Відповідь Байдена: чого коштуватимуть Зеленському американські санкції проти Дубінського та Деркача

вт, 01/19/2021 - 15:01
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
з відкритих джерел

Ввечері 18 січня нардеп від "Слуги народу" Олександр Дубінський провів пресконференцію, під час якої розповів, що США наклали на нього персональні санкції, через "брехню афериста" Віталія Шабуніна – керівника "Центру протидії корупції". Чи буде Офіс президента захищати однопартійця, та яка доля спіткає монобільшість у Раді напередодні нового політичного сезону, розбиралося ASPI news.

Виправдання Дубінського, що він ніколи не намагався втручатися у вибори президента виглядають не досить переконливо. Так, 11 січня мінфін США оголосив санкції проти сімох громадян України, зокрема Дубінського, звинувативши їх у спробі втручання у вибори американського президента 2021 року. Повідомлялося, що всі вони є частиною "пов'язаної з Росією мережі впливу, що має відношення до Андрія Деркача". Проти останнього, як "російського агента", персональні санкції застосували ще у вересні 2020 року.

Нагадаємо, приводом для санкцій стали т.зв. "плівки Деркача", котрі були оприлюднені 19 травня 2020 року на пресконференції в Києві. На записі начебто 2016 року голоси схожі на п'ятого президента України Петра Порошенка та тодішнього віцепрезидент США Джо Байдена обговорювали відставку тодішнього генпрокурора Віктора Шокіна, який розслідував справу української газової компанії Burisma, до якого був причетний син Байдена Хантер. У 2020 році під час виборчої президентської кампанії у США Дональд Трамп та його команда намагалися використовувати ці записи для дискредитації головного конкурента Байдена.

Саме Дубинський брав участь в спільних пресконференціях з Деркачем, на яких були презентовані записи телефонних розмов. На пресконференції в листопаді 2019 року Деркач і Дубинський озвучили претензії до Burisma, й звинуватили Хантера Байдена в тому, що за роботу в газовій компанії йому платили "гроші громадян України, котрі отримані злочинним шляхом". Тоді ж Дубинський та Деркач без успіху ініціювали створення тимчасової парламентської комісії для розслідування фактів корупції вищих посадових осіб України в період президентства Порошенка.

Доля монобільшості

Санкції проти Андрія Деркача, що запровадили США ще за каденції Трампа, Офіс президента проігнорував на підставі того, що немає жодного стосунку до позафракційного депутата. А ось початкова страусяча поведінка щодо реакції на утиски відомого нардепа від пропрезидентської фракції дещо здивувала.

"А чому саме президент має на це реагувати, а не керівництво фракції, наприклад? Дубінський – депутат. І первинна реакція – це прерогатива депутатського корпусу й насамперед фракції "Слуга народу". Саме так правильно", – заявив 12 січня радник глави ОП Михайло Подоляк "Радіо Свободі".

Втім, вже наступного дня, 13 січня, на офіційному сайті президента Володимира Зеленського з'явилося повідомлення, що ОП "зробить усе, що в його силах, щоб відповідальні за втручання у вибори в США були притягнуті до відповідальності, незалежно від партійної приналежності". Також Зеленський пообіцяв "оприлюднити конкретні кроки найближчим часом".

Наразі маємо лише пресконференцію самого Дубінського та його адвокатки Тетяни Костіної 18 січня 2021 року. Також з боку ОП досі немає жодних повідомлень про якісь анонсовані конкретні кроки збоку влади.

Нагадаємо, ще восени 2020-го Печерський райсуд Києва за скаргою "Центра протидії корупції" зобов’язав генпрокурорку Ірину Венедіктову порушити кримінальні провадження щодо ймовірної державної зради Дубінським та Деркачем. У відповідь Офіс генпрокурора очікувано відмовився від цього.

Експерти вважають, що таким чином Зеленський захищав свою монобільшість у парламенті, бо Дубінського тісно пов'язують з олігархом Ігорем Коломойським, котрий має вплив ще на низку депутатів Верховної Ради (як у фракції "Слуга народу", так й у групі "За майбутнє"). До того ж в експертів існує великий сумнів щодо великих здібностей Зеленського хоч якось образити Ігоря Валерійовича.

Хай там як, ще влітку 2020 року стало зрозуміло, що турборежиму 2019-го, коли нардепи "Слуги народу" ухвалювали законопроєкти пачками одноголосно, більше не буде. Так, згідно з моніторингом Комітету виборців України (КВУ), "монобільшість" фактично існувала до квітня 2020 року, коли за схвалення законопроєктів у середньому голосували 229 нардепів партії влади. У травні й червні 2020-го "слуги" ледь збирали 210-214 голосів при необхідних 226-ти. На думку голова КВУ Олексія Кошеля, причиною розбіжностей у фракції "Слуга народу" стала відставка уряду Олексія Гончарука та генпрокурора Руслана Рябошапки на початку березня минулого року.

Щобільше, катастрофічно не вистачало депутатів на ухвалу Держбюджету-2021 у грудні 2020-го. Тому довелося залучати до тимчасової сполуки голоси груп "Довіра" та "За майбутнє", а також начебто опозиційну фракцію "Батьківщина". Скільки така лояльність коштувала владі всім стане відомо вже скоро.

