Примусова вакцинація дітей: медики, чиновники, юристи і батьки висловили свої побоювання

пт, 07/10/2020 - 13:28
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
з відкритих джерел

Українські сім'ї почали масово виступати проти медичної "тиранії" через законопроєкт, запропонований прем'єр-міністром Денисом Шмигалем. ASPI news вирішило розібратися в цьому питанні і з'ясувати думки українських топ-чиновників, медиків, батьків і юристів.

3 липня в Києві та інших великих містах України батьки дошкільнят і школярів вийшли з акціями протесту. Причиною "паніки" став ініційований 10 червня Кабміном законопроєкт №3625, що пропонує лікарям самостійно ухвалювати рішення про медичне втручання, в тому числі робити щеплення, навіть якщо батьки не дали свою згоду. На думку прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та інших авторів законопроєкту, саме батьки відповідальні за статистику високого рівня смертності, інвалідності і онкозахворювань серед дітей, оскільки їх переконання не збігаються з вимогами всеукраїнського календаря щеплень. У разі, якщо Верховна Рада ухвалить у другому читанні проєкт закону, не тільки вакцинація, але і примусова госпіталізація, і лікування дітей з відповідними діагнозами стануть можливими.

МОЗ також ініціювало процес спрощення медичного висновку, який необхідний для допуску до навчання. У законопроєкті є пункт, свого роду "інструкція" для лікаря при заповненні форми довідки, згідно з якою лікар може самостійно вирішувати щодо допуску або недопуску дитини до відвідування навчального або дошкільного закладу в разі, якщо у дитини немає щеплень через медичні показання. Варто зазначити, що це не перша спроба МОЗ заборонити дітям без щеплень відвідувати навчальні заклади, але раніше відповідні листи мали тільки рекомендаційний характер.

Максим Степанов, як міністр охорони здоров'я, акцентував увагу, що малюкам до року просто необхідно дотримуватися календарного плану щеплень: "Я звертаюся до всіх батьків, чиїм дітям менше року. Проведення вакцинації потрібно для імунізації. У порівнянні з цифрами за 2019 рік, в 2020 на 30-40% знизився рівень вакцинації на КПК. Більш того, Європейська регіональна комісія віднесла Україну до категорії країн з підвищеним ризиком передачі інфекцій. Згідно зі статистикою, лише 30% дітей за перше півріччя 2020 року пройшли всі три щеплення від поліомієліту відповідно до графіка" .

Головний санлікар України Віктор Ляшко також додав, що в період пандемії коронавируса щеплення не тільки можна робити, а й потрібно: "Такі хвороби, як краснуха, правець, туберкульоз, паротит, кір та дифтерія нікуди не пішли. Потрібно сформувати колективний імунітет, щоб захистити і полегшити боротьбу з COVID-19 ".

Валентина Гінзбург, директор Департаменту охорони здоров'я КМДА, підтвердила, що для стійкого колективного імунітету рівень вакцинації повинен досягати позначки в 95%. Вона зазначила, що статистика в Києві в цілому підтверджує дані Європейської комісії - 30,7% в середньому становить загальний охоплення вакцинацій в столиці.

Народний депутат Лада Булах, що займається питаннями здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування, в одному з інтерв'ю пояснила сенс, вкладений законодавцями в цей проект: "Ніхто не буде перекладати відповідальність на третю особу. Законопроект стосується тих батьків, які нехтують власними обов'язками і ігнорують потреби дітей. Примусова вакцинація - фейк ". Вона додала, що щеплення дитині проводяться виключно за згодою батьків.

Батьки знають краще, що потрібно їх дитині

Згідно з текстом законопроекту, збільшуються повноваження лікарів і обмежуються права опікунів і батьків. Медики можуть приймати рішення про втручання "при наявності ознак" загрози для життя, а батьків насторожила відсутність чіткого формулювання поняття "наявності ознак". Також батьки проти діагностики та призначення медпрепаратів без їхньої згоди, оскільки в проєкті закону точно не визначено, хто буде нести відповідальність за можливі негативні наслідки.

