Ендокринолог розповіла про новий ефективний препарат для схуднення, необхідний людям з ожирінням або надмірною вагою (Фото, Відео)

ср, 07/05/2023 - 20:07
последние новости в Украине останні новини в Україні

Лікар ендокринолог-дієтолог, фізіотерапевт Олена Давиденко, яка спеціалізується на лікуванні пацієнтів із захворюваннями терапевтичного та ендокринного профілю, а також із надмірною масою тіла, розповіла про відносно новий та ефективний для схуднення препарат Wegovy (Вегові).

Людям з ожирінням і надмірною масою тіла, які мають супутні патології і гормональні хиби домогтися зниження маси тіла за допомогою зміни способу життя, відкоригувавши свій стиль харчування і збільшивши фізичне навантаження, часом досить складно. І додавання лікарських препаратів у рази збільшує шанси досягти бажаних цілей щодо зниження ваги.

Після того, як Ілон Маск зізнався, що стрімко схуднути йому допоміг препарат Wegovy, і після того, як Кім Кардашьян екстремально схудла всього за кілька місяців завдяки ін'єкціям Wegovy – від звичайних людей теж посипалися питання та запити на придбання препарату.

Давайте розберемося, що це за препарат, кому він показаний, як приймати, і кому не варто приймати за жодних умов.

Вегові - це лікарський препарат (тобто рецептурний препарат, не БАД, призначається лікарем) для зниження ваги у людей з ожирінням або надмірною вагою. Визначається це не на око, а за формулою: вага (в кг) розділити на квадрат зросту в метрах. Ожиріння, якщо ІМТ ≥30 кг/м2, надмірна маса тіла - якщо ІМТ ≥27 кг/м2.

Якщо вага ненабагато перевищує норму і йдеться про те, щоб схуднути всього на пару кілограмів, від ідеї прийому препарату Вегові варто відмовитися, для цього є інші засоби та методи, про них ми теж поговоримо у наших випусках.

Препарат містить головну діючу речовину – семаглутид. Про нього ми говорили в окремому випуску, відео – нижче.

Важливо відзначити, що семаглутид є головною діючою речовиною не тільки в Wegovy, але і в таких препаратах, як Ozempic і Ребелсас, але вони не взаємозамінні через їх різні склади і режими дозування.

За рахунок чого Вегові сприяє схудненню:

Головна діюча речовина: впливає на мозкові центри насичення в гіпоталамусі, тим самим пригнічує апетит та посилює відчуття насичення; уповільнює спорожнення шлунка, відповідно, з'їдена їжа довше перебуває у шлунку і людина відчуває довше відчуття ситості. Особливо знижується потяг до жирної, борошняної та солодкої їжі – тобто. сприяє зміні харчових звичок. Все це призводить до того, що людина зменшує загальну кількість їжі (як за калоріями, так і за обсягом) і активно худне.

Але ці ефекти діють поки препарат приймається, тому скористайтеся шансом привчити себе до нових харчових звичок і активнішого способу життя і, можливо, у вас вийде назавжди (а не на період терапії) розпрощатися з зайвими кілограмами.

Клінічні випробування показали, що препарат Wegovy призводить до значної втрати ваги за умови правильного використання та дотримання дієтичних рекомендацій, а також збільшення фізичного навантаження.

Але ви повинні розуміти, що втрата ваги, навіть на терапії таким потужним препаратом, як Wegovy, не відбувається відразу. І є фактори, що впливають на індивідуальні результати схуднення:

По-перше, люди з вищою початковою вагою та індексом маси тіла (ІМТ) можуть худнути активніше. Це пов'язано з тим, що велика маса тіла вимагає більше енергії для основних функцій, а надходження енергії у вигляді їжі обмежується при використанні Wegovy і, відповідно, вони більш активно худнуть. Але це тільки спочатку, у міру прогресування втрати ваги швидкість схуднення сповільнюється.

По-друге, з віком у людей уповільнюється обмін речовин, тому можливо, люди у віці худнуть не настільки швидко, як молодші.

По-третє, на процес схуднення впливає гормональний статус пацієнта та пов'язані з ним патології, такі як гіпотиреоз, синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) або резистентність до інсуліну – вони можуть ускладнити схуднення за допомогою Wegovy або без нього. Тому важливо, щоб ваш лікар оцінив ваш стан, потенційні ризики для здоров'я та підібрав ефективну схему терапії.

Безумовно, на довгостроковість результатів терапії препаратом Вегови впливає те, наскільки ви відповідально підійдете до схуднення – тобто. будете не тільки дотримуватися приписів лікаря та схеми лікування, але й збалансовано харчуватиметеся і вестимете активний спосіб життя.

Тепер поговоримо про те, як приймати:

Вегові випускається у вигляді одноразових пластикових шприц-ручок для підшкірних ін'єкцій (як правило, у живіт, стегно або плече) у 5-ти різних дозах – від 0,25 до 2,4 мг. Зверну увагу, що у Вегові – 1 шприц. Це 1 доза/1 ін'єкція. Це. в тому числі, відрізняється від Оземпік, який теж йде у формі шприц-ручок, але вони розраховані на багаторазові ін'єкції.

Починають терапію з мінімальної дози (0,25 мг) та поступово підвищують до максимальної (2,4 мг) за спеціально підібраною схемою.

Курс терапії препаратом розрахований на 68 тижнів На курс йде 17 упаковок – по одній упаковці у дозуванні від 0,25 мг до 1,7 мг та 13 упаковок з дозуванням 2,4 мг. Але відразу купувати їх не варто, в ході терапії може виникнути непереносимість і курс доведеться скасувати.

