Зеленський привітав українців з Новим роком-2021, – експерти пояснили до чого тут Ленін, Путін, ДБР та НАБУ

пн, 01/04/2021 - 12:39
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
з відкритих джерел

Новорічне привітання Володимира Зеленського, оточеного маленькими дітьми сподобалося його виборцям. Проте у самому процесі зйомки експерти побачили ознаки правопорушення.

П'ятнадцятихвилинне привітання громадян з Новим роком-2021 від президента Зеленського відрізнялося як від всіх аналогічних промов попередніх п’яти президентів країни, так і від торішнього виступу Володимира Олександровича. Цього разу дійство відбулося у формі розмови президента з дітьми дошкільного та молодшого шкільного віку, у якій йшлося про "недитячі" речі – будівництво доріг, зовнішню політику України, боротьбу з COVID-19 тощо.

Зеленський, діти та почесна варта

"Хід з дітьми симпатичний, але неоднозначний. Це що, сценаристи "Кварталу 95" так сміються  з виборців, мовляв, в те, що говорить Зеленський про досягнення влади, повірить хіба трирічна дитина? Гостро, сміливо, самокритично. Молодці! З точки зору політтехнологій, привітання яскраво позначило, на яких темах будуватиметься подальша виборча кампанія Зеленського. Це, по-перше, "4000 кілометрів доріг". По-друге, підступні і безсоромні "попередники", котрі тепер винні ще й в спробах розсварити Україну зі світовими лідерами. По-третє, "мир". А заклик "вимкнути свій дорослий прагматизм" натякає на формат виборчої кампанії: емоційний, суто на ірраціональних реакціях виборців", – прокоментував заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

Політтехнолог вважає, що частина привітання російською мовою та дивне звернення до колаборантів з "ЛДНР" на тему, "хто ставиться до них як до людей, а хто – як до "заручників" (лапки довкола слова "заручники" – авторства сценаристів) натякають на сумнівні перспективи в протистоянні агресії. Тобто, на нас все ж чекають прямі перемовини з терористами "ЛДНР", виправдання Росії як агресора та переведення конфлікту у формат "громадянського" з "такими самими українцями".

"Загалом, змістовне вийшло привітання. Змушує замислитись і одразу відчути, що 2021-й простим роком не буде. Зеленський зробив все, щоб підготувати нас морально до всіх випробувань нового року. Хоча, мабуть, планував трошки інше", – підсумував Голобуцький.

Оглядачі звернули увагу також на те, що використання постановки з маленькими дітьми сильно нагадує аналогічні вистави за участю керівників СРСР та сучасної Росії. А прохід сходами Маріїнського палацу повз почесну варту запозичений з інавгурації президента РФ Володимира Путіна.

"Чому всі темні постаті так люблять демонструвати свою значимість на тлі дітей? Зеленський спить і марить, щоб стати схожим на президента Путіна. Розумію, що сценарій і текст готували інші люди, але ж він їх правив під свої уподобання. Зробили антураж під урочисту ходу президента Росії через Кремлівський палац. Виглядало все це вкрай недолугим та огидним. Я спробував знайти для порівняння кадр із проходження Путіна сходами вздовж виставлених солдатів почесного караулу. І це виявилося не так уже й просто – виявляється він не так часто влаштовує собі урочисті проходження в такому антуражі. Навіть у Кремлі не виставляють почесну варту задля зйомок новорічного вітання чи якогось іншого непротокольного заходу. В України такої відвертої "брєжнєвщини" взагалі ніколи не було. Вітання до свят завжди старалися зробити їх якось невимушено, скромно й без пафосу. От згадав типове вітання від Леоніда Кучми. Другий президент сидить на дивані з внуком і собакою. Говорить Кучма якийсь банальний, але спокійний текст. Поряд прикрашена ялинка, в руках келих шампанського", – зазначив нардеп III-VI скликань Тарас Чорновіл.

"В мережі багато хто помітив, що розмова Зеленського із дітьми разюче нагадує фото Володимира Леніна з дітьми під новорічною ялинкою. Прохід між рядами почесного караулу і по килимовій доріжці Маріїнського нагадав мені аналогічний прохід Путіна – така помпезність ніколи не застосовувалась українськими президентами, які всі намагались бути демократичнішими.  За змістом, я впевнений, діти навіть не зрозуміли про що їм розповідав президент. Ні будівництво доріг, ні кредити 5-7-9, ні інші серйозні теми не доступні для такого віку. Взагалі не розумію навіщо діти і вся країна мали слухати це за святковим столом на Новий рік? Може цим роликом займались спеціалісти з пропаганди, які приїхали із Росії?", – написав нардеп VI скликання Віктор Уколов у Facebook.

Дитячий труд

На Facebook-сторінці групи журналістів – розслідувачів "Страсти" 2 січня був опублікований скандальний матеріал про організацію зйомок новорічного привітання президента. "Кастинг проводило агентство "Лот", – йдеться у повідомленні. – В оголошенні, котре було опубліковане 25 грудня, вказано, що для "новорічної реклами" потрібні "дівчатка та хлопчики 5-8 років". Зйомки були заплановані на 27-28 грудня. Для зацікавлених батьків "Лот" в особистому повідомленні уточнював, що буде "зніматися новорічне привітання президента Зеленського. Діткам треба буде грати емоції".

