Менше газу – більше tech. Віталій Хомутиннік продав частки в Kernel та Укрнафтобурінні: куди він витратить кошти

пт, 11/10/2023 - 14:41
последние новости в Украине останні новини в Україні

Власник Cascade Investments Fund Віталій Хомутиннік вийшов з числа акціонерів двох великих компаній з активами в Україні. Це була довоєнна стратегія, запевняє Хомутиннік. Як змінився його бізнес за останні два роки?

Бізнесмен і колишній політик Віталій Хомутиннік роками будував свій український бізнес. Його ключовий фокус – енергетика і агросектор, розповідав Хомутиннік ЕП в 2019-му. З тих пір він докорінно змінився. «Протягом останніх трьох років, з 2020 по 2023 роки, інвестфонд Cascade Investments вийшов, зокрема, з таких великих компаній, як Kernel, JKX Oil&Gas та «Укрнафтобуріння», – йдеться у письмовій відповіді Хомутинніка на запит Forbes.  

Не тільки з них. Чи заробив він на цих угодах і куди вкладає зараз?

Kernel – дешево, але з плюсом

Агрохолдинг Kernel цього року, мабуть, найбільш згадувана публічна компанія з активами в Україні. Галасу наробилорішення залишити Варшавську фондову біржу, про яке компанія оголосила у березні 2023 року. 

Заява призвела до скандалу. 

Компанія Namsen Limited Андрія Веревського, власник близько 38,05% акцій Kernel, оголосила про викуп решти у міноритарних інвесторів по 18,5 злотих. Для більшості це означало великі втрати. Середній курс паперів з моменту розміщення до початку російської агресії проти України становив близько 50 злотих. До війни ж Kernel викуповував свої акції ще дорожче — по 56. ​​Мінорітарії звинуватили Веревського у використанні ринкової конʼюнктури для викупу акцій за найнижчою ціною.

Хомутинник погодився. Він запевняє, що обійшовся без збитків, хоча заробив менше, ніж розраховував. Як так вийшло?

Cascade Investment Fund купив перші 5% акцій (3 984 345 штук) Kernel в жовтні 2015-го і до кінця 2017 року збільшив свій пакет до 6,59%. «У планах було отримати 3-4Х на інвестицію, і якби не почалася війна, то, швидше за все, так і було б», – розповідає у письмовому коментарі фінансовий директор Cascade Investment Констянтин Вʼюшинський.

 

Менше газу – більше tech. Віталій Хомутиннік продав частки в Kernel і «Укрнафтобурінні». На що він витратить гроші /Фото 1

Динаміка вартості акцій Kernel

Як Хомутинник виходив із Kernel?

Першу частину акцій Cascade Investment продав на Варшавській фондовій біржі у 2020-му. Влітку 2021 року компанія звітувала, що її частка в Kernel складає 4,99% (або 4 197 197 штук). Другу – під час зворотних викупів shares buy-back, оголошених Kernel. Третю – у 2023-му, під час делістингу. 

Це була єдина можливість отримати живі гроші, попри майже втричі меншу ціну, ніж до великої війни, розповідає Хомутиннік. «Вийти з компанії з таким пакетом акцій, як у нас, враховуючи обмежений ліміт торгів акціями на біржі, не так легко, – зазначив він. – Тому для нас були прийнятні будь-які варіанти, у тому числі делістинг».

На час купівлі акцій, капіталізація агрохолдингу була в діапазоні $400–500 млн, а ціна – приблизно така ж, як на момент делістингу, розповів Вʼюшинський. Відповідно, на цьому пакеті компанія вийшла в нуль, стверджує він. «Протягом цих років ми отримували дивіденди, брали участь у публічно оголошених зворотних викупах shares buy-back, разом отримали прибуток, але далекий від очікуваного, – додає Вʼюшинський. – В цих реаліях вважаємо, що і це непогано». 

На відміну від інших інвесторів, Хомутиннік не має претензій до Веревського. «Андрій створив цю компанію з нуля і робить все, щоб вона зараз не лише вижила, а й змогла розвиватись у майбутньому, – пише Хомутиннік. – Якщо доля колись зведе нас робити спільні проєкти та бізнеси, я буду цьому радий».

 

Андрій Веревський. /надано пресслужбою, а також оброблено і доповнено за допомогою ШІ (штучного інтелекту) Photoshop Beta.

Андрій Веревський. «Андрій створив цю компанію з нуля і робить все, щоб вона зараз не лише вижила, а й змогла розвиватись у майбутньому. — пише Хомутиннік. — Якщо доля колись зведе нас робити спільні проекти та бізнеси, я буду цьому радий». Фото надано пресслужбою, а також оброблено і доповнено за допомогою ШІ (штучного інтелекту) Photoshop Beta.

