Вибори мера Одеси: чи дозволить Зеленський балотуватися Труханову

чт, 07/23/2020 - 13:12
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
з відкритих джерел

Голову Одеської міськради можуть відсунути від виборів за рішенням суду. На що розраховують інші політсили поки Труханов при владі, розбиралося ASPI news.

Згідно з червневим дослідженням групи "Рейтинг", серед кандидатів на крісло мера Одеси найбільшу підтримку має чинний міський голова Геннадій Труханов. Серед респондентів, хто визначився і має намір взяти участь у виборах, йому симпатизують 48,7% виборців. За голову виконкому Нацради реформ України Михеіла Саакашвілі проголосували б 13,7% одеситів. Нардеп III-VIII скликань (знаменитий голова ЦВК під час президентських виборів 2004 року, з яких почалася Помаранчева революція) Сергій Ківалов міг би зібрати 8,5% голосів. Переможця Ківалова на виборах до парламенту 2019 року на мажоритарному окрузі ресторатора та нинішнього нардепа від "Слуги народу" Олексія Леонова хочуть бачити мером 7% містян. Віддають перевагу телеведучому, ексгравцю КВК та депутату Одеської міськради IV та VI скликань Дмитру Співаку 5,3% одеситів. Довіряють нардепці від ОПЗЖ Тетяні Плачковій 5,1% містян. Готові дати ще один шанс ексмеру Одеси (1994-1998) Едуарду Гурвіцу 4,1%. Всі інші кандидати не досягли й 3% симпатій громадян.

Фальстарт на летовищі

Днями на приміський аеродром "Гідропорт" доставили кілька десятків мішків з агітаційними листівками на користь Едуарда Гурвіца. Говорили, що матеріали мали намір розкидати над містом. "Машина з листівками під'їхала до літаків, вивантажили мішки і відразу поїхала. Наші льотчики відразу відмовилися від такої роботи, але представник кандидата вже поїхав далеко. Щоб не тягнути мішки в ангари, було вирішено на ніч залишити їх в літаку. А рано-вранці повинні були початися польоти зі стрибками парашутистів, тому мішки вивантажили з літака", – повідомив "Думской" представник аеропорту.

Чи це була невдала спроба власне Гурвіца, чи це акція конкурентів спрямована проти Едуарда Йосиповича наразі невідомо. Будь там як, але це перший прояв передвиборчої активності в Одесі. Якщо, звичайно, не брати до уваги плакатів партії "Перемога Пальчевського", які навіщось з'явилися на вулицях Одеси минулого тижня. Нагадаємо, що власник київської клініки Eurolab Андрій Пальчевський маловідомий у південному місті та є можливим претендентом на крісло столичного мера.

"Чинний мер Геннадій Труханов, скоріш за все, почне виборчу кампанію вже 1 вересня на День міста, – вважає одесит, експерт Центру політичного консалтингу Сергій Філічкин. – За соціологією у нього надто сильні позиції. Але у Труханова погані взаємини з центральною владою. Багато хто бажає прибрати його ще до виборів за рішенням суду".

Нагадаємо, у 2019 році колегія суддів Малиновського районного суду Одеси виправдала Труханова та інших фігурантів "справи Краяна". Тоді САП клопотала про 12 років ув'язнення для мера Одеси по звинуваченню у придбанні будівлі заводу "Краян" для міської ради за ціною, значно вищою за ринкову. Втім, у квітні цього року САП повідомила меру про нові підозри за фактом неправдивих даних у декларації за 2017 рік. За версією слідства, чинний мер не згадав зареєстроване на дружину майно (корпоративні права, квартиру в Одесі, паркувальні місця, автомобіль тощо). А на початку липня детективи НАБУ, за інформацією "Думской", провели одночасно два десятки обшуків у Труханова, його підлеглих та наближених до нього бізнесменів у рамках провадження про захоплення майна місцевої громади.

Навесні місцеві ЗМІ багато писали про ще одну проблему Труханова. А саме - конфлікт з одеським бізнесменом Володимиром Галантерником. У мерії на ключових постах працює багато людей, близьких до бізнесмена. До того ж, Галантерник володіє мережею впливових у місті медіа. Втрата підтримки такої особи могла сильно ускладнити чинному меру передвиборчу кампанію. "Галантерник - напівміфічний персонаж, абсолютно непублічна людина. Але останнім часом інформації навколо якихось великих конфліктів між ним та Трухановим не було", – зазначає Філічкин.

