"Референдум" Зеленського: кому він потрібний, хто справжній організатор, та як на ініціативу відреагували політики та експерти

ср, 10/14/2020 - 16:03
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
з відкритих джерел

Президент України 13 жовтня раптово оголосив про проведення в день голосування на місцевих виборах 25 жовтня "всенародного опитування", на якому громадянам буде запропоновано відповісти на "п'ять важливих запитань". Наразі відомо, що по одному запитанню президент буде ставити протягом п’яти днів.

Експерти одразу ж назвали опитування "демонстраційною версією референдуму". Підкреслили, що таке опитування не матиме жодної юридичної сили. А в разі, якщо влада все ж таки візьме на озброєння результати цього "дослідження" суспільної думки, то у відповідь отримає торбу судових позовів від опозиційних владі політиків та активістів.

За кримським сценарієм

Дехто через те, що оголошення опитування відбулося без попереднього оприлюднення питань, порівняв чинну ініціативу Зеленського з кримським "референдумом" напередодні анексії півострова Росією. Нагадаємо, 27 лютого 2014 року псевдоволевиявлення кримчан було призначено на 25 травня 2014 року. Проте пізніше терміни стискалися, і "референдум" перепризначували спочатку на 30 березня, а згодом – на 16 березня.

За першим проєктом ставилися питання: "Автономна Республіка Крим має державну самостійність та входить до складу України на основі договорів і угод" (так чи ні). Проте за 10 днів до "голосування" стало відомо, що буде винесено два запитання: "Ви за возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта Російської Федерації?" та "Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України?"

Схожість дійсно існує. Громадянам повідомляють про голосування в максимально короткий термін. Питання виносяться взагалі за лічені дні до волевиявлення. Це робиться для того, щоб ніхто не встиг не лише оговорити проблеми, винесені на розгляд владою, а навіть спокійно подумати про відповіді на них.

Крім того, ініціатива з опитування громадян надто схожа на починання організації "Український вибір" Віктора Медведчука, котра теж полюбляла апелювати начебто до народного волевиявлення. Пригадуєте, у 2013 році нині заборонена Компартія України на чолі з Петром Симоненком за активної підтримки Медведчука намагалася зібрати три мільйони підписів для організації Всеукраїнського референдуму з питань зовнішньополітичної орієнтації України. А саме – вступати державі в Митний союз з Росією, чи підписати Угоду про Асоціацію з ЄС?

Ймовірно, наразі довгим шляхом комуністів йти не наважилися. Дійсно, спробуйте сьогодні зібрати три мільйони підписів, якщо це не вдалося навіть комуністам на піку своєї партійної могутності за часів незалежної України. Тому влада пішла іншим шляхом. У вересні до парламенту вносили законопроєкт №4043, яким пропонували надати Центральній виборчій комісії повноваження забезпечувати організацію підготовки і проведення опитування громадської думки. У разі ухвалення проєкту, результати опитування набували б хоч якоїсь легітимності. Проте його провалили. Тому владі й довелося вигадувати нову технологію "всенародного опитування".

Серед авторів законопроєкту були лише нардепи від фракції "Слуга народу" з парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування – Олександр Корнієнко, Андрій Клочко, Володимир Іванов, Андрій Стріхарський та Олександр Качура.

Цікаво, що, згідно з листом Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції, який отримано у відповідь на запит представника партії "Європейська солідарність", Олександр Качура є керівником відокремленого підрозділу ВГО "Всеукраїнський громадський рух "Український вибір" в Солом'янському районі Києва. У тому ж листі Мін'юст підтвердив – керівником ВГО "Український вибір" є нардеп від ОПЗЖ Віктор Медведчук.

"Зеленський оголошує проведення референдуму чи опитування, на що не має жодних повноважень, – написав у Facebook голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко. -- Він сам нагадує, парламент тільки готується ухвалити відповідний закон, але при цьому заявляє, що йому "не потрібне благословення від політиків", і закінчує своє звернення: "Буде так, як вирішиш ти!" Пам'ятаєте настанови з плакатів "Український вибір" Медведчука: "Країною управляєш ти, а не ті кого ти обираєш"? Це технологія делегітимізації влади і правових основ держави загалом з метою розколу суспільства, відтак унеможливлення опору зовнішній агресії. Те, що заявляє Зеленський, не відповідає Виборчому кодексу і навіть ще не ухваленому закону про всеукраїнський референдум у редакції його першого читання. Ступінь загроз нашій державі від такого кроку можна буде оцінити, коли дізнаємося ті "п’ять питань". Але акт публічного "топтання" Конституції України і заклик реалізовувати політику розколу українського суспільства вже відбувся".

