Люди Порошенка, Януковича та Кучми, – експерти пояснили, чому провалився проєкт Зеленського "нові обличчя"

чт, 12/10/2020 - 16:57
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
з відкритих джерел

Днями президент призначив главою Одеської ОДА Сергія Гриневецького, а керівником Дніпропетровської ОДА – Валентина Резніченка. Чому наразі до влади повертаються кадри часів Петра Порошенка, Віктора Януковича, Леоніда Кучми та навіть першого секретаря ЦК КПУ Володимира Щербицького, розбиралося ASPI news.

Торік Зе-команда переконувала суспільство у швидкому оновленні апарату державного управління. "8 травня 2019-го було запущено програму LIFT, котра була покликана шукати фахівців "з народу" для "знищення старої системи" та проведення реформ. Перш за все президент покликав до різних гілок влади три десятки найближчих представників студії "Квартал 95". Втім, перший по-справжньому масовий набір "нових облич" трапився на позачергових виборах до Верховної Ради 21 липня 2019 року, коли пропрезидентська партія "Слуга народу" набрала 43,16% голосів симпатиків та отримала 124 місця, а мажоритарні кандидати від СН перемогли на 130 округах. В результаті, партія отримала 254 мандати – вперше в історії сучасного українського парламентаризму у Раді було утворено монобільшість.

Нові обличчя Януковича

Не варто зайвий раз нагадувати, що внаслідок "електоральної революції" у парламенті опинилося багато відверто непідготовлених фахово людей, зокрема, колишні весільні фотографи, тамади, активісти з сумнівною репутацією тощо. Важливо, що саме вони одностайно проголосували за перший уряд Зеленського на чолі з прем’єром Олексієм Гончаруком. Результати роботи того складу Кабміну відомі – задовго до коронавірусної кризи в бюджеті утворилася діра понад 30 мільярдів гривень.

Можливо, Гончарук і досі б керував урядом, проте, ймовірно, його діяльністю були невдоволені впливові бізнесмени з оточення Зеленського. Бо вже за пів року від початку роботи прем’єра було оприлюднено компрометуючий аудіозапис, на якому начебто Олексій Валерійович висловлює не надто високі оцінки економічним пізнанням президента. Зрештою у березні 2020-го на варту заступив уряд Дениса Шмигаля (колишній топменеджер компанії ДТЕК олігарха Ріната Ахметова). Це призначення разом з особами кількох міністрів дозволило експертам стверджувати про появу в Україні "уряду олігархічного консенсусу".

Вже 20 травня 2020 року під час пресконференції Зеленський поскаржився на кадровий голод в країні. "Я не можу знайти багато людей, які були б і професійними, і чистими", – заявив тоді він. Цю ж думку він повторив вже 2 червня під час зустрічі з керівниками українських вишів. Глава держави підкреслив, що кадровий голод мають розв’язати заклади вищої освіти. "Якщо ми нічого не будемо вирішувати саме з вами, то кадровий голод у країні так і залишиться. Цю проблему держава має вирішувати спільно з вищою освітою", – сказав президент.

"Від початку було зрозуміло, що кадровий потенціал "нових облич" повністю безнадійний, – підкреслив нардеп III-VI скликань Тарас Чорновіл. – Якщо поставити зубним лікарем або хірургом людину з вулиці, то будуть фатальні наслідки. Проте чомусь вважається, що можна призначити керівником державного органу (навіть уряду) людину без жодного досвіду. Державне управління – набагато складніший механізм, ніж керівництво у якісь вузькій професійній сфері. Досвід також має визначальну роль, бо у вишах не вчать бути керівником. При цьому термін "соціальний ліфт" у нас весь час намагаються підмінити поняттям соціальної катапульти. Так, це врятує самого катапультованого, проте літак після цього розбивається. Тобто рано чи пізно епоха "нових облич" мала закінчитися. Той же уряд Гончарука складався з теоретиків. До чого призвела його піврічна каденція, ми бачили".

На думку Чорновола, наступним етапом кадрової політики Зе-команди став пошук "міцних господарників" часів Віктора Януковича. Втім, найбільш досвідчені з тих керівників досі переховуються за кордоном й не поспішають повертатися. По-перше, є сумніви, що чинна влада прийшла надовго. По-друге, Банкова остаточно не прибрала до рук НАБУ. Це призвело до того, що запросили керувати навіть не другий, а третій ешелон фахівців – тих, хто за Януковича лише розпочинав активну кар’єру та встиг трохи попрацювати в офісах Сергія Тігіпка, Миколи Азарова та інших. Такий підхід теж не спрацював, бо всі ці люди свого часу були далекі від центрів ухвалення рішень. Пригадаймо лише невдалу й нетривалу діяльність ексміністра охорони здоров'я (березень 2020-го) Іллі Ємця.

Нові обличчя Порошенка

"Тоді було вирішено запровадити інший підхід, – продовжив Чорновіл. – А саме – шукати успішних керівників часів Петра Порошенка, бо Петро Олексійович біля себе ідіотів не тримав. З іншого боку, ці люди вже мали відносини з п’ятим президентом припинити. Це почалося ще весною. Щобільше, існувала ідея ще восени повернути в крісло прем’єра Володимира Гройсмана, проте він дуже невчасно втрапив у корупційний скандал. Наразі в країні вже повна катастрофа, більшість управлінських рішень є безглуздими".

За такої ситуації 9 грудня Кабмін погодив звільнення голови Дніпропетровської ОДА Олександра Бондаренка та призначення замість нього Валентина Резніченка. Особливого шарму призначенню додає той факт, що Валентин Михайлович вже займав цю посаду у 2015-2019 роках та називав себе "членом команди Порошенка". А отже, під час президентської кампанії навесні 2019 року на Резніченка, попри його досягнення на посаді, прихильники Зеленського вилили багато бруду. Наразі він представляє партію мера Дніпра Бориса Філатова "Пропозиція", що також виглядає досить цікаво на тлі гострого конфлікту Бориса Альбертовича з олігархом Ігорем Коломойським.

