Топ-провалів майбутніх кандидатів на крісло мера Києва

вт, 07/07/2020 - 16:04
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
lux.fm

Конфлікти з киянами, дурні жарти, генерація фейків та бізнесові спекуляції. Як претенденти на посаду столичного міського голови намагаються знецінити свій електоральний рейтинг, розбиралося ASPI news.

За даними опитувань різних соціологічних служб, боротьба за крісло мера Києва розгорнеться між чинним міським головою Віталієм Кличком та іншими кандидатами. Поки що їх тринадцять, але в переліку одразу четверо представляють "Слугу народу". Як заявив голова політсили Олександр Корнієнко, кандидатів буде навіть більше (про намір балотуватися в місті від "слуг" заявляв головний санітарний лікар України Віктор Ляшко), але після проведення внутрішнього партійного праймеріз, залишиться лише кілька кандидатур з яких Володимир Зеленський обере одну гідну, на його думку, особу. Незрозуміло, чому президент держави, який не може офіційно представляти жодної політичної сили, має вирішувати такі питання особисто? Проте, це риторичне питання.

Отже, згідно з різними дослідженнями, проведеними наприкінці травня соціологічними групами Socis, "Центр політичного консалтингу" та Центр "Соціальний моніторинг", якби вибори відбулися в найближчий час Кличко зібрав би від 31,1% до 42,5% голосів киян. Серед інших кандидатур, котрі могли б подолати бодай 8%-й бар'єр – бізнесмен та телеведучий Андрій Пальчевський (самовисуванець), нардеп Олексій Гончаренко ("Європейська солідарність"), нардепи Микола Тищенко та Олександр Ткаченко (обидва – "Слуга народу") та шоумен Сергій Притула ("Голос").

Кличко конфліктує з дачниками

Високий рейтинг чинного міського голови, ймовірно, все ще тримається на його значимих спортивних досягненнях в період активної кар’єри. Спроби нівелювати боксерську звитягу чемпіона світу серед професіоналів поодиноким компроматом про його начебто кримінальні походеньки в період буремних 1990-х не отримали високого розголосу серед електорату, тож і не мали особливого успіху.

Виборці вибачили навіть його недорікуватість та посередні здібності оратора. (Згадується один з чисельних перлів мера: "Щоб холодна вода стала гарячою, її треба підігріти"). Не допомогло й те, що над Кличком багато публічно потішався, зокрема, чинний президент України, в період каденції Володимира Олександровича в "Кварталі 95".

Найбільш гучні скандали за часів правління Кличка в столиці не були пов’язані з корупційними розслідуваннями. А ті, що періодично виникають, команді мера поки що вдається достатньо оперативно нівелювати. Так, попри складнощі з підрядниками ще в грудні 2019-го вдалося відновити рух на відремонтованому Шулявському шляхопроводі, який обвалився ще 2017 року. Хоча в той час з перекрученої фрази мера "Міст втомився" гострослови зробили популярний інтернет-мем.

Наприкінці травня цього року, коли заступник Кличка Володимир Слончак дозволив собі, м’яко кажучи, вкрай некоректне спілкування з поліцейськими за те, що ті зробили зауваження за вимкнені ліхтарі авто, в якому їхав чиновник, його одразу ж було звільнено з посади.

Сьогодні найбільше дошкуляє рейтингу міського голови багатостраждальний Подільсько-Воскресенський міст – тяжкий спадок режиму Леоніда Кучми. На будівництво мостового переходу до 2017 року витратили вже 5,3 мільярдів гривень. Для завершення побудови об’єкту потрібні ще 6 мільярдів гривень. Міст претендує на звання найдорожчої аналогічної споруди в світі.

Проте Подільсько-Воскресенський міст в негативному сенсі мало асоціювався з чинним мером. Скоріше на цьому будівництві можна було заробити імідж рятівника. Тобто втрапити в халепу через цей об’єкт було складно. Але міська влада спромоглася.

Так, з 1 червня почався монтаж 64 вант, котрі мають утримувати центральний проліт переправи над руслом Дніпра. Майже одразу з'ясувалося, що ванти були закуплені в Німеччині ще у 2010-му за майже 1,7 мільйонів доларів. І всі ці роки вони пролежали під відкритим небом на Трухановому острові. Тобто належні умови зберігання не були витримані, і німецький виробник вант визнав їх непридатними для використання. Оскільки ця історія набула громадського розголосу, монтаж вант був припинений, а Кличко розпорядився знайти винних.

В середині червня через будівництво відбувся конфлікт між міською владою та мешканцями Русанівських садів столиці. Люди навіть перекрили на знак протесту вулицю, якою рухалася важка будівельна техніка. Справа в тому, що жителі місцини вважають, що мерія, аби скоріше прозвітувати про відкриття Подільсько-Воскресенського мостового переходу перед виборцями, вирішила не облаштовувати швидкісні з'їзди з мосту до жилих масивів, а просто з'єднати його з дачною дорогою на одну смугу.