Реакція політиків

Заступниця голови парламентської фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук заявила, що пропрезидентська партія бере участь у виборах, тому не може якось сприяти опитуванню. Тому для втілення ініціативи Зеленського буде створено окрему організаційну структуру з окремим кошторисом. А саме голосування відбудеться надворі поруч з виборчими дільницями. Будуть надруковані бюлетені з 5 питаннями, що передбачатимуть дві відповіді: так або ні.

Хай би там як, але Центральна виборча комісія вже відхрестилася від участі у президентському опитуванні. "ЦВК робить усе можливе і неможливе для того, щоб вибори 25 жовтня були організовані на належному рівні навіть у таких непростих умовах, що склались у зв'язку з пандемією. Вибори відбудуться відповідно до вимог Виборчого кодексу, будь-яких дій щодо організації опитування громадської думки ЦВК не здійснює", – повідомив голова комісії Олег Діденко.

З деяких джерел, стало відомо, що у людей питати ані "про особливий статус Донбасу", ані про "постачання води до Криму" влада не збирається. Про це заявив помічник глави ОП Андрія Єрмака Михайло Подоляк. Начебто питання будуть спрямовані на молодіжну аудиторію, зокрема, будуть стосуватися легалізації марихуани. Тому оглядачі припускають, що опитування має на меті трохи зупинити падіння президентського рейтингу коштом молодих виборців.

Логічно, що саме проти такої президентської ініціативи виступила партія Медведчука. Так, співголова фракції ОПЗЖ Вадим Рабінович у Facebook опублікував допис нардепа 7-го скликання від "Партії регіонів" Олександра Пресмана, в якому опитування піддане нищівній критиці. "Навіщо це потрібно владі? Щоб внести ще більший хаос в процес виборів, де й так буде чотири складних бюлетені та обмеження, пов’язані з пандемією! Друга мета – підтасувати результати опитування та отримати потрібні владі відповіді на складні питання. Зе-команда програє місцеві вибори на всіх фронтах. Перенести або скасувати їх – бояться. Тому вирішили знову обдурити громадян, так наче владу цікавить наша думка", – написав Пресман.

"Рейтинг створеної Президентом партії "Слуга народу" стрімко котиться вниз. В окремих містах, і навіть цілих областях, приміром, як Львівська, чинна провладна партія не матиме ані міських голів, ані депутатів. Просто не подолає бар‘єр у 5%. До того ж росте рейтинг заклятих опонентів з "ЄС". До того ж на Сході та Півдні ОПЗЖ повернула собі проросійського виборця. Тому Зеленському варто перемикати увагу на себе. Проте за 12 днів до виборів технічно реалізувати настільки величний задум – не є можливим. У всякому випадку – нема кому. Про право, перевищення власних і владних повноважень, якийсь там Виборчий кодекс і підзаконні акти просто промовчу. Додаткова ковідна статистика – теж не рахується", – висловив офіційну думку партії "Європейська солідарність" щодо опитування голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.

Як завжди емоційно відреагувала голова парламентської фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко: "У розпал пандемії, коли ситуація стає критичною та у лікарнях вже не залишається вільних місць, коли бідність людей досягла критичної межі й валиться економіка, президент займається відвертою маячнею та оголошує якесь потішне опитування на дільницях у день виборів, яке не передбачено жодним законом, не буде мати ніяких правових наслідків і довіри людей. Спадає на думку декілька запитань: коли вже завершиться ця нескінченна дешева піарщина, і почнеться реальне управління країною, та до яких пір буде так принижуватися статус Президента України?"

"Голос" попередив Зеленського про неприпустимість використання незаконного опитування у день місцевих виборів 25 жовтня. "Дотепер спроби ініціювати подібні "опитування" здійснювались у Верховній Раді президентською партією і були заблоковані через очевидну мету реалізувати кремлівський сценарій щодо Донбасу. Відтак, "Голос" розглядає ініціативу Зеленського як потенційну загрозу національним інтересам України. У будь-якому разі подібні "опитування" порушують виборче законодавство, а також не відповідають міжнародним стандартам демократичних виборів. "Опитування" в день виборів – величезний ризик і загроза вплинути на думку людей. Це спосіб легітимізувати небезпечні рішення, які має в планах Офіс Президента. Це величезна загроза для безпеки України в часи війни", – заявив нардеп з фракції "Голос" Роман Лозинський.

Коментарі експертів

Голова правління громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська вважає, що законних підстав для організації опитування в приміщенні для голосування немає. Такі дії матимуть негативний вплив на хід волевиявлення і не можуть бути допущені. Якщо ж опитування проводитиметься на вулиці, то їх можна організовувати й за методологією екзит-полів, й у будь-яких інших формах репрезентативних/нерепрезентативних (політтехнологічних) заходів. Результати таких опитувань не мають ані ознак референдуму, ані юридичних наслідків.

