Вакцинація від COVID-19: експерти пояснили, чому Зеленський агітує українців щепитися уявним препаратом

вт, 02/09/2021 - 14:51
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
з відкритих джерел

Вчора, 8 лютого 2021 року, президент Володимир Зеленський повідомив, що вже за тиждень почнеться вакцинація українців від COVID-19. При цьому навіть глава держави не зміг виразно відповісти, якою саме вакциною будуть щепити громадян.

Втім, за даними дослідження The Economist Intelligence Unit, доступ українців до протиковідної вакцини очікується лише влітку 2022 року, а масова вакцинація громадян нашої держави не відбудеться й до 2023 року. Хоча у матеріалі йдеться лише про вакцини, котрі визнані ВОЗ. Яким препаратом збираються щепити українців, наразі зрозуміти важко.

Чим будуть вакцинувати

Днями міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що отримане підтвердження на постачання 12 мільйонів доз вакцин розроблених за участю компаній AstraZeneca (Велика Британія та Оксфордський університет) та Novavax (США), котрі за ліцензійними угодами випускає індійська фармкомпанія Serum Institute. Постачання вакцин в Україну буде здійснювати Crown Agents за контрактом з Serum Institute.

Crown Agents – це міжнародна компанія, основним напрямком діяльності якої є надання допомоги урядам з управлінням ланцюгами поставок у всьому світі, зокрема, з метою поліпшення охорони здоров'я. Саме з цією фірмою ще 1 грудня 2016 року українське МОЗ (тоді ним керувала Уляна Супрун) підписало угоду по кількох програмах закупівель медичних препаратів. Crown Agents працює з профітом не більше 5% від фінансування певного контракту (виключно для покриття логістичних витрат). Інформація, котру поширюють деякі анонімні Telegram-канали, буцімто компанія забирає собі аж 30% фінансування, не є правдивою. Про це свідчать офіційні документи.

Попри те, що вчора президент під час спілкування з журналістами мимохідь згадав китайську вакцину Sinovac, препарат раптово зник з вітчизняного інформаційного поля. Це й не дивно. Спочатку стало відомо, що вакцину будуть завозити не напряму, а через українське фармпідприємство "Лекхім". При цьому в такому разі вартість однієї дози препарату сягнуло фантастичних 504 гривень, що перевищує ціну вакцин західного виробництва для країн Європи. За словами Степанова, це була вимога китайської сторони.

Згодом журналісти зателефонували до офісу виробника Sinovac, де їм чітко пояснили, що китайська компанія працює лише з урядами країн, а вести перемовини з "Лекхімом" їм якраз запропонувало українське МОЗ. Таким чином розпочався скандал, бо Степанова почали підозрювати у намаганні здійснити закупівлю препарату через фірму-прокладку. А згодом стали відомі результати 3-ї стадії досліджень, згідно з якими ефективність китайської вакцини складає трохи більше 50%. Нагадаємо, за угодою, українська сторона мала приймати вакцину з не менше 70% ефективності.

Навіщо Зеленський телефонував керманичу Pfizer

Нарешті, у рамках міжнародного співробітництва COVAX Україна має отримати 117 тисяч доз вакцин від компанії Pfizer. Цього вистачить аж 0,25% населення нашої держави. Хоча 8 лютого Зеленський поговорив телефоном з головою правління корпорації Pfizer Альбертом Бурлою й обговорив питання щодо постачання в Україну вакцини Pfizer/BioNTech у найкоротші терміни.

Випадок не унікальний. Річ у тім, що провідні країни світу контрактували цю вакцину ще влітку, задовго до остаточних результатів випробувань препарату. Світові лідери не гребували особисто спілкуватися з керівниками кращих фармкомпаній, зокрема, активно вів перемовини з Pfizer прем’єр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу. В результаті станом на початок лютого прищеплено від COVID-19 вже 51% мешканців цієї країни.

Керівник МОЗ Степанов, за твердженням очільника держпідприємства "Медичні закупівлі" Арсена Жумаділова, просував закупівлю лише одної вакцини – китайської Sinovac. При цьому, за словами, представників Pfizer в Україні, до них від вітчизняного уряду ніхто не звертався. Тому чинний дзвінок Зеленського до Бурли наразі мало що змінить, оскільки звичайно ніхто не буде переглядати вже укладені контракти на користь України. Залишається лише сподіватися на те, що нашій країні будуть передавати надлишки своїх вакцин європейські держави. Якщо вони будуть, звичайно. Так, про відповідну обіцянку Польщі вже заявив Зеленський.

Реєстрація вакцини та логістика

Нагадуємо, жодна вакцина від COVID-19 в Україні досі не зареєстрована. Лише 5 лютого головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що Pfizer незабаром надішле в Україну документи для реєстрації препарату. Також Ляшко запевнив, що реєстрація буде відбуватися за спрощеною процедурою.

До того ж існують великі сумніви щодо готовності української медичної системи до масової вакцинації. Можуть виникнути складнощі навіть щодо елементарної закупки великої кількості шприців. Наразі у світі спостерігається дефіцит цієї продукції. Невідомо, як буде відбуватися зберігання та транспортування вакцин в Україні. Зокрема, препарат Pfizer потрібно зберігати за температури мінус 70 градусів Цельсію. Це означає, що варто перейнятися придбанням спеціальних термічних боксів. Чи є вони в достатній кількості у вільному доступі на світовому ринку? Або їх всі вже також законтрактували покупці вакцини й шприців ще влітку-восени?

