Вибори адміністрації об’єднаних територіальних громад - черговий приклад державного безладу

пн, 10/30/2017 - 11:53
последние новости в Украине останні новини в Україні

29 жовтня розпочалися вибори, де буде обрано 674 депутатів міських рад, 1514 – селищних рад, 2318 – сільських, 25 – міських голів, 61 – селищний голова, 115 – сільських голів. До того ж, до цих виборів проявили увагу політичні партії (хоча у попередні роки лише незначна частка політичних сил звертала увагу на вибори ОТГ – 18 % від кількості всіх партій). Цього разу на вибори до ОТГ звернули увагу 50 політичних партій, які належать до числа, так званих «живих». Найбільше кандидатів висунули партії БПП «Солідарність» – 2271 кандидат та Батьківщина – 2261. Така зацікавленість регіональними виборчими процесами пов’язана з майбутніми парламентськими та президентськими виборами, які намічені на 2019 рік. Зміцнення партійних сил в регіонах – це одне з стратегічних завдань.

Дізнатися більше про повноваження та обов’язки депутатів ОТГ можна тут: Вибори адміністрації ОТГ

За попередніми розрахунками у виборах до ОТГ візьме участь 4 % всіх українців, які мають право голосу – це понад 1,3 млн виборців. Дехто не розуміє, наскільки це масштабна і важлива подія для України. Для того, щоб прояснити ситуацію, варто лише уяснити, що починаючи з 2015 року всі обласні та селищні інфраструктурні об’єкти ремонтуються, будуються та вводяться в експлуатацію за рахунок місцевих бюджетів, які формують об’єднані територіальні громади на місцях. Простіше кажучи, ОТГ мають право розпоряджатися місцевими бюджетами, які за останні два роки суттєво збільшилися завдяки децентралізації. Всього вибори призначено у 202 об’єднаних територіальних громадах країни.

Головною особливістю даного виборчого процесу є той факт, що офіційно прийдуть до влади ті кандидати, хто фактично має владу у межах територіальної громади – представники агрокомплексів, великі землевласники та інші. Тобто, вигравши вибори, ці люди просто офіційно отримають повноту влади у межах ОТГ. Також варто зауважити, що сторонньому кандидату, який не належить до громади, майже неможливо потрапити до списків переможців, адже це може зробити людина, яку досить гарно знають місцеві мешканці і яка користується певним авторитетом.

Проте між самими «лідерами думок» розпочалися брудні ігрища, які можуть вплинути на результати виборів, або ж – вони можуть взагалі не пройти через системні порушення закону про вибори, тиск на кандидатів з боку конкурентів та використання адмінресурсу.

Дехто з аналітиків пов’язує використання «брудних методів гри» на виборах до ОТГ із зростанням партійних інтересів до події, адже українці вже звикли: де з’являються партійні гроші і переслідування партійних інтересів, там варто очікувати на порушення закону.

Порушення на виборах

Як заявив громадський активіст ГО "Антикорупційний рух «Стоп-корупція» Павло Дубленич та депутат Київської обласної ради Олег Кищук, до них почали одночасно надходити дзвінки від мешкануці Великодимерської ОТГ зі скаргами, що село закидають "чорною" агітацією. Рудня є одним із сіл, звідки балотуються кандидати у депутати до Великодимерської об’єднаної територіальної громади.

«До нашої організації за останні 1,5-2 тижні почали звертатися небайдужі громадяни, активісти з такими заявами, фактами, так би мовити, що починаються брудні передвиборчі технології зі сторони провладних партій, кандидатів», - сказав Дубленич. Він не виключив можливості підкупу виборців. «До нас вже зверталися не один раз про те, що ходять по селах, по хатах деякі представники від партій і пропонують грошові заохочення», - зазначив громадський активіст.

2 5
Також він додав додав: «Перевіряючи повідомлення громадян, ми дійсно натрапили на авто АІ05-95АХ, яке з великою швидкістю ганяло селом Рудня, періодично зупиняючись біля хат. В авто знаходилися депутат Броварської районної ради від БПП Віктор Радченко, сільський голова села Рудня Олександр Карчевський, за кермом був депутат сільської ради Віктор Дудар. Що підтвердив і сам очільник села. Листівки ж, за словами людей розносила Марія Листюк. Депутат райради представлятися та давати будь-які коментарі відмовився» - розповів громадський активіст Павло Дубленич.

У багажнику ж автомобіля, поліція виявила агітаційну літературу, де ВО «Свобода» викладала звіт партійної діяльності та закликала жителів села голосувати за місцеву лікарку Тетяну Макарихіну, а в іншій листівці, громадський актив села роз’яснював які достойні і чесні кандидати Вікторія Дудіна (Луста) і Людмила Ковшун та чому не варто голосувати за колишнього сільського голову Аллу Кадирову та Марину Коваленко (кандидата від ВО "Батьківщина"). Відповідно друга половина листівки, як виявилося, містила суцільну «чорнуху», бруд та неправдиву інформацію. Також є свідчення, що учасники агітації були на підпитку.

1 146 Small

Депутат Київської обласної ради Олег Кищук, який слідкує за дотриманням законності під час передвиборчої кампанії до Великодимерської ОТГ, зауважив: «Ці події відбуваються буквально через день після того, як ми на прес-конференції та у зверненнях до обласних поліції, прокуратури і СБУ попереджали про численні порушення у передвиборчому процесі та можливий зрив виборів».