Санкції з наслідками

Втім, оглядачі стверджують, що санкції проти Дубінського будуть мати більш далекосяжні наслідки, ніж розпад коаліції. Все більше аналітиків бачать ознаки того, що дострокові вибори до парламенту відбудуться вже цього року. Пригадаймо, вся соціологія кінця 2020-го показувала, що у новому парламенті жодної монокоаліції вже не буде. Відтоді ситуація в країні лише погіршилася.

Головним бенефіціаром процесу є партія ОПЗЖ та її лідер Віктор Медведчук, якому вигідна протестна ситуація, що склалася навколо високих тарифів на ЖКГ, запроваджених владою. Також він намагається завезти до України російську вакцину "Супутник V" на тлі нездатності МОЗ розпочати масову вакцинацію. Всі ці маркери Медведчук буде намагатися використати, щоб завести у новий парламент якнайбільше своїх депутатів.

"Запровадження американських санкцій проти чинних українських нардепів та ексчиновників є знаковим моментом для усіх тих, хто сподівався, що новий американський президент Джо Байден про все забуде. Як бачимо, не забув. Важливий аспект – ця ситуація чітко позначає позицію Байдена щодо України та команди Зеленського. США більше не терпітимуть ставлення "ні туди ні сюди" від української влади. Їм потрібна однозначна, чітко артикульована проамериканська позиція України в усіх сферах. І вони готові цього домагатись із застосуванням якнайширшого переліку інструментів", – зазначив заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

"Якщо Зеленський не розуміє, то йому варто пояснити, що санкції проти ініціаторів скандалу навколо т.зв. "плівок Байдена" – це ще не лихо, це лише початок його особистої великої проблеми", – написав у Facebook ексміністр інфраструктури Володимир Омелян.

Дійсно, в кулуарах розповідають про намагання ОП якось налагодити взаємини з адміністрацією Байдена. І добровільний вихід з партії та фракції "Слуга народу" Дубінського був би найлегшим та найкращим виходом з ситуації для Зеленського. Втім, нардеп вирішив боротися до кінця з "зовнішнім управлінням" та особисто з Шабуніним.

За такої ситуації Банкова або повинна настійливо попросити Венедіктову реанімувати відкладену у листопаді 2020 року кримінальну справу проти Дубінського та Деркача про держраду, або не розраховувати на прихильність Держдепу США. При цьому погіршення офіційних українсько-американських стосунків може бути надто вигідним Ігорю Коломойському, проти якого в Америці триває розслідування ФБР.

Зіпсовані стосунки Києва з Вашингтоном та міжнародними фінансовими організаціями означатиме погіршення й без того жалюгідного економічного становища нашої держави та неможливість хоч якось розв’язати коронакризу в досяжному майбутньому. Тому Зеленського, безумовно, будуть підштовхувати вбік замирення з Кремлем. Чим це може закінчиться для України, наразі навіть не хочеться й думати.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що Україна здатна завершити війну відновленням своєї територіальної цілісності з виходом на кордони 1991 року. Водночас він наголосив, що на кордоні навіть після завершення війни може зберігатися напружена ситуація.

18:46, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Новий пакет американської військової допомоги Україна отримає "дуже скоро" після завершення його схвалення в Конгресі. Про це заявив помічник держсекретаря США з питань Європи та Євразії Джеймс О’Браєн.

17:30, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

В Україні потрібно готувати бійців, які прийдуть на заміну тих військових, які вже два роки стоять на фронті. За словами президента Володимира Зеленського, сьогодні потрібні молоді люди, адже "війна сучасна".

16:34, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Американський мільярдер Ілон Маск заявив, що його нібито хвилює те, що у України немає "стратегії виходу з війни". В Офісі президента нагадали Маску, що стратегія максимально проста – виведення усіх російських військ з території України.

16:02, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив інформацію про призупинення надання консульських послуг громадянам України призовного віку, які перебувають за кордоном, зазначивши, що у теперішніх умовах головним пріоритетом є боротьба за виживання України.

14:37, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

14:08, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

олодимир Зеленський вручив ордени «Золота Зірка» військовим, яким присвоєно звання Героя України, та родинам загиблих Героїв, а також відзнаки «Хрест бойових заслуг».

13:34, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

В ефірі американського телеканалу Newsmax, Андрій Єрмак подякував народу США, Конгресу, Партіям, Президенту та його адміністрації, щодо прийняття рішення про підтримку України.

11:57, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Перші поставки артилерійських боєприпасів, придбаних у рамках чеської ініціативи щодо снарядів для України, можуть прибути наприкінці травня-початку червня.

11:08, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Керівник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив, що Україну, з середини травня - початку червня, очікує досить важка ситуація, однак вона не буде катастрофічною.

10:40, Сьогодні
Новини «Політика»
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що Україна здатна завершити війну відновленням своєї територіальної цілісності з виходом на кордони 1991 року. Водночас він наголосив, що на кордоні навіть після завершення війни може зберігатися напружена ситуація.

18:46, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Новий пакет американської військової допомоги Україна отримає "дуже скоро" після завершення його схвалення в Конгресі. Про це заявив помічник держсекретаря США з питань Європи та Євразії Джеймс О’Браєн.

17:30, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

В Україні потрібно готувати бійців, які прийдуть на заміну тих військових, які вже два роки стоять на фронті. За словами президента Володимира Зеленського, сьогодні потрібні молоді люди, адже "війна сучасна".

16:34, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Американський мільярдер Ілон Маск заявив, що його нібито хвилює те, що у України немає "стратегії виходу з війни". В Офісі президента нагадали Маску, що стратегія максимально проста – виведення усіх російських військ з території України.

16:02, Сьогодні