Реакція мера на такий демарш була вельми жорсткою. "Подільсько-Воскресенський міст необхідний місту, на його чекають сотні тисяч киян, що мешкають на лівому березі. Наша мета – до кінця року запустити автомобільний рух. І розпочати одразу ж будівництво метро на Троєщину. Блокувати будівництво такого об’єкту неприпустимо і безвідповідально", - сказав Кличко.

Втім, як вплинула на рейтинги чинного мера історія з мостом покажуть вже нові соціологічні опитування.

Посол від ОПЗЖ

Київ ніколи не голосував за проросійських політиків. Згадаємо, коли від влади у червні 2012 року було усунено Леоніда Черновецького, наступні вибори мера в столиці відбулися вже після Революції Гідності. До 14 грудня 2013-го містом керував призначений тодішнім президентом Віктором Януковичем голова КМДА Олександр Попов. Влада просто не ризикувала проводити вибори, бо вся соціологія показувала надзвичайно низький рейтинг "Партії регіонів" та його представника Попова в столиці.

Сьогодні в передвиборчі перегони вступив відверто проросійський кандидат Андрій Пальчевський – засновник тієї самої клініки Eurolab, в якій напередодні виборів президента здавав аналіз крові Володимир Зеленський. Тоді Пальчевський активно підтримував кандидатуру вже чинного господаря першого кабінету на Банковій. Проте, згодом перевтілився в жорсткого критика влади на каналах з телепулу (NewsOne, 112, ZiK), котрий пов'язують з народним депутатом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком.

Першим з усіх претендентів на крісло київського мера втрапив в гучну халепу. Ще в жовтні минулого року компанія The Belgium-Ukraine Research Institute (BURI) опублікувала дослідження, за яким Пальчевський, як претендент на міського голову Києва, начебто має рейтинг 14,1%. Новину радо розтиражували деякі з українських ресурсів. Цікаво, що сайт BURI був зареєстрований в 2016 році в Москві. Тоді не витримала авторитетна українська соціологиня Ірина Бекешкіна, яка була змушена виступити з заявою про фейкове походження як BURI в цілому, так і його дослідження зокрема.

Весною цього року СБУ провела обшуки в Eurolab в рамках провадження ініційованого прокуратурою Києва щодо посадових осіб клініки, котрі приховували інформацію про хворих на COVID-19. Зрозуміло, що від цих підозр Пальчевский всіляко відхрестився.

Нарешті, клініку Пальчевського було викрито в намаганні отримати надприбутки в зв’язку з панікою, викликаною епідемією коронавірусу. "Під час панічних настроїв, Євролаб єдина зі всіх приватних клінік десь домовилася про закупку тестів, і запропонувала киянам пройти два види тестування на коронавірус СOVID-19. Один за старою ціною в 1500 гривень (експрес-тест), а інший в 16000 гривень (500 євро). Коли гуртова вартість експрес-тестів на ринку - 300-400 гривень, а основного – в Німеччині коштує близько 60 євро (в 9 разів дорожче). Як з’ясувалося, паніка таки діє. По-перше, закуплені тести Євролабом розійшлися, як гарячі пиріжки…," – написав на початку березня в Facebook політичний оглядач Дмитро Бобрицький.

"Слуги" чекають на праймеріз

З поки що чотирьох претендентів на вибори мера від "Слуги народу" (нардепів Миколи Тищенка, Олександра Ткаченка, Олександра Дубінського та Олександра Качури) найбільшу передвиборчу активність розгорнули Дубінський та Тищенко.

Розголосу набув скандальний агітаційний ролик Дубінського, оприлюднений ним наприкінці травня. Нардеп на початку відео позує на Шулявському мосту на тлі стовпа, на якому чітко видно відомий непристойний напис з трьох літер. Чи це випадковий збіг обставин, чи креативна ідея самого "слуги", наразі невідомо. Але, як би там не було, парламентар таким роликом чітко окреслив свою маргінальну цільову аудиторію.

4 липня в мережі з'явилося цікаве відео, на якому видно, як Дубінський катається на велосипеді в центрі міста, ймовірно, позуючи для чергового агітаційного ролику, після чого пересаджується на Mercedes G55 AMG. Голос за кадром повідомляє, що нардеп "приїхав на Lexus, пересів на велосипед і знімає собі відосіки для київських виборів, невже це не смішно… обирайте мене мером, я буду такий, як усі…"

Натомість Микола Тищенко вже завісив весь Київ біл-бордами, де позує на тлі партійної символіки "слуг" і розлогих гасел з обіцянками. В травні Микола пішов у народ, та прокатався кілька зупинок в міській маршрутці. Після чого залишив автобус, не заплативши, як стверджують очевидці, за проїзд.

