Слід Лукашенка у вбивстві Шеремета, – чи знімуть підозри з Андрія "Ріфмастера" Антоненка

вт, 01/05/2021 - 14:10
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
з відкритих джерел

Вчора, 4 січня, були оприлюднені сенсаційні записи розмов представників білоруських спецслужб 2012 року, в яких йшлося про планування вбивства журналіста Павла Шеремета. Чи змінять нові дані стратегію розслідування злочину українським МВС, розбиралося ASPI news.

Нагадаємо, Шеремет загинув 20 липня 2016 року в центрі Києва – автомобіль, яким він керував, був підірваний вибухівкою. Розслідування по гарячих слідах нічого не дало і стало нагадувати класичну справу, яку ніколи вже не розв’яжуть. Після обрання президентом країни Володимира Зеленського, весною 2019 року, справу знову актуалізували, бо новий глава держави визначив її як пріоритетну. І вже 12 грудня 2019-го (минуло майже 3,5 роки з дня вбивства) міністр внутрішніх справ Арсен Аваков проводить брифінг, на якому були присутні тодішній генпрокурор Руслан Рябошапка та президент Зеленський. Усі троє чиновників фактично оголосили підозрюваних винними ще до відповідного рішення суду.

А увечері 13 грудня Печерський районний суд заарештував трьох підозрюваних у вбивстві Шеремета. Лікарку-педіатра, волонтерку Юлію Кузьменко звинуватили у закладанні та приведенні у дію вибухівки під авто журналіста. Музиканта та сержанта Сил спеціальних операцій Андрія "Ріфмастера" Антоненка слідство вважає організатором злочину. Військову медсестру Яну Дугарь розглядали співучасницею вбивства – вона нібито фотографувала відеокамери біля будинку Шеремета за кілька днів до вбивства. Зазначимо, що суд досі розглядає цю справу. Антоненко досі перебуває під вартою, а інші підозрювані обмежені менш суровими запобіжними заходами.

Білоруський вектор

4 січня 2021 року європейське видання EUobserver опублікувало запис розмови 11 квітня 2012 року. На плівці людина, голос якої схожий на Вадима Зайцева (голова КДБ Білорусі у 2008-2012 роках), спілкується з двома особами на тему вбивству політичних опонентів президента Білорусі Олександра Лукашенка за кордоном  – Олега Алкаєва (екскерівник мінського СІЗО №1), Володимира Бородача (екскомандира бригади спецназу), В'ячеслава Дудкіна (колишнього в.о. начальника відділу боротьби з корупцією) та журналіста Павла Шеремета. Зокрема, ексголова КДБ пропонує прибрати журналіста за допомогою вибухівки, щоб "ані рук, ані ніг цього щура зібрати було не можна".

Запис EUobserver надав ексзаступник командира бойової групи антитерористичного підрозділу МВС Білорусі "Алмаз" Ігор Макар, котрий ще з 2006 року перебуває у політичній еміграції. Він також заявив, що готовий свідчити в суді, що запис є справжнім. Правдивість цієї плівки також підтвердили фахівці НАТО.

Режим Лукашенка вже був звинувачений у фізичному знищенні політичних опонентів. А у 2019 році ексспівробітник СОБР (спеціального загону швидкого реагування внутрішніх військ МВС Білорусі, який називали "ескадроном смерті") Юрій Гаравський в інтерв'ю DW розповів, як у 1999-му брав участь у викраденнях і вбивствах ексміністра внутрішніх справ Юрія Захаренка, ексглави Центрвиборчкому Віктора Гончара та бізнесмена Анатолія Красовського.

Втім, попри наявність запису з планами вбивства Шеремета, деякі експерти мають сумнів, що у 2016 році саме за наказом Лукашенка було вбито білоруського журналіста у Києві. Бо ситуація для президента Білорусі у 2012 році була зовсім відмінною від його становища у 2016-му. Так, майже 9 років назад Лукашенко знаходився під жорсткими західними санкціями. Взимку 2012-го у відповідь на новий пакет європейських обмежень з Мінську були вислані посли ЄС та Польщі, а інші дипломати європейських держав у знак протесту та солідарності з колегами самі полишили столицю Білорусі.

А у 2016 році Лукашенко був господарем переговорного майданчика у Мінську між Україною та Росією щодо припинення війни на Донбасі. Коли у лютому 2015 року до столиці Білорусі завітали не лише президент України Петро Порошенко та глава РФ Володимир Путін, але й канцлер Німеччини Ангела Меркель та тодішній очільник Франції Франсуа Олланд, Лукашенко мав вельми задоволений вигляд. Білоруський президент почав гратися у "зближення з ЄС", внутрішню "лібералізацію" та "білорусизацію". Ймовірно, такий зовнішньополітичний розклад не дуже б відповідав планам ліквідації політичних ворогів та ще й в інших країнах.

