"Ковідний карантин провалено", – експерти пояснили відпочинок Зеленського в Буковелі та "Тарифний майдан"

пн, 01/11/2021 - 14:10
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
з відкритих джерел

Перші три дні зимового локдауну супроводжувалися гучними скандалами. Так, президент Зеленський порушував карантинні обмеження на курорті Буковель, торговельні мережі та їхні клієнти зіткнулися з дивними заборонами, а в декількох областях країни відбулися масові акції протесту проти підвищення тарифів на комунальні послуги.

З 8 по 24 січня в Україні діють жорсткі карантинні обмеження. Зокрема, зачинені майже всі заклади з обслуговування населення та магазини з непродовольчими товарами. Втім, різні заклади зрозуміли відповідну постанову уряду по-своєму. Деякі супермаркети обмежили продаж товарів непродовольчої групи (шкарпетки, презервативи, батарейки, лампочки, туалетний папір тощо), інші себе подібним не обтяжували. Дивним чином тривала "онлайн-торгівля" у будівельних гіпермаркетах. Покупці вільно ходили приміщенням магазину, обирали собі товари, а розраховувалися за них вже через "онлайн-віконце".

Дивний карантин

"Які саме обмеження вводяться не розумів ніхто, включно з нашим урядом. Наприклад, ще 5 січня Кабмін уточняв свою ж постанову і дозволив продаж побутової хімії та преси. Все ще не зрозумілою лишається логіка всіх цих обмежень. У нас же ніби рекордно зменшується кількість випадків ще після карантину вихідного дня? Для чого тоді ці нові обмеження? Чи може статистика таки дещо прикрашена?", – зазначив нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко.

Пояснюючі дивні обмеження міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що вони запроваджені для того, щоб зменшити кількість людей у супермаркетах, мовляв, щоб люди туди ходили лише по харчові продукти. Втім, фахівці з продажів сумніваються, що через локальні заборони потік клієнтів супермаркетів зменшиться, бо люди ходять у такі заклади по комплексні закупівлі, дуже мало клієнтів йдуть до великих торговельних центрів виключно по батарейку або шкарпетки. Тому, такі заборони лише ускладнюють життя громадян, котрі наразі за кожний дріб’язок за кшталт сірників мають замовляти та оплачувати доставку.

Оглядачі зазначають, що заборона торгівлі непродовольчими товарами у супермаркетах скопійована з аналогічних обмежень у Європі. Втім, на Заході це зроблено з метою встановлення справедливої конкуренції між середніми та дрібними магазинами, котрі були вимушені бути зачиненими на час локдауну й великими мережами, що продовжили працювати. Щоб усі вони продавали непродовольчі товари у рівних умовах через адресну доставку. Навіщо це зробили у нас, судячи з заяв Степанова, в уряді не знають, не кажучи про обізнаність у питанні, як це насправді працює.

Щобільше, під час брифінгу 11 січня Степанов наголосив, що в українців завчасно попередили про локдаун, тому в них було вдосталь часу, щоб купити зробити запаси необхідних товарів. Про те, що у більшості українців банально не вистачає грошей на перетворення своїх мешкань на склади промислової продукції він, напевно, не знав.

"А те, що треба заготовити кисень заздалегідь міністр не знав? Якщо знав, то чому цього не було зроблено, а час був втрачений? В результаті хворі були без кисню. А про те, що треба провести переговори і забронювати у виробників вакцину заздалегідь міністр і президент не знали? Бо зараз Україна без вакцини і не відомо коли реально її отримає та яку саме вакцину. Тож коректніше міністру треба бути", – прокоментував заяву міністра нардеп VIII скликання Борислав Береза.

Також на брифінгу Степанов назвав головну мету запровадження жорсткого карантину, а саме – обмеження контактів та зниження тиску на систему охорони здоров'я перед спалахом захворюваності на сезонний грип. За словами міністра, на свята були великі скупчення народу, що призвело до багатьох контактів між людьми. Чому у такому випадку не було запроваджено карантин саме на свята, як це зробили в багатьох країнах світу, чиновник не пояснив.

Острів "Буковель"

Не зрозумілим залишається й дозвіл на роботу під час локдауну гірськолижних курортів, зокрема, "Буковелю" в Карпатах, де на різдвяні свята активно відпочивав президент Володимир Зеленський. Для порівняння, весною людям заборонили гуляти в парках, хоча за зізнанням головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка таке обмеження не впливало на епідеміологічну ситуацію та було запроваджено лише для того, щоб "викликати у громадян відчуття тривоги".

Хай там як, а всі стрічки соціальних мереж на перші вихідні нового локдауну були забиті світлинами Зеленського у лижному костюмі в оточені його прихильників на трасах "Буковелю". Всі вони позували без масок та без дотримання соціальної дистанції. А ще, відпочивальники у Карпатах повідомляли про закриття кількох трас для обслуговування VIP-персон, що призвело до надмірного скупчення народу на інших ділянках курорту.

