Протистояння Вілкула і "Юзіка" в рідному місті Зеленського: чим закінчаться вибори мера Кривого Рогу

пн, 08/10/2020 - 14:46
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
з відкритих джерел

Оскільки перемога кандидатів від "Слуги народу" на виборах мерів українських міст-мільйонників видається справою примарною, Банкова зосередить увагу на перегонах у Кривому Розі. Які передвиборчі розклади та шанси кандидатів, з'ясовувало ASPI news.

Кривий Ріг – це рідне місто Володимира Зеленського, там досі живуть його батьки, звідти почалася переможна хода телеекранами комік-трупи "Квартал 95". Але перемога в місті є не лише справою честі президента та демонстрацією його політсилою збереження залишків торішнього рейтингу. В населеному пункті знаходиться центр Криворізького залізорудного басейну – найважливішої сировинної бази для української металургії, що має стратегічне значення для економіки та безпеки держави в цілому.

Це велике індустріальне місто, де мешкає більш як 624 тисячі людей. Кривий Ріг – один з головних платників податків не лише в Дніпропетровській області. Так, у загальному внутрішньому валовому продукті України частка продукції міста становить близько 6,4%, в експортному потенціалі країни – 7%. А власне річний бюджет Кривого Рогу складає понад 7 мільярдів гривень.

Зрозуміло, що влада не може собі дозволити стояти осторонь від контролю над таким важливим містом. Тому експерти вважають, що боротьба тут буде жорсткою. Але на відміну від обласного центру – Дніпра, де політичні сили дуже сильно б'ються, але потім домовляються, в Кривому Розі намагаються домовитися ще до бійки.

Наразі, згідно з різними опитуваннями, серед претендентів на крісло мера міста лідирує чинний мер Кривого Рогу Юрій Вілкул, за якого готові проголосувати майже 32% містян. Нардеп IX скликання від "Слуги народу" Юрій Корявченков (колишній актор "Кварталу 95" під сценічним псевдонімом "Юзік") має підтримку близько 15%.

Форпост родини Вілкулів

Все життя та кар’єра 70-річного мера Кривого Рогу пов’язана з рідним містом. Тут він народився, працював токарем на заводі, а після гірничорудного інституту влаштувався науковим співробітником вишу. У 1990-х Юрій Вілкул отримує звання доктора технічних наук та професора. А у 2003 році стає ректором Криворізького технічного університету. Колишній член КПРС за часів незалежної України приєднується до Партії регіонів, а після втечі Віктора Януковича до російського Ростова, опиняється в Опозиційному блоці.

У 2006 році Вілкул стає депутатом та головою Дніпропетровської облради V скликання. Влітку 2010-го Юрій Григорович залишає крісло очільника облради начебто через конфлікт інтересів, бо його сина Олександра було призначено главою Дніпропетровської ОДА. Проте вже у листопаді того ж року Вілкул-старший стає головою міськради Кривого Рогу. У 2016 році його вдруге, правда не без скандалу, було обрано на посаду мера.

Юрію Вілкулу опоненти закидають зв'язок з проросійськими силами, контроль над місцевими злочинними угрупуваннями та нецільове використання бюджетних коштів міста. Так, в березні 2016-го нардеп VIII скликання Семен Семенченко написав у Facebook, що після виборів мера Кривого Рогу у 2016-му відбулася узурпація влади "проросійськими силами". У 2017-му нинішній очільник Виконавчого комітету реформ України Міхеіл Саакашвілі заявив, що Кривий Ріг контролює "злочинне угруповання Вілкула". А у червні 2017 року Генпрокуратура перевіряла причетність до незаконного виведення бюджетних коштів мера Кривого Рогу та двох його заступників. Йшлося про більш ніж 2 мільярди гривень, виділених мерії у 2015-2016 роках.

Син Юрія Вілкула Олександр також навчався Криворізькому технічному університеті (1991-1996). А за десять років після закінчення вишу призначається генеральним директором одночасно двох криворізьких гірничо-збагачувальних комбінатів – Північного та Центрального, які входять до структури "Метінвест-холдінгу" Ріната Ахметова та Вадима Новинського.

У 2010 – 2012 роках Олександр Вілкул очолює Дніпропетровську ОДА. Згодом переходить на посаду віцепрем'єра з питань інфраструктури, регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ. Восени 2015 року йде на вибори міського голови Дніпра, але програє в другому турі Борису Філатову. Так само, але з набагато нищівнішим результатом, закінчилася його спроба обратися на пост президента України від "Опозиційного блоку" у 2019 році.

"Юзік" та його футбольна команда

Корінний криворіжанин 46-річний Юрій Корявченков закінчував все той же Криворізький технічний університет за фахом інженер-електрик. Проте згодом отримав другу вищу економічну освіту. У КВК грає з 1995 року. З 1997 по 2003 рік працював на Центральному гірничо-збагачувальному комбінаті електрослюсарем, майстром, інженером і заступником голови профкому. У 2019 році на виборах президента керував штабом кандидата в президенти Володимира Зеленського у Кривому Розі. На парламентських виборах 2019 року на одномандатному окрузі №33 отримав 61,54% голосів криворіжан. Наразі є заступником голови депутатської фракції партії "Слуга народу".

