Чому не вдається схуднути? Аналізи зайвої ваги (Відео)

пн, 08/28/2023 - 11:20
последние новости в Украине останні новини в Україні

Кореспонденти ASPI з'ясували, які обстеження потрібно пройти, якщо схуднути не вдається ані за дієт, ані за допомогою спорту.

Для багатьох людей позбутися зайвої ваги стає важкою проблемою - не допомагають ані дієти, ані спорт. І так буває досить часто. Щоб розібратися з питанням, чому не виходить схуднути і які обстеження варто зробити, щоб зрозуміти причину зайвої ваги, ми звернулися до лікаря-терапевта-ендокринолога, дієтолога Олени Давиденко.

Дуже часто проблема надмірної ваги пов'язана не з харчовою розбещеністю або, коректніше сказати, не тільки внаслідок незбалансованого харчування та малої фізичної активності, а з системними збіями та системними дефіцитами, без усунення яких позбутися зайвих кілограмів лише за допомогою дієт та фізичного навантаження неможливо.

Перше, з чого варто розпочинати пошук причин зайвої ваги, це пройти обстеження та здати аналізи. Згідно з рекомендаціями лікаря, для початку достатньо здати такі аналізи:

1. Для діагностики роботи щитовидної залози здаємо аналізи на гормони щитовидної залози тироксин (Т3) та трийодтиронін (Т4) вільні, тиреотропний гормон (ТТГ) та аналіз на антитіла до тиреопероксидази. Гормони щитовидної залози беруть безпосередню участь в обмінних процесах, регулюють їхню інтенсивність та швидкість. Зрозуміло, якщо є якісь збої в роботі органу, то ніякі дієти не допоможуть скинути вагу, поки ви з цим не розберетеся.

2. Аналізи на репродуктивні гормони.

Жінкам їх треба здавати строго по днях циклу (1 день менструації - 1 день циклу). На 3-5 день циклу здаються такі гормони: естрадіол, пролактин, тестостерон, фолікулостимулюючий і лютеїнізуючий гормони (ФСГ та ЛГ). Прогестерон має сенс здавати лише в середині другої фази менструального циклу (на 19-23 день циклу).

Чоловікам: естрадіол, тестостерон (загальний, вільний), ГСПГ (статевий стероїдзв'язуючий глобулін), лютеонізуючий гормон (ЛГ) та пролактин.

Естрадіол - це найсильніший, домінуючий в людському організмі вид естрогену, важливо дивитися саме його, а не естрогени взагалі. Збільшення рівня естрогену сприяє більшому запасанню жирів, а також одночасному зменшенню кількості іншого гормону – тестостерону, що призводить до зниження м'язової маси. Аналогічно на вагу впливає і нестача естрогену. Особливо помітно це у жінок у менопаузу, коли яєчники перестають нормально функціонувати та втрачають до 95% естрадіолу та понад 50% тестостерону.

Нагадаємо, тестостерон у нашому організмі відповідальний не лише за лібідо, він стимулює нарощування м'язової маси та для цього використовує жир. Відповідно, він активізує спалювання підшкірних жирів. Але з тестостероном не все так просто – його надлишок в організмі жінки теж може спричинити збільшення маси тіла, безпліддя, надмірне зростання волосся на обличчі, появу прищів. Наприклад, при синдромі полікістозних яєчників втрачається рівновага між прогестероном та естрогеном, а рівень тестостерону зростає. Такі жінки часто страждають надмірною вагою та інсулінорезистентністю.

Прогестерон дивимося однозначно, він має важливий вплив на показники вуглеводного, ліпідного та білкового обміну. Не менш важливий рівень пролактину, оскільки він впливає на бета-клітини підшлункової залози, його підвищені рівні сприяють гіперінсуліномії та інсулінорезистентності. Ну і, в принципі, за високого пролактину складно схуднути. Зазвичай, при гіперпролактенемії призначають медикаментозну терапію (наприклад, препаратом Достинекс).

Для повноти картини дивимося на рівні фолікулостимулюючого та лютеїнізуючого гормону. Якщо у жінки набір зайвої ваги відбувається паралельно з порушеннями менструального циклу, це може говорити про дисбаланс ФСГ та ЛГ у крові.

3. Крім цього, дивимося гормони надниркових залоз: дегідро-епіандростерон сульфат (ДГЕА-С) і кортизол.

ДГЕА – це гормон, попередник статевих гормонів. Як підвищений, і знижений його зміст негативно позначається як у всьому гормональному фоні, і безпосередньо на зовнішності і самопочутті.

Кортизол дивимося не по крові (це не дуже достовірний метод), а в слині (заздалегідь купуєте пробірочку і ввечері перед ранком здачі, в 22 години змочує слиною спеціальний тампон з пробірочки, і в ній потім транспортуєте в лабораторію).

4. Обов'язково дивимося показники вуглеводного обміну: глюкозу, глікований гемоглобін, інсулін, С-пептид.

Індекс HOMA для оцінки інсулінорезистентності замовляти в лабораторії не обов'язково, його можна вирахувати самостійно, для цього треба інсулін помножити на глюкозу тощакову і добуток ділити розділити на 22,5.

5. Також при надмірній вазі рекомендую перевірити роботу внутрішніх органів і особливо печінки. Печінка страждає від неправильного харчування та способу життя найбільше. До того ж, при схудненні всі токсини, що накопичилися в жировій тканині, проходитимуть саме через неї. Тому здаємо печінкові проби (до них входять показники: аланіна-міно-трансферази (АЛТ), аспартат-аміно-трансферази (АСТ), лужної фосфатази, гамма-глутамат-трансферази (ГГТ), загальний білок, білірубін - загальний, прямий і непрямий, і альбумін).

