Ключовий свідок у справі MH-17 був екстрено арештований окупантами в Донецьку

чт, 05/14/2020 - 20:02
последние новости в Украине останні новини в Україні

В березні поточного року силовиками окупаційної адміністрації в Донецьку був заарештований Леонід Харченко – ключовий фігурант справи про катастрофу малайзійського "Боїнга" МН17, збитого в небі Донбасу в 2014 році. Він – один з чотирьох обвинувачуваних у справі, яку зараз розглядає суд в Нідерландах.

У 2014 році Харченко носив позивний "Кріт" і був командиром одного з розвідпідрозділів ГРУ терористичної організації "Донецька народна республіка (ДНР)". Про це повідомляє "Російська служба ВВС" у четвер, 14 травня.

В Нідерландах Харченко пред'явили офіційні звинувачення у причетності до катастрофи "Боїнга", суд почався 9 березня цього року. А вже 11 березня Харченко був затриманий біля свого будинку в Донецьку владою т. зв. "ДНР" і заарештований, але зовсім за іншою кримінальною справою. 8 травня арешт Харченко був продовжений ще на два місяці. Зараз, за інформацією ВВС, він утримується в СІЗО, яке знаходиться в Донецьку на вулиці Кобозєва, 4. Товариші по службі Харченка, які погодились поговорити з ВВС, вважають, що колишнього розвідника хочуть ізолювати.

"Звинувачення смішні - нібито участь у незаконному обшуку в 2014 році та незаконне зберігання зброї. За першим пунктом у потерпілих до нього претензій немає. З другого - цей пістолет йому в 2019 році видали в "міністерстві держбезпеки" для забезпечення особистої безпеки у зв'язку зі справою МН17", – розповів співрозмовник агентства, знайомий із справою арештованого Харченко.

Товариш Харченко, який погодився поговорити з ВВС, вважає, що його взяли під варту, щоб виключити варіант його викрадення спецслужбами України. Влітку минулого року українським спецназівцям вдалося вивезти до Києва колишнього "ракетника ДНР" Володимира Цемаха, який також вважається важливим фігурантом історії про збиття "Боїнга" МН17. У вересні 2019 року Цемаха відправили в Москву в рамках обміну утримуваними громадянами між Україною і Росією. Зараз він живе на території, контрольованій терористами "ДНР".

"Харченка до останнього жив спокійно в Донецьку і не підозрював, що з ним може таке статися. Можливо, його таким жорстоким чином охороняють, але це дуже дивний метод убезпечити людину", – сказав ВВС колишній товариш по службі Харченка. 

Влада України оголосила Харченка в розшук у липні 2015 року. Йому заочно пред'явили обвинувачення у створенні терористичної групи, у 2019 році проти Харченка порушено кримінальну справу за підозрою в причетності до катастрофи "Боїнга" МН17. Леоніду Харченку 47 років, він народився і виріс в Донецькій області України. Відомо, що він має технічну освіту. До початку бойових дій на сході України Харченко працював інженером в місті Костянтинівка. Відомостей про належність Харченко до військових структур Росії або України немає. Сам Харченко у 2015 році розповідав журналістам, що до початку вторгнення Росії на Донбас ніякого військового досвіду не мав. В ряди угруповання "ДНР" Харченко увійшов у квітні 2014 року - під час боїв за Слов'янськ. Ймовірно, влітку 2014 року Харченко став офіцером спецназу військової розвідки т. зв. "ДНР", взяв позивний "Кріт" і став працювати під керівництвом Сергія Дубінського - відставного офіцера Головного управління розвідки Росії. За словами Харченка, він брав участь в більшості ключових боїв на сході України у 2014-2015 роках.

"Звільняємо міста, першими заходимо. Зачистка, захоплення. Займаємося знищенням блокпостів, а за нами вже заходять бойові частини", – описував Харченко свої подвиги в інтерв'ю.

Повідомлялось, що навесні 2015 року Харченку повинні були вручити "вищу нагороду "ДНР" - зірку героя. Остання публічна поява Харченка було у квітні 2015 року - тоді він дав інтерв'ю журналістам, представившись командиром "другого відділу ГРУ "ДНР". Даних про те, що відбувалося з "Кротом" після 2015 року, довгий час не було.

У групах прихильників терористичної організації "ДНР" в соцмережах висловлювалася версія про те, що він був вбитий. Відповідно до джерел агентства, насправді в кінці 2015 року Харченко покинув територію т. зв. "ДНР", перебрався в Росію, де оселився в Ростові-на-Дону. Через рік він повернувся до угруповання "ДНР". У 2018 році Харченко звільнився в запас у званні "підполковник" і залишився жити в Донецьку.

Об'єднана слідча група (JIT), яка веде офіційне міжнародне розслідування катастрофи МН17, вважає, що Харченко брав участь у переміщенні по території Донецької області російської зенітно-ракетної установки "Бук", з якої був збитий "Боїнг". В опублікованих Службою безпеки України записах телефонних розмов прихильників терористів "ДНР", 17 липня 2014 року людина з позивним "Кріт" розповідає комусь дорогу до місця дислокації "Бука". За версією нідерландської прокуратури, Харченко також міг координувати переміщення "Бука" до безпосереднього місця пуску ракети та подальшу евакуацію комплексу назад в Росію.