Ще один важливий активів – «Каскад-Агро» з понад 50 000 га землі – Хомутиннік продав у 2021 році групі компаній «Альфа-Капітал» Олександра Павлюченка. 

Вʼюшинський зазначив, що компанію продали за $1500 за гектар із технікою та елеваторами, а також оборотним капіталом, який на момент продажу становив понад $30 млн. 

Попередньо «Каскад-Агро» мали продати Kernel. У лютому 2021 року Kernel подав заявку в Антимонопольний комітет на отримання дозволу на придбання. «Коли інформація про продаж стала публічною, до нас звернувся «Альфа-Капітал» і зробив кращу пропозицію», – пояснює Вʼюшинський. 

Вихід із надр 

Донедавна найбільший актив Хомутинніка – «Укрнафтабуріння» (УНБ), друга приватна газовидобувна компанія країни за обсягом видобутку. Вона видобуває паливо на багатому Сахалінському родовищі у Харківській області. «Ефективніше за нас ніхто не бурить», – казав у 2021 році СЕО Михайло Бакуненко. Результат 2021-го – 691,3 млн кубометрів газу. Більше – тільки у «Нафтогазвидобування» Ріната Ахметова.

За оцінкою Forbes, на квітень 2023-го, вартість компанії – близько $500 млн. Прибуток «Укрнафтобуріння» у 2022-му – 3,8 млрд грн, виторг – 9,7 млрд грн. Порівняно з 2021 роком прибуток знизився на третину, виторг – на чверть. Співвласниками «Укрнафтобуріння» з середини нульових були Ігор Коломойський, Хомутиннік та Павло Фукс.

Якою була частка Хомутинніка? Єдина відома деталь: у 2016-му бізнесмен розповідав виданню НВ, що йому належить 50% кіпрської компанії Deripon Commercial Ltd, яка володіє 44,9% акцій УНБ. Решта в Deripon, за словами Хомутинніка, була у Ігоря Коломойського. Серед інших акціонерів також була британська JKX Ukraine B.V. (Нідерланди), якій належало 10% УНБ. Свої 20% материнської JKX Oil&Gas Хомутиннік продав ще у 2020 році. 

7 квітня 2023-го Печерський суд наклав арешт на корпоративні права УНБ по справі нібито незаконної передачі Сахалінського родовища до приватних компаній, що розслідується з 2014 року. 23 травня УНБ передали «Укранфті», яку нині контролює держава. 

На цей час Хомутиннік вже продав свою частку в компанії, повідомив він Forbes.

 

Віталій Хомутиннік. Фото: надано пресслужбою Віталія Хомутинніка. /оброблено та доповнено за допомогою ШІ (штучного інтелекту) Photoshop Beta

Віталій Хомутиннік. Фото: надано пресслужбою Віталія Хомутинніка. Фото оброблено та доповнено за допомогою ШІ (штучного інтелекту) Photoshop Beta

«Cascade Investment погодили угоду [про вихід із компанії] наприкінці 2021 року, – каже Вʼюшинський. – Через початок війни вона дуже трансформувалася. В результаті ми вийшли з компанії за суму вдвічі меншу, ніж заходили, але залишився великий апсайд у вигляді нерозподілених дивідендів», — каже Вʼюшинський. Пакет продали українському підприємцю, додав Вʼюшинський не розкривши інших деталей.  

Цікаво, що про продаж своєї частки УНБ у вересні розповів УП й інший співвласник компанії Павло Фукс. За його словами, це відбулося ще у 2018 році. В українському реєстрі прав власності ці зміни не знайшли відображення — безпосередні компанії-акціонери УНБ лишились незмінними.

Втім, Cascade Хомутинніка досі належить 50% у компанії «Укргаз Інвест», яка працює на умовах договору про спільну діяльність з тим самим УНБ. Друга половина – у колишнього депутата Ігора Абрамовича. За перше півріччя 2023-го компанія задекларувала 17,1 млн грн доходу і 4,7 млн грн чистого прибутку, свідчать дані YouСontrol.

Фокус звузився

Cascade Investment Fund зосередився на нерухомості, венчурних компаніях та фондах, зазначив Хомутиннік у коментарі Forbes. 

Восени 2021 року відкрився ТРЦ Respublika Park. Хомутиннік володіє ним разом із громадянином Австрії Сергієм Толстуновим.

