День святого Валентина: сьогодні заведено задобрювати кота та одружуватися

пт, 02/14/2020 - 09:15
последние новости в Украине останні новини в Україні

Свята України

День святого Валентина

14 лютого традиційно відзначають день Святого Валентина або день Всіх Закоханих. В Україну це свято прийшло порівняно недавно — в дев'яностих, але історично відбулося з італійської Землі, близько 200 р. 

За легендою римський імператор Клавдій II ввів заборону на одруження своїх воїнів. Однак, "недобре розлучати закохані пари", – подумав священник і лікар Валентин і почав таємно вінчати закоханих. 

Коли Таємниця відкрилася, Валентина стратили. Сталося це 14 лютого 269 році. З того часу священника називають Святим Валентином, а пам'ять за добрі справи про нього рознеслася по всьому світу. Тисячі людей полюбили V-день за можливість в черговий раз проявити турботу про кохану людину, зізнатися в коханні, подарувати валентинку.



Сьогодні заведено дарувати коханим сердечка-листівки, цукерки, м'які іграшки, квіти. Найсміливіші роблять пропозиції своїм коханим, одружуються або вінчаються. Вважається: якщо одружитися в День Всіх Закоханих, союз буде надовго пронизаний ніжними почуттями один до одного.

Історичні події та дати

Україна і Литва стали країнами-побратимами

14 лютого 1921 року Україна, тоді ще звана УРСР, підписала світовий договір з Литвою. Угода була прийнята не тільки для уникнення військових конфліктів, вона сприяла взаємній підтримці громадян-українців у Литві та литовців в Україні, наприклад, у виборі громадянства, притулку для біженців, початку торговельних зв'язків.
Іменинник дня

Петро Шелест: від помічника машиніста до першого секретаря

Народився майбутній перший секретар ЦК Компартії України в селі Андріївка Харківської губернії 14 лютого 1908 році. З раннього дитинства трудився. Освоював Робочі спеціальності-помічника машиніста, ремонтника, інженера. 

Потім закінчив Харківський інститут народного господарства та інженерно-економічний факультет. Деякий час працював інженером, потім потрапив до Червоної Армії. У 1940 році направлений на партійну роботу – перший секретар ЦК Компартії.

Був захисником української мови, всіляко сприяв її розвитку, курував вісім міністерств: шляхів сполучення, морського флоту, зв'язку, охорони здоров'я, медичної промисловості, транспортного машинобудування, лісової та деревообробної промисловості; річковий і автомобільний транспорт, автодороги. Після від'їзду Шелеста в Москву на Україні розгорнулася кампанія з його критики.
Пізніше обіймав посаду начальника авіаційної промисловості. У січні 1996 року пішов з життя, але залишив про себе пам'ять розумного керівника.

Іменини 14 лютого святкують: Василь, Давид, Микола, Семен, Петро, Тимофій, Трифон.

Народний календар

Святий Трифон: виганяв гризунів з осель, слухав прохань незаміжніх дівчат і зцілював хворих.

З ранніх років св. Трифон прийняв християнський устій, а бувши отроком, проявив дар чудотворення, зцілюючи хворих. Згідно з переказами, Трифон вигнав біса з дочки римського імператора Гордіана III. За правління наступного імператора, Деція Траяна, на Трифона почалися гоніння.



До Святого в молитвах звертаються з різними проханнями — зцілення, заміжжя, захисту від лих. За старих часів, на Трифона селяни заклинали мишей, просили їх не псувати скирти з хлібом, щоб було з чим зустріти весну. Прийнято було задобрювати кота, пригощати молоком і просити про допомогу в боротьбі з мишами. У народі так і кажуть:"прийде Трифон з котом".

Народні прикмети

У цей день дивилися на небо: якщо було видно зірки — це означало пізню весну. Сніг в цей день віщував весняні дощі, а туман — настання гарної погоди. Також говорили: який Трифон — такі й дні лютого, що залишилися.

Що можна робити 14 лютого

У цей день заведено просити в молитвах про створення сімейного щастя або про дарування майбутнього чоловіка. Також Святий Трифон сприяє пошуку загублених речей, допомагає позбутися від поганих снів, вберігає від заздрісників і ворогів.

Що не можна робити 14 лютого
Уникайте сварок, недобрих помислів, заздрості та гніву.
Джерела: calend.ru, calendarium.com.ua

Гороскоп на 14 лютого

Овен
Ви чарівні, готуйтеся вислуховувати компліменти від колег і незнайомців. Але не випробовуйте на міцність половинку і не забувайте балувати кохану людину — придбайте романтичні свічки і приготуйте святкову вечерю.

Бик
Ця доба відмінно підходять для експериментів з іміджем. Не шкодуйте грошей на новий гардероб-красиві речі піднімуть настрій і вам, і вашій коханій людині. Увечері можуть набігти гості. Але зірки радять зробити вигляд, що вас немає вдома — проведіть вечір з половинкою.

Близнюки
У вас з'явиться бажання усамітнитися і побути далеко від друзів і знайомих. Намагайтеся не ховатися надовго-післяобідній час ідеально для відвідування розважальних заходів. Вас несподівано знайде турботливий Купідон — сьогоднішні знайомства будуть доленосними.

Рак
Сьогодні ви будете насолоджуватися спілкуванням з оточенням та навіть перестанете помічати образи. Увечері корисно вибратися на свіже повітря – помилуйтеся заходом разом з тим, хто зайняв місце у вашому серці. Вечір буде романтичним.