Киянка і мама двох дітей Ольга Соловйова прокоментувала кореспонденту ASPI news: "Коли старшому синові не було року, я була проти щеплень, точніше, не бачила сенсу в них, але після довелося робити. У дітей різний імунітет і реакція. Наприклад, молодша моя погано перенесла вакцинацію. А що стосується нового законопроєкту, то мені не зрозуміло, чому лікар повинен вирішувати, що краще для моїх дітей. Страждати потім батькам, а не медикам".

Олександра, мама нещодавно народженого малюка, розповіла, що необхідність у вакцинації повинні правильно доносити до батьків: "Я так розумію, що через коронавірус всі "зійшли з розуму". Відколи щеплення - це обов'язково?! Чесно кажучи, спочатку я була проти вакцинації, але після прочитання безлічі статей було вирішено, що ми щеплення робимо. На жаль, мені доніс це в голову інтернет, а не лікар-педіатр. Зараз я цілком і повністю за щеплення! Ми всі робимо, правда не завжди за планом. Малюк хворіє і зсуваються дати. На мою думку, краще зробити щеплення, ніж хворіти, але це рішення має бути за кимось з батьків, і якщо вони проти, то і вся відповідальність повинна бути на них. Не можна, щоб це вирішував виключно медик. Нехай краще придумають, як доносити до людей необхідність щеплень". Вона також жартома додала, що якщо медики будуть вирішувати, хто з дітей може відвідувати школу або дитячий садок, тоді нехай створять навчальні заклади для тих, хто не роблять щеплення.

Що говорить про вакцинацію буква закону

Адвокат Ростислав Кравець раніше вже говорив, якщо ви знаєте свої права, закон завжди на вашому боці: "Цей проєкт закону прямо не стосується вакцинації. Однак батьки побоюються, що лікарі зможуть втручатися в лікування неповнолітніх без їхньої згоди. Скажуть "загроза життю", але чи так це, невідомо.

Згідно зі статтею 12 ЗУ "Про захист населення від інфекційних хвороб", щеплення від поліомієліту, кашлюку, туберкульозу, правця, дифтерії і кору вважаються обов'язковими і включені до Календарного плану щеплень (виняток - медичне протипоказання). Однак є велике "але" згідно з цією ж статтею. У ній йдеться про право відмовитися від вакцинації, але після надання вищевказаного аргументу на ім'я голови медустанови, який направив на імунізацію, і це повністю відповідає статті 284 Цивільного кодексу.

Є ще одна обставина, з якою стикаються батьки, які відмовилися від вакцинації, - відмова від прийому в дитсадок. У статті 15 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" така вимога є, але відмова від прийому в дитсадок є незаконною. В даному випадку працює пряма норма 53-ї статті Конституції України, згідно з якою кожна дитина має право на освіту, а дитячі садки підпадають під поняття "навчальний заклад".

Прийом дитини в дитячий садок здійснюється директором на підставі заяви батьків, медичної довідки про стан здоров'я дитини та свідоцтва про народження. Ніяких інших документів, умов і довідок, в тому числі про наявність щеплень, законодавством не передбачено. Лікар зобов'язаний видати вам довідку з приблизно таким формулюванням: "Дитина може відвідувати дитячий садок за станом здоров'я". Ви маєте право подати скаргу в управління освіти, якщо вам відмовили в її видачі. Вам зобов'язані відповісти на звернення в письмовому вигляді.