Приклад Зеленського, Шмигаля та Степанова

Відомо, що з метою популяризації вакцинації першими прищеплять президента Володимира Зеленського, прем’єра Дениса Шмигаля та міністра охорони здоров'я Максима Степанова.

"Хто сказав, що щеплення цих персон підніме популярність вакцинації? Чому їх мають вакцинувати Pfizer, а не іншим препаратом? Ще одне питання – хто з їх друзів, родичів та знайомих будуть щеплені вакциною Pfizer?, – прокоментував нардеп VIII скликання Борислав Береза. – Щодо масової вакцинації українців у мене поки більше питань, ніж відповідей. Втім, вони скоро стануть відомі. Я не впевнений, що українців вони потішать. Уся діяльність влади чітко орієнтована на PR та заробіток, а не на ефективність та якісні покращення".

Політтехнологи вважають, що щеплення Зеленського від COVID-19 у прямому етері мало що дасть як для популяризації процедури, так й для припинення падіння рейтингів президента та його політичної сили.

"Вже сьогодні антирейтинг Зеленського добрався до 65%, а антирейтинг Шмигаля – до 71,5%. Степанов взагалі дискредитував себе по максимуму, – пояснив заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький. – А на момент, коли дійде до щеплення, антирейтинги цих політиків виростуть ще більше. І така демонстративна вакцинація, на думку Зе-команди, має надихнути українців до масових щеплень китайською вакциною? Якась дуже альтернативна логіка. Це поза тим, що подібні маніфести мають сенс за повних холодильних шаф з сотнями тисяч пакувань вакцин на десятки мільйонів доз. А коли з усього доступного ресурсу – порожні маленькі побутові холодильники, то трохи зарано агітувати громадян щепитись уявною вакциною".

Раніше повідомлялося, що на відміну від більшості країн світу, Україна спромоглася замовити вакцину від COVID-19 лише в одного виробника.Також Степанов висловився щодо плану уряду вакцинувати українців.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Сьогодні річницю свого створення відзначає найстаріша компанія в Україні «Київметробуд», якій виповнилося 75 років. Перша ділянка Київського метрополітену від станції «Вокзальна» до станції «Дніпро», яка складалась з 5 станцій, була збудована компанією «Київметробуд» та введена в експлуатацію 6 листопада 1960 року.

16 квітня, 20:07
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Значна частина українських поліцейський наразі воює на фронті, або виконує завдання, які тим чи іншим чином пов'язані з обороною України.

13 квітня, 17:25
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Сьогодні Васильківська громада віддала шану та провела у останній путь полеглого Героя — Скородумова Олега Васильовича, що загинув виконуючи бойове завдання на Донеччині. Прощання відбулося в парку воїнів-інтернаціоналістів Венеція.

12 квітня, 18:34
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Українські військові поділились відео в якому знищують ворожу техніку та особовий склад противника на Донецькому напрямку. Гвардійці батальйонної групи Центрального ОТО та бійці 58 ОМБр ЗСУ зупинили штурм противника, що намагався захопити українські позиції поблизу населеного пункту Урожайне трьома одиницями ББМ, танком та піхотним взводом.

12 квітня, 17:17
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Військові підрозділу «Рух опору» подякували волонтеру, віце-президенту Іранської опозиції в Вашингтоні (NIC) Алі Реза Резазаде за надання технічної допомоги для виконання бойових завданнях.

9 квітня, 22:10
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Комітет Верховної ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував дозволити мобілізацію засуджених. Втім, призивати будуть не всіх.

9 квітня, 21:34
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Відповідно до Урядового плану, протягом 5 років (перший етап запланований на другу половину 2024 року) акциз має зрости:

8 квітня, 13:06
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

єОселя – це простий шлях до власного житла, адже замість відвідувань банків та заповнення безлічі анкет, довідок, тепер достатньо всього декілька кліків у додатку Дія. 

8 квітня, 12:26
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Ваучер надає можливість пройти навчання у роботодавця чи в закладах освіти по 124 направленням. Сума ваучера становить 30 тис. грн, якщо навчання коштує дорожче людина або роботодавець доплачує таку різницю самостійно.

5 квітня, 18:05
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Для осіб які звільнені з військової служби:

4 квітня, 15:21
Новини «Суспільство»
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Сьогодні річницю свого створення відзначає найстаріша компанія в Україні «Київметробуд», якій виповнилося 75 років. Перша ділянка Київського метрополітену від станції «Вокзальна» до станції «Дніпро», яка складалась з 5 станцій, була збудована компанією «Київметробуд» та введена в експлуатацію 6 листопада 1960 року.

16 квітня, 20:07
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Значна частина українських поліцейський наразі воює на фронті, або виконує завдання, які тим чи іншим чином пов'язані з обороною України.

13 квітня, 17:25
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Сьогодні Васильківська громада віддала шану та провела у останній путь полеглого Героя — Скородумова Олега Васильовича, що загинув виконуючи бойове завдання на Донеччині. Прощання відбулося в парку воїнів-інтернаціоналістів Венеція.

12 квітня, 18:34
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Українські військові поділились відео в якому знищують ворожу техніку та особовий склад противника на Донецькому напрямку. Гвардійці батальйонної групи Центрального ОТО та бійці 58 ОМБр ЗСУ зупинили штурм противника, що намагався захопити українські позиції поблизу населеного пункту Урожайне трьома одиницями ББМ, танком та піхотним взводом.

12 квітня, 17:17