Китайський лікар, який постраждав від влади КНР за перше повідомлення про нове захворювання, сам заразився коронавірусом

вт, 02/04/2020 - 11:16
последние новости в Украине останні новини в Україні

Перша публічна інформація про невідомий вірус з'явилася в китайських інтернет-спільнотах ще 30 січня: китайський лікар, який намагався врятувати життя людей, змушений був замовкнути.

Про це у вівторок, 4 лютого, пише видання CNN, зазначаючи, що лікар, який повідомив про перші випадки зараження невідомим вірусом, сам захворів на коронавірус.

30 грудня китайський лікар Лі Веньлян повідомив у групі випускників медичної школи в популярному китайському додатку WeChat про те, що у сімох пацієнтів з місцевого ринку морепродуктів була діагностована якась хвороба, яка за симптоматикою схожа з захворюванням SARS, пандемія якого в 2003 році вбила сотні людей.

Лі пояснив, що, згідно з тестом, який він бачив, хвороба була викликана коронавірусом - великим сімейством вірусів, яке включає важкий гострий респіраторний синдром (SARS).

"Я тільки хотів нагадати своїм однокурсникам, щоб вони були обережні", - цитує видання слова лікаря, сповістивши про перші випадки уханьського вірусу.

34-річний лікар Лі Веньлян, що працює в Ухані, епіцентрі смертельного спалаху коронавірусу, сказав своїм друзям, щоб ті попередили своїх близьких у приватному порядку. Але протягом кількох годин скріншоти його повідомлень поширилися серед тисячі користувачів інтернет.

"Коли я побачив, що вони (повідомлення, прі.ред.) циркулюють в Інтернеті, я зрозумів, що ситуація вийшла з-під контролю, і я, ймовірно, буду покараний", - сказав Лі.

І він мав рацію.

Незабаром після того, як він опублікував повідомлення, місцева поліція звинуватила його в поширенні недостовірної інформації.

У CNN зазначають, що Лі Веньлян був одним з декількох медиків, які стали мішенню для китайської влади за те, що намагалися донести інформацію про смертельний вірус у перші тижні спалаху.

З тих пір вірус забрав щонайменше 425 життів і піддав зараженню більш ніж 20 тісяч чоловік по всьому світу, включаючи самого Лі.

Як стало відомо, у Лі Веньлян був діагностований новий коронавірус минулої суботи, 1 лютого.

У CNN зазначили, що його діагноз викликав обурення по всьому Китаю, де серед громадян зростає негативна реакція на державну цензуру навколо хвороби і первісну затримку в попередженні громадськості про смертельний вірус.

Того ж дня в грудні, коли Лі відправив повідомлення своїм друзям, комісія з охорони здоров'я міста Ухань опублікувала екстрене повідомлення, що інформує медичні установи міста про те, що у низки пацієнтів з оптового ринку морепродуктів Хуанань була діагностована "невідома пневмонія".

Повідомлення прийшло з попередженням: "будь-які організації або окремі особи не мають права розголошувати інформацію про лікування громадськості без дозволу."

Вранці 31 грудня органи охорони здоров'я Уханя провели екстрену нараду для обговорення спалаху хвороби. Після цього Лі був викликаний офіційними особами в свою лікарню, щоб пояснити, як він дізнався про ці випадки, повідомляє державна газета Beijing Youth Daily.

Пізніше того ж дня влада Уханя оголосила про спалах захворювання і попередила про це Всесвітню організацію охорони здоров'я. Але на цьому біди Лі не закінчилися.

3 січня його викликали в місцеву поліцейську дільницю і провели попереджувальну бесіду за "поширення чуток в інтернеті" і "серйозне порушення соціального порядку" в зв'язку з повідомленням, яке він відправив у чат-групі.

У цьому повідомленні Лі сказав, що у пацієнтів був діагностований SARS, посилаючись на результат тесту, який показав, що патоген був позитивно перевірений на даний вірус з високим "коефіцієнтом довіри" - міра, яка вказує на точність тесту.

