Як вирішити проблему дитячих садків в Україні, - експерти назвали можливі рішення

чт, 08/20/2020 - 15:51
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
з відкритих джерел

В Україні хронічна нестача місць у дитячих садках і відсутність виразних правил роботи у приватників. Психотерапевти і парламентарі назвали можливі варіанти вирішення проблеми.

До початку навчального року 2020-21 залишилося трохи більше тижня. Батьки вже підготували себе і дітей до першого дзвоника, але багато хто не здогадується, з чим можуть зіткнутися. Психотерапевти наполягають, в період навчання варто більше уваги приділяти дитині, коли вона повертається додому. Порушення сну, відмова від їжі, різка зміна настрою, небажання спілкуватися з батьками - все це свідчить про психологічну травму.

Психологи запевняють, якщо нещасливий вихователь, то і діти будуть страждати, і наслідки впливу можуть бути дуже серйозними. У дитячому садку батьки перестають відігравати головну роль, і на заміну приходить вихователь - людина, яка більшу частину часу проводить з дитиною. Нерідко мами і тата дивуються: "Звідки у доньки/сина риси характеру, які не властиві членам сім'ї?". На думку психотерапевтів, саме середовище дорослішання на 50% формує характер особистості. Спираючись на досвід батьків, можна зробити висновок, якщо приватні дитячі садки виконують вимоги, то державні садочки часто далекі від покладених стандартів. Втім, і ціна відвідування дуже відрізняється.

Якщо порівняти рівень зарплат в Україні, то одна з найбільш низькооплачуваних професій - вихователь в державному дитсадку. Навесні 2020 року ГО "Центр соціальних та трудових досліджень" провів опитування серед 5 тисяч співробітників дошкільних установ. Перше, на що варто звернути увагу - серед респондентів було 90% жінок. Згідно з результатами опитування, середня зарплата вихователя склала 5 051 гривню, а нянечки - 3 972 гривні. У Центрі зазначили, що серед опитаних велика частина відмовлялася після анкетування проводити інтерв'ю під приводом, що відповіді з іменами можуть опинитися в загальному доступі і викликати дискомфорт на роботі. У зв'язку з цим можна припустити, що, крім інших проблем, існує і психологічний тиск з боку керівництва.

У муніципальних садках України місць немає

У столиці, згідно зі статистичними даними, продовжує наростати проблема з нестачею місць у дошкільних та шкільних установах. Більше того, за останнє десятиліття кількість шкіл у Києві скоротилася, чого не скажеш про кількість учнів. Такого ж роду проблема і в дитсадках, де черги розписані на кілька років вперед. І, незважаючи на законодавство, в групах перебуває по 35-40 дітей.

Не секрет, що в кінці 90-х і початку 2000-х через кризу народжуваності по всій Україні проводилась практика здачі дошкільних установ іншим організаціям і приватним компаніям. Однак, через пару років, трапився baby boom, дітонародження зросло, з'явилися держдотації і питання з кількістю дитсадків посилилося як ніколи раніше. З кожним роком число дітей дошкільного віку в Києві збільшується приблизно на 10 тисяч, і, крім швидкого темпу росту населення, ситуацію продовжують посилювати масові забудови без обліків потреб у нових школах та дитсадках. Згідно з нормами, в мікрорайоні з населенням в 1 000 осіб зобов'язаний бути дитсадок на 70-90 місць і школа мінімум на 180. Якщо припустити, що в одній квартирі проживають 2-3 людини, то будь-який ЖК більш ніж на 200 квартир повинен побудувати дитячий садок на 35-40 місць, а цього не відбувається.

Більше половини опитаних виховательок назвали свою роботу стресовою через перевантаженість в групах, але знайти нових кваліфікованих співробітників неможливо через рівень зарплат - ось і виходить замкнуте коло. За словами співробітників Центру, які проводили опитування, іноді директори дитсадків вдавалися до шантажу: якщо у мами, яка планує влаштувати свою дитину в їхній садок, є освіту педагога і мінімальний досвід, їй висували жорсткі вимоги - або вона влаштовується вихователем або нянею на півставки до них, або дитину не візьмуть. Більш ніж дивний метод, проте працює, оскільки для більшості сімей державний дитячий садок - це відповідь на питання: "А з ким залишити дитину?".

Особливості роботи приватних дитячих садів в Україні

Приватний садок наразі обходиться батькам "в копієчку" - від 5 тисяч гривень і до 20 тисяч на місяць. Найняти няню - задоволення теж не з дешевих - мінімум 50 гривень за годину, і якщо запрошувати її на ті ж 5 годин і 5 днів у тиждень - виходить приблизно така ж сума, і це за умови звичайного нагляду без додаткових послуг і завищених вимог. Няня з великим досвідом і багажем рекомендацій коштує значно дорожче.

Висока ціна відвідування приватного дитсадка в Україні обумовлена   і жорсткими ліцензійними вимогами: оренда приміщення, площа якого повинна відповідати всім встановленим нормам, обов'язкова наявність медсестри і власна повноцінна кухня. Тому власникам-приватникам, щоб отримати прибуток, потрібно орієнтуватися на більш забезпечених батьків і рекламувати свої послуги як статусні, внаслідок чого в Україні практично не залишилося приватних дитячих садів на "середній гаманець".

