Тероборона Києва має стати підрозділом ЗСУ – командир батальону ТРО Коротких (Фото, Відео)

вт, 03/22/2022 - 19:21
последние новости в Украине останні новини в Україні

Війна в Україні триває уже майже місяць. Оборону від Росії ЗСУ допомагають тримати й загони територіальної оборони.

Кореспондент ASPI news поспілкувався з командиром одного зі спецбатальйонів, відомого як BOATSMAN BOYS, Сергіем “Боцманом” Коротких. Він поясним особливості діяльності загонів територіальної оборони та перспективи цих воєнізованих підрозділів.

ASPI news: Тероборона – нове формування для України, бо під час Революції гідності добровольчі загони були всеукраїнськими. А зараз місцева оборона збудована за принципом проживання.
Сергій Коротких: Тероборона – не зовсім військова, а швидше за все, громадська організація. Не хочу нікого критикувати, але, на мій погляд, добровольчі конструкції 2014 року були більш життєздатними і зрозумілішими, ніж поточні теробразування. А так, люди об'єдналися для захисту власних будинків, вони добре знають територію, але є певні обмеження щодо застосування бойових навичок, а також недоліки вишколу та дисципліни. Після Революції-2014 підготовлені добровольці одразу ж потрапляли на “гарячі” ділянки фронту та воювали, а зараз це виливається в якусь шалену кількість зайвих блокпостів, що перешкоджають логістиці по всій країні, і це є наслідком надмірного ентузіазму.

ASPI news: У вас у батальйоні є якісь незвичайні бійці, котрі захотіли захищати Київ?
Сергій Коротких: Ми маємо кілька американців, нещодавно вони підірвалися на міні. Слава богу, всі цілі та всі живі. Постраждав лише водій, але він якраз не американець. Це було у їхній перший виїзд, вони рвалися на фронт “взяти участь”. До них потім прийшло усвідомлення, що все не так просто і романтично, як вони бачили в Лівії та Іраку. Тут по них ворог працював ракетами, скидав бомби. Але, на їхнє враження, вони зрозуміли, як тут все влаштовано, і першу "обкатку боєм" вони пройшли. Є у нас також снайпер-поляк (він працює другим номером – коригувальником). Був у нього бойовий вихід, він цілком гідно виявив собі. Є ще англієць, два американці, і ще один поляк, але в реальних боях вони поки що не брали участі. Є у нас і дівчинка-парамедик, вона їздила до Ірпіня, займалася евакуацією поранених, виводила цивільних. Загалом наші добровольці не очікували, що в нас буде, скажімо так, вогненно і весело.

ASPI news: Які у вас типові завдання чи, перефразовуючи, як виглядає типовий день батальйону тероборони?
Сергій Коротких: Точного розкладу немає, так одразу вийшло, що ми стали своєрідною “групою виїзду”. Ми вирушаємо щодня на якісь небезпечні ділянки фронту, а так щоденні завдання полягають в охороні громадського порядку та роботі на блокпостах. Коли є час, наші бійці, які мають реальний комбатанський досвід, готують інших до бойових дій.

ASPI news: Як кияни реагують на тероборону?
Сергій Коротких: Важко сказати, загалом я вже згадував надмірну кількість блокпостів, у столиці це теж була проблема. Добре, що у міністра Монастирського це теж зрозуміли, і число блокпостів поступово зводиться до розумної кількості - рух містом набуває більш цивілізований і керований вигляд. У перші дні війни, це був, звичайно, хаос, але зараз все прийшло до ладу.

ASPI news: Чи були у вас кумедні випадки? Наприклад, днів 5 тому у Броварах на блокпост вночі, у комендантську годину, прийшов 11-річний хлопець, який хотів захищати Україну.
Сергій Коротких: Я досить часто буваю в області, де тероборони дуже прості - зібралися мужики зі старими-старими рушницями, але при цьому вони "палають"! Один із них подарував нам старий гранатомет РПГ-22, який почав випускатися ще в СРСР у 1980-му році. Я хотів дізнатися, де ж він його взяв (а дідусеві точно більше 60 років), він пояснив тільки, що зберігав його з 2007 року і додав: “У мене вулиця вузенька, танки не пройдуть, відстрілюватися проти піхоти мені є чим, а гранатомет вам точно потрібніший”.