Він уточнив, що відправив ще одне повідомлення, що вірус насправді був іншим типом коронавірусу, проте скріншот його першого меседжу вже встиг поширитися в інтернеті.

Лі повинен був підписати заяву, визнаючи власний "проступок" і обіцяючи не робити подальших "незаконних дій".

Він боявся, що його затримають.                                                                               "Моя сім'я буде дуже турбуватися про мене, якщо я втрачу свою свободу", - сказав він CNN.

У виданні зазначили, що спілкувалися з китайським лікарем за допомогою месенджера, оскільки через його стан, викликаний новим коронавірусом, говорити він не може в зв'язку з серйозними проблемами з диханням.

Зазначається, що і поліція Уханя, і місцевий комітет муніципальної комісії охорони здоров'я відмовилися від коментарів.

10 січня, після контакту з пацієнтом, зараженим коронавірусом Уханя, Лі почав кашляти і лихоманити вже наступного дня. Він був госпіталізований 12 січня. В наступні дні стан Лі погіршився настільки сильно, що він був поміщений у реанімацію і підключений до апаратів вентиляції легенів.

1 лютого стало відомо про позитивний результат тесту у нього на коронавірус.

З самого початку китайська влада хотіла контролювати інформацію про спалах хвороби, зазначає видання.

1 січня поліція Ухань оголосила, що вона "вжила законні заходи" проти восьми осіб, які недавно "опублікували і поділилися чутками в інтернеті" про пневмонію і "викликали несприятливі наслідки для суспільства".

"Інтернет - це не Земля поза законом... Будь-які незаконні дії з фабрикації, поширення чуток і порушення громадського порядку будуть каратися поліцією відповідно до закону, з нульовою терпимістю", -йдеться в заяві поліції на Weibo, китайську Twitter-подібну платформу.

Оголошення поліції було передано всією країною на CCTV, державному мовнику Китаю, даючи зрозуміти як китайський уряд буде ставитися до таких "розповсюджувачів чуток".

Протягом наступних двох тижнів Уханьська муніципальна комісія з охорони здоров'я залишалася єдиним джерелом інформації про розвиток цього спалаху хвороби.

Китайські вчені ідентифікували збудника як новий коронавірус вже 7 січня.

Протягом приблизно тижня не було оголошено про нові підтверджені випадки захворювання. Органи охорони здоров'я стверджували, що "не було очевидних доказів передачі вірусу від людини до людини", не було зараження медичних працівників і що спалах був "запобіжним і контрольованим".

20 січня голова КНР Сі Цзіньпін наказав "вжити рішучих зусиль для стримування поширення" коронавірусу і наголосив на необхідності своєчасного випуску інформації - це був перший раз, коли Сі публічно зробив заяву про спалах хвороби.

У той же вечір, 20 січня, Чжун Наньшань, призначений урядом експерт з даного захворювання і відомий своїми роботами в боротьбі з SARS 17 років тому, заявив на телеканалі CCTV, що встановлено факт передачі нового коронавірусу від людини до людини.

Три дні потому влада блокувала Ухань, закривши в'їзд і виїзд з міста в зв'язку з епідемією.

Зараз вірус поширився по всіх регіонах країни, включаючи далекосхідний кордон Синьцзяна і віддалений регіон Тибету.

В інтерв'ю CCTV 27 січня мер Уханя Чжоу Сяньван визнав, що його уряд не розкривав інформацію про коронавірус "своєчасно".

Він пояснив, що відповідно до китайського закону про інфекційні захворювання місцевий уряд спочатку має повідомити про спалах хвороби національні органи охорони здоров'я, а потім отримати схвалення від Державної Ради, перш ніж оголошувати.

Зараз, перебуваючи на лікуванні в карантинній палаті, Лі сказав, що не впевнений, чи був він одним з восьми "розповсюджувачів чуток".