Айвазовська зазначає, що найбільшої уваги заслуговує питання, кого саме опитуватимуть та як: тих, хто ще не проголосував і прямує до приміщення, чи тих, хто вийшов з приміщення. Якщо перших, то дуже важливим є сам зміст питань. Вони не можуть містити агітації, або прихованого стимулювання голосувати за партію, політичним/ідейним лідером якої є президент. Якщо ж опитування проводиться на виході з дільниць, то зміст питань не впливатиме на голосування, а лише буде використано з політичною метою.

"Важливої є інформація щодо фінансування такого опитування: бюджетні кошти (цільове/не цільове їх витрачання), партійні (однозначно політтехнологічне завдання), громадські (афільовані громадські організації). Залежно від джерел можна давати більш широку оцінку цієї політичної акції", – написала Айвазовська у Facebook.

"Заява Зеленського про "опитування" одночасно з виборами є звичайним відволікаючим піар-маневром з невдалими потугами на оригінальність, – прокоментував заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький. – Бо проглядається намагання одночасно вирішити кілька задач. Перша – збільшити явку молоді (якщо дійсно підтвердиться тема з легалізацією марихуани), відповідно, зменшити явку інших електоральних груп. Друга – ускладнити процес голосування, бо все одно партія влади ці вибори програє вщент. Третя – використати тему "5 питань" вже після виборів для зміщення акцентів з розгромного програшу влади в абсолютно усіх регіонах країни. От лише юридична нікчемність заяви знецінює все. Тому результат буде приблизно такий же, як з ініціативою "спільного патрулювання" українських позицій на фронті разом з російськими терористами. Ініціативу просто тихо спустять на гальмах. Але різниця все ж таки є. Наразі не знайшлось зайвого Фокіна або Кравчука для озвучування цієї дивної ініціативи, тому довелось ганьбитись Зеленському особисто".

Зазначимо, мережа у відповідь на заяву Зеленського про опитування вибухнула чисельними "фотожабами", гумористичними відео та дописами. Не відмовився від вже традиційного тролінгу на нормативному рівні й нардеп від "ЄС" Олексій Гончаренко, який направив президенту офіційне депутатське клопотання з пропозицією додати лише один пункт у "всенародне опитування" в день виборів: "Чи довіряєте ви Володимиру Олександровичу Зеленському й чи хочете, щоб він і надалі залишався президентом України?"

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент Володимир Зеленський подякував Джо Байдену та Сполученим Штатам за новий пакет військової допомоги для України.

13:30, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Віце-президент іранської опозиції та засновник Іранського інституту свободи Алі Реза Резазаде зазначає, що США  вже надали Україні балістичні ракети далекої дії ATACMS та планують лише збільшувати їх постачання.

12:53, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Росія має конкретний план, як зірвати Глобальний саміт миру, який має відбутися у червні в Швейцарії. Кремль намагається зменшити участь країн у цьому заході та затягнути його проведення.

12:21, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що на експрезидента США Дональда Трампа перед голосуванням за допомогу Україні тиснули скептики з Республіканської партії. Про це міністр сказав в інтервʼю The Guardian.

10:40, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Канцлер Німеччини Олаф Шольц привітав рішення Конгресу США щодо ухвалення законопроєкту, що передбачає надання допомоги Україні. Він заявив, що президент РФ Володимир Путін "прорахувався".

21:41, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Новий пакет військової допомоги від США міститиме далекобійні ракети ATACMS та необхідні системи протиповітряної оборони. Про це заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому  відеозверненні.

21:09, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав західних союзників активізувати виробництво зброї для посилення допомоги Україні. Про це глава МЗС сказав в інтерв’ю The Guardian.

20:51, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент США Джо Байден підписав законопроєкт, який передбачає виділення майже 61 млрд доларів допомоги Україні. Про це він повідомив під час відеозвернення.

20:41, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

У червні цього року у Швейцарії відбудеться Глобальний саміт миру, участь у якому, як очікується, візьмуть близько 80 країн. Держави-агресора РФ на цьому заході не буде, адже вона завжди руйнує справедливі мирні ініціативи.

19:55, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Україна вважає, що на саміті миру у Швейцарії спершу слід узгодити остаточний документ без Росії, і тільки потім пред'явити його РФ.

18:30, Вчора
Новини «Політика»
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент Володимир Зеленський подякував Джо Байдену та Сполученим Штатам за новий пакет військової допомоги для України.

13:30, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Віце-президент іранської опозиції та засновник Іранського інституту свободи Алі Реза Резазаде зазначає, що США  вже надали Україні балістичні ракети далекої дії ATACMS та планують лише збільшувати їх постачання.

12:53, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Росія має конкретний план, як зірвати Глобальний саміт миру, який має відбутися у червні в Швейцарії. Кремль намагається зменшити участь країн у цьому заході та затягнути його проведення.

12:21, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що на експрезидента США Дональда Трампа перед голосуванням за допомогу Україні тиснули скептики з Республіканської партії. Про це міністр сказав в інтервʼю The Guardian.

10:40, Сьогодні