Центр Експертиз провів дослідження курячого м'яса п'яти популярних виробників

В Україні десятки років найпопулярнішим сирим м'ясним продуктом є курятина, у зв'язку, з чим і кількість виробників, що пропонують цей продукт, в країні з'явилося чимало.
Центром Експертиз "ТЕСТ" повідомив, що провів ряд досліджень пропонованої українкам курятини у п'яти найпопулярніших торгових марок:
- Гаврилівські курчата
- Знатна курка
- Наша Ряба
- Славне курча
- Чебатурочка
Як повідомили в центрі, для досліджень було закуплено 5 зразків курячих стегенець.
Курятина для експертизи була закуплена в супермаркетах в запакованому вигляді.
Як повідомляється, такий алгоритм закупівлі був важливий для правильної ідентифікації об'єкта дослідження.
Один зі зразків, до слова, марки "Славне курча", був куплений на ринку.
При порівняльному тестуванні продукція була перевірена за різними показниками, в першу чергу, для перевірки її безпеки.
Також було оцінено, наскільки правильно оброблено м'ясо, його товарний вигляд.
З урахуванням результатів перевірки в лабораторії, органолептичної оцінки, а також зауважень щодо маркування та упакування, були виставлені загальні оцінки.
Маркування та Упакування
Упакування різних частин курячого м'яса сьогодні приблизно схожа. Є спаковування із застосуванням захисних газів — найнадійніша (в цьому тесті це "Наша Ряба"). Є пінопластові лотки обгорнуті плівкою.
На ринку м'ясо продається і зовсім без спакування, на вагу в одноразові пакети, що є найгіршим варіантом для збереження санітарних норм.
Лабораторне дослідження
Експерти перевірили зазначені зразки на наявність гормонів і антибіотиків. З антибіотиків м'ясо тестували на наявність хлорамфінеколу, цинкбацитрацину і сполук тетрациклінової групи. Як повідомляється, їх не повинно бути в м'ясі.
Також в м'ясі не повинно міститися і гормонів. При дослідженні було перевірено наявність в продукції таких сполук, як діетилстильбестрола, естрадіолу 17-бета, тестостерону. У підсумку нічого з перерахованого в зразках курятини виявлено не було.
Другий напрямок показників безпеки — це мікробіологічний.
На цьому етапі м'ясо досліджували за загальним змістом мікроорганізмів. Їх не повинно бути більше 5х105 КУО в 1 г для фасованої продукції.
Цього разу цілих чотири зразки з п'яти, не пройшли перевірку: перевищення було зафіксовано в "Знатна курка", "Гаврилівські курчата", "Славне курча" і "Чебатурочка".
Відзначається, що збудник сальмонели був відсутній у всіх п'яти зразках.
Дельвотест
Новим пунктом випробувань був параметр дельвотест, який оцінює наявність будь-яких речовин, що перешкоджають росту мікроорганізмів. Йдеться про дезінфікуючі засоби, якими на думку деяких покупців, можуть промивати курятину, для запобігання розмноження в ній мікроорганізмів. Таких речовин також виявлено не було.
Маси продукції
У центрі експертиз приділили увагу і відповідність маси продукції, заявленої на упаковці, з реальною вагою товару.
Цього разу зауваження до маси продукції було тільки в однієї марки - "Гаврилівські курчата", різниця із заявленою масою склала близько 58 г згідно з нормативами при масі нетто до 1 кг допускається відхилення в -15 г, якщо маса більше, то -1,5% від маси.
Вміст вологи (води)
Ще одним пунктом випробування була перевірка на вміст вологи (води). Згідно з довідковими даними вміст вологи в курячому м'ясі досягає 69-74% і може бути вище приблизно на 7% якщо після забою застосовується водяне охолодження (на сьогодні, найчастіше, саме так і охолоджується м'ясо). За отриманими цифрами, всі зразки в межах норми.
Органолептична оцінка
Сире м'ясо в буквальному сенсі не дегустували, а проводили його Уважний товарознавчий огляд. Особливу увагу було приділено правильному обробленню. За вимогами стандарту (ДСТУ 3143:2013) стегно повинно являти собою частину тушки, що складається зі стегнової кістки з прилеглим до неї м'ясом. Тому вимоги до продукту такі:
- поверхня чиста, суха, але не обвітрена;
- колір м'яса — блідо-жовтий з рожевим відтінком;
- ніяких синців, згустків крові, інших кісток, крім стегнової;
- без стороннього запаху.
