Ціна на газ: як Зеленський, Шмигаль та Разумков намагаються зменшити платіжки ЖКГ

чт, 01/14/2021 - 13:52
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
з відкритих джерел

Кабмін прагне пом’якшити власне ж рішення про підвищення тарифів ЖКГ. Адже очікувані протести населення проти росту цін на комуналку псують рейтинг чинної влади.

Днями Україною прокотилися масові акції протесту проти підвищення тарифів на комунальні послуги. Зокрема, 9-го січня під стінами Полтавської ОДА мітингували кілька сотень мешканців міста та області проти підвищення цін на газ. Активісти передали владі свої умови та в разі бездіяльності чиновників пообіцяли розпочати "Тарифний майдан". Також 10 січня на Харківщині проти зростання тарифів вийшли мешканці Харкова, Балаклійського, Харківського, Зміївського, Вовчанського, Нововодолазького, Чугуївського, Дергачівського, Лозівського, Богодухівського, Ізюмського, Золочівського, Валківського та Барвінківського районів.

Стрімкі тарифи

Президент та нардепи висловили глибоке занепокоєння з приводу різкого зростання тарифів. Спочатку 12 січня голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що нардепи монобільшості готують план заходів для розв’язання проблеми високих тарифів. "Також реєструється постанова Верховної Ради про невідкладний перегляд і зменшення тарифів", – повідомив Арахамія.

На наступний день, 13 січня, президент Володимир Зеленський зібрав на енергетичну нараду Кабінет Міністрів, представників НКРЕКП, очільника групи "Нафтогаз" та інших фахівців для розгляду питання цін на газ для побутових споживачів. І того ж дня вечорі Кабмін постановив, що вартість газу на період карантину (фактично до кінця опалювального сезону) буде становити 6,99 гривні за кубометр.

"Пам’ятайте, що ми зберігаємо реформу. Ці зміни – не крок назад. Це зміни, які потрібні кожному українцю у зв’язку зі складною економічною ситуацією, у якій ми опинилися через пандемію. Обмеження тарифної сітки – це ідеологія лише карантинних заходів", – наголосив Володимир Зеленський.

"Українцям пропонують прекрасний вибір з двох неймовірних варіантів. Перший – це відсутність роботи, обмеження прав та можливостей на час карантину з меншими тарифами (але за комуналку все одно треба сплачувати чотиризначні цифри). Другий – відсутність обмежень та завершення карантину з різким поверненням усіх захмарних тарифів. При чому процес розвалу економіки й соціальної сфери некомпетентними рішеннями триватиме на тлі будь-якого вибору. Здається, суспільство дедалі впертіше випробовують тиском з метою дізнатися, на якому етапі рвоне", – прокоментував заяву президента заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

Нагадаємо, раніше група "Нафтогаз" продавала населенню "блакитне паливо" по 7,22 гривні за куб. Тобто фактичне зниження ціни на газ склало 23 копійки (на 3,1%) на кубометрі. Сподіваємося, що така щедрість уряду заспокоїть людей й вони припинять блокувати рух автошляхів.

Якщо серйозно, то чинне рішення уряду про держрегулювання цін на газовому ринку мало вплине на наслідки феєричного підвищення тарифів на низку комунальних послуг у січні. Так, пільгова ціна на перші 100 кіловатів електроенергії (90 копійок) була скасована, а отже зросла на 47% (до 1,68 гривні). Усі знижки для опалення будинків електрикою також вже не дійсні, тому власники електричних котлів мають наразі платити на загальних підставах. Також зросли тарифи на холодну воду. Зрозуміло, що підвищення комуналки потягне за собою зростання цін на все інше – від ковбаси до шкарпеток.

Сумнівно також, що владі вдасться перекласти відповідальність за підвищення тарифів виключно на уряд та вивести з-під народного обурення нардепів від "слуг" та особисто Зеленського. Нагадаємо, Денис Шмигаль був призначений прем'єр-міністром на початку березня 2020 року. За відповідне рішення проголосував 291 нардеп. Тоді жодного проти його кандидатури виступили фракції "Батьківщина", "Голос", "Європейська солідарність" та ОПЗЖ. Отже, кандидатуру чинного прем’єра насамперед підтримала провладна більшість з партії "Слуга народу". Зрозуміло, що кандидатура Шмигаля була узгоджена та повністю підтримана президентом.

Кінець субсидій

13 січня спікер парламенту Дмитро Разумков зібрав на нараду глав фракцій та груп Верховної Ради, на якій також були присутні Шмигаль, в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко та керівник "Нафтогазу" Андрій Коболєв. На зустрічі розглядалися питання цін на газ та електроенергію. За словами нардепа від "Голосу" Ярослава Железняка, прем’єр проінформував про держрегулювання цін на газ з лютого. Тобто за січень-2021 люди все ж отримають ще більш космічні платіжки за опалення, ніж за грудень-2020. Також Шмигаль сподівається, що рішення про держрегулювання цін на газ знайде підтримку у МВФ, переговори з яким з цього питання буде вести Вітренко.

Щодо цін на електроенергію, то уряд планує залучити механізм монетизації субсидій замість скасованої раніше пільги. При цьому про збільшення сум на субсидії у Бюджеті-2021 не йдеться – у Кабміні сподіваються, що закладених раніше 36 мільярдів гривень  вистачить.