«Як бачите владні сили зараз вживають і схоже будуть задіювати на самих виборах всі важелі адмінресурсу та тиску. Адже, представники діючої влади у добу «тиші» перед виборами, вночі крадькома, розвозили власноруч агітаційну літературу, водночас агітуючи за одних і поливаючи брудом інших кандидатів. Таким чином влада створює тиск на виборців, впливає на їхнє волевиявлення, порушує законодавство України та засади демократії» - додав Олег Кищук.

Кандидатом у депутати Мариною Коваленко подано до поліції заяву про злочин. Агітлітературу було вилучено слідчо-оперативною групою.

Не все спокійно і в інших регіонах. Так, наприклад, вибори в Чернігівській області під великим питанням. Там ініціаторами скандалу стала партія «Наш край». Уже кілька судів постановили: достроково припинити повноваження виборчої комісії в Ічнянській об'єднаній територіальній громаді в зв'язку із систематичним порушенням Конституції й закону про місцеві вибори - від Київського апеляційного адміністративного до Чернігівського окружного адміністративного. «Нашисти» були обурені тим, як виборча комісія нарізала округи: «Ічнянська виборча комісія робила все, щоб зірвати вибори в об'єднаній громаді. Створила округи під своїх кандидатів і не виконала рішення суду про створення нових округів. Зареєструвала в неіснуючих округах кандидатів. Це неприпустимо для проведення демократичних виборів».

Також з’явилися заяви про тиск на кандидатів і можливий зрив виборів на Волині. Волинські активісти УКРОПу заявляють: «У цій кампанії тиск значно посилився. Адмінресурс працює на повну. Директорів шкіл, педагогів, медиків викликають до себе керівники профільних відділів райдержадміністрацій на так звані бесіди, під час яких прямим текстом заявляють: балотуйтеся від будь-якої партії, але не від УКРОПу. Людей шантажують втратою роботи». А про загрозу зриву місцевих виборів у Великодимерській ОТГ заявили громадські активісти Броварського району Київської області. Вони заявили про спроби підкупу виборців на користь провладних партій. Крім того, за словами активістів, має місце адміністративний тиск, а безпосередньо на день виборів готується технологія «карусель».

Напередодні виборів, представник ГО Опора Олександр Клюжев заявив:

Сьогодні у 201 об’єднаній територіальній громаді виборці обирають свою місцеву владу. Системні прогалини в законодавстві, непрозорість фінансування передвиборної агітації, комплексні проблеми в діяльності виборчих комісій, утворенні виборчих округів та реєстрації кандидатів, спрямованість низки кандидатів на непрямий підкуп та зловживання адмінстративним ресурсом. Це традиційний бекграунд місцевих виборів. Конкурентність кампанії та перспективи розвитку нових громад є позитивною стороною виборчої медалі.
Провідні політичні сили розглядають перші місцеві вибори у якості тесту власної спроможності підготуватися до майбутніх загальнонаціональних виборів. Буде багато емоцій, заяв і можливо серйозних протистоянь. І тільки від кандидатів, спостерігачів, правоохоронних органів, ЦВК, ТВК і ДВК залежить, чи перейдуть ці емоції червону лінію".

Тож, як знову доводить практика – поки українське суспільство не почне серйозно і відповідально ставитися до виконання законів, поки українці не почнуть контролювати владу (починаючи з місцевої) – годі надіятися на зміни, які стануть позитивним прикладом обіцяного колись покращення.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Україна має отримати західні винищувачі F-16, згідно з раніше встановленими планами та графіками. Про це у заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час онлайн-брифінгу для світових ЗМІ.

13:43, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Державний секретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ провели телефону розмову під час якої обговорили допомогу Україні. Про це повідомили у Держдепартаменті США.

11:39, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Російські ракетні атаки на цивільні об’єкти енергетичної інфраструктури України, які здійснює Путін, виходять за межі людського розуміння.

10:54, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Російський терор проти Харкова набуває особливої підлості. Зміцнення протиповітряної оборони України, а також надання винищувачів F-16 - життєво важливі завдання.

10:25, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Служба безпеки України знає достатню кількість інформації про ліквідацію зрадників і військових злочинців на окупованих територіях і всередині РФ. Йдеться, зокрема, про Іллю Киву та Владлена Татарського.

22:24, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент США Джо Байден назвав президента РФ Путіна "м’ясником" і заявив, що Сполучені Штати могли би надати захист Україні, якби розглянули можливість підвищення податків для мільярдерів.

20:46, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

зидент Іранської опозиції в Вашингтоні (NIC) Алі Реза Резазаде, що є засновником Іранського інституту свободи, зауважив, що під час виборів американці звертатимуть увагу на підхід кожного з кандидатів до економічних питань країни. 

19:57, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Досвід цієї пори показав, що ворог використовує ракети "Циркон" з підвищеною діяльністю, що свідчить про те, що повітряна тривога при застосуванні балістики з півдня буде поширюватись аж до Київської області.

17:49, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Шахраї розсилають повідомлення із посиланнями на фейкову сторінку «електронної петиції», під приводом того, що «не вистачає лише декілька голосів, щоб набрати необхідну кількість підписів». 

17:10, Вчора
Новини «Політика»
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Україна має отримати західні винищувачі F-16, згідно з раніше встановленими планами та графіками. Про це у заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час онлайн-брифінгу для світових ЗМІ.

13:43, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Державний секретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ провели телефону розмову під час якої обговорили допомогу Україні. Про це повідомили у Держдепартаменті США.

11:39, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Російські ракетні атаки на цивільні об’єкти енергетичної інфраструктури України, які здійснює Путін, виходять за межі людського розуміння.

10:54, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Російський терор проти Харкова набуває особливої підлості. Зміцнення протиповітряної оборони України, а також надання винищувачів F-16 - життєво важливі завдання.

10:25, Сьогодні