Служити та захищати, – перше інтерв’ю нового очільника поліції Полтавщини Євгена Рогачова

ср, 02/02/2022 - 19:30
последние новости в Украине останні новини в Україні

Кілька місяців тому Головне управління Національної поліції у Полтавській області очолив Євген Рогачов. Основна мета Національної поліції в Україні – охорона прав людини, боротьба зі злочинцями й безпека довкола. Нині в лавах поліції працюють над нововведенням і Полтавщина не стала виключенням.

Очільник поліції Полтавщини Євген Рогачов розповів про проблеми відомства та готовність до ймовірної агресії з боку Росії. Про це голова обласної поліції розказав в інтерв’ю "ЗМІСТу" в середу, 2 лютого.

"Я починав у міліції, що пам'ятає лихі 90-ті. Я бачив методи й способи досягнення результатів. Були часи від початку 2000 до 2014 років, коли міліція була непохитною силою, яка мала свою систему та була не такою відкритою до суспільства, як зараз. З 2014 року все змінилося, почали прислухатися до суспільства.  Ми нічого не ховаємо, відкриті до спілкування", – зазначив Євген Рогачов.

Некомплект особового складу та низькі зарплати: про основні проблеми та шляхи їх розв’язання

За понад місяць на посаді новий керівник уже встиг ознайомитися з особовим складом та вивчити проблеми поліції в області. Серед основних виокремлює некомплект особового складу.

"Наразі у нас 14-15% некомплекту. Цифра коливається, адже щодня ми когось призначаємо, звільняємо тощо. Від цих 14-15% більша частина – керівний склад. Це погано. Багато фахівців вирішили змінити місто та працювати у столиці, адже попередній керівник пішов на підвищення в Київ. За той період, що я на посаді ми вже здійснили певні зміни. Знайшли інших керівників та призначили їх. Хочу зауважити, що  призначав саме з-поміж полтавців", – сказав Євген Рогачов.

З моменту призначення Євгена Рогачова на Полтавщині призначили керівника Управління карного розшуку та очільників кількох райуправлінь області. Новий керівник також говорить і про проблему низьких заробітних плат поліцейських.

"Всі ми незгодні з тією зарплатою, яку отримують поліцейські. Я підтримую своїх співробітників, адже робота специфічна, складна та відповідальна. Скажімо коли мої співробітники заходять в магазин і бачать вивіску, що потрібен охоронець і платять від 17 тис. грн, а середня зарплата співробітника поліції від 13 тис. грн, то виникають запитання. Окрім цього існує велика різниця між зарплатами правоохоронців. До прикладу, слідчий в ДБР отримує понад 50 тис. грн, а слідчий в поліції отримує 14 тис. грн. Вважаю, що це неправильно. Звісно має бути здорова конкуренція, але різниця в 5-6 разів неприпустима", – наголосив Євген Рогачов.

Розв’язати це питання намагається керівництво Нацполіції. Зокрема, у держбюджеті на 2022 рік на підвищення зарплат правоохоронцям передбачено додаткові 2,8 млрд гривень. З них на зарплати поліції додатково виділили 1 млрд грн. Окрім цього, президент України доручив Уряду збільшити зарплати працівникам системи МВС усіх категорій на 10% з 1 лютого. Це стосуватиметься не лише поліцейських, але й рятувальників, нацгвардійців, прикордонників і працівників міграційної служби. Також з лютого відновлять право поліцейських і рятувальників на пільговий фінансовий лізинг на житло.Паралельно триває робота щодо співпраці з органами місцевого самоврядування та представниками бізнесу. Існують і проблеми з матеріально-технічним забезпеченням. Рогачов каже, що ознайомився з умовами роботи всіх підрозділів, які знаходяться в територіальних відділах поліції. Перше на що очільник поліції області звернув увагу – це опалення, енергоефективність, умови праці правоохоронців. Рогачов каже, що видаватимуть нові транспортні засоби, влада області та деяких громад виділили кошти на ремонт авто.