ASPI news: Чого теробороні не вистачає?
Сергій Коротких: Теробороні не вистачає офіційного статусу, я міркую як людина, яка давно займається війною. Під статусом я маю на увазі, що тероборони мають стати армійськими підрозділами. Тим більше, що у військових діях зараз є пауза, яку можна витратити з користю – тероборона має стати не партизанщиною, а армійським підрозділом. Нам треба навчатися за армійськими нормами і готуватися до боїв. Мені здається, що бійців тероборони (деякі загони це вже роблять) потрібно поступово "обкатувати" в бойових умовах, на "передку", тобто потрібне посилення тим бригадам, які щодня воюють. Найгарячіші напрями оборони - Вишгород, Гостомель, Ірпінь, Мощун, а теробороні необхідно дати відчути цей "смак війни", щоб бійці побували під обстрілами. Я думаю, що буде “серія №2”, на Київ ще буде спроба наступу, ворог явно проводить перегрупування, підтягує частини та відновлює боєздатність (у них великі втрати), і піде вперед. Теробороні потрібно до цього максимально готуватися та перетворюватися із громадських формувань на військові підрозділи. 

ASPI news: Чи потрібні для цього якісь законодавчі зміни, це й статус УБД, й військові звання, тощо?
Сергій Коротких: Я не бачу особливих проблем, оскільки тероборона на даний момент – громадський рух. Багато жителів Києва приходять, коли вони мають вільний час - постояти на блокпостах, десь розвантажити ЗСУшників. Але, на мою думку, тероборона має у результаті перетворитися на резервні підрозділи ЗСУ. Вона має стати резервом для кадрових частин, які зазнають на війні втрат, тероборонці повинні відновлювати боєздатність військових частин. Законів, на мою думку, вистачає. Потрібна політична воля – щоб військкоми працювали по суботах та неділях, адже наповнення та постачання загонів тероборони теж необхідне. Повірте, проблема існує, я сам із цим стикався, коли просто хочеться "дати в обличчя", тому що вони не вийшли з режиму "мирного часу" і їм здається, що люди можуть почекати. Взагалі, вся робота у військкоматах йде дуже повільно, дуже мляво, складається враження, що це все робиться з великим небажанням. Думаю, що найближчим часом зі старими військкомами треба буде попрощатися, і поставити туди потрібно молодих людей, які розуміють, яку цінність має швидкість прийняття рішень.

ASPI news: Чи є переваги у тероборони перед збройними силами?
Сергій Коротких: Переваг немає, крім однієї. Якщо людина місцева, вона відразу ж працюватиме на вулицях - вона знає кожну лазівку, кожну вулицю, кожен підвал. ЗСУ у всьому перевершують тероборону, за винятком, мабуть, лише мотивації – тут люди зробили собі добровільний вибір. А так ЗСУ поза конкуренцією у питаннях озброєності, у питаннях злагодження та у питаннях дисципліни. І чим ближче буде тероборона в цьому до ЗСУ, тим краще, бо ЗСУ – це машина. Це управління, це дисципліна і виконання поставлених завдань. Якщо ж до цього додати мотивацію тероборонців – вийде ідеальна конструкція ведення війни – люди вишколені, підготовлені, мотивовані захищати країну. Підкреслю ще раз - тероборона у перспективі повинна увійти до складу ЗСУ. 

ASPI news: Як таке перетворення можна буде формалізувати після перемоги?
Сергій Коротких: Навіть якщо нинішня війна закінчиться якимось мирним договором, треба для себе розуміти, що Росія лише візьме паузу, щоб у майбутньому знову напасти. Росія зараз не досягла виконання жодних завдань, і якщо вони відійдуть, то тільки для того, щоб напасти знову. Відповідно, нам потрібно максимально швидко перетворюватися на резерв ЗСУ. У тероборони має бути полегшений доступ до зброї, і вона має бути, як, наприклад, у ЦАХАЛ, вдома. Я вважаю, що якби тероборона була підготовлена 3 місяці тому, Росія б не дійшла на підступи до Києва, у безпеці були б Харків, Чернігів та Суми. Хлопці, якби їхня підготовка почалася раніше, були б вишколеніші, дисциплінованіші і, відповідно, ефективніші. А так у Харкові, Маріуполі та Сумах дуже багато тримається саме на добровольцях, причому не на тих, хто стоять на блокпостах, а хто реально б'ються на околицях разом із частинами ЗСУ. Тероборонці і так показують високий результат, але були б вони навченіші і злагодженіші - були б ефективнішими. І питання зброї, якби були б у нас, наприклад, одноразові гранатомети, ми б не стояли в Ірпені та Бучі, а набагато північніше... Війна закінчиться, і після цього бійцями тероборони вже має зайнятися держава - якось їх стимулювати стати частиною ЗСУ. Бійці ТрО мають бути максимально треновані та готові до наступної серії війни.
 