На веб-сайті Лі десятки тисяч залишили коментарі, подякувавши йому за висловлювання і побажавши йому швидкого одужання.

"Якби Ухань тоді звернув увагу на (своє попередження) і вжив активні превентивні заходи, - писав інший користувач Weibo, - там, де ми зараз перебуваємо, через місяць могла бути зовсім інша картина".

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Новини світу

За всіма даними за терактом у торговому центрі, що знаходиться в Підмосковʼї стоять російські спецслужби. Метою їх «операції» є звинувачення України в теракті. Спецслужби росії регулярно проводять психологічні операції націлені на те, аби навіяти світові міф про «українських неонацистів» та виправдати своє люте звірство по відношенню до українського народу.

26 березня, 12:22
последние новости в Украине останні новини в Україні Новини світу

Володимир Путін вийшов зі зверненням до росіян щодо теракту, який стався у Підмосков'ї увечері 22 березня.

23 березня, 15:17
последние новости в Украине останні новини в Україні Новини світу

У Легіоні "Свобода Росії" відреагували на кривавий теракт у Москві, в результаті якого загинули десятки людей.

23 березня, 11:06
последние новости в Украине останні новини в Україні Новини світу

Сьогодні останній день «путінських виборів», проте вулиці в Бєлгороді продовжують пустувати, адже місцеві жителі вирішили прислухатися до Російського Добровольчого Корпусу та Легіону «Свобода Росії» і залишаються вдома, уникаючи псевдовиборів. Також, переважна частина містян покинула місто після того, як російські добровольці анонсували удари по Бєлгороду та Курську.

17 березня, 16:28
последние новости в Украине останні новини в Україні Новини світу

"За нашою інформацією, КНДР передала РФ понад тисячу контейнерів військового обладнання та боєприпасів", - повідомила представниця США.

21 грудня, 10:54
последние новости в Украине останні новини в Україні Новини світу

Продовжуються бойові дії в Ізраїлі. ЦАХАЛ другий день атакує Сектор Газа.

9 жовтня, 13:39
последние новости в Украине останні новини в Україні Новини світу

Другий день продовжуються військові дії у Секторі Газа. Вони почалися після обстрілу території Ізраїлю ракетами ХАМАС.

8 жовтня, 14:13
последние новости в Украине останні новини в Україні Новини світу

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що країна вступає в "довгу і важку війну", нав’язану атакою ХАМАС. Про це у неділю, 8 жовтня, написав він у соцмережі X (Twitter).

8 жовтня, 11:27
последние новости в Украине останні новини в Україні Новини світу

У Бурятії російські поліцейські почали вбивати корінний народ, який видобуває нефрит.

3 вересня, 13:19
Новини «Новини світу»
последние новости в Украине останні новини в Україні Новини світу

За всіма даними за терактом у торговому центрі, що знаходиться в Підмосковʼї стоять російські спецслужби. Метою їх «операції» є звинувачення України в теракті. Спецслужби росії регулярно проводять психологічні операції націлені на те, аби навіяти світові міф про «українських неонацистів» та виправдати своє люте звірство по відношенню до українського народу.

26 березня, 12:22
последние новости в Украине останні новини в Україні Новини світу

Володимир Путін вийшов зі зверненням до росіян щодо теракту, який стався у Підмосков'ї увечері 22 березня.

23 березня, 15:17
последние новости в Украине останні новини в Україні Новини світу

У Легіоні "Свобода Росії" відреагували на кривавий теракт у Москві, в результаті якого загинули десятки людей.

23 березня, 11:06
последние новости в Украине останні новини в Україні Новини світу

Сьогодні останній день «путінських виборів», проте вулиці в Бєлгороді продовжують пустувати, адже місцеві жителі вирішили прислухатися до Російського Добровольчого Корпусу та Легіону «Свобода Росії» і залишаються вдома, уникаючи псевдовиборів. Також, переважна частина містян покинула місто після того, як російські добровольці анонсували удари по Бєлгороду та Курську.

17 березня, 16:28