Лев
Службові проблеми вщухнуть, а грошові труднощі залишаться позаду. Саме час налагодити взаємини з партнером по шлюбу. Зірки радять не мудрувати й просто побалувати кохану людину подарунками. Купіть романтичних сердечок або букет квітів.

Діва
Сьогодні хтось із близького оточення може згадати про ваші обіцянки. Знайдіть час і бажання все виправити, зірки обіцяють, що ваша половинка розтане від сюрпризів і теплих слів.

Терези
Вас чекає вдалий день. Спілкування з партнерами буде продуктивним, і вас буквально завалять вигідними пропозиціями. Увечері знайдіть час для спілкування з вашим обранцем і не забудьте розповісти про свої почуття.

Скорпіон
Втілюйте ідеї й іноді заглядайте на свою сторінку в соцмережі — напевно вас чекають цікаві пропозиції від віртуальних знайомих. Якщо вони вам не до душі, вирушайте на яке-небудь розважальне дійство — Купідон обов'язково піднесе сюрприз.

Стрілець
День Всіх Закоханих багатий на спокуси, і стримати емоції буде складно. Не виключено, що вас познайомлять з людиною, якою ви захопитеся. Тим, хто зустрів своє щастя в цей день, чекають довгі відносини. Можливий і фінал з маршем Мендельсона.

Козоріг
Сьогодні ви станете надзвичайно привабливі. Але це не привід скасовувати запланований похід в салон краси. Новий гардероб теж не завадить — придбайте яскраві і незвичайні речі. А ввечері рушайте на корпоративний захід — від вас будуть в захваті всі, навіть заздрісники і недоброзичливці.

Водолій
День почнеться сумбурно — то дивні пропозиції від ділових партнерів, то незрозумілі натяки від нових знайомих. Довіртеся інтуїції, і все пройде гладко. Обов'язково викрийте час для спілкування зі своєю половинкою — витрачати гроші на дорогі подарунки не обов'язково, а ось маленький романтичний сюрприз буде "в тему".

Риби
Сьогоднішній день хороший для поїздок і відряджень. Правда, у вашої сім'ї інша думка — вони хочуть, щоб ви провели час з ними. У зірок є пропозиція — забудьте все суєтне і проведіть вечір з коханою людиною.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Сьогодні річницю свого створення відзначає найстаріша компанія в Україні «Київметробуд», якій виповнилося 75 років. Перша ділянка Київського метрополітену від станції «Вокзальна» до станції «Дніпро», яка складалась з 5 станцій, була збудована компанією «Київметробуд» та введена в експлуатацію 6 листопада 1960 року.

16 квітня, 20:07
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Значна частина українських поліцейський наразі воює на фронті, або виконує завдання, які тим чи іншим чином пов'язані з обороною України.

13 квітня, 17:25
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Сьогодні Васильківська громада віддала шану та провела у останній путь полеглого Героя — Скородумова Олега Васильовича, що загинув виконуючи бойове завдання на Донеччині. Прощання відбулося в парку воїнів-інтернаціоналістів Венеція.

12 квітня, 18:34
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Українські військові поділились відео в якому знищують ворожу техніку та особовий склад противника на Донецькому напрямку. Гвардійці батальйонної групи Центрального ОТО та бійці 58 ОМБр ЗСУ зупинили штурм противника, що намагався захопити українські позиції поблизу населеного пункту Урожайне трьома одиницями ББМ, танком та піхотним взводом.

12 квітня, 17:17
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Військові підрозділу «Рух опору» подякували волонтеру, віце-президенту Іранської опозиції в Вашингтоні (NIC) Алі Реза Резазаде за надання технічної допомоги для виконання бойових завданнях.

9 квітня, 22:10
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Комітет Верховної ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував дозволити мобілізацію засуджених. Втім, призивати будуть не всіх.

9 квітня, 21:34
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Відповідно до Урядового плану, протягом 5 років (перший етап запланований на другу половину 2024 року) акциз має зрости:

8 квітня, 13:06
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

єОселя – це простий шлях до власного житла, адже замість відвідувань банків та заповнення безлічі анкет, довідок, тепер достатньо всього декілька кліків у додатку Дія. 

8 квітня, 12:26
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Ваучер надає можливість пройти навчання у роботодавця чи в закладах освіти по 124 направленням. Сума ваучера становить 30 тис. грн, якщо навчання коштує дорожче людина або роботодавець доплачує таку різницю самостійно.

5 квітня, 18:05
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Для осіб які звільнені з військової служби:

4 квітня, 15:21
Новини «Суспільство»
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Сьогодні річницю свого створення відзначає найстаріша компанія в Україні «Київметробуд», якій виповнилося 75 років. Перша ділянка Київського метрополітену від станції «Вокзальна» до станції «Дніпро», яка складалась з 5 станцій, була збудована компанією «Київметробуд» та введена в експлуатацію 6 листопада 1960 року.

16 квітня, 20:07
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Значна частина українських поліцейський наразі воює на фронті, або виконує завдання, які тим чи іншим чином пов'язані з обороною України.

13 квітня, 17:25
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Сьогодні Васильківська громада віддала шану та провела у останній путь полеглого Героя — Скородумова Олега Васильовича, що загинув виконуючи бойове завдання на Донеччині. Прощання відбулося в парку воїнів-інтернаціоналістів Венеція.

12 квітня, 18:34
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Українські військові поділились відео в якому знищують ворожу техніку та особовий склад противника на Донецькому напрямку. Гвардійці батальйонної групи Центрального ОТО та бійці 58 ОМБр ЗСУ зупинили штурм противника, що намагався захопити українські позиції поблизу населеного пункту Урожайне трьома одиницями ББМ, танком та піхотним взводом.

12 квітня, 17:17