У якості гонорару дітям пропонували по 500 гривень за зміну. "Страсти" повідомляють, що робота на майданчику тривала 9 годин – з 18.00 до 3 години ночі. Журналісти вказують, що це є грубим порушенням трудового законодавства (статті 188, 189 та 192 КЗпП). Так, в Україні заборонено залучати неповнолітніх до роботи у нічний час, якщо вечірня зміна хоча б частково припадає на час після 22.00. "Тобто, – зазначають розслідувачі. – Протягом 4 годин с 22:00 до 3:00 відбувалася незаконна експлуатація дітей в особистих інтересах президента України".

Далі на Facebook-сторінці  перераховуються норми міжнародного та українського законодавства, котрі, на думку журналістів, порушив Зеленський.

"Стаття 52 Конституції України визначає, що будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються за законом. ООН і Міжнародна організація праці розглядають дитячу працю як експлуатацію. Стаття 32 Конвенції про права дитини гарантує "захист від економічної експлуатації та від виконання будь-якої роботи, яка може завдавати шкоди здоров'ю дитині". Вважаємо, що 9-годинний робочий день в нічний час завдає шкоди здоров'ю 5-річної дитини і є його експлуатацією. Стаття 150 Кримінального кодексу України передбачає санкцію від 5 до 10 років позбавлення волі за експлуатацію декількох дітей. Таким чином, залучення дітей до 14 років (без оформленого письмового договору, без медичного огляду, в нічний час) підпадає під ознаки тяжкого злочину - експлуатація дітей (ч.2, ч.3 ст. 150 КК) і ч. 2 ст. 170 КК України. Суб'єктом злочину, на наш погляд, є, в першу чергу, замовники ролика. Просимо ГБР і НАБУ вважати даний пост заявою про правопорушення, і перевірити: ДБР – факти експлуатації президентом України Зеленським неповнолітніх громадян в особистих цілях, НАБУ – джерело коштів оплати послуг кастингові агентства", – зазначають "Страсти".

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Лідер іранської опозиції та засновник Іранського інституту свободи Алі Реза Резазаде зазначив, що графік голосування стосовно нашого Пакету допомоги змінився та додав актуальну інформацію, щодо нового розкладу:

12:19, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Лідер іранської опозиції та засновник Іранського інституту свободи Алі Реза Резазаде зазначив, що графік голосування стосовно нашого Пакету допомоги змінився та додав актуальну інформацію, щодо нового розкладу:

11:46, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Країни НАТО домовилися направити в Україну більше систем протиповітряної оборони. Про це заявив генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг на брифінгу за підсумками засідання Ради Україна-НАТО.

10:56, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Україна може спустити Росію і її лідера Володимира Путіна "з неба на землю", але для цього потрібно задовольнити п’ять нагальних потреб ЗСУ. Про це сказав президент Володимир Зеленський під час засідання Ради Україна-НАТО.

10:18, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

"Щодня Росія вбиває людей та руйнує критично важливу інфраструктуру в Україні. Вчора сталася ще одна жахлива атака. Росія влучила трьома ракетами в густонаселений район Чернігова. Щонайменше 18 людей загинули та ще 78 отримали поранення. Це - терор у його найжахливішому прояві", - сказала вона.

21:15, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Якщо Україна програє протистояння з Росією, то може початися Третя світова війна. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю британському BBC.

20:24, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель наголошує, що не можна постійно розраховувати на США, Європа має дати Україні системи протиповітряної оборони з власних запасів.

20:14, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов з обережністю ставиться до прогнозів щодо того, чим закінчиться війна Росії проти України.

18:15, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Лідер іранської опозиції Алі Реза Резазаде зазначив, що сьогодні о 10:30 по Вашингтону відбудеться перше голосування за правила, які дозволять пустити всі 4 закони в зал, що стосуються Пакету допомоги для України — в цьому голосуванні потрібна буде проста більшість голосів. Далі, як зазначає Алі Реза Резазаде розпочнеться розгляд їх правок. 

16:23, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Віце-президент іранської опозиції Алі Реза Резазаде зазначив, що в перемовинах Дональд Трамп вказав на необхідність існування України, як вільної держави для США, та нарікнув європейським союзникам за їх байдужість та недостатню підтримку Києва. 

15:35, Вчора
Новини «Політика»
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Лідер іранської опозиції та засновник Іранського інституту свободи Алі Реза Резазаде зазначив, що графік голосування стосовно нашого Пакету допомоги змінився та додав актуальну інформацію, щодо нового розкладу:

12:19, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Лідер іранської опозиції та засновник Іранського інституту свободи Алі Реза Резазаде зазначив, що графік голосування стосовно нашого Пакету допомоги змінився та додав актуальну інформацію, щодо нового розкладу:

11:46, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Країни НАТО домовилися направити в Україну більше систем протиповітряної оборони. Про це заявив генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг на брифінгу за підсумками засідання Ради Україна-НАТО.

10:56, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Україна може спустити Росію і її лідера Володимира Путіна "з неба на землю", але для цього потрібно задовольнити п’ять нагальних потреб ЗСУ. Про це сказав президент Володимир Зеленський під час засідання Ради Україна-НАТО.

10:18, Сьогодні