Досвід західних країн в організації дошкільного навчання

У західних країнах, наприклад, у Франції, США, і в Ізраїлі практикують кілька рішень для вищезазначеної проблеми. Влада або стимулює бізнес до розвитку ринку приватних дитсадків, або державним установам дозволяють переходити на змішане фінансування. Там також існує сервісів нагляду за дітьми під час робочого дня батьків. Такий варіант вирішення проблеми став популярним у Німеччині та Фінляндії. Відкрити подібний сервіс не важко - необхідно кілька співробітників з педагогічним досвідом і організатор, який буде нести повну відповідальність. За харчування відповідають батьки, а в разі, якщо дитині потрібна медична допомога, рахунок у результаті виставляють теж батькам.

Можливий спосіб вирішення проблеми для України - змішане фінансування

Практика змішаного фінансування дитсадків в Україні існує не перший рік. ГО "Соціальний рух" в 2020 році опублікувала результати опитування, які свідчать, що 63% батьків, чиї діти ходять в муніципальний дитячий садок, кожен місяць чи півроку неформально здають "на штори", хоча згідно із законодавством, доплачувати треба тільки за харчування. Якби система змішаного фінансування в Україні була б легальною, керівництву садків довелося б звітувати за кожну копійку.

Парламент пропонує легалізувати альтернативні сади

Наразі в Україні "домашні" дитсадки поза законом. Наприклад, на початку 2020 року в столиці стався інцидент і організаторам-приватникам без ліцензії пред'явили звинувачення у викраденні та незаконному утриманні дітей. Однак багато батьків, коментуючи в соціальних мережах, говорили, що це один з варіантів, куди можна прилаштувати дитину. На думку голови підкомітету ВР з питань раннього розвитку і дошкільної освіти, науки та інновацій Володимира Воронова, правильніше було б дати альтернативним садам можливість легалізуватися, підготувавши для них різні ліцензійні вимоги, спираючись на набір послуг і кількість вихованців.

ASPI news писало, як зміняться правила для відвідування дошкільних і шкільних установ з 1 вересня. Також журналісти писали, що в Києві масово закривали незаконні сади на дому.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

У Севастополі (тимчасово окупований Крим) 23 березня був атакований великий десантний корабель РФ Ямал. Ушкодження судна критичні. Про це повідомило ГУР МО.

25 березня, 17:05
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Ракети, що летіли на Київ були націлені на СБУ. У столиці є руйнування житлових багатоповерхових будинків та приватних забудов та постраждалі в декількох районах, зокрема в Печерському, Дніпровському, Голосієвському, Дарницькому, Соломʼянському. 

25 березня, 14:13
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

В результаті падіння уламків збитих російських ракет у Печерському районі Києва постраждали чотири людини. Про це повідомив мер Віталій Кличко у Telegram.

25 березня, 12:46
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

25 березня фіксується поступове покращення показників якості води р. Дніпро. Було проведено аналіз стану води та виявлено:

25 березня, 11:50
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

В столиці та області лунають вибухи, працює ППО. За попередньою інформацією окупанти атакували Київ з півдня гіперзвуковими ракетами типу «Циркон». Пуск ракет було проведено з Криму.

25 березня, 11:24
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Українські військові завдали успішних ударів по об'єктам російських агресорів у Севастополі. Про це повідомило Управління стратегічних комунікацій ЗСУ 24 березня.

24 березня, 17:08
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Легіон "Свобода Росії", Російський Добровольчий Корпус і Сибірський батальйон у своїй спільній заяві поінформували про результати обмеженої військової операції в Бєлгородській і Курській областях.

24 березня, 12:58
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Уламки збитих російських ракет впали в Деснянському і Шевченківському районах столиці. Інформація щодо постраждалих відсутня.

24 березня, 09:14
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Теракт у підмосковному ТЦ Крокус Сіті хол є спланованою та свідомою провокацією російських спецслужб за вказівкою диктатора Володимира Путіна. Метою є намагання Кремля виправдати посилення ударів по Україні та тотальну мобілізацію.

23 березня, 09:33
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Сьогодні Росія вчинила "замах" на критичну енергоструктуру України 12 балістичними ракетами. Повітряні сили ЗСУ уточнили, чим бив ворог в день влучення по ДніпроГЕС.

22 березня, 10:04
Новини «Події»
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

У Севастополі (тимчасово окупований Крим) 23 березня був атакований великий десантний корабель РФ Ямал. Ушкодження судна критичні. Про це повідомило ГУР МО.

25 березня, 17:05
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Ракети, що летіли на Київ були націлені на СБУ. У столиці є руйнування житлових багатоповерхових будинків та приватних забудов та постраждалі в декількох районах, зокрема в Печерському, Дніпровському, Голосієвському, Дарницькому, Соломʼянському. 

25 березня, 14:13
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

В результаті падіння уламків збитих російських ракет у Печерському районі Києва постраждали чотири людини. Про це повідомив мер Віталій Кличко у Telegram.

25 березня, 12:46
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

25 березня фіксується поступове покращення показників якості води р. Дніпро. Було проведено аналіз стану води та виявлено:

25 березня, 11:50