Кремлівський інтерес

"Хто найбільш ймовірний ініціатор і виконавець запису, де обговорюються плани вбивства Шеремета? На 90% – ФСБ РФ, яка тримає під організаційним і технічним контролем спецслужби Білорусі. Мета цих записів - збір компрометуючих матеріали на керівництво країни. Може колись стане в пригоді, – написав у Facebook відомий український політичний блогер Олег Шарп. – Чому цей запис опублікували лише зараз? Лукашенко став "кульгавою качкою" не тільки для Заходу, але й для Кремля. Де усвідомили, що довго той на багнетах при владі не протримається, а тому краще почати його поступово "зливати" зараз, поки токсичність диктатора остаточно не екстраполювалися на Москву, а протести не нарощували русофобські настрої білорусів. Умовна Тихановська особливої небезпеки для Путіна наразі не представляє – домовляться".

Якщо Лукашенку було не вигідно ліквідувати Шеремета у 2016 році, то постає питання, хто ж тоді був ймовірним замовником та організатором злочину? В разі правдивості версії Шарпа про причетність до плівок ФСБ РФ, є сенс пригадати, як розвивалися російсько-білоруські відносини у 2016 році. А взаємини держав тоді були напружені. На тлі підготовки до зближення з Заходом Лукашенко відзначився декількома різкими антиросійськими заявами через складні переговори між Москвою та Мінськом щодо цін на російські енергоносії. Так, зокрема, 21 квітня 2016 року під час щорічного послання до народу та парламенту президент РБ заявив, що на Заході ставляться до білорусів більш доброзичливо, ніж в Росії, пропонуючи конструктивну співпрацю і вважаючи республіку "опорою безпеки в регіоні".

Чи могли російські спецслужби, користуючись білоруськими записами 2012 року, організувати в Києві підрив авто Павла Шеремета? Риторичне питання. Нагадаємо, що 23 березня 2017 року в центрі української столиці серед білого дня був розстріляний ексдепутат Держдуми РФ Денис Вороненков, котрий був свідком ГПУ у справі про зраду колишнього президента Віктора Януковича. Нагадаємо, росіянин виїхав з РФ восени 2016 року та невдовзі отримав українське громадянство.

Втім, поки що заступник Авакова Антон Геращенко 4 січня на питання телеканалу "Прямий" щодо подальшої долі чинних підозрюваних у справі Шеремета – Антоненка, Кузьменко та Дугарь – заявив, що "нова інформація стосується питання, хто був можливим замовником вбивства Шеремета та жодним чином не стосується того, хто був виконавцем".

"Якщо автентичність запису підтвердиться, вектор розслідування набуває міжнародного характеру і розгортається на 180 градусів від тих людей, кого президент Володимир Зеленський разом з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим "призначили" вбивцями. Тому наразі завдано вагомого удару по репутації Зеленського та Авакова. Вони будуть намагатися максимально дотримуватися своєї лінії, але продовжувати дії, спрямовані на те, щоб спустити цю справу на "гальмах", – підсумував Олег Шарп.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував США за схвалення нової допомоги, проте заявив, що Заходу слід визнати, що "ера миру в Європі закінчилася". Києву неминуче знадобиться додаткова допомога для боротьби із російським повномасштабним вторгненням.

10:34, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван визнав, що ЗСУ втратили частину територій на сході, зокрема, Авдіївку через затримку зі схваленням допомоги Україні.

10:05, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Володимир Путін може закінчити війну в Україні за п'ять хвилин - одним телефонним дзвінком очільнику Міноборони РФ Сергію Шойгу.

09:13, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Минулої ночі Україна застосувала ракети дальнього радіуса дії ATACMS, які були доставлені їй ще в березні в межах допомоги від США. Про це повідомив представник Пентагону Чарлі Дієць агентству "Голос Америки".

08:36, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

США не оголошували про передачу Україні далекобійних ракет ATACMS на прохання української сторони. Про це під час брифінгу заявив заступник речника Держдепу США Ведант Пател.

23:25, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Сполучені Штати таємно поставили Україні ракети дальнього радіуса дії ATACMS протягом останніх тижнів. Про це в середу, 24 квітня, повідомило агентство Reuters із посиланням на неназваного американського чиновника.

19:54, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Президент США Джо Байден заявив, що першу партію допомоги Україні у рамках щойно підписаного закону про додаткове фінансування відправлять "вже у найближчі години", очільник Білого дому перерахував, що буде входити у цей пакет.

19:11, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Україна отримала від США понад 100 тактичних балістичних ракет ATACMS більшого радіуса дії. Про це напередодні повідомила газета The New York Times.

17:56, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак та канцлер Німеччини Олаф Шольц на спільній зустрічі обговорили подальшу співпрацю для підтримки України.

15:52, Вчора
Новини «Політика»
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував США за схвалення нової допомоги, проте заявив, що Заходу слід визнати, що "ера миру в Європі закінчилася". Києву неминуче знадобиться додаткова допомога для боротьби із російським повномасштабним вторгненням.

10:34, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван визнав, що ЗСУ втратили частину територій на сході, зокрема, Авдіївку через затримку зі схваленням допомоги Україні.

10:05, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Володимир Путін може закінчити війну в Україні за п'ять хвилин - одним телефонним дзвінком очільнику Міноборони РФ Сергію Шойгу.

09:13, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Минулої ночі Україна застосувала ракети дальнього радіуса дії ATACMS, які були доставлені їй ще в березні в межах допомоги від США. Про це повідомив представник Пентагону Чарлі Дієць агентству "Голос Америки".

08:36, Сьогодні