"Деякі підрозділи залишили негативні враження. Ми бачимо, де керівників треба змінювати, бо не може особовий склад працювати в таких умовах. Тому цього року буду докладати сили й вимагати від керівників підрозділів змінити відношення до роботи, до підходів виявлення, документування злочинів чи правопорушень та забезпечити належними умовами праці наших підлеглих. Окрім того, що нам видає Нацполіція, мною були проведені зустрічі з представниками великого бізнесу. Нам пообіцяли, разом з органами місцевого самоврядування, допомогу. Наприклад, Кременчуцька громада ухвалила рішення щодо виділення 1 млн грн на ремонт і закупівлю авто та проведення  ремонтних робіт в кабінетах тощо. Ми наразі спілкуємося і з представниками інших громад і загалом в нас є порозуміння", – розповів Євген Рогачов. 

Впровадження, підтримка нових проєктів та напрямки роботи поліції в області

За словами Євгена Рогачова, в області продовжують працювати над розвитком проєкту "Поліцейський офіцер громади". Проєкт, наразі, функціонує у 22 ОТГ.

"Я вважаю, що це важливий проєкт. Як показує практика, офіцер громади – це людина, яка знає все про всіх і добре орієнтується в проблемах тергромади.  Офіцер забезпечений робочим місцем транспортним засобом. Наразі ведемо перемовини з 15 громадами, щоб надалі проєкт запрацював і у них", – зазначив очільник поліції.

Серед нововведень Рогачов виокремлює проєкт "Чужинець в громаді". Поліцейський громади повинен зробити групу в месенджері до якої має включити представників сільради та мешканців. Це онлайн спілкування і в разі необхідності, люди можуть надсилати в цю групу інформацію про незрозумілий автомобіль, який заїхав на територію села, незрозумілих осіб або про факт вчинення домашнього насилля тощо. Це група для оперативності в інформуванні"Євген Рогачов говорить, що надалі в Головному управлінні планують працювати над попередженням фактів незаконної вирубки лісів та незаконного видобутку корисних копалин.

"Вже є результати й задокументовано групу осіб, які займалися незаконною вирубкою лісу на території Лубенського району. Тривають експертизи з приводу встановлення суми збитків, які вони завдали довкіллю і найближчим часом ми направимо кримінальне провадження до суду. Всі факти фіксуємо та вносимо в Єдиний реєстр досудових розслідувань. Якщо не вистачатиме суми до притягнення до кримінальної відповідальності, то люди будуть притягнуті до адміністративної відповідальності. Питання незаконного видобутку корисних копалин також на контролі. Наразі в зимовий період все спокійніше. Але ми розуміємо, що випадків може стати більше, ми вже знаємо де це може статися та де було раніше. На всі виклики будемо реагувати й діяти жорсткіше", – зазначив Євген Рогачов.

У зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції в області та впровадженням обмежень, до провідних напрямків роботи правоохоронців належить і контроль за дотриманням карантинних норм. Також, в області триває робота з виявлення підробки ковід-документації. Станом на 1 лютого зафіксували 3 факти підробки.  Серед напрямків роботи і покращення комунікації з громадянами. Зокрема, готують до роботи фронт-офіси в Кременчуцькому районному відділі поліції і у відділі № 1 Полтавського районного управління поліції. В офісі для інформаційної допомоги громадянам працюватимуть групи первинної комунікації. Люди отримуватимуть консультацію, зможуть написати заяву про вчинення правопорушення або втрату документів, записатися на прийом.

Забезпечення безпеки та план дій у випадку збройної агресії

Останнім часом, в Україні часто повідомляють про фейкові замінування ТРЦ, лікарень, шкіл, дитячих садочків. Полтавщина не є виключенням. Поліцейські реагують на всі виклики та проводять всю необхідну роботу. Головне завдання вжити всі заходи з метою недопущення ситуацій через, які можуть постраждати люди: Євген Рогачов не виключає, що хтось повідомляє про замінування і спостерігає за реакцією правоохоронців.

"Хочу звернути увагу громадян, щоб вони з розумінням ставилися та виконували всі вказівки правоохоронців. Я не роблю це через те, що мені подобається виганяти людей з ТРЦ. Такі дії спрямовані, щоб не наразити людей на небезпеку. Безпека громадян перш за все. Мені доповідали співробітники кіберполіції, що сліди ведуть закордон, тобто електронні адреси Росії, Білорусії, окупованих територій. Ми розуміємо хто це і для чого це робить. Враховуючи, що на кордонах нашої держави північний наш сусід брязкає зброєю, це один з елементів розхитування ситуації зсередини, допущення паніки. Але ми робимо все, щоб цього уникнути", – сказав Євген Рогачов.

