Від "Велюру" до Fairmont'у: усі скандали нардепа Миколи Тищенка

вт, 04/20/2021 - 16:56
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
ASPI news

Черговий скандал, у який потрапив нардеп від "Слуги народу" Микола Тищенко, став лише епізодом у його бурхливій політичній діяльності. ASPI news згадує усі ситуації, коли поведінка нардепа викликала обурення українців.

Микола Тищенко прийшов у політику у 2019 році, як й багато хто з його колег по фракції "Слуга народу", з ресторанної галузі та шоу-бізнесу. До роботи у парламенті брав участь у низці проєктів на телебаченні. Найбільш відомі з них – "Майстер Шеф" та "Ревізор". Він є близьким знайомим президента Володимира Зеленського та кумом глави Офісу президента Андрія Єрмака.

Найрозумніший в "Слузі народу"

Влітку 2020 року, вже після скандалу з рестораном Тищенка "Велюр", який продовжував працювати в Києві, попри карантинну заборону, Єрмак публічно дистанціювався від кума. "Ми доволі мало зараз спілкуємося, катастрофічно не вистачає часу. Навіть не було можливості особисто привітати його з днем народження – лише телефоном. І останнє, що хочеться сказати: я до своїх людей ставлюся ще більш вимогливо", – підкреслив глава ОП.

Ексглава ОП Андрій Богдан у притаманній для себе іронічній манері під час інтерв'ю Гордону у вересні 2020-го називав Тищенка "самим розумним у фракції". " Тищенко – не просто моральний авторитет, а візіонер. Він користується довірою суспільства, менеджменту Офісу президента та самого президента", – сказав Богдан з хитрою посмішкою на обличчі.

Публічний образ Миколи Миколайовича є досить епатажним. Так, у жовтні 2019 року, пояснюючи журналістам імплементацію "формули Штайнмаєра", Тищенко порівняв цей процес з надуванням гумової ляльки. Раніше, у травні 2019-го, на Youtube-каналі "Люкс ФМ" з'явилося відео, на якому нардеп досить відверто танцює тверк у машині під пісню групи NK "Попа, як у Кім".

Ймовірно Тищенко розраховував балотуватися від "Слуги народу" на пост мера Києва на виборах 25 жовтня  2020 року, позаяк не дочекавшись рішення партії щодо кандидата, почав ще навесні завішувати столицю своїми білбордами. В травні того ж року Микола пішов у народ, та прокатався кілька зупинок в міській маршрутці. Після чого залишив автобус, не заплативши, як стверджують очевидці, за проїзд.

Гучне кепкування в мережі викликав звіт Миколи Тищенка про завезення "слугами" піску на дитячі майданчики міста. "Ми відреагували на звернення киян стосовно відсутності піску на дитячих майданчиках, -- написав Тищенко в Facebook. – і спільно з Керуючою компанією Святошинського району наповнили їх. І це лише початок!" На прикріпленому до повідомлення фото зображена порожня пісочниця з підписом "Раніше", а поруч світлина з величезною горою піску з підписом "Вже зараз". Так з'явився інтернет-мем "На голову собі насип!"

Обурення містян викликала поведінка Тищенка біля зруйнованого внаслідок вибуху житлового будинку в столичному районі Позняки. 22 червня він приніс на місце трагедії торбу лимонів і розпорядився зробити постраждалим лимонад, бо вітамін С, на його думку, мав заспокоїти нерви людям, які щойно залишилися без домівки, а деякі втратили рідних та близьких.

Втім найбільший скандал виник з рестораном Тищенка "Велюр", котрий, попри карантинні заборони продовжував спокійно працювати, про що наприкінці квітня повідомила програма "Наші гроші". Тоді нардеп почав пояснювати, що на базі ресторану розгорнуто "своєрідний штаб" з підготовки вдосконалень життя Києва. Втім, прозвучала ця заява непереконливо. Тоді ж у фракції "Слуга народу" повідомили, що Зеленський "жорстко поговорив з Тищенком".

Ймовірно, цей скандал сприяв й тому, що кандидатом від "слуг" на столичних виборах стала ексмерка 9-тисячної Рави-Руської нардепка Ірина Верещук. Говорили, що її феєричну передвиборчу кампанію вів саме Микола Миколайович. Хай там як, втім пізніше, відповідаючи на питання журналістів: "чи правда, що ви послали Тищенка на", - Верещук відповіла: "Так".

"Жорсткої розмови" з президентом виявилось Тищенку, вочевидь замало, бо вже у липні 2020 року "Велюр" знову порушив карантинні заборони. Нагадаємо, тоді заклади харчування не мали права працювати з 23 до 7 години. Втім, "Велюр" продовжував розважати гостей і вночі.

Від Прикарпаття до Закарпаття

Цього року Тищенко впав у політичну опалу, оскільки його попросили піти з посади голови київського осередку партії "Слуга народу" та перевили очолювати Закарпатське відділення, трохи далі від столиці. Нардеп публічно стійко переніс втрату. "Я – бультер'єр президента", – сказав він.

Хоча, деякі оглядачі зазначають, що усунення Тищенка з посади голови столичного осередку не було наслідком його епатажної та не завжди адекватної поведінки. Радше говорили про відновлення балансу між основними бенефіціарами "слуг". Через американські санкції нардепа Олександра Дубінського виключили з фракції та партії, а також забрали у нього головування у київському обласному осередку "Слуги народу". Відповідно й Тищенко мав залишити столицю. Отже, у такому випадку Тищенка можна вважати опосередкованою жертвою Мінфіну США.

