Справа на 356 млн: БЕБ викрило фінансові махінації подружжя Мельників – що вирішить суд

пн, 09/23/2024 - 10:17
последние новости в Украине останні новини в Україні

"Нагріли" державу на понад третину мільярда гривень і на привласнені кошти спонсорували російську церкву в Україні.

На Київщині БЕБ викрило Інну Мельник – дружину броварського бізнесмена, власника низки компаній Сергія Мельника. Досудове розслідування кримінальної справи триває – слово за судом, який має відбутись 3 жовтня. Чи вдасться "податковій ухилянтці" уникнути відповідальності? Адже її чоловік, який теж був дотичний до фінансових схем, відомий у місті впливовими зв’язками і відкрито хизується вмінням "рішати" справи на свою користь.

Подружжя Мельників – досить відоме у ділових і кримінальних колах Броварів. Сергій – співвласник низки компаній, зареєстрованих на Київщині й Чернігівщині, а його дружина Інна – приватна підприємиця. Обидва, як розповідають місцеві жителі, – палкі прихильники і щедрі меценати церкви російського патріархату.

Примітно, що ФОП Мельник Інна Володимирівна (ІПН 2632712503) з основним видом діяльності "Оптова торгівля текстильними товарами" історично була зареєстрована в Броварах, але згодом через конфлікт чоловіка з міськрадою змінила місце "прописки" на Київ, щоб не сплачувати податки у Броварській територіальній громаді.

Як зафіксувала інформаційно-аналітична платформа YouControl, станом на сьогодні щодо ФОП відкрито п’ять виконавчих проваджень.

За даними наших джерел, з березня 2019 року на ФОП Мельник І.В. були оформлені всі супер- та мінімаркети мережі ФОРУМ, BONUS і RC а також аптеки МЕДЕЯ. А з початком повномасштабної війни в Україні, скориставшись ситуацією та мораторієм на перевірки, підприємиця перестала здавати звітність, сплачувати ПДФО із зарплат робітників та інші податки, окрім ПДВ. Крім того, не оформлювала працівників офіційно, вивівши таким чином значну частину бізнесу "в тінь".

Рік тому пані Інна потрапила в поле зору правоохоронців у зв’язку з масштабною схемою ухилення від податків. Головний підрозділ детективів Бюро економічної безпеки України за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора розслідує кримінальне провадження №72023000110000102 від 26 жовтня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 ККУ.

Фігурантом є вищезазначена ФОП Мельник і.В., а засідання у справі має відбутись 3 жовтня 2024 року.

Ідеться про чималу суму: 356 млн грн. Яким чином виник цей борг перед державою?

Як випливає з матеріалів справи, яку розслідували детективи БЕБ, група осіб, використовуючи реквізити одного з підприємств, організували схему з ухилення від сплати податків, яка полягає у реалізації на території України товару за готівку, при цьому документально реалізація відображалась в адресу цілої низки підконтрольних "ризикових" фірм.

Як це відбувалось на практиці?

Починаючи з 2020 року, Інна Мельник за прямого керівництва свого чоловіка Сергія, імовірно, займалась ухиленням від сплати податків, залучивши до схеми самого Сергія Мельника, доньку, а також керівників і співробітників ТОВ, де вони є засновниками.

Так через ФОП Мельник С.Б. і ФОП Мельник А.С. (які перебувають на єдиному податку та є пов’язаними особами) проходили мільйони гривень за "липові" маркетингові, консультаційні та інші послуги, які фактично не надавались. А до бюджету з цих коштів сплачувались фактично копійки.

Після конфлікту зі столичним ГУ ДПС для продовження своїх "оборудок" подружжя Мельників заснувало декілька нових товариств: ТОВ "Хай Маркет", ТОВ "Імпортфуд", ТОВ "Прод База". При цьому в кримінальну схему втягнули пенсіонерку Ольгу Суницю – матір Інни Мельник.

Після цього більшість торгових точок під брендами ФОРУМ, BONUS і RC були переведені під управління ТОВ "Хай Маркет", а частина аптек МЕДЕЯ – на ФОП Суниця О.О.

Далі наведемо лише один наочний приклад, як ділки дурили державу і фіскальну систему.

За даними фінансової звітності за 2023 рік, опублікованої у відкритих джерелах, ТОВ "Хай Маркет" (до активів якого входять, нагадаємо, ТРЦ Форум, супермаркети Bonus, локальна мережа маркетів RC тощо) задекларувало дохід у 181 млн грн, чистий прибуток – менше ніж 2 млн грн і персонал з 45 співробітників.

Виходячи з цієї інформації, штат кожного магазину має складати всього 2-3 працівника, а чистий прибуток однієї торгової точки – близько 10 тис. грн на місяць. Що видається досить абсурдним. Звідси можна припустити, що більшість співробітників працюють "в чорну", а доходи – не обліковуються належним чином. Додамо до цього, що компанія ТОВ "Хай Маркет", яка управляє цілою мережею торгових точок, зареєстрована у звичайному житловому будинку.

Таким чином, як випливає з кримінального провадження, уся так звана господарська діяльність ФОП Мельник І.В., ТОВ "Хай Маркет", ФОП Суниця О.О. – це не прозоре й відкрите ведення бізнесу, а фактично тіньові "оборудки" для уникнення сплати податків.

Примітно, що згідно з планом перевірок податкової на 2024 рік, ФОП Мельник І.В. було включено до плану. Проте у лютому 2024 року за рекомендацією бухгалтера, юриста і самого Сергія Мельника представників ГУ ДПС у м. Києві до перевірки просто фізично не допустили, про що було складено відповідні акти.

