Як силовики та фіскали блокують роботу комунальних підприємств Києва, – пресконференція КМДА (Відео, інфографіка)

пн, 05/24/2021 - 17:36
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
з відкритих джерел

В понеділок, 24 травня, відбулася пресконференція на тему "Київ: обшуки та маніпуляції. Політична мотивація слідчих дій травня 2021 року". В заході брали участь заступники столичного міського голови Володимир Бондаренко, Микола Поворозник, Петро Оленич, а також начальник КП "Київський метрополітен" Віктор Брагінський.

На пресконференції йшлося про навмисну дестабілізація роботи міських служб з боку органів центральної влади. За словами Поворозника, вийти в публічний простір керівників міста змусило поширення неправдивої інформації із метою дискредитації столичної влади.

"Два тижні тривають обшуки та перевірки ключових комунальних підприємств та департаментів КМДА. Їх здійснюють Державна фіскальна служба, Державне бюро розслідувань та Національна поліція України. Загалом на сьогодні проведено понад 70 обшуків, враховуючи комерційні структури та обшуки вдома у посадовців. Із них 53 – взагалі не стосуються комунальних підприємств та департаментів КМДА", – пояснив Поворозник.

Міська влада з 2015 року системно співпрацює з правоохоронцями та не має від них жодних таємниць. Бюджет міста прозорий, засідання Київради транслюють наживо, а до пандемії коронавірусу бути присутніми під час роботи постійних комісій міськради могли усі охочі. Тому, за словами київських чиновників, така активність правоохоронців в останні два тижні викликає щонайменше здивування.

"За останні шість років Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА провів 385 аудитів та передав матеріали до правоохоронних органів за 316 об’єктами аудитів. А за інформацією, яку ми отримали від правоохоронців, за всіма кримінальними провадженнями підготовлено всього 52 повідомлення про підозру відповідальним у правопорушеннях особам, за 27 кримінальними провадженнями обвинувальні акти передано до суду. Підкреслюю: якщо виявлено порушення в роботі комунальних підприємств та департаментів КМДА, то ми – перші, хто зацікавлені у тому, щоб особи, які причетні до цього, понесли відповідальність", – підкреслив Поворозник.

Тому активність правоохоронців за останні два тижні не має на меті виявити правопорушення та притягнути винних до відповідальності. В КМДА переконані, справжня ціль замовників цих перевірок – дестабілізувати роботу підприємств міста та забезпечення життєдіяльності столиці.

"Це підтверджують обрані методи "співпраці": обшуки, виїмки та візити до посадових осіб додому, за результатами яких нічого не вилучається. Повторюю, для того, щоб отримати ту чи іншу інформацію про діяльність комунальних підприємств та департаментів, потрібно діяти за законом, а не виламувати двері та дестабілізувати роботу. Такі дії паралізують роботу міста та спрямовані на блокування добудови Подільсько-Воскресенського мосту, будівництва метро на Виноградар, реконструкції колій швидкісного трамвая, ремонту та реконструкції доріг й мостових переходів, будівництва садочків та шкіл, оновлення парків. А головне – можуть поставити під загрозу підготовку до опалювального сезону, зокрема, реконструкцію теплових мереж. Комусь політично вигідно, щоб місто зупинилося, але наслідки відчують усі кияни!", – підкреслив Поворозник.

Також перший заступник голови КМДА повідомив, що позиватиметься в суді до нардепів з фракції "Слуга народу" Давида Арахамії та Ірини Верещук з метою захисту честі й гідності.

"Публічні особи продовжують маніпулювати та поширювати неправдиву інформацію про моє нібито затримання, обшуки тощо. Але станом на сьогодні зареєстровано вирок суду про завершення розслідування справи, до якої мене намагалися прив’язати. Я до цієї справи не маю жодного стосунку! До кримінальної відповідальності притягнули зовсім іншу людину! Тому я подаю позов на нардепів, які продовжують поширювати відверту брехню", – заявив Поворозник.

За словами секретаря Київради Володимир Бондаренко, столиця – єдине місто, яке узгоджує із Державною фіскальною службою питання плати за землю до ухвалення міськрадою відповідних рішень. Тому претензії щодо контролю над виплатами за землю ДФС може мати виключно до своїх співробітників. Кримінальні провадження про ухилення від сплати податків не мають стосунку до міських служб взагалі. Місто не має повноважень перевіряти чи контролювати діяльність приватних підрядників – це обов’язок ДФС.

Міська влада систематично співпрацює з органами ДФС, навіть допомагає фінансово у рамках відповідної міської програми. При цьому, втручатись у здійснення ДФС своїх повноважень – точно не може. Наприклад, кримінальне провадження стосовно боргу із плати за землю, інформація про яке маніпулятивно поширюється останніми днями, ініційоване ще у 2018 році.

"За цей час борг підприємства виріс на кілька мільйонів, документи надавалися містом тричі, а власне Київ з квітня 2021 року визнаний потерпілим у цьому провадженні. Проте, вже у середині травня слідчі ДФС провели обшук у Департаменті земельних ресурсів із метою вчетверте отримати ті ж самі документи. Виникає питання, чи є це тактикою слідчих дій, коли обшук проводять у потерпілого, чи черговою маніпуляцією за для красивої картинки?", – дивувався Бондаренко.

Також секретар міськради повідомив, що за 10 днів травня 2021 року у столиці проведено більше обшуків, ніж за увесь 2020 рік.

