Національні дружини – допомога поліції чи загроза суспільному спокою?

ср, 01/31/2018 - 14:14
последние новости в Украине останні новини в Україні

Як анонсували подію організатори цієї ходи – нардеп Андрій Білецький та очільник «Національних Дружин» Ігор "Черкас" Михайленко, – марш молодих людей головною вулицею Києва було влаштовано на честь видатної дати в історії України – битви під Крутами.

Але це була лише частина урочистої події. Організатори запланували не тільки урочисту ходу, де пліч-о-пліч марширували представники руху «Національний корпус» нардепа Андрія Білецького та досі маловідомої ГО «Національні дружини», створеної бойовим побратимом Білецького по «Азову» Ігорем Михайленком у 2017 році. Після урочистого маршу вулицями Києва, представники «Національних дружин» склали урочисту присягу на вірність українській нації. Організація «Національні дружини» існує майже рік, проте лише у січні 2018 року її представники заявили про себе в повний голос.

Як повідомив керівник прес-служби "Національного корпусу" Роман Чернишев: «За останні дні ми отримали багато питань у форматі «Навіщо потрібні Нацдружини у мирних містах України?».

Наводжу лише три новини за останню добу:

- Київ: стрілянина з вогнепальної зброї у Шевченківському районі столиці; один чоловік вбитий, інший поранений.

- Київ: стрілянина біля будівлі Святошинського суду; троє поранених.

- Харків: вибух біля супермаркету; пенсіонерка з рваною раною стегна, дитина 2016 року народження з пораненням голови зараз у лікарні.

Ось як працюють усі реформи, вся «безпека», яку гарантує держава українським громадянам. Тому чоловікам, які не хочуть аби на місці вищеозначених осіб опинилися їхні близькі, масово йдуть до «Національних Дружин».

Щоб патрулювати власні вулиці. Щоб захищати. Щоб чистити рідні міста від різноманітної гнилі, від алкашні до наркоманів та далі. Пам'ятайте: колись, в лавах добровольчих батальйонів, ми відстояли Україну в найгарячішу фазу війни. Сьогодні ми наведемо в нашій країні порядок, який так потрібен пересічним українцям!», – написав Чернишев на своїй сторінці в ФБ.

Яким саме чином НД збирається «чистити» вулиці від алкашні та наркоманів, пан Чернишев у відповідь на запит редакції АСПІ не повідомив. Проте очільник «Національних дружин» Ігор Михайленко, під час прес-конференції 31 січня заявив: «У своїх діях дружинники керуються виключно законом України про охорону громадського порядку».

Mihailenko

Але на офіційному сайті новоствореної організації розміщений текст, який більш доступно пояснює кредо «Національних дружин»: «Ми тут займаємось не політичними дебатами та круглими столами. Ми ті, хто бере на себе найбруднішу роботу на світі. Ми, не вагаючись, застосуємо Силу, аби встановити Порядок, що принесе Добробут в кожну українську сім'ю!», – йдеться у повідомленні.

Демарш НД вулицями Києва та заяви його очільників не залишилися поза увагою Міністерства внутрішніх справ України. Вже у понеділок, 30 січня 2018 року прес-служба міністра внутрішніх справ Арсена Авакова повідомила про реакцію посадовця на заяви лідерів «Національних дружин».

«У державі Україна є лише одна монополія на застосування сили – державна: Національна гвардія, Національна поліція, ЗСУ. Всі інші парамілітарні утворення, які намагаються себе позиціонувати на вулицях міст, не є законними. Суспільні рухи можуть бути якими завгодно, але тільки не виходити за межі закону", – ретранслює заяву Авакова про створення НД прес-служба МВС.

Марш та присяга «Національних дружин»

28 січня понад 600 дружинників пройшли вулицями Києва за маршрутом «Алея Небесної Сотні — вулиця Хрещатик — вулиця Велика Васильківська — вулиця Павла Скоропадського — вулиця Басейна — бульвар Лесі Українки — вулиця Госпітальна», де на кінцевому етапі, на території Київської Фортеці (Косий Капонір) учасники ходи склали присягу на вірність українській нації.

Присягали цілі підрозділи «Нацдружин», кожен з яких отримав знамено (штандарт/хоругву) – відзнаку того, що підрозділ взяв на себе певні обов’язки по охороні національних інтересів України, громадського спокою та справедливості (як би це не трактували самі дружинники).