У лютому 2020 року прокуратура Нідерландів пред'явила офіційні звинувачення у причетності до катастрофи рейсу МН17 Харченку та ще трьом: безпосередньому начальнику Харченка в "ГРУ ДНР" Сергію Дубінському, ще одному офіцеру "ГРУ ДНР" Олегу Пулатову, а також колишньому "міністру оборони" "ДНР" Ігорю Гіркіну (Стрєлкову). За версією слідства, всі вони в різній мірі відповідали за перевезення "Бука" на окупованій російськими військами території та надали екіпажу ЗРК дані про точку, звідки можна здійснювати пуск ракет по повітряних цілях.

Зазначається, що Харченко – єдиний з обвинувачених, який є громадянином України. Гіркін, Дубінський і Пулатов - громадяни Росії, які раніше служили в спецпідрозділах ФСБ, ГРУ та ВДВ. Всі обвинувачені перебувають у міжнародному розшуку. Гиіркін і Дубінський звинувачення на свою адресу відкидають, Пулатов говорив, що готовий співпрацювати із судом тільки через адвокатів, Харченко коментарів по цій темі не давав.

Нагадаємо, судові слухання у справі про катастрофу рейсу МН17 почалися в березні. Ніхто з обвинувачених не з'являвся в залі суду і не йшов на контакт зі слідством. Процес повинен відновитися в червні цього року. Суд проходить за законами Нідерландів, оскільки більшість з 298 осіб, що знаходилися на борту літака, були громадянами цієї країни. Міжнародна слідча група прийшла до висновку, що "Боїнг" був збитий ракетою "земля-повітря", випущеної з зенітно-ракетного комплексу "Бук" поблизу населеного пункту Сніжне. Слідча група впевнена, що "Бук" доставили на схід України з Росії.

Також ASPI news публікувало розслідування, в якому назвала можливе ім'я ще одного важливого фігуранта справи про катастрофу "Боїнга". У матеріалах JIT цей чоловік проходив під псевдонімом "Володимир Іванович". Люди, які особисто спілкувалися з цією людиною, сказали, що за цим псевдонімом може ховатися діючий перший заступник керівника прикордонної служби ФСБ Росії генерал-полковник Андрій Бурлака.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Від початку повномасштабного вторгнення росія самостійно збила 13 власних літаків. Більшість випадків такого «дружнього вогню» сталися на початку 2024 року.

12 квітня, 18:37
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Мешканець Кременчука незаконно купував вже виготовлену продукцію оптом та реалізував товар у магазині, що знаходиться на місцевому ринку без жодних ліцензій. З обігу було вилучено незаконний товар без марок акцизного податку на 1,7 млн грн.

12 квітня, 12:59
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Росіяни в ніч на 11 квітня атакували кілька українських регіонів за допомогою ракет і БПЛА.

11 квітня, 13:02
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Посадовця військкомату, в якого "служили" футболісти місцевого професійного клубу, запідозрили в організації фіктивної служби для функціонерів та футболістів місцевого професійного клубу. Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань.

10 квітня, 18:46
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Детективами БЕБ було викрито та припинено роботу 9 нелегальних гральних закладів у Київській області, які організовували та проводили азартні ігри у Борисполі, Броварах, Боярці та Вишневому.

9 квітня, 15:08
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

В організації незаконного «бізнесу» слідчі поліції обґрунтовано підозрюють 46-річного мешканця Харкова. Під час обшуків за місцем проживання фігуранта слідчі поліції вилучили вибухівку, зброю різних видів, запчастини до неї та набої, а також електронні плати до зенітно-ракетної системи «С-300».

8 квітня, 15:45
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

До відділення №2 (м. Кобеляки) Полтавського районного управління поліції 5 квітня близько 5:30 надійшло повідомлення від інспектора служби державної охорони Регіонального ландшафтного парку  «Нижньоворсклянський» про виявлення чотирьох чоловіків, які займались незаконним виловом риби.

6 квітня, 14:27
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Вранці внаслідок російських обстрілів обезточилась повітряна лінія 330 кВ "Запорізька ТЕС – Феросплавна", що являє собою резервне джерело живлення для тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

4 квітня, 13:29
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Росіяни 29 березня атакували енергетику України різними видами озброєння. Були пуски "Шахедів", крилатих ракет, "Кинджалів" та балістики з тимчасово окупованого Криму.

29 березня, 12:54
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

В ніч на 29 березня ворог завдав масованого удару використовуючи крилаті, аеро-балістичні, балістичні ракети та ударні дрони типу Shahed. 

29 березня, 10:58
Новини «Події»
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Від початку повномасштабного вторгнення росія самостійно збила 13 власних літаків. Більшість випадків такого «дружнього вогню» сталися на початку 2024 року.

12 квітня, 18:37
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Мешканець Кременчука незаконно купував вже виготовлену продукцію оптом та реалізував товар у магазині, що знаходиться на місцевому ринку без жодних ліцензій. З обігу було вилучено незаконний товар без марок акцизного податку на 1,7 млн грн.

12 квітня, 12:59
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Росіяни в ніч на 11 квітня атакували кілька українських регіонів за допомогою ракет і БПЛА.

11 квітня, 13:02
последние новости в Украине останні новини в Україні Події

Посадовця військкомату, в якого "служили" футболісти місцевого професійного клубу, запідозрили в організації фіктивної служби для функціонерів та футболістів місцевого професійного клубу. Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань.

10 квітня, 18:46