6. Аналізи на холестерин та ліпіди в крові (ліпідограма) – теж обов'язковий пункт у лабораторній діагностиці зайвої ваги. При надмірній вазі часто змінюється високоякісний та кількісний склад ліпопротеїдів високої, низької та дуже низької щільності, що може призвести до розвитку атеросклерозу та серцево-судинних захворювань. І це треба враховувати при схудненні, інакше можна створити ще більші проблеми зі здоров'ям, ніж зайва вага.

7. Загальний аналіз крові відображає загальний стан усієї системи кровотворення, дозволяє оцінити основні функції крові, наявність та активність патологічного процесу в організмі, визначити вид анемії. Наприклад, низький рівень гемоглобіну, білка, який міститься в еритроцитах і транспортує кисень від легень до всіх клітин нашого організму, може не дозволити вашому організму налаштуватися на схуднення.

8. Важливо також оцінити феритин та сироваткове залізо, вітамін Д.

Справа в тому, що від заліза залежить тканинне дихання. Якщо воно недостатнє, то, відповідно, є енергетичне голодування та організм компенсує його накопиченням жирів.

Вітамін Д – хоч як це банально звучить, але від нього залежить і вуглеводний, і жировий обмін, і рівень гормонів (цей вітамін вважається прогормоном). При постійній нестачі даного елемента відбувається набір ваги, причому регулярні спортивні навантаження та корекція раціону харчування не дають позитивного результату. Звичайно, прийом вітаміну D не спричинить різкого позбавлення від кілограмів, але наявність його адекватної кількості допоможе уникнути ускладнень зайвої ваги, взяти під контроль апетит, збільшити чутливість до інсуліну та знизити рівень холестерину.

Лікар запевнила, що цих аналізів цілком достатньо для первинної діагностики та порадила не здавати зайвих аналізів (типу аналізи на гормони лептин та грелін).

«Не займайтеся самодіагностикою та самолікуванням, зверніться за допомогою до компетентного лікаря (ендокринолога, дієтолога) – так ви заощадите і час, і кошти, і не зашкодите своєму здоров'ю» - порадила лікар терапевт-ендокринолог, дієтолог Олена Давиденко.

Будьте здорові!

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Лікар-ендокринолог розповіла з якими проблемами у наданні медичної допомоги за кордоном стикаються українці та розповіла як виходити з неприємних ситуацій без наслідків для здоровʼя.

29 квітня, 21:28
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Лікар-ендокринолог Олена Давиденко розповіла з якими проблемами у наданні медичної допомоги за кордоном стикаються українці та розповіла як виходити з неприємних ситуацій без наслідків для здоровʼя.

29 квітня, 15:46
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Протимікробні препарати — лікарські засоби, які виготовляються на основі фармацевтичних речовин, що одержуються з мікроорганізмів або синтетичних хімікатів у дуже малих дозах. Вони здатні пригнічувати або вбивати патогенні мікроорганізми під час місцевого або системного застосування. 

24 квітня, 20:24
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог-дієтолог Олена Давиденко розповіла, чому люди з надмірною вагою не завжди можуть схуднути, використовуючи класичні рекомендації, які гормони впливають на зайву вагу і як сучасна медицина може допомогти вирішити цю проблему.

22 квітня, 15:09
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог-дієтолог Олена Давиденко розповіла, чому люди з надмірною вагою не завжди можуть схуднути, використовуючи класичні рекомендації, які гормони впливають на зайву вагу і як сучасна медицина може допомогти вирішити цю проблему.

22 квітня, 13:20
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог розповіла, чому не вдається схуднути навіть при сумлінних зусиллях і що робити в таких ситуаціях.

17 квітня, 23:06
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог розповіла, чому не вдається схуднути навіть при сумлінних зусиллях і що робити в таких ситуаціях.

17 квітня, 23:04
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

МОЗ разом із партнерами запустили опитування “Голос пацієнтів”, завдяки якому планують дізнатись, як ви сприймаєте та ставитесь до змін в українській медицині та виявити проблеми, з якими стикаються пацієнти при зверненні до медичних закладів.

25 березня, 18:10
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

У 2023 році кількість пацієнтів з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР) в Україні зросла майже в чотири рази порівняно з 2021 роком. Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоровʼя України.

20 березня, 20:04
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Завдяки програмі "Доступні ліки" лікування хронічних захворювань стає доступнішим для українців, адже лікарські засоби можна отримати:

безоплатно або з незначною доплатою, незалежно від місця перебування.
14 березня, 19:20
Новини «Здоров'я»
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Лікар-ендокринолог розповіла з якими проблемами у наданні медичної допомоги за кордоном стикаються українці та розповіла як виходити з неприємних ситуацій без наслідків для здоровʼя.

29 квітня, 21:28
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Лікар-ендокринолог Олена Давиденко розповіла з якими проблемами у наданні медичної допомоги за кордоном стикаються українці та розповіла як виходити з неприємних ситуацій без наслідків для здоровʼя.

29 квітня, 15:46
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Протимікробні препарати — лікарські засоби, які виготовляються на основі фармацевтичних речовин, що одержуються з мікроорганізмів або синтетичних хімікатів у дуже малих дозах. Вони здатні пригнічувати або вбивати патогенні мікроорганізми під час місцевого або системного застосування. 

24 квітня, 20:24
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог-дієтолог Олена Давиденко розповіла, чому люди з надмірною вагою не завжди можуть схуднути, використовуючи класичні рекомендації, які гормони впливають на зайву вагу і як сучасна медицина може допомогти вирішити цю проблему.

22 квітня, 15:09