В урочистій частині заходу взяв участь екс-командир полку «Азов», а наразі позафракційний народний депутат — Андрій Білецький. Він виступив з промовою та закликав дружинників дотримуватися присяги.

Наступного дня, 29 січня свою точку зору щодо діяльності НД в ефірі одного зі столичних телеканалів висловив радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко.

«Члени цих організацій мають право здійснювати охорону громадського порядку спільно з співробітниками Національної поліції або Національної гвардії», – заявив Варченко.

За його словами, поява організації, яка бажає долучитися до підтримки громадського порядку – це законно та абсолютно нормально, особливо зважаючи на проблеми сьогодення: зростання рівня злочинності в Україні; загроза різноманітних провокацій з боку прихильників сусідньої країни-агресора та інші проблеми, що можуть виникнути на тлі соціальної нестабільності в Україні. Тому, на думку Варченка, поява організації, яка долучиться до охорони правопорядку – це цілком виправданий крок, який може допомогти поліції.

Але існують і обмеження. Наприклад, представники дружинників мають діяти по домовленості з поліцією, повідомляючи останніх про свої акції (патрулювання на вулицях, чергування під час публічних акцій та ін.). Варченко нагадав, що дружинники не мають права перевіряти документи у громадян, зупиняти транспорт чи вчиняти інші засоби впливу, адже ці функції належать винятково державним службам охорони правопорядку.

Однак, ще у грудні 2017 року з’явилися перші непорозуміння між дружинниками та поліцією. Справа навіть дійшла до конфлікту. Як повідомив дописувач ФБ Віталій Волошков, у місті Кременчуці 16 грудня 2017 року представники Нацдружини влаштували бійку з поліцією.

Не найкраща історія для організації, яка декларує допомогу правоохоронцям.

Ігор Михайленко визнав, що ця подія мала місце, але все закінчилося нормально: «Представники НД довідалися від громадян про незаконну забудову у Кременчуці і приєдналися до акції місцевих громадян. Під час акції поліції здалося, що хтось із активістів робить щось не так. Почали шарпати людину за куртку, хапати, крутити руки – нічого страшного. Поїхали до відділку, переписали особисті дані і відпустили», – прокоментував кременчуцькі події очільник НД.

Фінансування та управління «Національних дружин»

Варто зауважити, що найбільше питань щодо створення та діяльності «Національних дружин» з’явилося через фінансування організації. Як заявив Ігор Михайленко, кістяк організації складають ветерани війни на сході України, переважно зі складу бойового крила добробату «Азов». А сама організація не отримує фінансової допомоги від будь-яких політичних сил, приватних організацій та установ.

DSC 0438 e1498055701728

Проте, чимала кількість українців досить скептично ставиться до таких заяв, особливо зважаючи на участь дружинників у політично-громадській діяльності різних міст.

«З великою повагою і підтримкою ставлюся до бойового «Азову», як до ще одної ланки ланцюга, через який не прорватися нашому ворогу. Але я з недовірою ставлюся до будь-якої політичної сили, вирощеної на піарі бойових азовців»,– написав відомий український блогер Серж Марко на своїй сторінці у ФБ, коментуючи створення «Національних дружин».

Його скепсис можна зрозуміти, адже не зважаючи на посаду «офіційного» командира «Нацдружин», яку обійняв ветеран «Азову» Ігор Михайличенко псевдо «Черкас» (до якого, до речі, у правоохоронців також були питання), одним з активних очільників НД числиться Коротких Сергій Аркадійович псевдо "Боцман", чия картата біографія викликає цілу низку питань, пов’язаних не тільки з кримінальним минулим, але й з лояльністю цього громадянина до України. Адже його навчання у школі КДБ та причетність до російських неонацистських рухів – це встановлений факт.

«Якщо припустити, що хоча б половину того, що говорять про керівництво Нацдружини – це правда, то скепсису стає ще більше. Боцман – це, м'яко кажучи, суперечлива особистість. А як ми знаємо, хто за дівчину платить, той дівчину і танцює. І звичайно ми можемо припускати що якісь спонсори сильно стурбовані наявністю наркоманів і підпільних казино і вкладають гроші щоб націоналісти навели порядок і дали ці гроші чесному і прозорому Боцману, бо побачили в ньому особистість, яка зможе принести добре і вічне. Але мені щось не віриться.