Отже, головним передвиборчим питанням для одеського міського голови є спроможність української центральної влади усунути його від виборів за допомогою вироку суду. Поки що адвокати Геннадія Леонідовича досить вдало відбивали подібні спроби. Проте якщо опоненти зможуть довершити справу, втрата фаворита перегонів зробить результати виборів мера в Одесі абсолютно непередбачуваними.

Під лежачий танкер

"Слуги народу" ще не визначилися з висуванцем на крісло мера Одеси. Зокрема, голова партії Олександр Корнієнко 21 липня під час звітної пресконференції "Перший рік монобільшості: підсумки" пообіцяв оголосити кандидата від партії на посаду очільника міста вже "за тиждень-два".

Втім, ще на початку липня в близькому до влади Телеграм-каналі "Леґітимний" з'явилося повідомлення: "Як повідомляє джерело, Зеленський був в Одесі, провів зустріч з елітами, дізнався у них про кожного кандидата, а їх зараз близько десяти осіб, але ще не прийняв рішення. Найвідоміші – нардепи Олексій Леонов і Олександр Горенюк, далі розглядалися Дмитро Шпинарьов та Олег Філімонов (колишні гравці КВК – Авт.), серед великого бізнесу є одеський олігарх Ігор Діденко та Андрій Ставніцер (можливо, його брат Єгор Гребенников) тощо".

"Не зовсім зрозуміло, чи є в Одесі взагалі партійна організація "слуг". Поки що з офіційних джерел відомо лише про призначення голови обласного осередку партії "Слуга народу, – прокоментував Сергій Філічкин. – З різних Телеграм-каналів повідомлялося, що начебто співвласник стивідорної компанії ТІС Андрій Ставніцер порозумівся з Зеленським. Але у нього останнім часом не склалося з підйомом танкеру Delfi. Тому зараз на Ставніцері радісно відіграється губернатор Одещини Максим Куций. Мовляв, бізнесмен поліз поперед батька до пекла й запоров операцію з танкером напередодні приїзду президента".

Нагадаємо, ще 22 листопада минулого року поблизу Одеси сів на мілину танкер "Делфі". Міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 25 червня закрила одеський пляж "Дельфін", бо з танкера витікали нафтопродукти. Участь в операції з підйому "Делфі" взяла компанія Ставніцера, але всі спроби прибрати судно з міської зони відпочинку поки що зазнали невдачі.

Експерти вважають, що кого б не висунула партія "Слуга народу", шансів проти Геннадія Труханова (в разі його участі у виборах) у неї немає. Навіть, якщо їм вдасться залучити в ролі пошукача мерського крісла Саакашвілі. Хоча, за даними з різних джерел, Міхеіл Ніколозович не буде висувати свою кандидатуру. Ймовірно, його роль обмежиться агітацією за якогось з кандидатів.

"Саакашвілі може підтримати, як і минулого разу, свого кандидата. Тим самим сильно розлютити Едуарда Гурвіца. Бо особа, підтримувана головою виконкому Нацради реформ, відкусить значну частину електорату Едуарда Йосиповича, що створить Труханову сприятливе середовище для перемоги в місті. Так, на минулих виборах креатура Саакашвілі Олександр Боровик зібрав на виборах 30% голосів містян, а Гурвіц – 8%. І ексмер вважав, що ці 30% належали б саме йому", – зазначив Сергій Філічкин.

Рада "міцних господарників"

За наявності беззаперечного фаворита, головна боротьба на виборах в Одесі розгорнеться не за посаду мера, а за місця в міській та обласній радах, як це відбувається, наприклад, у Києві та Харкові. За зведеними даними соціології, найбільше місць в міськраді отримає ОПЗЖ (близько 30%), далі йдуть з певним відривом партія Труханова "Довіряй справам" та "Слуги народу". Кількох депутатів заведе "Партія Шарія".

Активно збирає в області партактив Сергій Гриневецький (голова ОДА у 1998—2005, нардеп VI та VII скликань), який тепер є першим номером у виборчому списку партії "Довіряй справам".