Саме таким має бути якісне охолоджене м'ясо. Тільки марка "Наша Ряба" під час дослідження відповідала потрібним стандартам. Невеликі недоліки були у "Чебатурочкі" - невеликий шматочок кістки й стегенця різної величини. Більш суттєві зауваження у "Гаврилівські курчата "(занадто багато шкури, слизька поверхня і сторонній запах), "Знатна курка"(невеликий шматочок кістки, синюшний колір поверхні) і "Славне курча" (м'ясо погано знекровлено, є згустки крові, м'ясо відстає від кістки).
На Національному військовому меморіальному кладовищі до поховань підготовлено 6000 місць. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram.
Поліція Полтавщини щоденно працює в посиленому режимі задля захисту громадян від внутрішніх і зовнішніх загроз. Як повідомив начальник поліції Полтавської області Євген Рогачов, лише за минулу добу правоохоронці перевірили близько 1340 транспортних засобів та 430 осіб.
Одеська обласна вірменська громада передала черговий автомобіль для потреб штурмового спецпідрозділу ГУР МО України «Артан», який виконує бойові завдання на найскладніших ділянках фронту.
Одеська обласна вірменська громада передала черговий автомобіль для потреб штурмового спецпідрозділу ГУР МО України «Артан», який виконує бойові завдання на найскладніших ділянках фронту.
Начальник поліції Полтавської області Євген Рогачов повідомив, що протягом минулої доби працівники поліції перевірили 1290 транспортних засобів і 470 осіб. Ці заходи є частиною системної роботи правоохоронців у межах безпекового контролю, спрямованого на запобігання загрозам, пов’язаним із воєнним станом.
Голова Національної поліції України Іван Вигівський взяв участь у Форумі «Безпечна громада 2025», де разом із Міністром внутрішніх справ Ігорем Клименком, керівництвом Нацполіції та представниками місцевої влади обговорив перспективи безпекових проєктів у регіонах.
За поточний рік Національна поліція України встановила особи 87% тіл загиблих та повернула їхнім родинам. Про це повідомив Перший заступник Голови Національної поліції України — начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе під час брифінгу на тему «Росія передає тіла своїх військових: як і навіщо використовує репатріації ворог».
365 днів безперервної роботи. Постійні тренування, штурми, вогневі контакти — саме так живе штурмовий підрозділ Артан Х, який входить до складу спецпідрозділу ГУР МО «Артан». Це не просто підрозділ. Це команда, яка виринає там, де інші — зникають. Там, де темно, вони стають тінню. Де ворог не чекає — вони приходять першими.
У цій війні багато голосів. Та є ті, хто без галасу роблять головне. Командир Андрій Мельник із позивним «Фаворит» — мозок спецоперацій, який не дає ворогу жодних шансів. Не просто виглядає сильним — він сильний. Це не поза. Це внутрішній каркас, який не ламається навіть тоді, коли все навколо сиплеться.
Голова Служби безпеки України генерал-лейтенант Василь Малюк привітав бійців Центру спеціальних операцій «А» із 31-ю річницею створення легендарного підрозділу, який виконує найнебезпечніші та найважливіші бойові завдання в тилу ворога.
На Національному військовому меморіальному кладовищі до поховань підготовлено 6000 місць. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram.
Поліція Полтавщини щоденно працює в посиленому режимі задля захисту громадян від внутрішніх і зовнішніх загроз. Як повідомив начальник поліції Полтавської області Євген Рогачов, лише за минулу добу правоохоронці перевірили близько 1340 транспортних засобів та 430 осіб.
Одеська обласна вірменська громада передала черговий автомобіль для потреб штурмового спецпідрозділу ГУР МО України «Артан», який виконує бойові завдання на найскладніших ділянках фронту.
Одеська обласна вірменська громада передала черговий автомобіль для потреб штурмового спецпідрозділу ГУР МО України «Артан», який виконує бойові завдання на найскладніших ділянках фронту.