"Сьогодні ці цифри говорять самі за себе. Якщо наразі у перевірках ми не вбачаємо політичної мотивації, то тоді невідомо які ще цифри мають бути, аби суспільство її побачило. Наприклад, обшук проведено у заступника директора Департаменту містобудування та архітектури, який власне і написав заяву про вчинення кримінального правопорушення. Що хотіли о 7 ранку знайти слідчі у нього вдома – велика таємниця. Ще один приклад. Після обшуку у Департаменті архітектурно-будівельного контролю, біли вилучені документи. Але ці папери лише підтверджують систематичну протидію столичною владою будівництву в охоронній зоні Києво-Печерської лаври та, на жаль, бездіяльність правоохоронців, до яких місто шість разів зверталося по допомогу", – зазначив Бондаренко.

Також з 2015 року з правоохоронцями тісно співпрацює Департамент земельних ресурсів.

"За 7 останніх років Департамент мав лише два обшуки. Вперше у 2015 році обшук взагалі не стосувався працівників або діяльності установи. Вдруге – зараз. Причому у справі, де місто є потерпілою стороною. Йдеться про провадження 2018 року щодо неодержаного міськрадою доходу за час фактичного користування земельними ділянками ТОВ "Старонаводницький посад" без оформленого права. Департамент вчинив усі необхідні дії для того, щоб нарахувати збитки на суму 22 мільйони гривень й подав матеріали ДФС для відповідного реагування", – повідомив заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень у сфері цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Петро Оленич.

Також Оленич розповів, що протягом 2019-2020 років Департамент земельних ресурсів отримав 3161 запит від правоохоронних органів. На всі запити надано інформацію та копії документів.

Під час пресконференції начальник КП «Київський метрополітен» Віктор Брагінський повідомив, що 13 та 14 травня представники Київської міської прокуратури та головного управління ДФС провели обшуки у адміністрації комунального підприємства. Правоохоронців цікавили договори с субпідрядниками будівництва гілки метро на Виноградар. Але у КП за законом таких договорів не може бути! Їх й немає, тому метрополітен надав правоохоронцям копію угоди генеральним підрядником будівництва. А щоб прокурори та фіскали зайвий раз не ходили, то надали ще й додаткові документи, котрі ще раніше направляли за минулими запитами.

Начальник метрополітену підкреслив, що метрополітен відкритий до співпраці з правоохоронцями та практикує нульову толерантність до корупції. Підприємство проходить всі передбачені законодавством планові та позапланові перевірки та аудити. Уся звітність публікується на сайті метрополітену.

"Запевняю, ми на одному боці з усіма структурами проти корупції. Тому останні перевірки інакше ніж політикою це назвати не можна", – підсумував Брагінський.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

У Києві перейменували ще 29 об’єктів. Відповідні рішення були ухвалені 18 січня під час засідання депутатами Київської міської ради.

18 січня, 17:42
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

Під час ранкової атаки РФ на Київ сили протиповітряної оборони збили понад 60 ракет Х-101/Х555Х-55 та десяток "Кинджалів".

2 січня, 12:19
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

У Києві пролунала серія вибухів сьогодні вранці 2 січня. В місті та області працює ППО.

2 січня, 08:41
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

РФ у ніч з 28 на 29 грудня атакувала Київ кількома десятками ракет різного типу. В небі над столицею силами ППО усі повітряні цілі було знищено, проте, на жаль, у місті є руйнування і потерпілі.

29 грудня, 13:00
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

Іван Залізняк в своєму Tелеграм-каналі, поділився спогадами побратима про Андрія Жованика та звернувся до підписників, щодо підписання петиції про перейменування вулиці в Києві на честь Героя.

22 грудня, 21:10
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

Зросла кількість постраждалих внаслідок падіння уламків збитих російських ракет на київські будинки. Уточнені дані опублікував міський голова Віталій Кличко.

13 грудня, 12:20
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

Український прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив 9 грудня провести засідання Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, щоб дослідити що призвело до термінового ремонту "синьої" гілки столичного метро.

9 грудня, 11:01
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

Наразі легендарний боєць спецпідрозділу ЗСУ Іван Залізняк пропонує перейменувати вулицю Білогородську, що знаходиться у Києві на честь героя Тараса Бобанича.

7 грудня, 21:26
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

До відпрацювання столиці задіяні спецпризначенці, дільничні, слідчі, оперативники, ювенальні поліцейські, патрульні, представники ТРО та ТЦК. Лише за 4 вересня правоохоронці перевірили 353 заклади громадського харчування на предмет дотримання обмежень воєнного стану.

5 вересня, 14:33
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

Боєць спецпідрозділу ЗСУ Крістіан Ударов, до війни активіст організації "Традиція і порядок", на своєму Телеграм-каналі показав роботу так званих евакуаторів в столиці України. 

1 вересня, 12:24
Новини «Київ»
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

У Києві перейменували ще 29 об’єктів. Відповідні рішення були ухвалені 18 січня під час засідання депутатами Київської міської ради.

18 січня, 17:42
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

Під час ранкової атаки РФ на Київ сили протиповітряної оборони збили понад 60 ракет Х-101/Х555Х-55 та десяток "Кинджалів".

2 січня, 12:19
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

У Києві пролунала серія вибухів сьогодні вранці 2 січня. В місті та області працює ППО.

2 січня, 08:41
последние новости в Украине останні новини в Україні Київ

РФ у ніч з 28 на 29 грудня атакувала Київ кількома десятками ракет різного типу. В небі над столицею силами ППО усі повітряні цілі було знищено, проте, на жаль, у місті є руйнування і потерпілі.

29 грудня, 13:00