Чи стане Нацгвардія новим "Беркутом"

чт, 09/21/2017 - 12:09
последние новости в Украине останні новини в Україні

За словами мітингуючих, у разі ухвалення цього законопроекту, українське суспільство очікують наступні загрози:

  • надмірне розширення повноважень Національної гвардії України
  • створення приватної армії Міністра внутрішніх справ
  • загроза «військового» перевороту силами НГУ та «охорона» правопорядку із застосуванням військової техніки
  • наділення військовослужбовців НГУ поліцейськими повноваженнями
  • перетворення НГУ на новий Беркут (необмежене застосування сили до мирних протестувальників)
  • «кришування» видобутку бурштину

Мітингарі закликають депутатів не голосувати за проект закону, який несе загрозу правам людини та порушує норми Конституції».

Проте, існує і протилежна думка.

За словами юриста Константина Сторожука, учасники мітингу мають хибну уяву про сучасний стан і службово-бойову діяльність Національної гвардії України, її підпорядкованість. У виступах НГУ змальовувалася, як така собі «паралельна армія», і цей «військовий монстр» нібито зазіхає отримати поліцейські повноваження, щоб безкарно лупцювати мирних демонстрантів.

«Але прочитаємо уважно чинний Закон - підкреслюю, йдеться про нормативний акт, відповідно до якого вже четвертий рік існує, служить і воює Нацгвардія! У статті 1 зазначено, що НГУ «є військовим формуванням з правоохоронними функціями, що входить до системи Міністерства внутрішніх справ України…». Саме відповідно до правоохоронних  функцій Нацгвардія вже сьогодні має поліцейські повноваження, зокрема гвардійці у разі залучення до виконання завдань з охорони громадського порядку мають право «здійснювати превентивні та поліцейські заходи примусу відповідно до Закону України «Про Національну поліцію» (стаття 13). Більше того - військовослужбовці НГУ вже сьогодні мають право,наприклад, самостійно патрулювати і затримувати злочинців, а також «застосувати заходи фізичного впливу, зокрема прийоми рукопашного бою, для припинення злочинів та інших правопорушень, затримання осіб, які їх вчинили, подолання протидії законним вимогам військовослужбовців Національної гвардії України, якщо застосування інших заходів не забезпечує виконання повноважень, покладених на них законом» (стаття 16)! Отже, виявляється - «поліцейська робота» для НГУ - цілком звичний вид службово-бойової діяльності, про що опоненти законопроекту №6556, напевно, чомусь не здогадувалися?

Спробуймо детальніше розібратися у тому, які новації містить законопроект 6556.

На думку авторів, до статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення варто внести доповнення, відповідно до якого посадовим особам НГУ під час охорони громадського порядку, забезпечення громадської безпеки буде надано право складати протоколи про деякі адмінправопорушення, зокрема, за такими статтями КУпАП:

Стаття 51. Дрібне викрадення чужого майна;

Стаття 173. Дрібне хуліганство;

Стаття 174. Стрільба з вогнепальної, холодної метальної чи пневматичної зброї, пристроїв для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії в населених пунктах і в не відведених для цього місцях або з порушенням установленого порядку;

Стаття 175-1. Куріння тютюнових виробів у заборонених місцях (за винятком порушень, учинених у місцях, заборонених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради);

Стаття 178. Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п'яному вигляді;

Стаття 180. Доведення неповнолітнього до стану сп'яніння;

Стаття 180-1. Порушення порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування;

Стаття 181. Азартні ігри, ворожіння в громадських місцях;

Стаття 181-1. Заняття проституцією;

Стаття 182. Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях;

Стаття 184-1. Неправомірне використання державного майна;

Стаття 185. Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця;

Стаття 195-6. Порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів.

Доповнення до статті 264 КУпАП передбачає надання гвардійцям тих же прав щодо проведення особистого огляду і огляду речей, які наразі мають посадові особи Служби безпеки України, органів Національної поліції, органів і установ виконання покарань та слідчих ізоляторів, Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, а також… воєнізованої охорони, цивільної авіації, митниці і органів прикордонної служби та інших органів.

