"Байден знищить проросійське оточення Зеленського", – Тарас Чорновіл пояснив, чого не пробачать президенту України

чт, 01/21/2021 - 17:56
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
з відкритих джерел

З 20 січня Джо Байден почав виконувати обов’язки президента США. Про майбутні стосунки між Зеленським та Байденом, ASPI news розповів нардеп III-VI скликань Тарас Чорновіл.

ASPI news: Зважаючи на непрості взаємини з Демпартією США з чинною української владою, зокрема, через скандал з "плівками Деркача", на які відносини з адміністрацією нового американського президента може розраховувати офіс Володимира Зеленського?

Америка – потужна наддержава, яка повинна відповідати за спокій у всьому світі, це її міжнародний обов’язок. Відповідно, президент США за своїм рангом відповідає за персональні контакти, як правило з дуже вузьким колом держав. Це – Китай, поки що, на жаль, Росія, Євросоюз, як цілісність, головні країни ЄС – Німеччина та Франція, Великобританія, найближчі сусіди – Канада та Мексика. За стосунки з іншими важливими для США країнами покладається на віцепрезидента. Це давня традиція.

Комусь може це не подобатися, проте відносини України з США на інституціональному рівні, як правило саме так й вибудовуються. Нічого принизливого у цьому немає. Пригадайте постійну офіційну комісію у складі президента України Леоніда Кучми та віцепрезидента США Альберта Ґора. Або згадаймо співпрацю Порошенка з Байденом. Втім, пізніше Порошенкові вдалося співпрацювати як з віцепрезидентом і з Майком Пенсом, так і з президентом Дональдом Трампом. Не вдалися контакти з Бараком Обамою, бо той не цікавився Україною взагалі й майже до останнього вірив в умиротворення Володимира Путіна.

Проте не забувайте, що велетенська кількість держав, керівники яких офіційно співпрацюють з Держдепартаментом США, у ліпшому випадку, або з посольством США у країні – у гіршому. Буває, що посол є єдиним американським посадовцем, з ким керівництво тієї чи іншої держави має можливість вибудовувати офіційні контакти. На превеликий жаль, наприкінці каденції Віктора Януковича така ситуація була й в Україні. В Америці більше ніхто не хотів з ним спілкуватися.

Наразі для нашої держави знову існує загроза опинитися серед країн, з якими рівень спілкування зводиться до Держдепу або посла. Показово, що Зеленський продемонстрував фото, на якому зображено, як він дивиться інавгурацію Байдена у компанії тимчасово повіреної у справах США в Україні Крістіни Квін. Здається, напівсвідомо президент виокремив те місце України в американській політиці, на яке він згоден.

Дійсно, наразі немає жодних підстав про якесь партнерство між адміністрацією президента США та Офісом президента України. Згадаємо, все, що натворив Зеленський ще за часів Трампа. Я думаю, що він все це зробив через недалекоглядність та недалекість. У його глави офісу Андрія Єрмака, я вважаю, умисел був безумовний. Бо його персональна коаліція з заступником Адміністрації президента Росії Дмитром Козаком, є однозначною.

А що можна взяти з Зеленського? Згадайте його першу телефонну розмову з Трампом після обрання президентом (яка була пізніше оприлюднена) та принизливий тон Зеленського. Розумієте, аналіз подібних розмов роблять не лише чинні керівники Білого дому, але і їхні опоненти. Я гадаю, що Байден, котрого Україна завжди цікавила, теж побачив це низькосортне загравання та примітивний рівень співрозмовника. А розповіді про те, що "100% мій прокурор" все зробить так, як треба, навіть Трампу не сподобалася, а для Байдена взагалі стало червоною ганчіркою.

У Байдена є дуже трагічна родинна історія. Свого часу він втратив в автокатастрофі першу дружину та маленьку доньку, а двоє більш дорослих синів зазнали серйозних пошкоджень. Згодом один з синів помер у віці 46 років від пухлини мозку. Тому атака на сина Хантера його сильно розлютила й не могла бути пробачена. Зеленський міг би зорієнтуватися, хоча б поцікавившись, як Байден реагував на генпрокурора (2015-2016) Віктора Шокіна. Але його переконали, що на виборах у Байдена шансів немає. Я пригадую, як люди з цього середовища на одному з ефірів у 2020 році радили забути про Байдена, казали, що "йому кінець". Зокрема, нардеп Олександр Дубінський, який наразі вже скавучить, тоді гучніше всіх про це говорив.

А знаменита ганебна пресконференція Зеленського у травні 2020 року, коли він розповів, що генпрокуратура зареєструвала кримінальне провадження за заявою нардепа Андрія Деркача проти Порошенка та Байдена. Я розумію, що йому цей текст підсунули, сказали про Порошенка, на ім'я якого у Зеленського існує якийсь нездоровий рефлекс. А в день пресконференції нардеп від "Слуги народу" Олександр Качура з іншими колегами по фракції у Верховній Раді кричали: "Ні Байдену!", "Yankee go home!", "Байдена і Порошенка під суд!" тощо. Американці такого не пробачають.

Тому, боюся, новий держсекретар Ентоні Блінкен, який добре знає Україну, не захоче мати справи з Зеленським. Тому у кращому випадку наш рівень спілкування – заступник керівника Держдепу (добре знайома нам Вікторія Нуланд), або ж будемо чекати, кого призначать американським послом в Україну. Ось оце на нас фактично чекає.