Ба більше, для унеможливлення фактичної перевірки подружжя таємно вивезло всю документацію стосовно фінансової діяльності ФОП Мельник І.В. з території підприємства. А представникам ГУ ДПС у м. Києві повідомили, що дуже цінні документи начебто "були вкрадені військами рф під час окупації с. Богданівка Київської області".

Судове засідання у справі Мельник призначене на 3 жовтня. Здавалося б, розв’язка – близько. Але виникає запитання: чи не вдасться ділкам "зам’яти" справу?

Адже чоловік головної фігурантки – Сергій Мельник – відкрито хизується впливовими зв’язками у місцевих правоохоронних органах та вмінням кулуарно "вирішувати" питання на свою користь.

У цьому контексті можна згадати інший судовий спір – господарський, який Сергій Мельник веде проти власного брата Костянтина, і дивну прихильність броварських поліцейських на чолі з очільником РУП Дмитром Шульгіним до скандального бізнесмена. Про цю сумнівну історію СтопКор також писав нещодавно.

Нагадаємо, у Броварах співробітники районного управління поліції, очолюваного підполковником Шульгіним, втрутились у господарський спір між співвласниками групи підприємств і, ймовірно, підіграють Сергію Мельнику, ініціювавши незаконне кримінальне переслідування і справжній "телефонний терор" іншого учасника. І все це – попри наявне рішення Мін’юсту не на користь пана Сергія.

Водночас на сумнівні силові дії з боку Сергія Мельника (такі, як несанкціоноване знесення паркану на чужій території) місцеві правоохоронці чомусь жодним чином не реагують. Крім того, пан Сергій відкрито заявляє, що фактично "найняв співробітників поліції і ТЦК" для тиску на опонента.

Зауважимо, що за більше ніж 2,5 роки війни ані ФОП Мельник Інна Володимирівна, ані її чоловік-бізнесмен Сергій Мельник жодного разу не донатили на допомогу ЗСУ. Куди ж насправді йдуть імовірно привласнені ними багатомільйонні прибутки, враховуючи прихильність родини до УПЦ МП? Питання риторичне.

Тож чи не задіє Сергій Мельник неофіційні силові важелі впливу й цього разу? Яке рішення у справі його дружини – податкової "ухилянтки" – ухвалить суд? Зауважимо, слідство в особі Бюро економічної безпеки діяло професійно й неупереджено, зібравши всі необхідні докази щодо 356-мільйонної схеми.

Тож сподіваємось на об’єктивність і справедливість вітчизняного правосуддя й на те, що ділків, які спустошують бюджет під час війни, все ж притягнуть до відповідальності.

 

Дмитро Слободяник

Журналіст, редактор "Стопкор"

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Бійці штурмового полку НПУ «Сафарі» бригади Нацполіції «Лють» працюють на межі людських можливостей, щоб не віддати ворогові жодного метра нашої землі.

13:14, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Новини роботи БЕБ за період 16 - 20 вересня:

11:52, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Росія фактично шантажує світову спільноту, створюючи реальну загрозу голоду для інших країн, цитує Бєлоусова Офіс генпрокурора у Telegram.

22 вересня, 17:33
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Слідство БЕБ встановило, що між оборонним та комерційним підприємством було укладено договір про надання послуг з модернізації стендів для контрольних і здавальних випробувань двигунів та турбогенератора.

19 вересня, 13:51
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Службою безпеки України повідомлено  про підозру колаборантам з Луганщини, які під виглядом «гумконвоїв» перевозять FPV-дрони для окупантів. Служба безпеки зібрала доказову базу на ще трьох колаборантів, які співпрацюють з рф на тимчасово захопленій частині території Луганщини.

19 вересня, 13:18
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Росіяни здійснили черговий кровожерливий воєнний злочин - стратили мечем беззбройного українського військовополоненого. Ворог продовжує демонструвати зневагу до будь-яких норм й законів.

18 вересня, 21:17
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Поліція встановила особи двох дівчат віком 15 і 16 років, які причетні до підпалу автомобіля, придбаного волонтерами для потреб Збройних Сил України. Як повідомив начальник обласної поліції Євген Рогачов, неповнолітні діяли за вказівками так званого «куратора», який обіцяв їм винагороду.

18 вересня, 14:44
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Детективи ТУ БЕБ у Київській області проводять досудове розслідування у кримінальному провадженні, щодо привласнення коштів на укриттях для навчальних закладів (ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України). 

18 вересня, 14:15
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

СБУ спільно з Нацполіцією затримали трьох підпалювачів, що намагалися знищити релейні шафи Укрзалізниці на Буковині. Фігуранти готували серію підпалів на об’єктах Укрзалізниці на замовлення російських спецслужб.

18 вересня, 13:12
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Державне бюро розслідувань завершило розслідування стосовно народного депутата України Олександра Дубінського та ще чотирьох осіб, які вчинили держзраду у складі злочинної організації.

17 вересня, 17:38
Новини «Події»
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Бійці штурмового полку НПУ «Сафарі» бригади Нацполіції «Лють» працюють на межі людських можливостей, щоб не віддати ворогові жодного метра нашої землі.

13:14, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Новини роботи БЕБ за період 16 - 20 вересня:

11:52, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Росія фактично шантажує світову спільноту, створюючи реальну загрозу голоду для інших країн, цитує Бєлоусова Офіс генпрокурора у Telegram.

22 вересня, 17:33
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Слідство БЕБ встановило, що між оборонним та комерційним підприємством було укладено договір про надання послуг з модернізації стендів для контрольних і здавальних випробувань двигунів та турбогенератора.

19 вересня, 13:51