Також в проєктах фонду було будівництво ТРЦ «Вирлиця», розповідав бізнесмен Forbes у квітні 2021-го. «Прибутковість ТРЦ планується в районі 20%», – сподівався він. З того часу багато що змінилося. Cascade Investment відмовився від проєкту «Вирлиця», оскільки компанія-орендар землі на той момент не врегулювала земельні питання, пояснює Вʼюшинський.

Що ще? «Ми розглядаємо проєкти будівництва житлових масивів у Києві», – зазначив у письмовому коментарі Вʼюшинський, не додавши деталей.      

У 2019 році у фонді Cascade утворили окремий напрямок Cascade Ventures. Вʼюшинський каже, що зараз фокус зміщений на інвестиції у фонди, а також на побудові структури fund of funds.

Наразі у Cascade немає частки в жодних публічних компаніях, але в портфели фонду є компанії, близькі до IPO. Наприклад, проєкт з цифрового страхування Wefox, європейський онлайн-брокер ринку нерухомості McMakler, месенджер для геймерів Discord.

Cascade Investment спеціалізується на довгострокових інвестиціях, розповідав Хомутиннік Forbes у 2021-му. На той момент на рахунку фонду вже близько 20 угод. Тоді ж бізнесмен казав про плани збільшити частку венчурного напрямку Cascade з 10 до 50%. Виявилось, що досягнути цілі можна, просто розпродавши аграрні і енергетичні активи.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

Те, що відбулося в лютому 2022-го року в Україні, наразі не може повторитися, оскільки ця війна вже триває. Таку думку висловив Андрій Юсов, представник Головного управління розвідки, у коментарі Новини.LIVЕ.

18 квітня, 09:39
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

З початку 2024 року видобуток вугілля на державних шахтах зріс на понад 24%.

2 квітня, 12:33
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

Уряд схвалив законопроєкт про наближення ставок акцизного податку до мінімального рівня, встановленого в ЄС. В проєкті вказано, що провадження буде відбуватися поступово (до 2028 року) та зможе забезпечити додаткові надходження до Держбюджету у другому півріччі 2024 року:

22 березня, 18:41
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

Експортно-кредитне агентство (скорочено ЕКА) — державна установа, що допомагає вітчизняному експортеру в поширенні товарів на зовнішні ринки.

19 березня, 12:28
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

В Національному банку України запевнили, що в найближчому майбутньому, е-гривня буде доповненням готівкої та безготівкової форм, але ніяк не заміною.

7 березня, 15:32
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не бачить сенсу вести діалог з росіянами. Про це він сказав під час форуму "Україна. Рік 2024".

26 лютого, 19:32
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

Ярослав Железняк зазначив, що дуже ймовірно, що сьогодні буде оголошенно про «staff-level-agreement», а після відбудеться засідання Ради Міжнародного валютного фонду та нарешті виділення траншу для України в $890 млн.

22 лютого, 11:57
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

Банки ОАЕ обмежили розрахунки з росією, та закривають рахунки підприємствам, через ризик потрапити під вторинні санкції.

19 лютого, 10:51
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

Життєві обставини бувають різними і щоб їх вирішити найчастіше знадобляться гроші. Іноді їх недостатньо, а ситуація критична, тому можна скористатися послугами спеціальних сервісів або банків, оформляючи кредит на певну суму та конкретний термін. Кредитування доступне як фізичним, так і юридичним особам у вигляді підприємств, різних компаній та організацій.

16 лютого, 10:43
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

Очільник українського МЗС Дмитро Кулеба нагадав, що деякі аналітики переконують, що заморожування війни в Україні та встановлення режиму припинення вогню є реалістичними варіантами розвитку подій.

16 грудня, 11:27
Новини «Економіка»
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

Те, що відбулося в лютому 2022-го року в Україні, наразі не може повторитися, оскільки ця війна вже триває. Таку думку висловив Андрій Юсов, представник Головного управління розвідки, у коментарі Новини.LIVЕ.

18 квітня, 09:39
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

З початку 2024 року видобуток вугілля на державних шахтах зріс на понад 24%.

2 квітня, 12:33
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

Уряд схвалив законопроєкт про наближення ставок акцизного податку до мінімального рівня, встановленого в ЄС. В проєкті вказано, що провадження буде відбуватися поступово (до 2028 року) та зможе забезпечити додаткові надходження до Держбюджету у другому півріччі 2024 року:

22 березня, 18:41
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

Експортно-кредитне агентство (скорочено ЕКА) — державна установа, що допомагає вітчизняному експортеру в поширенні товарів на зовнішні ринки.

19 березня, 12:28