Також Євген Рогачов каже, що нині обговорюють плани на випадок агресії з боку Росії, вивчають різні сценарії перебігу подій. Є плани з евакуації таємної документації, особових справ співробітників, захисту важливих об'єктів інфраструктури.

"Ми вже врахували ті прорахунки в нашій роботі, які були у 2014 році. Зокрема, коли співробітники міліції перейшли й зайняли свою принципову позицію в боротьбі з сепаратизмом і злочинними угрупуваннями, але їх особові справи залишились на непідконтрольній території. У нас є план дій захисту своїх приміщень, захисту зброї, особового складу, об’єктів критичної інфраструктури. Тобто, на кожну окрему ситуацію у нас є напрацювання", – наголосив Євген Рогачов.

Раніше начальник поліції Полтавщини Євген Рогачов закликав з розумінням поставитися до перевірок, зумовлених псевдомінуванням об'єктів інфраструктури. Також ASPI news повідомляло, що начальник поліції Полтавської області Євген Рогачов вручив ключі від службових автомобілів працівникам структурних і територіальних підрозділів.

последние новости в Украине останні новини в Україні
Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Після рішення призупинити консульські послуги для українських чоловіків призовного віку з'явилася низка міфів щодо цього питання.

11:19, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Радник керівника Офісу президента Сергій Лещенко заявив, без телемарафону виникне медіахаос, а спроби дискредитувати його – це частина російської пропаганди.

16:51, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Вʼячеслав Штучний під час круглого столу «Про доступ журналістів до кулуарів Верховної Ради та відновлення онлайн-трансляцій засідань парламенту», зазначив, що в парламенті розробляється процес доступу журналістів та медіа до кулуарів Верховної Ради України.

13:29, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Прем’єр Денис Шмигаль запевнив, що цього і наступного року Україна зможе профінансувати вчасно і в повному обсязі всі соціальні видатки.

29 квітня, 23:10
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час години запитань до уряду заявив, що жодних змін стосовно телемарафону "Єдині новини" не буде. Відео із заявою прем’єра опублікувала на власній сторінці у Facebook співголова фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко.

29 квітня, 22:13
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Україна відмовляється від пострадянської "патерналістської" моделі соціальної політики. Замість неї буде нова, більш європейська модель, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на відкритті Міжнародного саміту міністрів соціальної політики у Києві.

29 квітня, 21:10
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

«Новий робочий тиждень розпочали апаратною нарадою з керівниками структурних підрозділів, старостами, представниками відділу ДСНС, поліції та громадських організацій, в ході якої підсумовували виконання доручень та спланували заходи на поточний тиждень», - зазначає Наталія Баласинович

29 квітня, 15:08
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Президент Володимир Зеленський у річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС, яка сталася 26 квітня 1986 року, закликав світ чинити тиск на Росію, щоб забезпечити звільнення Запорізької АЕС від російських окупантів. Про це український лідер написав у Telegram.

26 квітня, 13:24
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Голова Народної Ради протидії корупції та громадської експертизи влади Анатолій Буднік звернувся до правоохоронців з приводу державних закупівель медичного обладнання. 

25 квітня, 21:38
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Українські чоловіки призовного віку (від 18 до 60 років) більше не зможуть отримувати паспорти за межами держави.

25 квітня, 15:11
Новини «Суспільство»
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Після рішення призупинити консульські послуги для українських чоловіків призовного віку з'явилася низка міфів щодо цього питання.

11:19, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Радник керівника Офісу президента Сергій Лещенко заявив, без телемарафону виникне медіахаос, а спроби дискредитувати його – це частина російської пропаганди.

16:51, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Вʼячеслав Штучний під час круглого столу «Про доступ журналістів до кулуарів Верховної Ради та відновлення онлайн-трансляцій засідань парламенту», зазначив, що в парламенті розробляється процес доступу журналістів та медіа до кулуарів Верховної Ради України.

13:29, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Прем’єр Денис Шмигаль запевнив, що цього і наступного року Україна зможе профінансувати вчасно і в повному обсязі всі соціальні видатки.

29 квітня, 23:10