Навіщо Порошенко купив телеканал "Прямий" сам у себе, – експерти

пт, 02/19/2021 - 14:21
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
з відкритих джерел

Офіс президента заявив, що не готував репресії проти опозиційних медіа. Чому наразі п’ятий президент став офіційним власником телеканалу "Прямий", розбиралося ASPI news.

Новина про те, що 18 лютого 2021 року Петро Порошенко купив телеканал "Прямий" в ексголови КМДА Володимира Макеєнка могла б здивувати, бо це медіа й так міцно пов'язували з п’ятим президентом. Не раз говорилося, що канал належить Макеєнку суто формально. Втім, вчора в етері "Прямого" Порошенко заявив, що він отримав два десятки повідомлень, що на засіданні РНБО 19 лютого будуть запроваджені санкції проти Макеєнка, а отже ймовірне блокування телеканалу "Прямий".

Щоб завадити такому розвитку подій, було терміново оформлено угоду про продаж ЗМІ. "Чому я переконаний, що можлива спроба Зеленського прийняти санкції проти "Прямого" та його власника Макеєнка? Тому що і Зеленський, і його Єрмак вважають, що саме в каналах проблема і канали їм заважають жити. Я з жахом дивлюся, як швидко цей молодий хлопець перетворився в Януковича. І звичайно, що я не можу залишатися без відповідної реакції, – заявив Порошенко. – Я заплатив великі гроші та в державному реєстрі кінцевим бенефіціарним власником "Прямого" стала Prime Assets Capital – структура, яка на 100% належить Порошенку Петру Олексійовичу".

"Напередодні Радбезу в політичних колах відбувалося нагнітання обстановки, – зазначив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. – Збоку влади спостерігався певний тактичний блеф, котрого й не витримав Порошенко та був змушений офіційно оформити на себе право власності на телеканал "Прямий" У нас наразі при владі знаходяться кіношники, котрі вміють підтримувати тривожні очікування глядачів".

Дійсно, інформацію про частково закрите засідання РНБО 19 лютого було злито в медіапростір ще за тиждень до його початку. Анонімні Telegram-канали натякали, що на Радбезі, зокрема, будуть розглядатися нові санкційні списки США. Також йшлося про можливість розширення переслідувань ОПЗЖ – як окремих його членів, так і партії в цілому. Хоча низка джерел повідомляли, що можуть взятися не лише за проросійські, а й за суто опозиційні сили.

"Було очікувано, що РНБО присвятять не ворожим російським чи проросійським силам, а якраз протидії патріотичним медіа та політикам, – прокоментував нардеп III-VI скликань Тарас Чорновіл. – Чи не були попередні антиросійські заходи лише димовою завісою, щоб підготувати публіку та врешті закрити "Прямий"? Саму версію, як самостійну я й відкидаю, бо була здійснена занадто потужна й ризикована артпідготовка. Але те, що Зеленський хоче зачистити весь опозиційний до нього медіапростір, сумнівів не викликає. Патріоти так аплодували й визнавали законними дії проти каналів Медведчука, що тепер ми вам цю саму методику й проти ваших застосуємо. І спробуйте заявити, що це незаконно".

Власне публічно на можливість блокування опозиційних телеканалів натякнув ще 16 лютого 2021 року позаштатний радник глави Офісу президента та спікер української делегації в ТКГ Олексій Арестович під час етеру програми "Свобода слова" на ICTV. Дискутуючи з нардепкою від "ЄС" Іриною Геращенко, він зазначив, що після медіа Віктора Медведчука 112, NewsOne та ZIK потрібно закривати й інші опозиційні ЗМІ (зокрема "Прямий" та "5-й"), бо за підрахунками спікера ТКГ, контент цих телеканалів начебто на 70% сходитися з російськими наративами.

Ймовірно, Арестович не збирався видавати цю інформацію в прямий етер, бо про подібні репресії не заведено попереджати політичних опонентів завчасно. Скоріше позаштатний радник глави ОП у розпалі дискусії просто не втримався. А коли зрозумів свою помилку, то швидко затьмарив тезу про неблагонадійність опозиційних телеканалів сексистським порівнянням парламентської фракції "ЄС" з "жіночим гуртожитком". Безумовно, йому вдалося перемикнути увагу більшості спостерігачів, втім сигнал щодо "Прямого" також був почутий зацікавленою стороною.

За інформацією Тараса Чорновола, проти попереднього власника "Прямого" Володимира Макеєнка, котрий очолював Київську міську держадміністрацію якраз під час подій Революції Гідності, готувалася ціла спецоперація. "Планували атакувати Макеєнка з чисто політичними звинуваченнями, ніби не Янукович, не російські спецслужби, а саме голова КМДА винен у всіх злочинах проти Майдану й фінансуванні тероризму", – пояснив експерт.