Що власне не означає що в «дружинниках» немає принципових або бойових хлопців, які хочуть зробити щось правильне, як вони це розуміють».

Відомий український політтехнолог Олександр Нойнець також висловив свою думку:

«Два роки в школі КДБ

Потім Російська Національна Єдність.

Потім Націонал-Соціалістичне суспільство.

Потім "Формат 18" Тесака.

Потім отримання громадянства України з рук Порошенко.

Потім ти мільйонер.

Потім ти організуєш «Національні дружини» і твоя молодь починає патрулювати вулиці.

Господи, та це ж просто чудово. Україна – земля нескінченних, просто безмежних можливостей. Тут можна досягти взагалі всього, чого забажаєш. Всього. А ви незадоволені. Воістину, деякі люди будуть скаржитися, навіть якщо ти їх вішаєш на золотій мотузці».

Проте сам Ігор Михайленко заперечує, що Сергій Коротких (Боцман) має причетність до «Національних дружин».

«Я познайомився з Коротких у 2014 році на Сході, коли він був у лавах «Азову». Зараз ми товаришуємо, спілкуємося але до створення НД він не має жодного відношення», – заявив Михайличенко.

Варто зауважити, що чимало аналітиків схильні вважати, що добровольчий батальйон «Азов» та дотичні до нього організації фінансуються за рахунок коштів Арсена Авакова та пов’язаних з ним структур.

«Це прекрасно: МВС проти легалізації вогнепальної зброї, але не проти «Національних дружин». Історія вчить тому, що нічому не вчить», – написав відомий український журналіст та блогер Євген Магда на своїй сторінці у ФБ.

Як повідомляє керівник «Національних дружин» Ігор Михайличенко: «Нацдружинники не отримують кошти від сторонніх організацій чи представників бізнесу. До наших лав потрапляють активні хлопці-альтруїсти. А все фінансування організації відбувається за рахунок добровільних внесків учасників НД».

Також Михайленко повідомив, у відповідь на питання журналіста АСЧПІ, що фіксованих внесків для вступу в лави НД у них немає.

«Ми ж не секта якась, куди люди несуть останні збереження. Наші побратими вносять суми на потреби організації по спроможності. А однострій ми пошили у друга Алекса з компанії М-ТАС за власні кошти», – заявив очільник НД.

Що стосується пошивки однострою для членів НД, на це питання більш розгорнуто раніше вже відповів Роман Чернишев.

Прес-секретар «Національного корпусу» пояснив походження фінансів на форму.

«При всій моїй історичній любові до братів-журналістів, все ж скажу. Найкумеднішим (найпоширенішим) питанням під час маршу «Нацдружин» було: «Звідки у вас гроші на куртки?». Це при тому, що організація НД на 100% працює на громадських засадах, у них немає офісів і техніки, жоден дружинник не отримує зарплату, вкидається рівно нуль гривень в медіарозкрутку і всі свої патрулювання вони роблять у вільний від навчання і роботи час. Куртки... Пошити кілька сотень одиниць верхнього одягу за оптовою ціною раз і назавжди може собі дозволити навіть не найуспішніший бізнесмен середньої руки з мінімальним оборотом. А таких серед симпатиків азовському руху по всій Україні, як мінімум, більше, ніж один. Тобто, коли в Україні за традицією з'являється нова партія, обростає за два тижні офісами, ефірами і «бюджетом для роботи з виборцем», це давно перестало викликати питання. Але коли кілька сотень хлопців наділи таку ж кількість курток, це викликає інтерес.

Всі бійці «Національних дружин» мають уніформу та шеврони, які потрібно заслужити. Ми купуємо все це на членські внески наших бійців. Інших витрат ми не маємо і тому не потребуємо ніяких олігархічних спонсорів.

Люди, які знають, як будуються справжні добровольчі об'єднання, не здивуються такому поясненню. Коаліція ботів, яка смітить останні дні в наших коментарях, не повірить. Це й не дивно — вони не можуть зрозуміти наших мотивів, адже навіть за ці самі коментарі вони звикли отримувати «дєнюжку» від політичної мразоти різних кольорів та видів», – заявив Роман Чернишов на своїй сторінці ц ФБ.

