Що змінилось у 2018 році завдяки медичній реформі

пн, 12/24/2018 - 14:52
последние новости в Украине останні новини в Україні

Про це свідчать результати дослідження, проведеного у жовтні 2018 року, передає Український медичний часопис.
 
Наразі декларації з сімейними лікарями, терапевтами чи педіатрами підписали понад 23 млн українців — більш ніж половина громадян. Ця цифра є значно більшою, ніж очікували українські та закордонні експерти, і свідчить про потужний запит на зміни, які є в суспільстві.
 
Цього року українські пацієнти та лікарі отримали чіткий список послуг первинної медичної допомоги, які для кожного пацієнта є безоплатними. Сімейний лікар, терапевт чи педіатр діагностує захворювання, призначає лікування та виписує рецепти, за якими у тому числі можна отримати препарати за програмою "Доступні ліки", виписує лікарняні, видає довідки. Також лікарі первинної ланки мають у своєму арсеналі 8 базових лабораторних та інструментальних досліджень.
 
У 2019 р. гарантований пакет послуг не зміниться. Крім того, з другої половини 2019 р. працюватиме програма "Безкоштовна діагностика". За направленням сімейного лікаря пацієнт зможе проходити декілька видів діагностичних процедур, аналізів та інших досліджень у будь-якому закладі охорони здоров’я за власним вибором, але обрана медична установа має брати участь у програмі. При цьому оплачуватиме послуги цієї програми Національна служба здоров’я України (НСЗУ).

Підвищення заробітних плат у лікарнях, що долучилися до реформи
 
Медичні заклади, що вже уклали договори з НСЗУ, почали отримувати оплату за принципом "гроші йдуть за пацієнтом". Ефективні комунальні заклади первинної медичної допомоги отримали оплати від НСЗУ до двох разів більше, ніж це було за старої моделі фінансування. Лише у грудні НСЗУ оплатила медичним установам за договорами 923 млн грн за надані пацієнтам послуги первинної допомоги.
Передусім зміна у фінансуванні позначилася на зарплатах медичних працівників. Проте важливо розуміти, що рівень виплат визначається згідно з колективним договором. За умови, що керівник закладу відповідним чином виставляє пріоритети, лікарі та медичні сестри отримують високі зарплати. Наприклад, лікарям Хмельницького центру первинної медичної допомоги № 1 у грудні нараховано заробітну платню близько 25 тис. грн., найбільше — 30 тис. за умови 1800 підписаних декларацій для сімейного лікаря та 900 — для педіатра. А в усіх Вінницьких центрах первинної медичної допомоги лікарям нараховують до 25–29 тис. грн. У Центрі первинної медико-санітарної допомоги Нової Каховки на Херсонщині зарплата лікарів становить 15–16 тис. грн., а зарплата медичних сестер зросла до 10 тис. грн.

Як справи з хабарами?
 
За даними Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України, українці рідше дають хабарі: у жовтні цього року 7% «віддячували» у кишеню лікарю, за чотири місяці до того, у червні, — 15%, а у серпні 2017 р. — 20%. Так само сходить нанівець культура віддяки подарунком: якщо у червні 27% респондентів «дякували» лікарям та медсестрам подарунками, то в жовтні — 14%. Про це також свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного у жовтні 2018 р.
Зазначається, що будь-які примусові збори коштів — неприпустиме явище в медичних закладах. Так само обов’язковими для сплати не можуть бути благодійні внески. Крім того, на сайті кожного обласного департаменту в обов’язковому порядку має бути вичерпна інформація про наявність та вартість лікарських засобів та медичних виробів, закуплених за кошти Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел у закладах охорони здоров’я України. Тобто кожен українець зможе перевірити, чи є у закладі охорони здоров’я потрібний і безоплатний для пацієнтів препарат, і побачити, за якою вартістю конкретні ліки закупили. Це можна буде легко зробити в онлайн-режимі, навіть не виходячи з дому. Регіональні департаменти також повинні здійснювати моніторинг залишків ліків і вакцин у кожному медичному закладі області та за потреби оперативно перерозподіляти їх між закладами.
МОЗ України продовжує системну боротьбу з корупцією в охороні здоров’я. Мета — створити нову екосистему, в якій стануть неможливими самі причини корупції завдяки зрозумілим, прозорим, чітким і чесним новим правилам і процедурам, однаковим для всіх.

