Зеленський звернувся до нардепів з програмною промовою напередодні місцевих виборів: про що промовчав президент

вт, 10/20/2020 - 17:10
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
з відкритих джерел

Глава держави 20 жовтня виголосив своє послання українському парламенту. Розповів про досягнення влади та вкотре пообіцяв виконати всі свої передвиборчі обіцянки.

Втім, у промові не були означені стратегічні напрямки розвитку держави ані в контексті внутрішньої політики, ані під впливом нових зовнішньополітичних викликів. Фактично Зеленський взяв за основу документу свою передвиборчу програму та спробував відповісти на питання, чи все було виконано.

Єдині нові тези в промові Зеленського стосувалися державного будівництва. Проте президент, проголосивши сам принцип, зовсім не наповнив його змістом. "Потрібно кардинально змінити підхід до будівництва країни. Запобігати загрозам, щоб не долати наслідки. Маємо впровадити нову філософію – країна, яка завжди готова до всього. Стійка країна. Або здатна максимально швидко адаптуватися та протидіяти новим загрозам", – сказав він.

Судячи з промови, він виконав геть усі свої обіцянки. Бо єдиним негативним моментом у посланні був спогад про попередників, від яких чинна влада отримала країну ледь не у руїнах. Нагадаємо, у першому кварталі 2019 року ріст ВВП України складав 4,7%. Проте діяльність двох урядів Олексія Гончарука та Дениса Шмигаля за чинного президента призвела до падіння ВВП до мінус 11,4% у другому кварталі 2020. При тому, що економічна криза в державі почалася задовго до пандемії коронавірусу.

Зеленський багато говорив про боротьбу з корупцією, про незалежність антикорупційної інфраструктури та повторював інші тези, спрямовані більше на західного слухача. Також розповідав про успішні перемовини з МВФ та ЄБРР. Проте дату чергового траншу від фонду чомусь не назвав.

COVID-19

Президент вважає, що запровадження жорстких карантинних обмежень навесні цього року повністю себе виправдало. За його словами, між економікою та життям громадян він вибрав інтереси людей. Ймовірно, так і є. Але Зеленський не зважив за потрібне пояснити, чи ймовірне запровадження жорсткого карантину зараз, коли кількість інфікованих щодня б'є рекорди. Зрештою, хтось в уряді взагалі робив хоча б приблизні розрахунки впливу локдауну на економіку країни?

Глава держави сказав, що в Україні була зруйнована система лабораторій, що медичні маски останній раз Державний резерв закуповував у 2007 році. Проте промовчав, чому та ким велику партію масок було продано за кордон на початку епідемії коронавірусу в Україні.

"Я хочу звернутися до громадян, які, попри страшні щоденні цифри, або взагалі не носять маски, або роблять це для галочки. Маска на вашому обличчі – це безпека інших людей. Депутатів це також стосується", – підкреслив Зеленський, стоячи на трибуні без маски.

Крім того, президент дорікнув місцевій владі, яка заради того, щоб сподобатися виборцям, не виконує розпорядження уряду. Наприклад, проводять багатотисячні концерти до Дня міста. "Це гра у "злого поліціянта" в столиці та "доброго" на місцях. Знайте: можливо, кількість голосів за вас у вашому регіоні буде більшою. Але кількість хворих та померлих у вашому регіоні могла бути меншою", - зазначив Зеленський.

Нарешті президент ще раз повідомив, що вже обговорив з європейськими партнерами постачання в Україну вакцини, щойно вона з’явиться.

Донбас, Крим та Збройні сили України

Головна передвиборча обіцянка Зеленського – досягнути миру на Донбасі. Наразі до пріоритетів він ще додав деокупацію Криму. Тому велика частина виступу була присвячена саме цьому питанню. Серед головних досягнень президент виокремив: розблокування Нормандського процесу, звільнення 136 полонених та оголошення 27 липня припинення вогню.

"Сьогодні режим тиші триває 86-й день поспіль – найдовше за роки війни. Чи ідеальний він? Ні. Чи є порушення? Так. Чи є спроби його зірвати? Безумовно. Але треба визнати - кількість пострілів суттєво зменшилась", – сказав глава держави. – За всі ці дні ми маємо одну бойову втрату. Це боляче. Але те, що з’явилися дні, тижні і навіть місяці, коли ми не ховаємо своїх героїв, коли не плачуть матері та діти, - дає нам надію".

Президент впевнений, що Україна "не лише зберегла підтримку міжнародної коаліції, а й перейшла до проактивної протидії російській агресії". На думку Зеленського, "Євросоюз, США, Канада, Велика Британія, Туреччина та інші наші партнери продовжують затверджені раніше та запроваджують нові санкції, продовжують підтримку України".

Глава держави повідомив, що готується проведення наступного Нормандського саміту в Берліні. Він очікує на його найскоріше проведення. Хоча з боку головного опонента – Росії – жодних заяв з цього приводу наразі немає.