Зміни та доповнення до законів України «Про участь України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки» та «Про порядок направлення підрозділів Збройних Сил України до інших держав» носять скоріше «косметичний» характер (і начебто не викликають заперечень у опонентів). У разі схвалення змін до законів «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб» і «Про боротьбу з тероризмом» Нацгвардія отримає статус учасника здійснення державної охорони (у межах компетенції і у взаємодії з Управлінням державної охорони України) та суб'єкта боротьби з тероризмом (зокрема, НГУ матиме повноваження щодо участь у затриманні терористів і їх знешкодження у випадках, коли їх дії реально загрожують життю та здоров'ю заручників, учасників антитерористичної операції або інших осіб) - це, напевно, теж не викличе заперечень?

Найбільше поправок очікується у Законі України «Про Національну гвардію України», зокрема, основні функції НГУ (стаття 2) пропонується викласти у трьох блоках: «у мирний час», «у разі введення надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях, виникнення надзвичайних ситуацій або кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України», «в особливий період або в разі введення воєнного стану». Передбачається введення таких окремих функцій, як «участь у боротьбі з тероризмом» та «у порядку, установленому Міністром внутрішніх справ України спільно із спеціально уповноваженими на те органами виконавчої влади і посадовими особами участь у припиненні незаконного видобутку корисних копалин загальнодержавного значення, здійсненні їх охорони» (варто нагадати, що підрозділи НГУ беруть участь у протидії нелегальному видобутку бурштину - Авт.); завдання «участь у припиненні масових заворушень» пропонується уточнити фразою: «у порядку, установленому Кабінетом Міністрів України», водночас функцію «участь у припиненні групових протиправних дій осіб, узятих під варту, засуджених, а також ліквідації наслідків таких дій в установах попереднього ув'язнення, виконання покарань» пропонується виключити із Закону.

Частину третю статті 2 чинного Закону, якою передбачається, що НГУ є основним суб'єктом з припинення масових заворушень, пропонується викласти таким чином: «Національна гвардія України є одним із суб'єктів з припинення масових заворушень», що автори мотивують тим, що НГУ не наділена повноваженнями щодо здійснення інформаційно-пошукової та інформаційно-аналітичної роботи, а також формування та користування базами (банками) даних, що входять до єдиної інформаційної системи МВС та інших органів державної влади.

Кількома новими підпунктами автори запропонували доповнити статтю 13 чинного Закону, що регламентує права військовослужбовців НГУ. Це зокрема, підпункт 1-2), який дозволяє проводити у випадках, установлених законом, фотографування, звукозапис, кіно- і відеозйомку як допоміжний засіб для запобігання порушенням у сфері охорони громадського порядку, забезпечення громадської безпеки, охорони об'єктів, що підлягають охороні НГУ (Цікаво, що у висновку Головного науково-експертного управління щодо цього пункту є зауваження: «вказані дії мають проводитись відкрито. В іншому випадку це може розцінюватись як спостереження за особою, річчю або місцем, що є видом негласних слідчих (розшукових) дій і має проводитись у порядку, передбаченому статтею 269 КПК України лише уповноваженими органами, до яких НГ не відноситься…».

Підпункти 1-3) та 1-4) містять положення щодо права гвардійців тимчасово обмежувати або забороняти доступ осіб (крім уповноважених службових осіб) на окремі ділянки місцевості чи об'єкти та обмежувати або забороняти рух транспорту і пішоходів на окремих ділянках вулиць та автомобільних доріг, зупиняти і оглядати з цією метою транспортні засоби. Ще в одному новому підпункті 12) вказано підстави, за яких військовослужбовці НГУ матимуть право проводити оточення (блокування) окремих районів (ділянок) місцевості, будівель та об'єктів - під час розшуку, переслідування і затримання осіб, які підозрюються у вчиненні кримінальних правопорушень, переховуються від органів досудового розслідування та суду, ухиляються від відбуття кримінального покарання, припинення незаконного видобутку корисних копалин загальнодержавного значення, припинення масових заворушень. А підпунктом 17) пропонується надати право саперам НГУ «проводити роботи з розмінування (виявлення, знешкодження та знищення) вибухонебезпечних предметів, що залишилися на території України після воєн, сучасних боєприпасів та підривних засобів (крім вибухових пристроїв, що використовуються в терористичних цілях) - на територіях та об'єктах Національної гвардії України», а також для здійснення бойової підготовки особового складу НГУ.

