Як будуть реєструвати і чіпувати собак і кішок в Україні, пояснила нардепка від "Слуги народу"

чт, 09/17/2020 - 17:15
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
з відкритих джерел

Законопроєкт, поданий депутатами з різних фракцій про захист, реєстрацію та ідентифікацію домашніх і безпритульних тварин, викликав обурення і породив безліч фейків. ASPI news вирішило розібрати проєкт закону разом з його авторкою – Юлією Овчинниковою, депутаткою з "Слуги народу" і головою підкомітету з питань лісових ресурсів, об'єктів тваринного і рослинного світу, природних ландшафтів та об'єктів природно-заповідного фонду.

За словами засновників міжнародної компанії Animal ID, які займаються підрахунком бездомних і домашніх тварин, між критиками і авторами законопроєкту №3796 про відповідальну поведінку зі свійськими та дикими тваринами, що містяться поза волею, виникали розбіжності. Справа в тому, що основою законопроєкту став ухвалений у 2015 році закон про реєстрацію та ідентифікацію тварин, який нинішні законодавці вирішили вдосконалити. Зокрема, спираючись на невдалий досвід з паспортами для тварин, зоозахисники стверджували, що реєстрація вихованців має бути на безоплатній основі. Для комфорту кожного українця потрібно зробити можливою цю процедуру не тільки в державних ветеринарних клініках, але і в приватних. Для зручності ветеринарів треба ввести, крім ЄДР,  авторизовані бази. Однак Держпродспоживслужба, як один з розробників проєкту, наполягала на зворотному – ідентифікація та реєстрація мають бути платними і тільки у держветклініках, а для обліку залишити тільки Єдиний державний реєстр, виключивши інші "компанії-посередники". Яке ж рішення ухвалили депутати, зоозахисники, Міністерство захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України, а також Держпродспоживслужба? Деталі законопроєкту ASPI news з'ясувало спільно з депутаткою від "Слуги народу" Юлією Овчинниковою.

У чому різниця між реєстрацією і ідентифікацією тварин?

"Реєстрація домашніх тварин – це внесення певних даних про них до Єдиного державного реєстру після того, як їм виповнилося 3 місяці. Це свого роду електронний паспорт. Після реєстрації з легкістю можна буде знайти господаря і переглянути всю необхідну інформацію про тварину, наприклад, чи є щеплення, чи була проведена стерилізація. Однак спершу потрібно тварину ідентифікувати, тобто, сертифікований ветеринар повинен оглянути кішку чи собаку, зробити необхідні щеплення і потім чіпувати (ввести чіп під шкіру, зіставити код в чіпі з кодом у реєстрі і присвоїти тварині жетон, який можна відсканувати за допомогою телефону).

Хто буде здійснювати ідентифікацію та реєстрацію?

Запропонованим законом передбачається, що процедуру проводитимуть фахівці у ветеринарних клініках, або, як зазначено в проєкті закону, "агенти" з ідентифікації. Це означає, що процедуру можна зробити як у державній клініці, так і в приватній, де є доступ до авторизованої базі, куди буде внесено достовірну інформацію про породу і особливості здоров'я тварини.

Яких тварин потрібно буде реєструвати?

Ухвалений закон про ідентифікацію та реєстрацію тварин у 2015 році передбачав внесення до реєстру сільськогосподарських тварин. Норми реєстрації собак і кішок були також прописані в Адміністративному кодексі, однак вони не працювали, оскільки не було чітко прописаного закону про їхню реєстрацію. Своїм законопроєктом ми прибираємо недоліки чинного законодавства.

Один з наших напрямів - зобов'язати Кабінет міністрів затвердити чіткий список тварин, що утримуються в неволі, домашніх вихованців, які будуть підлягати обов'язковій реєстрації і ідентифікації. Йдеться виключно про собак і кішок. Рибки, папуги, жуки, змії і гризуни не входять до списку.

Що стосується диких тварин, вихованців зоопарків, дельфінаріїв, цирків, тварин, що утримуються у приватників, підрахунок їх необхідний для реального розуміння ситуації і контролю можливої корупції. Реєстрація також необхідна для транспортування тварини. 

Скільки буде коштувати процедура реєстрації?

Згідно із задумом авторів законопроєкту, ціна ідентифікації буде залежати від ситуації на ринку, від якості послуг ветеринара, від вартості чіпа або жетона. Середня вартість їх – від 35 до 70 гривень. Що стосується реєстрації, ми, як законодавці, будемо вносити зміни до другого читання і пропонувати зробити процедуру безкоштовною.

На сьогодні вже передбачені категорії громадян, які звільняються від оплати як за ідентифікацію, так і за реєстрацію:

  • Ветерани АТО;
  • Люди з інвалідністю I і II груп;
  • Малозабезпечені сім'ї.

До слова, територіальні громади зможуть самостійно розширювати список пільгових категорій громадян. Також знімається оплата з українців, які ідентифікують і реєструють бездомних собак і кішок. Важливий момент, законодавством не передбачений податок на утримання домашньої тварини, про який також ходять чутки.

Як реєстрація та ідентифікація допоможуть викорінити жорстоке поводження з твариною?

Наразі Кримінальний і Адміністративний кодекси передбачають відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. Однак, спираючись на чинне законодавство, вкрай складно притягнути господаря до відповідальності за порушення, оскільки довести, що ця тварина належить йому, неможливо.

Законопроєкт передбачає юридичне підтвердження приналежності собаки/кішки людині. Це дає можливість вирішити питання не тільки нанесення шкоди тварині людиною, а ще й твариною іншій людині, наприклад, якщо собака покусала когось на вулиці.

