"Талібан" зробив заяви щодо подальшої долі жінок в Афганістані та нового правління країною

пн, 08/16/2021 - 07:35
последние новости в Украине останні новини в Україні

Бойовики ісламістського угруповання "Талібан" взяли під свій контроль Афганістан в неділю 15 серпня, через два десятиліття після того, як вони були витіснені підтримуваними США силами. За роки свого правління з 1996 по 2001 рік ісламістський "Талібан" керував одним з найбільш репресивних урядів у світі.

Про це повідомило агентство Reuters. Видання повідомило, що під час правління талібів у Афганістані існували публічні страти, побиття камінням, суворе тлумачення шаріату або ісламських релігійних законів. Так, жінкам не дозволялося працювати, а дівчаткам — відвідувати школу. Жінки повинні були закривати обличчя і супроводжуватися родичем чоловічої статі, якщо вони хотіли ризикнути покинути свої будинки. Чоловікам не дозволялося підстригати бороди.

Однак тепер, як пише видання, "Талібан" нібито "пом'якшив" свою ідеологію. Так, різні світові ЗМІ процитували заяви Талібану, які були зроблені протягом періоду захоплення Кабула.

Одне з них свідчить, що рух ставить собі за мету захист громадян Афганістану, а також їхнє майно. "Ісламський емірат ще раз запевняє всіх своїх громадян в тому, що він, як і завжди, буде захищати їх життя, майно і честь і створювати мирні та безпечні умови для свого улюбленого народу", — йдеться в заяві талібів.

Також, згідно із заявою, таліби не мають на меті заволодіти чиїмось приватним майном: "Ісламський емірат Афганістан не зацікавлений ні в чиїй приватній власності, швидше він вважає своїм головним обов'язком захист життя і майно нації".

Крім того, "Талібан"зробив заяву про те, що надасть амністію всім, хто працював "на окупантів". "Всіх тих, хто раніше працював і допомагав окупантам (західним військам), або зараз стоїть в лавах корумпованої адміністрації Кабула, Ісламський емірат відкрив перед ними свої двері та оголосив для них амністію",- цитує угруповання Reuters.

Таліби запевняють, що на підконтрольних їм територіях жителі зможуть вести нормальне життя, здобувати освіту, послуги охорони здоров'я, а також культурно і соціально розвиватися. "У районах, які знаходяться під контролем ісламського емірату, люди повинні вести нормальне життя, особливо на офіційній арені, будь то освітня, здорова, соціальна або культурна",- заявили в русі.

Що стосується дипломатичних місій, то, за словами талібів, представникам посольств, консульств і благодійних організацій (національних і міжнародних) будуть надані сприяння в забезпеченні їх безпеки. 

Окремо таліби зробили заяву, що стосується жіночого населення Афганістану.  У русі зазначили, що права жінок будуть дотримуватися в рамках ісламської релігії.  "Ми будемо поважати права жінок. Наша політика полягає в тому, щоб жінки мали доступ до освіти та роботи, носили хіджаб",- заявив представник талібів Сухайль Шахін в інтерв'ю BBC.

Хронологія захоплення Афганістану "Талібану" від "Аль Арабії"

6 серпня — Зарандж: таліби захоплюють місто в провінції Німроз на півдні країни, першу столицю провінції, що потрапила в руки екстремістського угруповання з того часу, як вони активізували напади на афганські війська на початку травня.

7 серпня — Шеберган: таліби заявляють, що захопили всю Північну провінцію Джаузджан, включаючи її столицю Шеберган. У місті йдуть запеклі бої, урядові будівлі захоплені бойовиками-екстремістами. Афганські сили безпеки кажуть, що вони все ще воюють там.

8 серпня — Сар-е-куль: екстремістське угруповання бере під свій контроль Сар-е-куль, столицю однойменної північної провінції. Це перший з трьох провінційних центрів, полеглих в один і той же день.

8 серпня — Кундуз: бойовики "Талібану" захоплюють контроль над північним містом з населенням 270 000 осіб, що вважається стратегічним призом, оскільки він знаходиться біля воріт в багаті мінералами північні провінції та Центральну Азію. Урядові сили кажуть, що вони чинять опір талібам з військової бази та аеропорту.

8 серпня— Талукан: увечері столиця провінції Тахар, також розташованої на півночі, потрапляє в руки талібів. Вони звільняють ув'язнених і змушують урядовців тікати.

9 серпня— Айбак: столиця Північної провінції Саманган захоплена бойовиками руху "Талібан".

10 серпня — Пуль-е-Хумрі: столиця центральної провінції Баглан, за словами жителів, переходить до талібів.

11 серпня — Файзабад: столиця північно-східної провінції Бадахшан знаходиться під контролем талібів, говорить член провінційної ради.

12 серпня — Газні: Афганська екстремістська організація захоплює місто, столицю однойменної провінції. Про це заявив старший офіцер служби безпеки.

12 серпня — Фірус Кох, столиця провінції Гор, був зданий талібам у четвер ввечері без бою, повідомили представники Служби безпеки.

13 серпня — Кала-е-Нау: таліби захопили столицю північно-західної провінції Бадгіс, повідомив представник Служби безпеки та талібів.