Щодо відносин не до керівництва, а до держави. Хай там як, а Україна все одно знаходиться на передовій у протистоянні з Росією. А це для Байдена є головною лінією фронту. Зрозуміло у такому разі наша країна не може бути поза американськими інтересами. Нам нададуть військову техніку, летальну зброю та, можливо, якісь додаткові бонуси. Втім, інституційно співпраця буде мінімальна. Ми отримаємо вигоду від нової американської політики рикошетом, після того, як США будуть бити по Росії.

Хоча може не статися й цього. Пригадайте, що під час офіційного візиту Зеленського до Великої Британії у жовтні минулого року президент України зустрічався зокрема й з керівником британської розвідки МІ-6 Ричардом Муром. Під час розмови британці повідомили Зеленському про російську агентуру в його найближчому оточенні. Я гадаю, що ідея такої зустрічі все ж належала американським спецслужбам. І що? Когось з ОП звільнили після цього? Ні.

Оскільки жодної реакції на повідомлення збоку Зеленського не було й російська агентура продовжує працювати в офісі українського президента, то зрозуміла у якому напрямку піде співпраця. А саме – американці почнуть послідовно вичавлювати всю цю агентуру. Відкопають додаткову інформацію про офшори, наприклад. Також є відповідні люди в Україні, котрі чекали приходу Байдена, бо звикли працювати на американських демократів, наприклад, Віталій Шабунін з "Центром протидії корупції". Їм обов’язково нададуть компрометуючі матеріали на представників офісу Зеленського. Так само, як наразі вони це зробили з Дубінським.

ASPI news: Наразі проти Дубінського Генпрокуратура відкрила два провадження. Чи допоможе цей факт Офісу президента пожвавити комунікації з новою американською адміністрацією?

Не думаю. Не забуваймо, що санкції проти Деркача, Дубінського та ще кількох українських громадян застосували ще за Трампа. Пригадайте, три роки у США говорили про імпічмент Трампа через його можливі зв’язки з Путіним, а справа зрушила з місця лише після оприлюднення розмови американського президента з Зеленським.

Коли з'явилися "плівки Деркача", то за логікою саме Трамп мав використати цей компромат у політичній боротьбі з Байденом. Проте він цього не зробив. Чому? Бо копії телефонних розмов президентів зберігаються не лише в Києві, але й у Вашингтоні. Коли американці порівняли "плівки Деркача" з реальними записами, то зрозуміли, що такої розмови між Байденом та Порошенком взагалі ніколи не було. Тобто Трамп зрозумів, що російська агентура намагається його підставити під черговий імпічмент. Тому Деркач, Дубінський та інші поплатилися саме за це.

Думаю, що за Байдена розгляд цієї справи лише продовжиться й американці познаходять ще багато цікавого, зокрема, про керівників Офісу президента та очільників правоохоронних органів. Гадаю ми ще побачимо нові санкційні списки або станемо свідками позасанкційного тиску.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Дії Росії на тимчасово окупованих територіях можна прирівняти до воєнних злочинів та злочинів проти людяності. У більшості випадків йдеться про широкомасштабне, систематичне та свавільне затримання "тисяч" цивільних.

11:30, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Україна не отримувала таємним шляхом далекобійні балістичні ракети американського виробництва ATACMS. А публікації в засобах масової інформації з подібними твердженнями є спекулятивними.

20:39, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників США Майком Джонсоном та провідними сенаторами. Однією з тем обговорень стали далекобійні ракети ATACMS.

20:15, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Колишній прем’єр, а нині очільник МЗС Великої Британії Девід Кемерон запевняє, що Сполучене Королівство вже більше ніколи не матиме нормальних дипломатичних стосунків із російським диктатором Володимиром Путіним.

19:27, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

В допомозі від Сполучних Штатів Америки (США) важлива не лише оперативність надання підтримки, але й отримання того, що є найнеобхідніше.

18:39, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Для безпеки Європи критично важливим є поразка Росії у війні проти України. Про це під час виступу в університеті Сорбонна заявив президент Франції Емманюель Макрон.

18:02, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент.

16:30, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив у Сеймі, що напад Росії на будь-якого члена НАТО неминуче призведе до її поразки.

15:55, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Сили оборони України потребують молодих військовослужбовців, віком до 35-40 років. Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю журналісту Х'юго Траверсу.

14:20, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Віце-президент іранської опозиції у Вашингтоні (NIC) Алі Реза Резазаде зазначив, що засідання Контактної групи стосовно питань оборони України у США відбудеться відразу після прийняття закону про Пакет допомоги.

12:45, Вчора
Новини «Політика»
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Дії Росії на тимчасово окупованих територіях можна прирівняти до воєнних злочинів та злочинів проти людяності. У більшості випадків йдеться про широкомасштабне, систематичне та свавільне затримання "тисяч" цивільних.

11:30, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Україна не отримувала таємним шляхом далекобійні балістичні ракети американського виробництва ATACMS. А публікації в засобах масової інформації з подібними твердженнями є спекулятивними.

20:39, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників США Майком Джонсоном та провідними сенаторами. Однією з тем обговорень стали далекобійні ракети ATACMS.

20:15, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Колишній прем’єр, а нині очільник МЗС Великої Британії Девід Кемерон запевняє, що Сполучене Королівство вже більше ніколи не матиме нормальних дипломатичних стосунків із російським диктатором Володимиром Путіним.

19:27, Вчора