Навіщо взагалі цей закон українцям?

Є думки, особливо серед керівників звіринців, зоопарків, дельфінаріїв, що цей законопроєкт несвоєчасний. Насправді, до його ухвалення підштовхують кілька факторів.

Перший – виконання Україною міжнародних зобов'язань. Наша країна підписала і ратифікувала Європейську конвенцію про захист бездомних і домашніх тварин, і ці узгоджені зобов'язання передбачають ідентифікацію та реєстрацію тварин.

Другий фактор – ухвалення закону дозволить поліпшити ситуацію з благополуччям вихованців. Ветеринари в будь-який момент матимуть доступ до баз даних, щоб дізнатися історію тварини, подивитися на її медкарті.

По-третє, з'явиться точний юридично узаконений зв'язок між господарем і твариною, що дозволить позбутися низки проблем:

  • захист від насильства над твариною;
  • за жетоном і реєстраційним номером можна швидко знайти господаря вихованця;
  • визначити, кому належить тварина, яка завдала травму;
  • притягнення до відповідальності господаря, який викинув свою тварину на вулицю;
  • людина, маючи цей "електронний паспорт", зможе подорожувати з твариною за кордон без необхідності в додаткових реєстраціях.

Четвертий фактор – в Україні досі немає чіткої статистики бездомних і домашніх тварин. Більш того, немає інформації і про кількість диких тварин в Україні, які перебувають в зоопарках або у когось вдома в клітці. Власники можуть показувати дельфіна і говорити, що це той самий, що і 10 років тому, тільки за 10 років це вже п'ятий або шостий. Ухвалений законопроєкт дасть можливість державі контролювати розведення, оборот і утримання диких тварин.

Нарешті, законопроєкт підвищить ефективність роботи комунальних підприємств. Притулки, наприклад, зможуть вести облік безпритульних тварин і регулювати їхню чисельність гуманними методами. Їхня робота стане більш прозорою як для простих громадян, так і для зоозахисників".

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Мобілізація чоловіків, які знаходяться у місцях позбавлення волі, дозволить розв'язати одразу дві проблеми: перенавантаження в українських в'язницях та потребу української армії в поповненні бійцями.

17:44, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Сьогодні річницю свого створення відзначає найстаріша компанія в Україні «Київметробуд», якій виповнилося 75 років. Перша ділянка Київського метрополітену від станції «Вокзальна» до станції «Дніпро», яка складалась з 5 станцій, була збудована компанією «Київметробуд» та введена в експлуатацію 6 листопада 1960 року.

16 квітня, 20:07
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Значна частина українських поліцейський наразі воює на фронті, або виконує завдання, які тим чи іншим чином пов'язані з обороною України.

13 квітня, 17:25
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Сьогодні Васильківська громада віддала шану та провела у останній путь полеглого Героя — Скородумова Олега Васильовича, що загинув виконуючи бойове завдання на Донеччині. Прощання відбулося в парку воїнів-інтернаціоналістів Венеція.

12 квітня, 18:34
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Українські військові поділились відео в якому знищують ворожу техніку та особовий склад противника на Донецькому напрямку. Гвардійці батальйонної групи Центрального ОТО та бійці 58 ОМБр ЗСУ зупинили штурм противника, що намагався захопити українські позиції поблизу населеного пункту Урожайне трьома одиницями ББМ, танком та піхотним взводом.

12 квітня, 17:17
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Військові підрозділу «Рух опору» подякували волонтеру, віце-президенту Іранської опозиції в Вашингтоні (NIC) Алі Реза Резазаде за надання технічної допомоги для виконання бойових завданнях.

9 квітня, 22:10
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Комітет Верховної ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував дозволити мобілізацію засуджених. Втім, призивати будуть не всіх.

9 квітня, 21:34
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Відповідно до Урядового плану, протягом 5 років (перший етап запланований на другу половину 2024 року) акциз має зрости:

8 квітня, 13:06
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

єОселя – це простий шлях до власного житла, адже замість відвідувань банків та заповнення безлічі анкет, довідок, тепер достатньо всього декілька кліків у додатку Дія. 

8 квітня, 12:26
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Ваучер надає можливість пройти навчання у роботодавця чи в закладах освіти по 124 направленням. Сума ваучера становить 30 тис. грн, якщо навчання коштує дорожче людина або роботодавець доплачує таку різницю самостійно.

5 квітня, 18:05
Новини «Суспільство»
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Мобілізація чоловіків, які знаходяться у місцях позбавлення волі, дозволить розв'язати одразу дві проблеми: перенавантаження в українських в'язницях та потребу української армії в поповненні бійцями.

17:44, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Сьогодні річницю свого створення відзначає найстаріша компанія в Україні «Київметробуд», якій виповнилося 75 років. Перша ділянка Київського метрополітену від станції «Вокзальна» до станції «Дніпро», яка складалась з 5 станцій, була збудована компанією «Київметробуд» та введена в експлуатацію 6 листопада 1960 року.

16 квітня, 20:07
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Значна частина українських поліцейський наразі воює на фронті, або виконує завдання, які тим чи іншим чином пов'язані з обороною України.

13 квітня, 17:25
последние новости в Украине останні новини в Україні Суспільство

Сьогодні Васильківська громада віддала шану та провела у останній путь полеглого Героя — Скородумова Олега Васильовича, що загинув виконуючи бойове завдання на Донеччині. Прощання відбулося в парку воїнів-інтернаціоналістів Венеція.

12 квітня, 18:34