Зеленський наголосив, що заради громадян України, котрі проживають на окупованих територіях Криму та Донбасу, влада будує нові зручні КПВВ, відновила міст і дорогу в Станиці Луганській, розв'язала питання щодо питної води на Донбасі. Як і у новорічній промові-2020 президент підкреслив, що потрапляючи на підконтрольну територію держави, громадяни з окупованих територій бачили Україну "освітленою, асфальтованою та комфортною".

Також він повідомив про те, що з цього року діти з Криму та ОРДЛО можуть вступати в усі заклади вищої освіти України та навчатися там безкоштовно. Зрештою, Зеленський похвалився успіхом телеканалу "Дом", який мовить на Крим та Донбас. "Ми хочемо, щоб люди там знали правду про Україну від України, а не від Кисельова", – зазначив він.

Президент дорікнув про несерйозне сприйняття частиною політиків гарантій безпеки Будапештського меморандуму. За його словами, буде створено формат "Кримська платформа" для координації міжнародних зусиль для захисту прав кримчан та деокупації півострова. "Я вже предметно обговорив цю ініціативу з представниками Євросоюзу, Великої Британії, Канади та Туреччини", – заявив Зеленський. Ініціатива цікава, проте не зрозуміло, чому в переліку країн немає США – одного з головних гарантів безпеки України за Будапештським меморандумом?

Президент також пояснив, що "амністія" на Донбасі не буде стосуватися військових злочинців. А також підкреслив необхідність створення сприятливої економічної ситуації та надання різних преференцій на звільнених територіях Донбасу. Втім, про "вільну економічну зону" в цей раз нічого не сказав.

Зеленський заперечив, що чинна влада не дбає про армію. Нагадав, що у 2020 році бюджет на армію став найбільшим в історії України – понад 117 мільярдів гривень – та пообіцяв, що у 2021 році фінансування ЗС залишиться на рівні цього року.

Внутрішня політика та економіка

Президент вкотре розповів про намагання запровадити в Україні "народовладдя", тобто зробити референдуми постійними. Відповідний законопроєкт вже знаходиться на розгляді в парламенті. Також серед досягнень Зеленський назвав ухвалення закону про імпічмент президента (нагадаємо, для початку процедури треба зібрати 331 голос нардепів, що майже неможливо), скасування депутатської недоторканості та створення нового Виборчого кодексу

Окремо Зеленський згадав про свою улюблену (окрім миру на Донбасі) тему "диджиталізації". Похвалився додатком до смартфона "Дія", електронним кабінетом забудовника, сервісом е-Малятко. Глава держави також повідомив, що місяць назад він підписав указ про створення сприятливих умов для розвитку IT-індустрії.

Президент пообіцяв, що у 2021 році почнеться процес переходу повністю до електронної документації. А державні органи не зможуть вимагати від українців жодної паперової довідки. Цікаво, що відповідну постанову видавав ще уряд Арсенія Яценюка. Побачимо, як буде цього разу.

Зеленський не говорив про важку економічну кризу, яка триває в Україні. А розповідав, в основному, про досягнення. Зокрема, за словами президента, закрито тисячі підпільних казино, проте легалізований гральний бізнес. Закрито тисячі нелегальних заправок, що надало можливість знизити ціни на паливо у офіційних мережах АЗС. Облікова ставка Національного банку України з 17% у квітні 19-го року знижена до рекордних за всю історію 6%.

"Що це дає? – пояснив президент. – Це іпотека на житло не під 25%, а під 10% і менше. Вона вже з’явилася. Це кредити бізнесу не під 20%, а під 5, 7 або 9%. До речі, менше ніж за рік за програмою 5-7-9 малий та середній бізнес вже отримав майже десять мільярдів гривень".

Цікаве спостереження. Проте, наприклад, на іпотеку більшість банків надає кредит під 20%. Ті ж не чисельні установи, котрі надають 10% кредиту поширюють ці умови на певний термін. Скажімо, перші 5 років – 10%, з шостого року – 15%. До того ж при купівлі з відносно низькими кредитними ставками потрібно оплачувати одразу 40-50% вартості житла.

Зеленський похвалився початком масштабної приватизації не стратегічних об'єктів, а сотень неефективних підприємств. Згадав про продаж готелю "Дніпро"за понад один мільярд гривень.

"Ми забезпечили енергетичну безпеку та підписали новий 5-річний контракт з "Газпромом" на транзит газу, а також отримали три мільярди доларів, виграних у Стокгольмському арбітражі. Ми починаємо опалювальний сезон з рекордними запасами газу та вугілля", – приєднав до своєї звитяги колишні та нинішні заслуги менеджменту НАК "Нафтогаз України" глава держави.