Кандидат в мери від "Європейської солідарності", відомий парламентський троль Олексій Гончаренко теж прокатався маршруткою, причому він сплатив подвійний тариф, натякаючи, що віддає гроші і за себе, і за "зайця" Тищенка.

Гучне кепкування в мережі викликав звіт Миколи Тищенка про завезення "слугами" піску на дитячі майданчики міста. "Ми відреагували на звернення киян стосовно відсутності піску на дитячих майданчиках, -- написав Тищенко в Facebook. – і спільно з Керуючою компанією Святошинського району наповнили їх. І це лише початок!" На прикріпленому до повідомлення фото зображена порожня пісочниця з підписом "Раніше", а поруч світлина з величезною горою піску з підписом "Вже зараз". Так з'явився інтернет-мем "На голову собі насип!"

Обурення містян викликала поведінка Тищенка біля зруйнованого внаслідок вибуху житлового будинку в столичному районі Позняки. 22 червня він приніс на місце трагедії торбу лимонів і розпорядився зробити постраждалим лимонад, бо вітамін С, на його думку, мав заспокоїти нерви людям, які щойно залишилися без домівки, а деякі втратили рідних та близьких.

Зрештою, навряд кияни (та не лише вони) вже забули ще й про скандал з рестораном "Велюр", який належить депутатові. Нагадаємо, попри карантинні заборони заклад продовжував спокійно працювати, про що наприкінці квітня повідомила програма "Наші гроші".

Проте, в політичних колах вже довго мусується тема, що кандидатом в мери від "слуг" може стати шоумен Сергій Притула. Сергій належить до партії "Голос", але близький за професією до чинного президента. Він не замішаний в гучних скандалах. Відома його патріотична позиція та волонтерська діяльність. Але наскільки потрібно Притулі змінювати партійні кольори, та які аргументи для Сергія приберегли на Банковій?

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Путін отримав ще більше НАТО – СтолтенбергПолітика російського президента Володимира Путіна зазнала стратегічного провалу, бо з початку його війни проти України до НАТО приєдналися дві країни, а українська держава ближча до членства в Альянсі, ніж будь-коли раніше.

22:41, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Видатки державного бюджету України значно перевищують доходи, тому Україна гостро потребує фінансової підтримки міжнародних партнерів.

21:43, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Вибори президента в Росії показали світові, що Путін не може втримати ситуацію у своїй країні, заявив в етері телемарафону представник ГУР Андрій Юсов.

20:57, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Росія не відмовилась від проведення масованих ракетних ударів по Україні і пауза, цілком ймовірно, пов’язана з відповідальним для країни-агресорки етапом - псевдовиборами президента країни.

20:08, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Скандальний кандидат у президенти США Дональд Трамп ухилився від прямої відповіді на питання, чи продовжить він допомагати Україні зброєю, чи дозволить Путіну окупувати частину або всю Україну, якщо його знову оберуть президентом.

19:35, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

В Україні очікують, що переговорний процес відносно вступу до Євросоюзу може розпочатися впродовж першої половини поточного року. Таку заяву у коментарі Euractiv промовив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

18:39, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент країни-агресора Володимир Путін після завершення в країні "виборів" заявив, що у разі конфлікту Росії з НАТО, світ опиниться "за один крок"  від Третьої світової війни.

18:00, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент Володимир Зеленський заявив, що в умовах війни в Україні недалекобійність Сил оборони – це "очевидна недалекоглядність деяких партнерів".

15:24, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент Володимир Зеленський 18 березня організував нове засідання Ставки верховного головнокомандувача України. Головком ЗСУ Олександр Сирськийпредставив доповідь за основними напрямками активних дій.

14:45, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Союзникам варто відмовитися від традиційної політичної двозначності, коли з одного боку проукраїнська коаліція шукає ресурси для надання військової допомоги Україні, а з іншого боку комерційні компанії активно працюють на ринку Росії.

14:20, Вчора
Новини «Політика»
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Путін отримав ще більше НАТО – СтолтенбергПолітика російського президента Володимира Путіна зазнала стратегічного провалу, бо з початку його війни проти України до НАТО приєдналися дві країни, а українська держава ближча до членства в Альянсі, ніж будь-коли раніше.

22:41, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Видатки державного бюджету України значно перевищують доходи, тому Україна гостро потребує фінансової підтримки міжнародних партнерів.

21:43, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Вибори президента в Росії показали світові, що Путін не може втримати ситуацію у своїй країні, заявив в етері телемарафону представник ГУР Андрій Юсов.

20:57, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Росія не відмовилась від проведення масованих ракетних ударів по Україні і пауза, цілком ймовірно, пов’язана з відповідальним для країни-агресорки етапом - псевдовиборами президента країни.

20:08, Вчора