Батальон тероборони BOATSMAN BOYS:

Телеграм-канал 

Youtube-канал

Ми оголошуємо збір матеріалів, що підтверджують геноцид мирних жителів України. Особливо все, що стосується загиблих дітей. 
Фото та відео зафіксованих злочинів путінської армії надсилайте на поштову адресу [email protected]  

 

Реквізити для допомоги: 

ПриватБанк UAH 
5523245800621292  

PayPal 
[email protected] 

BTC $ 
bc1qxcj2wrgny2wvrlqah5d49r5zhj20809899ypx0 

ETH $ 
0xE43c58557610d4D4Cc214e691e77FcC8e414d378 

USDT $ erc 
0xE43c58557610d4D4Cc214e691e77FcC8e414d378 I’m 

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

У Києві перейменували ще 29 об’єктів. Відповідні рішення були ухвалені 18 січня під час засідання депутатами Київської міської ради.

18 січня, 17:42
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

Під час ранкової атаки РФ на Київ сили протиповітряної оборони збили понад 60 ракет Х-101/Х555Х-55 та десяток "Кинджалів".

2 січня, 12:19
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

У Києві пролунала серія вибухів сьогодні вранці 2 січня. В місті та області працює ППО.

2 січня, 08:41
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

РФ у ніч з 28 на 29 грудня атакувала Київ кількома десятками ракет різного типу. В небі над столицею силами ППО усі повітряні цілі було знищено, проте, на жаль, у місті є руйнування і потерпілі.

29 грудня, 13:00
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

Іван Залізняк в своєму Tелеграм-каналі, поділився спогадами побратима про Андрія Жованика та звернувся до підписників, щодо підписання петиції про перейменування вулиці в Києві на честь Героя.

22 грудня, 21:10
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

Зросла кількість постраждалих внаслідок падіння уламків збитих російських ракет на київські будинки. Уточнені дані опублікував міський голова Віталій Кличко.

13 грудня, 12:20
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

Український прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив 9 грудня провести засідання Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, щоб дослідити що призвело до термінового ремонту "синьої" гілки столичного метро.

9 грудня, 11:01
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

Наразі легендарний боєць спецпідрозділу ЗСУ Іван Залізняк пропонує перейменувати вулицю Білогородську, що знаходиться у Києві на честь героя Тараса Бобанича.

7 грудня, 21:26
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

До відпрацювання столиці задіяні спецпризначенці, дільничні, слідчі, оперативники, ювенальні поліцейські, патрульні, представники ТРО та ТЦК. Лише за 4 вересня правоохоронці перевірили 353 заклади громадського харчування на предмет дотримання обмежень воєнного стану.

5 вересня, 14:33
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

Боєць спецпідрозділу ЗСУ Крістіан Ударов, до війни активіст організації "Традиція і порядок", на своєму Телеграм-каналі показав роботу так званих евакуаторів в столиці України. 

1 вересня, 12:24
Новини «Київ»
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

У Києві перейменували ще 29 об’єктів. Відповідні рішення були ухвалені 18 січня під час засідання депутатами Київської міської ради.

18 січня, 17:42
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

Під час ранкової атаки РФ на Київ сили протиповітряної оборони збили понад 60 ракет Х-101/Х555Х-55 та десяток "Кинджалів".

2 січня, 12:19
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

У Києві пролунала серія вибухів сьогодні вранці 2 січня. В місті та області працює ППО.

2 січня, 08:41
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

РФ у ніч з 28 на 29 грудня атакувала Київ кількома десятками ракет різного типу. В небі над столицею силами ППО усі повітряні цілі було знищено, проте, на жаль, у місті є руйнування і потерпілі.

29 грудня, 13:00