Однак, якщо дитина вже ходить в школу або дитсадок, це не означає, що все позаду. Може виникнути питання: "Як уникнути примусової вакцинації?" Звичайно, шкільні медпрацівники зобов'язані відправити батькам офіційний запит на дозвіл про щеплення, але вам слід подбати про дитину заздалегідь, якщо у неї є медичні протипоказання. Напишіть заяву на ім'я директора школи, що ви "проти вакцинації". Заяву потрібно зареєструвати в канцелярії і попросити копії документа, які залишаться у вас.                                                
Сама ідея законопроєкту має право на життя, оскільки він може врегулювати питання, коли дійсно необхідна допомога дитині, а ніхто не хоче їй допомогти. Варто врахувати і той факт, що проєкт закону спрямований на доопрацювання. Якою буде остаточна версія і чи візьмуть автори зауваження батьків, лікарів і експертів до відома, не відомо".

ASPI news 3 липня показувало, як громадська організація "Вакцинація: вільний вибір" пікетувала під будівлею МОЗ проти вимушеної вакцинації дітей. Віктор Ляшко пояснив, коли в українців з'явиться імунітет проти інфекцій.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

МОЗ разом із партнерами запустили опитування “Голос пацієнтів”, завдяки якому планують дізнатись, як ви сприймаєте та ставитесь до змін в українській медицині та виявити проблеми, з якими стикаються пацієнти при зверненні до медичних закладів.

25 березня, 18:10
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

У 2023 році кількість пацієнтів з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР) в Україні зросла майже в чотири рази порівняно з 2021 роком. Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоровʼя України.

20 березня, 20:04
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Завдяки програмі "Доступні ліки" лікування хронічних захворювань стає доступнішим для українців, адже лікарські засоби можна отримати:

безоплатно або з незначною доплатою, незалежно від місця перебування.
14 березня, 19:20
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

25 лікарів з різних регіонів України навчаються у французьких фахівців протезуванню та реабілітації.

12 березня, 17:12
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

У Києві та 20 областях медичні заклади отримали потужні пристрої резервного живлення, що працюють за принципом Powerbank. Система постійно заряджається та в разі знеструмлення тримає заряд близько 14 годин, що дозволяє медикам рятувати життя при повній відсутності світла.

5 березня, 16:46
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

В лабораторіях США розробляються близько 2000 генних терапій, багато з яких спрямовані на рак та рідкісні захворювання. У січні підрозділ Akouos заявив, що їх генна терапія вперше допомогла глухому 11-річному хлопчику почути.

21 лютого, 12:34
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Після проведення досліджень, щодо впливу на організм людини вакцин Pfizer, Moderna і AstraZeneca – спеціалісти зробили неприємні висновки. Адже серед щеплених людей зʼявились такі хвороби як часті неврози, гіпертонія, аритмія, особливо, зросла частота тромбозів.

20 лютого, 15:55
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Після перебування на сонці шкіра починає темніти, і це природна реакція організму на вироблення меланіну. Він виробляється у відповідь ультрафіолетовому випромінюванню, але за перебільшення дози засмага стає шкідливою.

1 лютого, 10:39
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

У наш час більшість людей усвідомлюють, що здорове харчування - це ключ до збереження фізичної та розумової форми.

1 лютого, 10:32
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Терапевт-ендокринолог розповіла, як підібрати собі ефективний пробіотик, чи всім їх треба приймати, які й коли дадуть відчутний ефект для здоров'я.

15 січня, 10:16
Новини «Здоров'я»
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

МОЗ разом із партнерами запустили опитування “Голос пацієнтів”, завдяки якому планують дізнатись, як ви сприймаєте та ставитесь до змін в українській медицині та виявити проблеми, з якими стикаються пацієнти при зверненні до медичних закладів.

25 березня, 18:10
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

У 2023 році кількість пацієнтів з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР) в Україні зросла майже в чотири рази порівняно з 2021 роком. Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоровʼя України.

20 березня, 20:04
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Завдяки програмі "Доступні ліки" лікування хронічних захворювань стає доступнішим для українців, адже лікарські засоби можна отримати:

безоплатно або з незначною доплатою, незалежно від місця перебування.
14 березня, 19:20
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

25 лікарів з різних регіонів України навчаються у французьких фахівців протезуванню та реабілітації.

12 березня, 17:12