Варто зауважити, що очільник «Національних дружин» Ігор Михайличенко позиціонує власну організацію, як окрему силу, жодним чином не пов’язану з «Національним корпусом» Андрія Білецького (яку пов’язують з Арсеном Аваковим). Навіть не зважаючи на той факт, що і представники «Нацфронту», і представники «Нацдружин» мають спільне «азовське» коріння; Білецький і Михайличенко – давні друзі і побратими (свого часу Білецький передав командування «Азовом» Михайличенку); навіть присягу членів НД у Києві вони приймали разом, а у ході Хрещатиком брали участь обидві організації.

Звісно, невдовзі ми побачимо на власні очі результат залучення молоді до лав «Національних дружин»: чи будуть вони дотримуватися задекларованих на заприсяженні принципів, чи дійсно ця організація ставить за мету підтримку громадського порядку і чи не стануть «Національні дружини» черговою маріонеткою у руках тих чи інших політичних сил. Побачимо. Варто лише пам’ятати, що досвід останніх років вже навчив українців не сприймати всі слова на віру та ретельно перевіряти діяльність різних організацій та їхніх очільників.

27066837 420418445062376 2874142124733639278 n

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Учасники бойових дій мають право на 75% знижку плати за житлово-комунальні послуги в межах встановлених норм споживання.

16:01, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Уряд виділив кошти для лікування та реабілітації військових у лікарні «Феофанії», ці кошти будуть використані для придбання всіх необхідних медикаментів з використанням електронного каталогу, який працює за принципом маркетплейсу і є безоплатним для замовників та надає можливість швидко, зручно купувати лікарські засоби та медичні вироби за допомогою інструменту запиту цінових пропозицій.

11:18, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Андрій «Джус» — його назвали «святим покровителем української авіації». Військовий льотчик, майор 40 бригади тактичної авіації, що розташована у місті Васильків. Саме він виступаючи в західних медіа, зробив все для того, аби F-16 з'явилися в українському небі.

17 березня, 18:52
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Онлайн навчання у сфері креативних та IT-індустрій вже доступне для жінок та є безкоштовними. Проєкт організовано за фінансової підтримки ЄС. 

17 березня, 17:11
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Помер відомий український політик, колишній народний депутат та очільник Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль.

17 березня, 13:08
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

6 квітня 2024 року відбудеться благодійний турнір на підтримку ветеранів участь в якому візьмуть українські ветерани, професійні гольфісти та українські підприємці. Турнір проходитиме в Еколого-рекреаційному гольф-центрі «Козин» в рамках програми реабілітації ветеранів.

16 березня, 14:26
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

 6 квітня 2024 року відбудеться благодійний турнір на підтримку ветеранів участь в якому візьмуть українські ветерани, професійні гольфісти та українські підприємці. Турнір проходитиме в Еколого-рекреаційному гольф-центрі «Козин» в рамках програми реабілітації ветеранів.

16 березня, 12:55
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

У Переяславі презентували книгу “Культ вовка у військових традиціях Давньої України”. Як це було?

15 березня, 19:40
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

6 квітня 2024 року відбудеться благодійний турнір на підтримку ветеранів участь в якому візьмуть українські ветерани, професійні гольфісти та українські підприємці. Турнір проходитиме в Еколого-рекреаційному гольф-центрі «Козин» в рамках програми реабілітації ветеранів.

15 березня, 19:24
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Легіон "Свобода Росії" ще не готовий до походу на Москву, однак це стратегічне завдання для бійців.

15 березня, 12:17
Новини «Суспільство»
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Учасники бойових дій мають право на 75% знижку плати за житлово-комунальні послуги в межах встановлених норм споживання.

16:01, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Уряд виділив кошти для лікування та реабілітації військових у лікарні «Феофанії», ці кошти будуть використані для придбання всіх необхідних медикаментів з використанням електронного каталогу, який працює за принципом маркетплейсу і є безоплатним для замовників та надає можливість швидко, зручно купувати лікарські засоби та медичні вироби за допомогою інструменту запиту цінових пропозицій.

11:18, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Андрій «Джус» — його назвали «святим покровителем української авіації». Військовий льотчик, майор 40 бригади тактичної авіації, що розташована у місті Васильків. Саме він виступаючи в західних медіа, зробив все для того, аби F-16 з'явилися в українському небі.

17 березня, 18:52
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Онлайн навчання у сфері креативних та IT-індустрій вже доступне для жінок та є безкоштовними. Проєкт організовано за фінансової підтримки ЄС. 

17 березня, 17:11