"Зеленський зібрав всі штампи "поганої влади", – політологи пояснили наслідки коронавірусного карантину вихідного дня

пт, 11/13/2020 - 15:02
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
ASPI news

Запровадження карантину вихідного дня загрожує не лише відставкою міністра охорони здоров'я, але й принесе владі хвилю масових протестів. Причини – вибіркове ставлення до можливості працювати у вихідні та розділення лікування від COVID-19 на "елітне" та "звичайне".

Великий всеукраїнський бізнес, а також підприємці в регіонах, котрі можуть впливати на місцеву владу просто проігнорували рішення уряду про карантин вихідного дня. Не збираються виконувати застосовані Кабміном обмеження, зокрема, у Львові, Тернополі, Івано-Франківську, Сумах, Слов'янську, Черкасах, Одесі тощо. Чинній владі не довіряють та не соромляться очолити опір місцеві еліти. Це є наслідком провалу провладної партії "Слуга народу" на виборах 25 жовтня. І очільники на місцях першими відчули нинішню слабкість центральної влади.

Показово відреагувала мережа будівельних гіпермаркетів "Епіцентр" на обурення міністра охорони здоров'я Максима Степанова новим рекламнім слоганом магазину – "Увага! Вводимо 72-годинну п'ятницю". Так, 13 листопада пресслужба мережі поширила реліз.  "Ми поважаємо позицію Кабінету Міністрів України та будемо її дотримуватися, хоча не згодні зі всіма заходами, впровадженими Урядом для посилення карантину", – йдеться у дописі. Тобто, попри постанову Кабміну №641, де чітко прописано, що у вихідні працюватимуть лише ті супермаркети, в яких продукти становлять не менше 60% асортименту, "Епіцентр" наполягає, що в них також є продукти. А ще – ліки, ветеринарні засоби та корм для тварин.

На цьому тлі середнім та маленьким підприємцям залишається право на протест, на який влада не зверне увагу. Адже 11 листопада бізнесмени зібралися під будинком уряду, виступаючи проти введення карантину вихідного дня. Кабмін не вразила акція протесту, і рішення про обмеження на вихідні було ухвалене.

"Якщо ти не "Епіцентр", а звичайний ресторатор, власник якогось рекреаційного закладу, власник магазинчику роздрібної торгівлі, - то ти після безтолкового рішення влади мусиш влаштовувати достатньо масові протести, робити заяви, вимагати перегляду рішення. А згодом банкрутувати", – розповів заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

Провали влади

Ще однією помилкою чинної влади політолог вважає комунікацію під час лікування Володимира Зеленського від коронавірусу. Нагадаємо, ще 26 березня президент зазначав, що в Україні більше не буде "совка", "люксових палат" та "VIP-відділень". Втім, як тільки у Зеленського виявили позитивний тест на COVID-19, то главу держави одразу ж госпіталізували у спецбокс клінічної лікарні "Феофанія".

Вже 12 листопада президент записав чергове відеозвернення до громадян прямо з палати медичного закладу проте на тлі державних штандартів, які йому вочевидь привезли до лікарні з ОП. Та розповів українцям, що почувається добре. Нагадаємо, 6 листопада міністр Степанов розповідав, що хворі без тяжких симптомів мають лікуватися вдома.

"Зе-команда позбирала всі штампи "поганої влади", які лише знайшла, – зазначив Голобуцький. – Вони могли завезти обладнання до резиденції Зеленського? Вони могли просто поставити на чергування поряд з мешканням президента машину "швидкої"? Вони могли записувати ролики про самоізоляцію з його кабінету в резиденції? Могли. Навіть більше – можна було б подати самоізоляцію глави держави під гаслом: "президент не бажає займати місце в лікарні замість тих, кому воно життєво важливе". Не треба було особливо напружуватися. Просто: "захворів – сиди вдома!". Не змогли. Чим завдали додаткового потужного удару по власних рейтингах. Вже очевидно, що як не перехворіє, то зіткнеться з коронавірусом у власній родині значна частина виборців. Всі вони відчують усі принади вітчизняної медицини для загалу – черги, відсутність ліжко-місць, захмарні ціни на медикаменти тощо. Через несправедливість у порівнянні лікування пересічних громадян та VIP-хворих електорат ще більше зненавидить чинну владу. До того ж грошей на лікування у людей ставатиме дедалі менше, зокрема, через локдаун (поки що – вихідного дня), запроваджений владою".

Політичні опоненти

Природно, що загальне напруження в суспільстві не могли не використати політичні опоненти влади, котрі одразу ж пригадали команді Зеленського всі їхні минулі та теперішні прорахунки. Так, ексміністр транспорту в уряді Володимира Гройсмана Володимир Омелян не втримався від порад чинному президенту.