Серед змін, запропонованих до статті 15 Закону, що регламентує умови застосування фізичної сили, спеціальних засобів, зброї, озброєння, бойової та іншої техніки військовослужбовцями НГУ, найбільше критики з боку опонентів викликає нова редакція пункту 6 - цей текст варто навести повністю, щоб уникнути невірного тлумачення:

«Під час забезпечення військовослужбовцями Національної гвардії України охорони громадського порядку або під час їх участі у забезпеченні громадської безпеки під час проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій та інших масових заходів, що створюють небезпеку для життя та здоров'я громадян відповідна посадова особа, зазначена в абзаці першому частини четвертої цієї статті, визначає мінімальну безпечну відстань між військовослужбовцями Національної гвардії України, що виконують зазначені функції та учасниками масових заходів, яка б дозволяла забезпечити безпеку військовослужбовців Національної гвардії України та учасників масових заходів. За можливості ця відстань визначається на місцевості.

Усі особи, що намагаються скоротити вказану відстань, попереджаються в порядку, установленому частиною третьою цієї статті про заборону її перетину та можливе застосування до них спеціальних засобів.

У випадку скорочення особами, які вчиняють протиправні дії, вказаної відстані військовослужбовці Національної гвардії України мають право застосовувати до таких осіб спеціальні засоби без попередження…».

Як бачимо, справді, нацгвардійці отримають більше повноважень, ніж у них було до цього. Але, як показала історія, громадяни можуть обуритися діями провласних сил, навіть якщо останні будуть фактично діяти у рамках «закону». Головне, щоб нацгвардій ці не повторили досвід «Беркуту», який показав на Майдані, що тлумачення державних законів – це одне, а порушення законів людяності та совісті – це зовсім інше.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Посол України в США Оксана Маркарова повідомила, що Україна активно працює з Вашингтоном для самостійного запуску виробництва зенітних ракетних комплексів Patriot.

16:24, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що 90% прибутків від заморожених російських активів у країнах ЄС мають йти на закупівлю зброї та боєприпасів для України.

16:02, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент Володимир Зеленський провів розмову зі своїм американським колегою Джо Байденом. Вони обговорювали постачання зброї, якої потребують ЗСУ.

15:39, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Після прийняття законопроєкту щодо підтримки України Сполучені Штати відразу виділять пакети для вирішення термінових оборонних потреб Збройних Сил України. Вже після цього увага буде зосереджена на забезпеченні довгострокової стратегії Києва щодо відсічі агресії Росії.

14:48, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент США Джо Байден прокоментував схвалення Сенатом США пакету щодо допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню.

12:56, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент Володимир Зеленський подякував Сенату США за ухвалення законопроєкту, який передбачає допомогу Україні на майже 61 млрд доларів. Відповідне повідомлення президента з’явилося відразу, як стало відомо про рішення Сенату.

12:04, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Незалежно від того, хто виграє президентські вибори у Сполучених Штатах, ця країна залишиться "надійним союзником" у НАТО. Принаймні, так вважає генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

11:28, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні до народу у вівторок, 23 квітня, відреагував на обстріли міст і сіл України і подякував усім, хто протистоїть ворогові і допомагає українському війську в справі захисту країни.

10:55, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що Україна здатна завершити війну відновленням своєї територіальної цілісності з виходом на кордони 1991 року. Водночас він наголосив, що на кордоні навіть після завершення війни може зберігатися напружена ситуація.

18:46, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Новий пакет американської військової допомоги Україна отримає "дуже скоро" після завершення його схвалення в Конгресі. Про це заявив помічник держсекретаря США з питань Європи та Євразії Джеймс О’Браєн.

17:30, Вчора
Новини «Політика»
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Посол України в США Оксана Маркарова повідомила, що Україна активно працює з Вашингтоном для самостійного запуску виробництва зенітних ракетних комплексів Patriot.

16:24, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що 90% прибутків від заморожених російських активів у країнах ЄС мають йти на закупівлю зброї та боєприпасів для України.

16:02, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент Володимир Зеленський провів розмову зі своїм американським колегою Джо Байденом. Вони обговорювали постачання зброї, якої потребують ЗСУ.

15:39, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Після прийняття законопроєкту щодо підтримки України Сполучені Штати відразу виділять пакети для вирішення термінових оборонних потреб Збройних Сил України. Вже після цього увага буде зосереджена на забезпеченні довгострокової стратегії Києва щодо відсічі агресії Росії.

14:48, Сьогодні