На думку Чорновола, ці безглузді звинувачення були б скасовані у судовому порядку. Проте у Верховній Раді "слуги" вже давно ухвалили зміни до закону про управління арештованим майном, щоб мати змогу невідкладно не лише заарештувати, але й конфіскувати та продати будь-яку власність, зокрема, й телеканал.

Про те що репресії проти медіа Порошенка готувалися, опосередковано вказує й реакція Банкової на дії п’ятого президента України. Можна навіть не зважати на чисельні негативні публікації збоку провладного пулу блогерів та оперативну заяву нардепа від "Слуги народу" і голови парламентського фінкомітету Данило Гетманцева, котрий у своєму Telegram-каналі поцікавився, чи сплатив Порошенко податки з придбання "Прямого". Варто лише оцінити висловлювання прессекретарки президента Юлії Мендель.

Так, Мендель заявила журналістам, що на засіданні РНБО 19 лютого взагалі не планували вводити санкції проти телеканалу "Прямий". І тут постає одразу декілька питань. По-перше, звідки прессекретарка президента знає, які саме рішення мають бути ухвалені на Радбезі? По-друге, чому саме вона взялася розповідати про це? Зрештою, РНБО має свою власну пресслужбу, яка про порядок денний вказаного засідання взагалі нічого не повідомляє.

Експерти переконані, що виступ Мендель виглядає так, наче ОП виправдовується. А як виправдовуються, то в очах електорату президент виглядає однозначно винним. В такому разі вже не важливо, планували на РНБО блокувати телеканали Порошенка, чи ні. У цьому бої переміг п’ятий президент, який формальною покупкою "Прямого" завдав удару на випередження.

"Коли Володимир Зеленський мав необережність під час святкування свого дня народження натякнути про намір йти на другий термін президентства, йому пояснили, що без власного позитивного телеканалу йому не обійтися, – підкреслив директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко. – Тому після історій з блокуванням каналів Медведчука та з самопокупкою "Прямого", головне питання – кому наразі дістанеться "Інтер"? П’ятий президент, ймовірно, підштовхне до продажу телеканалу фактичного власника "Інтера" Дмитра Фірташа. Бо ми чудово розуміємо, що для президентської кампанії "Прямого" та "5-го" замало. А ось якого саме кандидата стануть розкручувати на "Інтері", буде залежати від домовленостей між Порошенком та Зеленським".

Раніше ASPI news писало, як депутати прокоментували рішення Зеленського про закриття телеканалів Медведчука. Нагадаємо, що Нацрада України з питань телебачення і радіомовлення призначила телеканалу ZIK штраф у 341 тисячу гривень і має намір подати до суду, щоб анулювати його ліцензію.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Україна не отримувала таємним шляхом далекобійні балістичні ракети американського виробництва ATACMS. А публікації в засобах масової інформації з подібними твердженнями є спекулятивними.

20:39, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників США Майком Джонсоном та провідними сенаторами. Однією з тем обговорень стали далекобійні ракети ATACMS.

20:15, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Колишній прем’єр, а нині очільник МЗС Великої Британії Девід Кемерон запевняє, що Сполучене Королівство вже більше ніколи не матиме нормальних дипломатичних стосунків із російським диктатором Володимиром Путіним.

19:27, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

В допомозі від Сполучних Штатів Америки (США) важлива не лише оперативність надання підтримки, але й отримання того, що є найнеобхідніше.

18:39, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Для безпеки Європи критично важливим є поразка Росії у війні проти України. Про це під час виступу в університеті Сорбонна заявив президент Франції Емманюель Макрон.

18:02, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент.

16:30, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив у Сеймі, що напад Росії на будь-якого члена НАТО неминуче призведе до її поразки.

15:55, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Сили оборони України потребують молодих військовослужбовців, віком до 35-40 років. Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю журналісту Х'юго Траверсу.

14:20, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Віце-президент іранської опозиції у Вашингтоні (NIC) Алі Реза Резазаде зазначив, що засідання Контактної групи стосовно питань оборони України у США відбудеться відразу після прийняття закону про Пакет допомоги.

12:45, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Віце-президент іранської опозиції у Вашингтоні (NIC) Алі Реза Резазаде зазначив, що засідання Контактної групи стосовно питань оборони України у США відбудеться відразу після прийняття закону про Пакет допомоги.

12:31, Вчора
Новини «Політика»
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Україна не отримувала таємним шляхом далекобійні балістичні ракети американського виробництва ATACMS. А публікації в засобах масової інформації з подібними твердженнями є спекулятивними.

20:39, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників США Майком Джонсоном та провідними сенаторами. Однією з тем обговорень стали далекобійні ракети ATACMS.

20:15, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Колишній прем’єр, а нині очільник МЗС Великої Британії Девід Кемерон запевняє, що Сполучене Королівство вже більше ніколи не матиме нормальних дипломатичних стосунків із російським диктатором Володимиром Путіним.

19:27, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

В допомозі від Сполучних Штатів Америки (США) важлива не лише оперативність надання підтримки, але й отримання того, що є найнеобхідніше.

18:39, Вчора