Втім, не всі поділяють такий оптимізм уряду, бо нардепи від "ЄС" вже подали в Раду законопроєкт з пропозицією спрямувати на субсидії додаткові 7 мільярдів гривень, вилучивши їх з фінансування Офісу Президента та силовиків. Зазначимо, у Держбюджеті-2021 на виплату субсидій передбачено 36,6 мільярда гривень, що майже на 600 мільйонів гривень менше, ніж у 2020 році.

Свого часу інструмент субсидій запровадили на перехідний період як доплату окремим соціальним групам, у яких недостатньо доходів, щоб сплачувати ринкову ціну на енергоносії та комунальні послуги. За інформацією ексміністра соціальної політики Павла Розенка, в Україні вже на три тижні затримується виплата субсидій. При цьому гроші мали надійти ще 25-28 грудня 2020 року. "Суттєві затримки й по дитячих виплатах, і по пільгах учасників бойових дій, і по чорнобильських", – додав Розенко.

За розрахунками ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна, уряд через хронічні проблеми з бюджетом у 2020 році просто переніс виплати субсидій ще за листопад-2020 на січень-лютий-2021. Так, у листопаді минулого року Мінсоцполітики нарахувало субсидій на оплату ЖКГ та придбання твердого палива й скрапленого газу на 5,8 мільярда гривень.

"Щоб не вносити зміни до Держбюджету в останньому місяці року, "технічно" перенесли фінансування соціальних виплат за листопад 2020 на січень 2021, що спричинило факт невиплати субсидії та інших пільг. При цьому січень, лютий – найгірші місяці щодо надходжень до держбюджету, Пенсійний фонд традиційно у січні порожній, а перехідних залишків лишилось небагато. Тобто виплата навіть цих мінімальних субсидій за 2020-й у 2021 році буде проблемою. Кабмін буде намагатися затягнути час, пояснюючи це бюрократичною необхідністю погодження ліміту асигнувань на початку року, але фактом є дірка в бюджеті та невиплата урядом в належний термін навіть тих платежів, які були нараховані до підвищення тарифів на газ, опалення та електроенергію. Зеленський має не потішні наради проводити, а невідкладно вносити до парламенту зміни до бюджету щодо скорочення фінансування власного офісу, фіктивних правоохоронних органів та збільшення обсягу субсидій, щоб соціально вразливі верстви спокійно перейшли зиму", – підсумував Омелян.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

Те, що відбулося в лютому 2022-го року в Україні, наразі не може повторитися, оскільки ця війна вже триває. Таку думку висловив Андрій Юсов, представник Головного управління розвідки, у коментарі Новини.LIVЕ.

18 квітня, 09:39
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

З початку 2024 року видобуток вугілля на державних шахтах зріс на понад 24%.

2 квітня, 12:33
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

Уряд схвалив законопроєкт про наближення ставок акцизного податку до мінімального рівня, встановленого в ЄС. В проєкті вказано, що провадження буде відбуватися поступово (до 2028 року) та зможе забезпечити додаткові надходження до Держбюджету у другому півріччі 2024 року:

22 березня, 18:41
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

Експортно-кредитне агентство (скорочено ЕКА) — державна установа, що допомагає вітчизняному експортеру в поширенні товарів на зовнішні ринки.

19 березня, 12:28
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

В Національному банку України запевнили, що в найближчому майбутньому, е-гривня буде доповненням готівкої та безготівкової форм, але ніяк не заміною.

7 березня, 15:32
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не бачить сенсу вести діалог з росіянами. Про це він сказав під час форуму "Україна. Рік 2024".

26 лютого, 19:32
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

Ярослав Железняк зазначив, що дуже ймовірно, що сьогодні буде оголошенно про «staff-level-agreement», а після відбудеться засідання Ради Міжнародного валютного фонду та нарешті виділення траншу для України в $890 млн.

22 лютого, 11:57
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

Банки ОАЕ обмежили розрахунки з росією, та закривають рахунки підприємствам, через ризик потрапити під вторинні санкції.

19 лютого, 10:51
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

Життєві обставини бувають різними і щоб їх вирішити найчастіше знадобляться гроші. Іноді їх недостатньо, а ситуація критична, тому можна скористатися послугами спеціальних сервісів або банків, оформляючи кредит на певну суму та конкретний термін. Кредитування доступне як фізичним, так і юридичним особам у вигляді підприємств, різних компаній та організацій.

16 лютого, 10:43
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

Очільник українського МЗС Дмитро Кулеба нагадав, що деякі аналітики переконують, що заморожування війни в Україні та встановлення режиму припинення вогню є реалістичними варіантами розвитку подій.

16 грудня, 11:27
Новини «Економіка»
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

Те, що відбулося в лютому 2022-го року в Україні, наразі не може повторитися, оскільки ця війна вже триває. Таку думку висловив Андрій Юсов, представник Головного управління розвідки, у коментарі Новини.LIVЕ.

18 квітня, 09:39
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

З початку 2024 року видобуток вугілля на державних шахтах зріс на понад 24%.

2 квітня, 12:33
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

Уряд схвалив законопроєкт про наближення ставок акцизного податку до мінімального рівня, встановленого в ЄС. В проєкті вказано, що провадження буде відбуватися поступово (до 2028 року) та зможе забезпечити додаткові надходження до Держбюджету у другому півріччі 2024 року:

22 березня, 18:41
последние новости в Украине останні новини в Україні Економіка

Експортно-кредитне агентство (скорочено ЕКА) — державна установа, що допомагає вітчизняному експортеру в поширенні товарів на зовнішні ринки.

19 березня, 12:28