Продемонструвати свої "бультер'єрові" здібності Миколі Миколайовичу випала нагода вже скоро. Тищенко був серед десанту нардепів фракції "слуг", котрі терміново поїхали, як повідомлялося, "захищати результати" довиборів на окрузі №87, що на Івано-Франківщині.

Від "слуг" там балотувався відомий український стронгмен Василь Вірастюк. Його головним опонентом був представник партії "За майбутнє" Олександр Шевченко – колишній власник курорту "Буковель". Підрахунок голосів на окрузі був, м’яко кажучи, спірним. Й Тищенко у приміщенні окружкому залучив увесь свій шарм.

Так, за даними спостерігачів "Чесно", вночі 1 квітня 2021 року в окружкомі Тищенко під час промови переплутав Прикарпаття з Закарпаттям. Потім почав вимагати у представників ЗМІ журналістські посвідчення, намагався вилучити їх для перевірки. А також закликав проводити обшук людей з метою пошуку зброї. Він звинувачував Шевченка в сепаратизмі, вимагав від нього вибачень та пропонував кандидату в депутати встати перед ним на коліна. Зрештою, Шевченка вилучили з дільниці, хоча, на відміну від Тищенка, контролювати підрахунок голосів він мав повне право.

І ось 18 квітня 2021 року вибухає новий скандал. І знову локдаун у Києві, і знову грубе порушення карантинних обмежень – гучна вечірка на честь дня народження дружини Тищенка Алли Барановської у ресторані столичного готелю Fairmont.

Користувачі мережі ставлять питання, навіщо Тищенко це зробив? Адже для святкування було достатньо орендувати дорогий заміський комплекс, яких повно під Києвом. Можливо б у такому разі також виник резонанс, бо не випадкові ж перехожі знімали фото та відео з вечірки у Fairmont. Проте гучність такої новини все одно поступалася б наслідкам від такого відвертого нехтування карантином та громадською думкою.

Telegram-канали, котрі пов’язані з опозицією Єрмаку всередині Офісу президента, вже анонсували кари небесні та тортури пекельні для Тищенка, які на нього накладе особисто Зеленський. Дозволимо собі сумніватися в такому варіанті розвитку подій, адже для репресій проти Тищенка спочатку потрібно послабити керівника ОП Андрія Єрмака, а його позиції при владі досі виглядають непохитними.

"Чому так відбувається? Тому, що владі плювати на свою репутацію, а Володимир Зеленський захищає відданих йому людей. Тому, що суспільство пасивно реагує на подібні випадки, та нема жодних наслідків. Тому, що у наших політичних еліт немає політичної культури та моральних принципів. Тому, що кум Єрмак усе розв’яже. Саме через це у нас є локдаун для плебеїв та вседозволеність для патриціїв. Й немає вакцини для усіх", – підсумував нардеп VIII скликання Борислав Береза.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував США за схвалення нової допомоги, проте заявив, що Заходу слід визнати, що "ера миру в Європі закінчилася". Києву неминуче знадобиться додаткова допомога для боротьби із російським повномасштабним вторгненням.

10:34, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван визнав, що ЗСУ втратили частину територій на сході, зокрема, Авдіївку через затримку зі схваленням допомоги Україні.

10:05, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Володимир Путін може закінчити війну в Україні за п'ять хвилин - одним телефонним дзвінком очільнику Міноборони РФ Сергію Шойгу.

09:13, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Минулої ночі Україна застосувала ракети дальнього радіуса дії ATACMS, які були доставлені їй ще в березні в межах допомоги від США. Про це повідомив представник Пентагону Чарлі Дієць агентству "Голос Америки".

08:36, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

США не оголошували про передачу Україні далекобійних ракет ATACMS на прохання української сторони. Про це під час брифінгу заявив заступник речника Держдепу США Ведант Пател.

23:25, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Сполучені Штати таємно поставили Україні ракети дальнього радіуса дії ATACMS протягом останніх тижнів. Про це в середу, 24 квітня, повідомило агентство Reuters із посиланням на неназваного американського чиновника.

19:54, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент США Джо Байден заявив, що першу партію допомоги Україні у рамках щойно підписаного закону про додаткове фінансування відправлять "вже у найближчі години", очільник Білого дому перерахував, що буде входити у цей пакет.

19:11, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Україна отримала від США понад 100 тактичних балістичних ракет ATACMS більшого радіуса дії. Про це напередодні повідомила газета The New York Times.

17:56, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак та канцлер Німеччини Олаф Шольц на спільній зустрічі обговорили подальшу співпрацю для підтримки України.

15:52, Вчора
Новини «Політика»
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував США за схвалення нової допомоги, проте заявив, що Заходу слід визнати, що "ера миру в Європі закінчилася". Києву неминуче знадобиться додаткова допомога для боротьби із російським повномасштабним вторгненням.

10:34, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван визнав, що ЗСУ втратили частину територій на сході, зокрема, Авдіївку через затримку зі схваленням допомоги Україні.

10:05, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Володимир Путін може закінчити війну в Україні за п'ять хвилин - одним телефонним дзвінком очільнику Міноборони РФ Сергію Шойгу.

09:13, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Минулої ночі Україна застосувала ракети дальнього радіуса дії ATACMS, які були доставлені їй ще в березні в межах допомоги від США. Про це повідомив представник Пентагону Чарлі Дієць агентству "Голос Америки".

08:36, Сьогодні