листопада 2021
последние новости в Украине останні новини в Україні Стаття

Розвиток українського спорту завжди був важливим, проте трудомістким процесом. Особливо складно робите це зараз, в умовах коронокризи.

11 листопада 2021
последние новости в Украине останні новини в Україні Стаття

Верховна Рада повинна демонструвати правильний приклад українцям щодо питань вакцинації від COVID-19. Про це інформаційному агентству ASPI news повідомив нардеп Олексій Гончаренко.

3 листопада 2021
последние новости в Украине останні новини в Україні Стаття

Москва звинуватила Анкару у тому, що українська армія купленим у турків ударним безпілотником Bayraktar знищила артилерійський розрахунок окупантів на Донбасі. Як Україні слід відреагувати на заяву Туреччини щодо перейменування дронів, які використовує ЗСУ, пояснив політолог, нардеп III-VI скликань Тарас Чорновіл.

1 листопада 2021
последние новости в Украине останні новини в Україні Стаття

У суботу, 30 жовтня, на місцевих виборах у Грузії провладна партія "Грузинська мрія" упевнено перемогла у другому турі опозиційний "Єдиний національний рух" третього президента Міхеїла Саакашвілі. Наслідки вибору грузинів прокоментував політолог, нардеп III-VI скликань Тарас Чорновіл.

1 листопада 2021
последние новости в Украине останні новини в Україні Стаття

Чорнобильська аварія стала трагічною сторінкою для всього світу, однак для Російської Федерації – це стало приводом для створення фейків. Про це заявила співзасновниця StopFake Ольга Юркова.

28 жовтня 2021