Вакцинація в Україні
 
Вакцини за Національним календарем профілактичних щеплень — це єдиний надійний захист від 10 інфекційних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту і ХІБ-інфекції. Вакцини якісні та ефективні, мають прекваліфікацію Всесвітньої організації охорони здоров’я — гарантію якості найавторитетнішої організації у галузі охорони здоров’я у світі. Наголошується, що вакцини для України за кошти Державного бюджету закуповує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).
Якщо у закладі охорони здоров’я немає вакцини, пацієнт має звернутися до головного лікаря цієї установи для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, слід звертатися в обласний департамент/управління охорони здоров’я. Саме обласні департаменти є відповідальними, щоб у кожному кабінеті щеплення області були наявні вакцини від усіх хвороб за календарем.

Закупівлі для тяжких хвороб
 
Україна закупить вдвічі більше ліків, ніж планувалося на початку 2018 р. для дорослих хворих з онкологічними захворюваннями. Це стало можливим завдяки високій ефективності державних закупівель. До передбачених за цим напрямом на початку року 709 млн грн вдалося додати ще 910 млн грн, тобто збільшити фінансування більше ніж удвічі. Закупівлі на загальну суму близько 1,6 млрд грн дозволяють забезпечити 80% від потреби в препаратах, що наявні в державних закупівлях. Це означає, що у два рази більше пацієнтів отримають ліки для лікування раку безоплатно.
За деякими програмами вдалося повністю забезпечити пацієнтів дороговартісними ліками. Наприклад, вперше на 100% забезпечені хворі із раком крові, які приймають препарат іматиніб. Закупівлі ліків через міжнародні організації майже вдвічі збільшили покриття лікуванням дорослих пацієнтів з онкологічною патологією. Від двох до п’яти разів більше стало препаратів для хіміотерапії: доцетакселу, золедронової кислоти, бікалутаміду. Їх пацієнти отримують безоплатно в лікарнях. Цього року Україна також отримала безпрецедентну ціну закупівель ліків від гепатиту С, що дозволить пролікувати 100% пацієнтів, які перебувають на обліку.
У затверджених планах на 2019 р. також вдалося ще на 10% збільшити фінансування дорослої онкології, гемофілії, розсіяного склерозу, а також низки дитячих програм (муковісцидоз, нанізм, дитячий церебральний параліч, гепатит та ін.), закупівель ліків для громадян з орфанними захворюваннями (хвороба Гоше, легенева артеріальна гіпертензія, бульозний епідермоліз, муковісцидоз дорослих). Окрім того, у 2019 р. вперше закладено кошти для дорослих з ювенільним ревматоїдним артритом (ЮРА) і первинними імунодефіцитами, оскільки раніше пацієнти із цими діагнозами після 18 років не отримували від держави життєво важливих ліків. Загалом за 40 напрямами державної програми закуповуються близько 500 препаратів та понад 700 медичних виробів.

Зменшення кількості викликів "швидкої"
 
Пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом 2-го типу і бронхіальною астмою уже понад рік отримують ліки безоплатно чи з незначною доплатою за програмою «Доступні ліки». За 11 міс 2018 р. пацієнти отримали ліки за 17 млн рецептами на суму майже 900 млн грн, а з початку роботи програми (з квітня 2017 р.) — за понад 31 млн рецептів на суму близько 1,5 млрд грн. Урядова програма спонукає українців систематично відвідувати лікарів. Це дає можливість терапевтам контролювати перебіг хронічних захворювань, вчасно коригувати лікування та запобігати можливим ускладненням.
 
Регулярний прийом ліків та відвідування лікаря суттєво вплинули на зменшення кількості критичних станів у пацієнтів. Так, результати дослідження у травні показали, що за рік роботи програми "Доступні ліки" кількість пацієнтів з нормалізованим рівнем глюкози у крові при цукровому діабеті 2-го типу збільшилася на 6,5%. Кількість викликів швидкої допомоги з підозрою на інсульт чи інфаркт зменшилася на 4,2%. Майже на 6% менше українці викликали "швидку" через напади бронхіальної астми. Загалом — на 17 тис. викликів "швидкої" менше.

Зміни в системі освіти
 
Цього року вперше вступити на спеціальності "Стоматологія", "Медицина" і "Педіатрія" змогли лише ті абітурієнти, які набрали понад 150 балів за результатами зовнішнього незалежного оцінювання з конкурсних предметів — біології, хімії або математики. Встановлення порогового балу дозволило відібрати найкращих абітурієнтів. Наприклад, середній бал зовнішнього незалежного оцінювання з біології цьогорічних абітурієнтів на контракті спеціальності "Медицина" становить 170, а на "Стоматології" — 177. Також високу мотивацію першокурсників вже відзначили викладачі медичних університетів.Встановлення порогу для вступу до закладів вищої освіти є частиною стратегії розвитку медичної освіти. Це дозволить підвищити якість медичних послуг, яка залежить від освіти лікаря.
Все главные новости с доставкой в Ваш мессенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Общество

Сегодня годовщину своего создания отмечает старейшая компания в Украине "Киевметрострой", которой исполнилось 75 лет. Первый участок Киевского метрополитена от станции "Вокзальная" до станции "Днепр", состоящий из 5 станций, был построен компанией "Киевметрострой" и введен в эксплуатацию 6 ноября 1960 года.