Для боротьби за депутатські крісла буде важлива підтримка Сергія Ківалова. Його позиції за рейтингами не надто впевнені, але він контролює багатьох депутатів, має безліч корисних зв’язків серед місцевої еліти. Нікуди не подівся й адмінресурс Ківалова у вигляді двох одеських вищих навчальних закладів – Одеського національного університету імені  І. І. Мечникова та Національного університету "Одеська юридична академія".

Місцеві ЗМІ також повідомляли, що в Одеській міськраді готується альянс ОПЗЖ та Шарія. "Дійсно, ходили чутки, що місцевий осередок Шарія утримує один з депутатів міськради від ОПЗЖ. Але не дуже видно по їхній роботі, щоб цю партію взагалі хтось підтримував. Вони не проявляють жодної активності. На місцеве телебачення "шарійовці" не ходять, інтерв’ю не дають, офіційних політичних заяв не роблять. Тому я навіть і не знаю, наскільки ОПЗЖ вигідно в них вкладатися на місцевому рівні", – підсумовує Філічкин.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель наголошує, що не можна постійно розраховувати на США, Європа має дати Україні системи протиповітряної оборони з власних запасів.

19:47, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов з обережністю ставиться до прогнозів щодо того, чим закінчиться війна Росії проти України.

18:15, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Лідер іранської опозиції Алі Реза Резазаде зазначив, що сьогодні о 10:30 по Вашингтону відбудеться перше голосування за правила, які дозволять пустити всі 4 закони в зал, що стосуються Пакету допомоги для України — в цьому голосуванні потрібна буде проста більшість голосів. Далі, як зазначає Алі Реза Резазаде розпочнеться розгляд їх правок. 

16:23, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Віце-президент іранської опозиції Алі Реза Резазаде зазначив, що в перемовинах Дональд Трамп вказав на необхідність існування України, як вільної держави для США, та нарікнув європейським союзникам за їх байдужість та недостатню підтримку Києва. 

15:35, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Лідер іранської опозиції Алі Реза Резазаде зазначив, що сьогодні о 10:30 по Вашингтону відбудеться перше голосування за правила, які дозволять пустити всі 4 закони в зал, що стосуються Пакету допомоги для України — в цьому голосуванні потрібна буде проста більшість голосів. Далі, як зазначає Алі Реза Резазаде розпочнеться розгляд їх правок. 

15:26, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Віце-президент іранської опозиції Алі Реза Резазаде зазначив, що в перемовинах Дональд Трамп вказав на необхідність існування України, як вільної держави для США, та нарікнув європейським союзникам за їх байдужість та недостатню підтримку Києва. 

14:29, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Російські війська 19 квітня масовано атакували Дніпро та область, внаслідок чого є загиблі та постраждалі. РФ повинна відповідати за свій терор. Про це заявив президент Володимир Зеленський у Telegram.

13:58, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Колишній президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп розкритикував Європу за недостатню допомогу Україні. Він вважає, що "виживання і сила України" мають бути "набагато важливішими для Європи, ніж для США".

12:31, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Кандидат на посаду президента США Дональд Трамп неодноразово заявляв, що зможе завершити війну РФ проти України за 24 години. Проте керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов не вірить, що це можливо.

11:40, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Трьох депутатів Держдуми Росії, які голосували за визнання так званих "Л/ДНР" заочно засудили до 15 років ув’язнення. Про це повідомляє Управління СБУ в Тернопільській області.

11:09, Сьогодні
Новини «Політика»
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель наголошує, що не можна постійно розраховувати на США, Європа має дати Україні системи протиповітряної оборони з власних запасів.

19:47, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов з обережністю ставиться до прогнозів щодо того, чим закінчиться війна Росії проти України.

18:15, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Лідер іранської опозиції Алі Реза Резазаде зазначив, що сьогодні о 10:30 по Вашингтону відбудеться перше голосування за правила, які дозволять пустити всі 4 закони в зал, що стосуються Пакету допомоги для України — в цьому голосуванні потрібна буде проста більшість голосів. Далі, як зазначає Алі Реза Резазаде розпочнеться розгляд їх правок. 

16:23, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Віце-президент іранської опозиції Алі Реза Резазаде зазначив, що в перемовинах Дональд Трамп вказав на необхідність існування України, як вільної держави для США, та нарікнув європейським союзникам за їх байдужість та недостатню підтримку Києва. 

15:35, Сьогодні