За свій не довгий шлях у політиці Юрій Корявченков, втім, встиг потрапити до низки скандалів різної гучності. Так, в жовтні минулого року його помітили за роздачею квитків на концерт "Квартал 95". Сам нардеп запевняє, що просто дарував контрамарки знайомим. Ймовірно, нардеп не торгував квиточками, проте сесійна зала парламенту все ж не краще місце для популяризації творчості найвідомішої комік-трупи країни.

В листопаді 2019 року він втрапив у більш серйозну історію. Тоді ексколега за фракцією "Слуга народу" Антон Поляков оприлюднив аудіозапис, на якому чоловік, голосом схожим на Корявченкова звертається до начебто керівника поліції Кривого Рогу: "Я хочу представити всіх, я Юрій Корявченков, я представник Зеленського в Кривому Розі… Це Юра Кисіль, він списковик… Володимир Захарченко, мажоритарник…Слава Медяник – це Дніпро, 27 округ". В цій розмові, зокрема, йшлося про те, що "слуги" особисто контролюватимуть діяльність криворізької поліції – які справи та з яким результатом мають вести правоохоронці. "Ніхто нічого не скаже. Закрили цю шваль – і все. Не потрібно нічого боятися…", – було чути на запису.

В грудні минулого року Юрій Валерійович знову потрапив під увагу журналістів. В центрі Одеси нардеп заблокував своїм джипом Toyota під'їзд до згорілої будівлі, де розміщені Інститути морської біології НАН України та Одеський коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу. За словами очевидців, народний обранець приїхав на місце пожежі для з'ясування якихось деталей трагедії.

14 січня 2020 року, під час пікету проти земельної реформи, Корявченков отримав чергову порцію народної уваги. Про це з місця події повідомив кореспондент ASPI news. Учасники акції оточили нардепа, а згодом він відступив від аграріїв під вигуки "Ганьба".

В червні цього року Володимир Зеленський дав Корявченкову доручення відродити криворізький футбольний клуб "Кривбас". Річ у тому, що одну з найстаріших команд України було засновано у 1927 році (наприклад, того ж року виник й найпопулярніший український клуб – київське "Динамо"). Найбільших успіхів завдяки яскравій грі самобутній колектив здобув в сезонах 1998/1999 і 1999/2000 (3-є місце в чемпіонаті та путівка до Кубка УЄФА). У сезоні 1999/2000 Кривбас дістався фіналу Кубка України. Проте у 2013 році через фінансові проблеми клуб припинив виступи у вищій лізі, а у 2016-му взяв участь у чемпіонаті України серед аматорів.

Звичайно, відродження такого клубу додало б Корявченкову вагомих плюсів напередодні виборів, проте шлях до повернення до еліти вітчизняного футболу з нуля надто довгий та недешевий. Потрібно не лише знайти відповідне фінансування, реконструювати домашню арену клубу (а вона вже перетворена на руїни) та пройти всі шаблі від аматорської першості до вищої ліги. Проте, схоже, нардеп вирішив піти легшою дорогою. Річ у тім, що в Кривому Розі ще з 1925 року існує спортивний клуб "Гірник", який наразі грає у другій лізі чемпіонату України з футболу. Команда виступає на стадіоні шахти "Жовтневої" Криворізького залізорудного комбінату. Затишна арена після реконструкції має 2,7 тисячі глядацьких місць на двох трибунах. За інформацією місцевих ЗМІ, планується об'єднання двох криворізьких клубів під назвою "Кривбас".

Можливості другого туру

Хто підтримує чинного мера та його команду зрозуміло. До "Метінвест-холдингу" Ріната Ахметова та Вадима Новинського належать більшість великих підприємств міста. Про зв'язок сина Юрія Вілкула Олександра з "Опозиційним блоком" годі зайвий раз нагадувати. Проте, ще не до кінця точно відомо, хто від родини піде на вибори мера Кривого Рогу – Вілкул-старший чи його син? З одного боку Юрій Григорович начебто погодився балотуватись втретє, а Олександр фігурує як кандидат на пост мера іншого міста області – Дніпра. Але на заваді виборам може стати поважний вік очільника міста.

Тому розглядається ще й інший варіант з висуванням кандидатури нардепа VIII скликання від "Опозиційного блоку" й колишнього першого заступника мера Юрія Вілкула Костянтина Павлова. Так, в місті на різні свята вже з'являлися білборди з вітаннями від Павлова. Безумовно, Костянтин Юрійович, член команди чинного мера, але, експерти вважають, що заміна прізвища Вілкул, на будь-яке інше призведе до певної втрати рейтингу.

Голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко на пресконференції ще 21 липня щодо висунення кандидатом в мери Кривого Рогу Юрія Корявченкова заявив: "Думаю, що його шанси високі в Кривому Розі… партія його підтримає, але висування кандидатів за новим Виборчим кодексом – це відповідальність обласних організацій, міських і центрального апарату, тому будемо визначатися".

Нагадаємо, що в усіх трьох округах на парламентських виборах минулого року перемогли кандидати від слуг народу – сам Корявченков, Олена Криворучкіна (кума дружини "Юзіка") та Володимир Захарченко. Є у "Юзіка" й певна підтримка бізнесу. Павло Сухоцький є другом дитинства нардепа та власником місцевої мережі супермаркетів "Халва" та магазинів "Файно маркет". Олександр Фастовець, який на президентських виборах-2019 був наглядачем в Кривому Розі від ГО "Команда Зе", має сільськогосподарський бізнес.

Двоюрідний брат Сергій Корявченков керує Рижевським гранітним кар'єром в Полтавській області, його продукція використовується, зокрема, на будівництві доріг. Зазначимо, що за дивним збігом обставин Юрій Корявченков наразі є членом парламентського комітету з питань транспорту та інфраструктури та головою підкомітету з питань автомобільних доріг та дорожнього господарства.

Як би там не було, але нинішній відносно низький рейтинг "Юзіка" пов'язують з тим, що містяни поки що не сприймають його повноцінним кандидатом в міські очільники, адже офіційного оголошення мерських амбіцій ще не відбулося. Експерти зазначають, якщо у "Юзіка" не буде спойлерів (кандидатів на вибори, які не мають шансів перемогти, але відтягують на себе частину голосів за іншого кандидата з подібною програмою, підвищуючи тим самим шанси на перемогу кандидата з протилежною позицією), то в другому турі виборів мера Кривого Рогу можуть бути варіанти.

Нагадуємо, якщо жоден з кандидатів не набере понад 50% голосів, то буде призначено другий тур. А оскільки мер має відповідати за ситуацію, яка склалася в місті за часів його каденції, то в другому турі може перемогти кандидат з меншим антирейтингом. В другому турі голосують не "за", а "проти". Ключовим стає питання, як опонент чинного мера зможе перехилити на свій бік протестний електорат.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Росія намагалася вбити Буданова щонайменше 10 разів. Ці замахи включають два ракетні удари по штабу ГУР, який називають "Островом".

20:25, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Українські та польські спецслужби змогли викрити і затримати агента Росії, який допомагав підготуватися до можливого замаху на президента Володимира Зеленського. Про це повідомила Служба безпеки України.

19:37, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон оголосив, що дотримується свого плану винести низку законопроектів про іноземну допомогу, включно з фінансуванням для України, після зіткнення зі значним тиском з боку прихильників жорсткої лінії.

18:28, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

В НАТО достатньо систем протиповітряної оборони, якими можна поділитися з Україною для захисту від російських атак. Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг під час прес-конференції.

17:39, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

НАТО скличе в п'ятницю, 19 квітня, засідання ради Україна - НАТО за участю президента України Володимира Зеленського. Про це повідомляє генеральний секретар НАТО Єнса Столтенберга під час пресконференції з прем'єр-міністрами Чехії, Данії та Нідерландів.

16:40, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Сполучені Штати Америки не допомагають Україні збивати російські ракети та дрони, як вони зробили це з іранськими в Ізраїлі. У Держдепі назвали чотири причини.

15:57, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Країни "Великої сімки" ще не вирішили, що робити із замороженими російськими активами, але навіть якщо їх повністю конфіскують, Україна не отримає їх у повному обсязі. Імовірний варіант, за якого буде вилучено лише відсотки за замороженими вкладами РФ.

15:17, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Російська Федерація знищила майже всю теплову електрогенерацію України. Про це сказав президент Володимир Зеленський під час спеціального засідання Європейської Ради, до якого він долучився по відеозв'язку.

14:26, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Українські військові знищили на військовому аеродромі міста Джанкой у тимчасово окупованому Криму чотири пускові установки ЗРК С-400. Про це повідомило Головне управління розвідки Міноборони України.

13:51, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

За підсумками першого дня роботи європейського саміту, президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що допомога Україні – це питання не місяців, а днів і тижнів.

13:37, Вчора
Новини «Політика»
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Росія намагалася вбити Буданова щонайменше 10 разів. Ці замахи включають два ракетні удари по штабу ГУР, який називають "Островом".

20:25, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Українські та польські спецслужби змогли викрити і затримати агента Росії, який допомагав підготуватися до можливого замаху на президента Володимира Зеленського. Про це повідомила Служба безпеки України.

19:37, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон оголосив, що дотримується свого плану винести низку законопроектів про іноземну допомогу, включно з фінансуванням для України, після зіткнення зі значним тиском з боку прихильників жорсткої лінії.

18:28, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

В НАТО достатньо систем протиповітряної оборони, якими можна поділитися з Україною для захисту від російських атак. Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг під час прес-конференції.

17:39, Вчора