"Безмасочний "Буковель" контрастно та голосно доніс до кожного, що національний карантин епічно провалено, – пояснив заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький. – Бо його знов поділили на суто абстрактний "карантин для еліти" та на "карантин для громадян", коли купівля порошку перетворюється на кримінальну пригоду. Кампанію з тестування теж провалено, бо чимдалі менше людей можуть собі фінансово дозволити кілька повторних тестів на всю родину. А у безкоштовних тестах відмовляють майже всім. Тому відсутня релевантна статистика захворюваності та немає фундаменту для розробки загальнонаціональної програми боротьби з пандемією. Кампанію з вакцинації теж провалено. Й не лише через бездіяльність МОЗ та спроби наваритись від урядовців. Тікають лікарі, а ті, що лишаються, переходять на дистанційне консультування. Тому забезпечити організацію послідовної масової вакцинації, а головне – ревакцинації – точно через 21 день просто немає кому. Система попливла".

Борислав Береза підкреслює, що на тлі закритих спортзалів у містах та заборонених масових заходів натовпи відпочивальників у "Буковелі" на чолі з Зеленським викликають питання, для чого взагалі запроваджували цей локдаун? "Для припинення поширення COVID-19, щоб прибити малий і середній бізнес або все це для галочки? Але ж всі розуміють, що це імітація і при такій ситуації локдаун ефективний, як мертвому припарки або рибі парасолька", – зазначив нардеп VIII скликання.

Тарифний майдан

Тим часом в Україні поширюються масові акції протесту проти підвищення тарифів на комунальні послуги. Зокрема, 9-го січня під стінами Полтавської ОДА мітингували кілька сотень мешканців міста та області проти підвищення цін на газ. Активісти передали владі свої умови та в разі бездіяльності чиновників пообіцяли розпочати "Тарифний майдан". Також 10 січня на Харківщині проти зростання тарифів вийшли мешканці Харкова, Балаклійського, Харківського, Зміївського, Вовчанського, Нововодолазького, Чугуївського, Дергачівського, Лозівського, Богодухівського, Ізюмського, Золочівського, Валківського та Барвінківського районів.

"З протестами щось треба буде робити. Я вже бачу масштабні поліційні операції з розблокування трас, розгони мітингів аж надто схожі на дії "Беркута" на Майдані. Подітися владі нема куди. І от коли все це станеться, я щиро раджу чинній владі пригадати фрази "тарифи не мусять бути вироком", "кожен бізнесмен за 5% зможе задекларувати та легалізувати свої доходи – отримані кошти підуть на зменшення тарифного навантаження для малозабезпечених" тощо. Це все президент Зеленський казав, якщо хтось призабув. Бо нинішні протести проти тарифів - провина як раз політиків які спекулювали на темі тарифів за президента Порошенка, аби прийти до влади самим", – підсумував письменник та блогер Дмитро "Калинчук" Вовнянко.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент України Володимир Зеленський заявив, що зростання терористичних загроз з боку Російської Федерації є очевидним. Але, за його словами, український народ виявляється здатним протистояти цим загрозам завдяки своїй сміливості, рішучості та ідеям.

14:03, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

29 березня, президент України Володимир Зеленський провів засідання Ради національної безпеки України. Назвав її головні напрямки оновленої роботи.

13:24, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Повномасштабна війна в Україні триває, і армія Путіна може прийти в Європу.

11:55, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент Російської Федерації Володимир Путін використовує стрілянину у підмосковному концертному залі "Крокус Сіті Хол" з метою мобілізації свого народу, наступальних дій і "щоб не було України".

10:03, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Служба безпеки України за 2023 рік ліквідувала 47 агентурних мереж, які працювали проти національної безпеки нашої держави. До складу таких груп входили зрадники різного "калібру": від чинних нардепів до представників Сил оборони.

22:48, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Литовський президент Гітанас Науседа стверджує, що на рівні лідерів Європейського Союзу розуміння того, що Росія має зазнати поразки в Україні розширюється, тому що інакше "буде продовження цієї трагічної історії".

20:56, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

За словами ексголовнокомандувача військами США в Європі, Захід спав із 2008 року, коли почалося вторгнення Кремля в Грузію. Тепер же варто не допустити "переходу на наступний рівень". НАТО потрібно готуватися вже зараз.

19:44, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

РФ не використовує Кримський міст для постачання зброї та засобів ураження після успішних українських атак. Нині окупанти намагаються його відновити, однак Україна має потенціал, щоб повністю його знищити.

18:19, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Глава українського Уряду Денис Шмигаль окреслив низку важливих питань перемовин. Очільники українського та польського урядів підписали Спільну заяву, у якій окреслили поточні двосторонні відносини та подальші плани.

17:33, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Україна і Польща наблизились до рішення щодо зернового питання, але воно не зможе всіх влаштовувати. Про це сказав прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск за підсумками переговорів з українським колегою Денисом Шмигалем 28 березня.

16:59, Вчора
Новини «Політика»
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент України Володимир Зеленський заявив, що зростання терористичних загроз з боку Російської Федерації є очевидним. Але, за його словами, український народ виявляється здатним протистояти цим загрозам завдяки своїй сміливості, рішучості та ідеям.

14:03, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

29 березня, президент України Володимир Зеленський провів засідання Ради національної безпеки України. Назвав її головні напрямки оновленої роботи.

13:24, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Повномасштабна війна в Україні триває, і армія Путіна може прийти в Європу.

11:55, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент Російської Федерації Володимир Путін використовує стрілянину у підмосковному концертному залі "Крокус Сіті Хол" з метою мобілізації свого народу, наступальних дій і "щоб не було України".

10:03, Сьогодні