"Що мав зробити Зеленський для боротьби з пандемією? Сьогодні Шмигаль забирає з доріг і віддає на закупівлю кисневих станцій для лікарень 900 мільйонів  гривень. Це можна було раніше зробити? Нехай не в березні, так бодай у вересні? Можна було, але всі сподівалися на "якось пронесе". Виділити 1 мільярд гривень на тест-лабораторії для кожного райцентру можна було? Діджіталізатори могли бодай в додатку "Дія" розсилати повідомлення всім абонентам, хто був в контакті з пацієнтом? І всі би цей додаток завантажили. Доплату медикам можна було забезпечити в автоматичному режимі і прозоро? Медицину треба було залити грошима. Тим більше, ці гроші були!

А просто зупинити роботу бізнесу на вихідні – найпростіше, але абсолютно неефективне заняття. Це вже пробували робити в інших країнах – отримали дикі черги і ще більше інфікування людей у будні в торгових центрах, а також величезні збитки для бізнесу", – написав Омелян у Facebook.

Час для відставок

Про відставку Степанова говорять вже давно. До виборів його чіпати було не можна, адже він очолював партійний список "Слуги народу" на виборах до Одеської обласної ради. В результаті провладна партія програла вибори ОПЗЖ, за яку проголосувало 26,81% мешканців області. "Слуга народу" посіла там друге місце (17,55%). Втім, вже 3 листопада під час виступу міністра охорони здоров'я у Верховній Раді багато хто з нардепів відверто говорили йому в очі про майбутню відставку.

"Аби повернути довіру людей до себе і до необхідності санітарних обмежень, чинній владі варто публічно звільнити тих, хто завалив роботу з протистояння COVID-19. На телебаченні має виступати не міністр, а фахівець у цій сфері, який не просто буде говорити про кількість інфікованих, а дасть надію та перспективу, і якому будуть вірити та дослухатись до його порад", – зазначив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Політолог підкреслює, що більшість громадян не сприймає введення карантину вихідного дня. І головною причиною цього є повна недовіра до чинної влади, передусім, у питанні боротьби з коронавірусом. Бо всі пам'ятають слова головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, що, забороняючи відвідування парків, він просто лякав громадян, аби в них "виникло відчуття тривоги". Не забули виборці й Зеленського у хмельницькій кав'ярні без маски тоді, коли від громадян вимагали суворого виконання карантинних обмежень.

"А тепер ми щодня бачимо на телебаченні міністра Степанова як вісника поганих новин, хоча ще кілька місяців тому він говорив, що Україна бореться з COVID-19 краще за багатьох країн Європи. Чинна влада навіть називала тоді себе "майстром спорту по боротьбі з коронавірусом", – підсумував Бала.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Україна не отримувала таємним шляхом далекобійні балістичні ракети американського виробництва ATACMS. А публікації в засобах масової інформації з подібними твердженнями є спекулятивними.

20:39, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників США Майком Джонсоном та провідними сенаторами. Однією з тем обговорень стали далекобійні ракети ATACMS.

20:15, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Колишній прем’єр, а нині очільник МЗС Великої Британії Девід Кемерон запевняє, що Сполучене Королівство вже більше ніколи не матиме нормальних дипломатичних стосунків із російським диктатором Володимиром Путіним.

19:27, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

В допомозі від Сполучних Штатів Америки (США) важлива не лише оперативність надання підтримки, але й отримання того, що є найнеобхідніше.

18:39, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Для безпеки Європи критично важливим є поразка Росії у війні проти України. Про це під час виступу в університеті Сорбонна заявив президент Франції Емманюель Макрон.

18:02, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент.

16:30, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив у Сеймі, що напад Росії на будь-якого члена НАТО неминуче призведе до її поразки.

15:55, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Сили оборони України потребують молодих військовослужбовців, віком до 35-40 років. Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю журналісту Х'юго Траверсу.

14:20, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Віце-президент іранської опозиції у Вашингтоні (NIC) Алі Реза Резазаде зазначив, що засідання Контактної групи стосовно питань оборони України у США відбудеться відразу після прийняття закону про Пакет допомоги.

12:45, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Віце-президент іранської опозиції у Вашингтоні (NIC) Алі Реза Резазаде зазначив, що засідання Контактної групи стосовно питань оборони України у США відбудеться відразу після прийняття закону про Пакет допомоги.

12:31, Сьогодні
Новини «Політика»
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Україна не отримувала таємним шляхом далекобійні балістичні ракети американського виробництва ATACMS. А публікації в засобах масової інформації з подібними твердженнями є спекулятивними.

20:39, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників США Майком Джонсоном та провідними сенаторами. Однією з тем обговорень стали далекобійні ракети ATACMS.

20:15, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Колишній прем’єр, а нині очільник МЗС Великої Британії Девід Кемерон запевняє, що Сполучене Королівство вже більше ніколи не матиме нормальних дипломатичних стосунків із російським диктатором Володимиром Путіним.

19:27, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

В допомозі від Сполучних Штатів Америки (США) важлива не лише оперативність надання підтримки, але й отримання того, що є найнеобхідніше.

18:39, Сьогодні