16 апреля, 20:07
последние новости в Украине останні новини в Україні Общество

Сегодня Васильковская община провела в последний путь погибшего Героя — Скородумова Олега Васильевича, который погиб, выполняя боевое задание в Донецкой области. Прощание состоялось в парке воинов-интернационалистов Венеции.

12 апреля, 18:34
последние новости в Украине останні новини в Україні Общество

Украинские воины поделились видео, в котором они уничтожают вражескую технику и личный состав противника на Донецком направлении. Гвардейцы батальонной группы Центрального ОТО и бойцы 58-й ОМБр ВСУ остановили штурм противника, который пытался захватить украинские позиции вблизи населенного пункта Урожайное тремя единицами ББМ, танком и пехотным взводом.

12 апреля, 17:17
последние новости в Украине останні новини в Україні Общество

Военные подразделения "Рух опору" поблагодарили волонтера, вице-президента Иранской оппозиции в Вашингтоне (NIC) Али Реза Резазаде за оказание технической помощи для выполнения боевых задач.

9 апреля, 22:10
последние новости в Украине останні новини в Україні Общество

Согласно правительственному плану, в течение 5 лет (первый этап запланирован на вторую половину 2024 года) акциз должен вырасти:

8 апреля, 13:06
последние новости в Украине останні новини в Україні Общество

«єОселя» - это простой путь к собственному жилью, потому что вместо того, чтобы посещать банки и заполнять множество анкет, справок, теперь достаточно всего нескольких кликов в приложении "Дія".

8 апреля, 12:26
последние новости в Украине останні новини в Україні Общество

Ваучер предоставляет возможность пройти обучение у работодателя или в учебных заведениях по 124 направлениям. Сумма ваучера составляет 30 000 грн., если обучение стоит дороже, человек или работодатель самостоятельно доплачивает эту разницу.

5 апреля, 18:05
последние новости в Украине останні новини в Україні Общество

Для лиц, уволенных с военной службы:

4 апреля, 15:21
последние новости в Украине останні новини в Україні Общество

Процес оформлення шлюбу завжди був складним, та тривалим процесом, проте, завдяки цифровій інтеграції його було спрощено. Відтепер оформити шлюб можна онлайн: подати заяву та підписати її електронним підписом. Можна одразу вказати місце, час і формат проведення церемонії — Це займає не більше 10 хвилин.

3 апреля, 12:13
последние новости в Украине останні новини в Україні Общество

Предложение о возобновлении этой возможности было озвучено студентами Мариупольского и Сумского государственных университетов во время встреч с президентом Украины Владимиром Зеленским. После услышанных предложений по поручению президента МОН разработало постановление, которое сегодня было одобрено правительством.

2 апреля, 19:33

Новости «Общество»

последние новости в Украине останні новини в Україні Общество

Сегодня годовщину своего создания отмечает старейшая компания в Украине "Киевметрострой", которой исполнилось 75 лет. Первый участок Киевского метрополитена от станции "Вокзальная" до станции "Днепр", состоящий из 5 станций, был построен компанией "Киевметрострой" и введен в эксплуатацию 6 ноября 1960 года.

16 апреля, 20:07
последние новости в Украине останні новини в Україні Общество

Сегодня Васильковская община провела в последний путь погибшего Героя — Скородумова Олега Васильевича, который погиб, выполняя боевое задание в Донецкой области. Прощание состоялось в парке воинов-интернационалистов Венеции.

12 апреля, 18:34
последние новости в Украине останні новини в Україні Общество

Украинские воины поделились видео, в котором они уничтожают вражескую технику и личный состав противника на Донецком направлении. Гвардейцы батальонной группы Центрального ОТО и бойцы 58-й ОМБр ВСУ остановили штурм противника, который пытался захватить украинские позиции вблизи населенного пункта Урожайное тремя единицами ББМ, танком и пехотным взводом.

12 апреля, 17:17
последние новости в Украине останні новини в Україні Общество

Военные подразделения "Рух опору" поблагодарили волонтера, вице-президента Иранской оппозиции в Вашингтоне (NIC) Али Реза Резазаде за оказание технической помощи для выполнения боевых задач.

9 апреля, 22:10