"Можна було чекати на подібні призначення, бо непрофесійність нових призначенців команди президента Зеленського була кричущою. А оскільки підготувати свої кадри за цей час вони не спромоглися, а інших професіоналів у країні немає, то чинна влада починає шукати людей суто за формальними ознаками – хто вже був на певній посаді, які у нього досягнення в цій царині тощо. Наразі Зеленський починає користуватися плодами тієї системи, котру він раніше обіцяв знищити. Втім, на тлі колишнього губернатора Дніпропетровщини Олександра Бондаренка будь-хто буде здаватися рятівником області, особливо такий досвідчений чиновник як Резніченко", – зазначив заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

Дійсно, 33-річний Бондаренко ще донедавна працював в Росії фотомоделлю та рекламував спідню білизну. Під час перебування в РФ брав участь у ток-шоу "Давай одружимося". Дивно, проте за таких професійних вподобань, ексгубернатор , за його ж словами, є кандидатом економічних наук та володіє кількома іноземними мовами.

Ще 27 листопада глава держави підписав указ про призначення Сергія Гриневецького головою Одеської обласної державної адміністрації. Зазначимо, що Сергій Рафаїлович має робочий стаж 38 років, а отже, починав кар’єру ще у партійних органах СРСР. Він був народним депутатом України VI ("Блок Литвина") та VII ("Партія регіонів") скликань, а на місцевих виборах 25 жовтня 2020-го обраний депутатом Одеської обласної ради. При цьому балотувався він від партії чинного мера Одеси Геннадія Труханова "Довіряй ділам".

"Я б не сказав, що Гриневецький є кадром Кучми або Януковича, скоріше – він людина ще першого секретаря ЦК КПУ Володимира Щербицького, бо кар’єру керівника розпочав ще за радянської влади. З боку Зеленського таке призначення є переходом в іншу крайність. Насправді Гриневецький ніколи зірок з неба не хапав. При Кучмі він користувався близькістю до президента, щоб другим, після керівника Дніпропетровської області, отримати ресурс на розвиток свого регіону", – пояснив Чорновіл.

Тобто Зе-команда у кадровій політиці за півтора року пройшла три кластери. Перший – "нові обличчя", другий – "міцні господарники" останніх ешелонів влади Януковича, третій – успішні керівники з минулої влади, котрі вже припинили стосунки з Порошенком. Наразі спостерігаємо хаотичне поєднання усіх трьох підходів – хапають всіх, хто погодиться обіймати відповідні посади.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент Російської Федерації Володимир Путін використовує стрілянину у підмосковному концертному залі "Крокус Сіті Хол" з метою мобілізації свого народу, наступальних дій і "щоб не було України".

10:03, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Служба безпеки України за 2023 рік ліквідувала 47 агентурних мереж, які працювали проти національної безпеки нашої держави. До складу таких груп входили зрадники різного "калібру": від чинних нардепів до представників Сил оборони.

22:48, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Литовський президент Гітанас Науседа стверджує, що на рівні лідерів Європейського Союзу розуміння того, що Росія має зазнати поразки в Україні розширюється, тому що інакше "буде продовження цієї трагічної історії".

20:56, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

За словами ексголовнокомандувача військами США в Європі, Захід спав із 2008 року, коли почалося вторгнення Кремля в Грузію. Тепер же варто не допустити "переходу на наступний рівень". НАТО потрібно готуватися вже зараз.

19:44, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

РФ не використовує Кримський міст для постачання зброї та засобів ураження після успішних українських атак. Нині окупанти намагаються його відновити, однак Україна має потенціал, щоб повністю його знищити.

18:19, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Глава українського Уряду Денис Шмигаль окреслив низку важливих питань перемовин. Очільники українського та польського урядів підписали Спільну заяву, у якій окреслили поточні двосторонні відносини та подальші плани.

17:33, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Україна і Польща наблизились до рішення щодо зернового питання, але воно не зможе всіх влаштовувати. Про це сказав прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск за підсумками переговорів з українським колегою Денисом Шмигалем 28 березня.

16:59, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Київська міська військова адміністрація 28 березня повідомила про рішення невідкладного засідання Ради оборони міста Києва щодо забезпечення безпеки в столиці.

16:17, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

США відкидають версію росіян про нібито причетність України до теракту у Підмосков'ї. Теж саме стосується звинувачень США та Великої Британії.

14:16, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Україна має отримати західні винищувачі F-16, згідно з раніше встановленими планами та графіками. Про це у заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час онлайн-брифінгу для світових ЗМІ.

13:43, Вчора
Новини «Політика»
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент Російської Федерації Володимир Путін використовує стрілянину у підмосковному концертному залі "Крокус Сіті Хол" з метою мобілізації свого народу, наступальних дій і "щоб не було України".

10:03, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Служба безпеки України за 2023 рік ліквідувала 47 агентурних мереж, які працювали проти національної безпеки нашої держави. До складу таких груп входили зрадники різного "калібру": від чинних нардепів до представників Сил оборони.

22:48, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Литовський президент Гітанас Науседа стверджує, що на рівні лідерів Європейського Союзу розуміння того, що Росія має зазнати поразки в Україні розширюється, тому що інакше "буде продовження цієї трагічної історії".

20:56, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

За словами ексголовнокомандувача військами США в Європі, Захід спав із 2008 року, коли почалося вторгнення Кремля в Грузію. Тепер же варто не допустити "переходу на наступний рівень". НАТО потрібно готуватися вже зараз.

19:44, Вчора