13 серпня— Кандагар: таліби захопили друге за величиною місто Афганістану Кандагар, заявили урядовці та таліби.

13 серпня — Лашкар Гах: таліби захопили столицю Південної провінції Гільменд, повідомила поліція.

13 серпня — Герат: столиця провінції Герат на заході була під контролем талібів після декількох днів зіткнень, сказав член провінційної ради.

14 серпня— Пуль-е-Алам: столиця провінції Логар здалася талібам без особливого опору, повідомив член місцевої провінційної ради.

США направляють більше військ, щоб допомогти евакуювати своїх цивільних осіб з Кабула, оскільки президент Афганістану Ашраф Гані каже, що він консультується з місцевими та міжнародними партнерами про подальші кроки.

14 серпня - Мазарі-Шаріф: столиця провінції Балх і найбільше місто на півночі країни поліг від рук талібів, повідомив представник провінційної ради. Два найвідоміших регіональних лідери Афганістану втекли в суботу, коли північне місто впало під натиском талібів, а сили безпеки покинули місто в напрямку сусіднього Узбекистану. 

"Аль Арабія" нагадала, що Атта Мохаммад Нур, колишній губернатор провінції Балх і етнічний Узбецький лідер Абдул Рашид Дустум брали участь у війнах в Афганістані з часів радянського вторгнення і були одними з найлютіших ворогів талібів.

14 серпня – Маймана: столиця Північної провінції Фарьяб була передана талібам, повідомив представник провінції.

15 серпня – Джелалабад: бойовики "Талібану" взяли під контроль ключове східне місто і столицю провінції Нангархар без бою в неділю, залишивши територію, контрольовану урядом, що руйнується, трохи більше столиці Кабула.

Варто відзначити, що президент Афганістану Ашраф Гані евакуювався до Таджикистану. Місцева влада заявила, що передача правління країною відбувається в мирному режимі.

Раніше повідомлялося, що президент США Джо Байден підтвердив рішення вивести американські війська з Афганістану і повідомив, що військова операція в Афганістані завершиться вже 31  серпня. Які наслідки матиме для України зростання напруженості в Середній Азії, прокоментував директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.Також Небоженко прокоментував формування нової антиросійської коаліції за участі Великої Британії та Туреччини.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент Російської Федерації Володимир Путін використовує стрілянину у підмосковному концертному залі "Крокус Сіті Хол" з метою мобілізації свого народу, наступальних дій і "щоб не було України".

10:03, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент Російської Федерації Володимир Путін використовує стрілянину у підмосковному концертному залі "Крокус Сіті Хол" з метою мобілізації свого народу, наступальних дій і "щоб не було України".

10:01, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Служба безпеки України за 2023 рік ліквідувала 47 агентурних мереж, які працювали проти національної безпеки нашої держави. До складу таких груп входили зрадники різного "калібру": від чинних нардепів до представників Сил оборони.

22:48, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Литовський президент Гітанас Науседа стверджує, що на рівні лідерів Європейського Союзу розуміння того, що Росія має зазнати поразки в Україні розширюється, тому що інакше "буде продовження цієї трагічної історії".

20:56, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

За словами ексголовнокомандувача військами США в Європі, Захід спав із 2008 року, коли почалося вторгнення Кремля в Грузію. Тепер же варто не допустити "переходу на наступний рівень". НАТО потрібно готуватися вже зараз.

19:44, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

РФ не використовує Кримський міст для постачання зброї та засобів ураження після успішних українських атак. Нині окупанти намагаються його відновити, однак Україна має потенціал, щоб повністю його знищити.

18:19, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Глава українського Уряду Денис Шмигаль окреслив низку важливих питань перемовин. Очільники українського та польського урядів підписали Спільну заяву, у якій окреслили поточні двосторонні відносини та подальші плани.

17:33, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Україна і Польща наблизились до рішення щодо зернового питання, але воно не зможе всіх влаштовувати. Про це сказав прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск за підсумками переговорів з українським колегою Денисом Шмигалем 28 березня.

16:59, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Київська міська військова адміністрація 28 березня повідомила про рішення невідкладного засідання Ради оборони міста Києва щодо забезпечення безпеки в столиці.

16:17, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

США відкидають версію росіян про нібито причетність України до теракту у Підмосков'ї. Теж саме стосується звинувачень США та Великої Британії.

14:16, Вчора
Новини «Політика»
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент Російської Федерації Володимир Путін використовує стрілянину у підмосковному концертному залі "Крокус Сіті Хол" з метою мобілізації свого народу, наступальних дій і "щоб не було України".

10:03, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент Російської Федерації Володимир Путін використовує стрілянину у підмосковному концертному залі "Крокус Сіті Хол" з метою мобілізації свого народу, наступальних дій і "щоб не було України".

10:01, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Служба безпеки України за 2023 рік ліквідувала 47 агентурних мереж, які працювали проти національної безпеки нашої держави. До складу таких груп входили зрадники різного "калібру": від чинних нардепів до представників Сил оборони.

22:48, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Литовський президент Гітанас Науседа стверджує, що на рівні лідерів Європейського Союзу розуміння того, що Росія має зазнати поразки в Україні розширюється, тому що інакше "буде продовження цієї трагічної історії".

20:56, Вчора