Президент не відмовив собі у задоволенні нагадати про те, що з 1 вересня мінімальну заробітну плату збільшено до 5 тисяч гривень (у січні 2021-го вона буде становити 6 тисяч, а в липні – 6,5 тисяч гривень). "Відбулась індексація пенсій та збільшення пенсій громадянам похилого віку, – сказав глава держави. – Додаткових три мільярди гривень направлено на підвищення пенсій особам старше 80 років. Наступного року, додаткові два з половиною мільярди – особам старше 75 років".

Про те, що, за даними Пенсійного фонду України, дефіцит установи за підсумками дев'яти місяців цього року вже сягнув 17,2 мільярда гривень, Зеленський не згадував.

Президент пояснив, що запуск в Україні ринку землі, який був теж серед передвиборчих обіцянок Зеленського, зроблений в інтересах людей. "Право купівлі отримають лише українці. Є обмеження максимальної площі у власності однієї особи та пільгові умови українським фермерам. І поки політики в один голос переконували, що ми вкрали в українців землю, я підписав указ про передачу сільськогосподарської землі з державної до комунальної власності", – підкреслив глава держави.

У Верховній Раді виступ президента сприйняли неоднозначно. Від різко схвальних відгуків збоку нардепів від "Слуги народу" ("велика промова") до однозначно негативних від представників опозиційних партій ("цинічна брехня"). Втім, дехто сприйняв подію майже байдуже. "Відбулося перше й останнє засідання Ради у жовтні. Виступ президента. Нічого нового. Новин немає. Талант не втратив: половина залу посміялася, половина залу поаплодувала", – зазначив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Лідер іранської опозиції та засновник Іранського інституту свободи Алі Реза Резазаде зазначив, що графік голосування стосовно нашого Пакету допомоги змінився та додав актуальну інформацію, щодо нового розкладу:

11:46, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Країни НАТО домовилися направити в Україну більше систем протиповітряної оборони. Про це заявив генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг на брифінгу за підсумками засідання Ради Україна-НАТО.

10:56, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Україна може спустити Росію і її лідера Володимира Путіна "з неба на землю", але для цього потрібно задовольнити п’ять нагальних потреб ЗСУ. Про це сказав президент Володимир Зеленський під час засідання Ради Україна-НАТО.

10:18, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

"Щодня Росія вбиває людей та руйнує критично важливу інфраструктуру в Україні. Вчора сталася ще одна жахлива атака. Росія влучила трьома ракетами в густонаселений район Чернігова. Щонайменше 18 людей загинули та ще 78 отримали поранення. Це - терор у його найжахливішому прояві", - сказала вона.

21:15, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Якщо Україна програє протистояння з Росією, то може початися Третя світова війна. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю британському BBC.

20:24, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель наголошує, що не можна постійно розраховувати на США, Європа має дати Україні системи протиповітряної оборони з власних запасів.

20:14, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов з обережністю ставиться до прогнозів щодо того, чим закінчиться війна Росії проти України.

18:15, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Лідер іранської опозиції Алі Реза Резазаде зазначив, що сьогодні о 10:30 по Вашингтону відбудеться перше голосування за правила, які дозволять пустити всі 4 закони в зал, що стосуються Пакету допомоги для України — в цьому голосуванні потрібна буде проста більшість голосів. Далі, як зазначає Алі Реза Резазаде розпочнеться розгляд їх правок. 

16:23, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Віце-президент іранської опозиції Алі Реза Резазаде зазначив, що в перемовинах Дональд Трамп вказав на необхідність існування України, як вільної держави для США, та нарікнув європейським союзникам за їх байдужість та недостатню підтримку Києва. 

15:35, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Лідер іранської опозиції Алі Реза Резазаде зазначив, що сьогодні о 10:30 по Вашингтону відбудеться перше голосування за правила, які дозволять пустити всі 4 закони в зал, що стосуються Пакету допомоги для України — в цьому голосуванні потрібна буде проста більшість голосів. Далі, як зазначає Алі Реза Резазаде розпочнеться розгляд їх правок. 

15:26, Вчора
Новини «Політика»
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Лідер іранської опозиції та засновник Іранського інституту свободи Алі Реза Резазаде зазначив, що графік голосування стосовно нашого Пакету допомоги змінився та додав актуальну інформацію, щодо нового розкладу:

11:46, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Країни НАТО домовилися направити в Україну більше систем протиповітряної оборони. Про це заявив генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг на брифінгу за підсумками засідання Ради Україна-НАТО.

10:56, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Україна може спустити Росію і її лідера Володимира Путіна "з неба на землю", але для цього потрібно задовольнити п’ять нагальних потреб ЗСУ. Про це сказав президент Володимир Зеленський під час засідання Ради Україна-НАТО.

10:18, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

"Щодня Росія вбиває людей та руйнує критично важливу інфраструктуру в Україні. Вчора сталася ще одна жахлива атака. Росія влучила трьома ракетами в густонаселений район Чернігова. Щонайменше 18 людей загинули та ще 78 отримали поранення. Це - терор у його найжахливішому прояві", - сказала вона.

21:15, Вчора