Кожна упаковка містить по 4 одноразові шприц-ручки. Ін'єкції вводяться один раз на тиждень одного й того ж дня. Одна шприц-ручка раз на тиждень. Ін'єкції можна вводити самостійно, шприц-ручка Вегові так влаштована, що, прикладаючи шприц до тіла, ви не бачите саму голку.

При необхідності день щотижневого введення можна змінити за умови, що інтервал між двома ін'єкціями становить не менше 2-3 днів.

СХЕМА ПРИЙОМУ препарату Вегові

Перші 4 тижні: вводиться початкова доза 0,25 мг, повторюся, вводимо 1 раз на тиждень за один і той же день.

З 5 по 8 тижнів: підвищуємо дозу та вводимо вже 0,5 мг, також раз на тиждень. Знов-таки лікар підвищує дозу, орієнтуючись на ваш стан та ступінь виразності побічних ефектів.

З 9 по 12 тижнів: якщо людина добре переносить терапію (немає важких побічних ефектів) і вага добре знижується, то доза підвищується до 1 мг.

З 13 по 16 тиждень – доза щотижневих ін'єкцій збільшується до 1,7 мг.

З 17 по 20 тиждень пацієнта виводять на цільову дозу 2,4 мг на тиждень. З 1 по 20 тиждень - це так званий вступний період, протягом якого лікар дивиться, як пацієнт переносить підвищену дозу семаглутиду.

Якщо пацієнти не переносять терапевтичну дозу 24 мг, є скарги на самопочуття, то дозу тимчасово знижують до 17 мг, приймаємо також один раз на тиждень протягом максимум 4 тижнів. Через 4 тижні пробуємо збільшити дозу до 2,4 мг. Якщо непереносимість продовжується, то прийом препарату варто припинити та розібратися у проблемі.

Якщо пацієнт добре переносить цільову дозу 2,4 мг, то з 20 по 68 тиждень (тобто ще 48 тижнів) продовжуватиме приймати по 2,4 мг.

Часті питання, пов'язані з прийомом препарату Вегові:

1. Наскільки я можу схуднути за допомогою Вегові?

Згідно з дослідженнями та клінічним досвідом, люди за допомогою препарату Вегові досягали втрати маси тіла до 17,4%.

2. Чи можна обійтися без вступного періоду і відразу перейти на терапевтичну дозу 2,4 мг?

Ні. Поступове збільшення дози дозволяє організму з часом пристосуватися до ліків, знижуючи ймовірність виникнення побічних ефектів та шкоди здоров'ю. Дотримання рекомендованого графіка титрування необхідне підвищення переносимості та успішних результатів лікування.

3. Які найчастіші небажані побічні ефекти?

У процесі терапії препаратом Вегові можливі проблеми з боку шлунково-кишкового тракту. Найчастіше це печія, нудота, блювання. Так як під час застосування препаратів пригальмовується випорожнення шлунка, то часто спостерігається посилення процесів бродіння, що призводить до посиленого газоутворення, здуття живота, розвитку метеоризму, затримки спорожнення кишечника і як наслідок запору.

У поодиноких випадках можливі напади гіпоглікемії. У більшості випадків ці побічні реакції мають легкий або помірний ступінь тяжкості та з часом проходять.

При неправильному дозуванні та недотриманні режиму застосування лікарських засобів суттєво зростає ризик виникнення гіпоглікемії, тахікардії, безсоння, блювання, діареї, метеоризму, гострої ниркової недостатності, розвитку анорексії та алергічних реакцій.

4. Кому може не підійти прийом препарату Вегові?

Wegovy протипоказаний особам з тяжкими алергічними реакціями на семаглутид, а також особам з панкреатитом в анамнезі або медулярною карциномою щитовидної залози в особистому або сімейному анамнезі, а також пацієнтам з рідким захворюванням, званим Синдром множинної ендокринної.

Крім того, вагітні або годуючі жінки повинні проконсультуватися зі своїм лікарем перед початком прийому Вегови, у дослідженнях на тваринах була виявлена репродуктивна токсичність семаглутиду. Тому бажано припинити терапію семаглутидом за 2 місяці до планованого настання вагітності або терміново, якщо ви вже вагітні.

Це ж стосується і жінок, які перебувають у періоді грудного вигодовування – препарат застосовувати не варто, тому що не можна виключати ризики для дитини.

Заключні висновки:

Препарат Wegovy допомагає людям з ожирінням та надмірною масою тіла досягти бажаних цілей щодо зниження ваги, але, оскільки препарат має достатньо побічних ефектів та протипоказань, приймати його треба за призначенням та під контролем лікаря.

Зазвичай його призначають людям, які вже намагалися і не досягли успіху у схудненні за допомогою дієти та фізичних вправ.

Для довгострокового ефекту, щоб підтримувати результати, отримані від використання препарату, бажано як під час прийому препарату, так і після дотримуватися здорових харчових звичок та вести активний спосіб життя. Так як після закінчення прийому Wegovy може виникнути синдром відміни - це коли людина, що повернулася до його традиційного харчування і малорухливого способу життя, знову може н чати одужувати, і іноді навіть на більше, ніж до терапії.

Препарат приймається за спеціальною схемою від мінімального дозування до максимальної. Курс прийому коливається від 40 до 68 тижнів, залежно від стану пацієнта та процесу схуднення.

Препарат не з дешевих та процес не швидкий. Тому перед тим, як застосовувати радикальні методи, такі як прийом препарату Вегові, спробуйте спочатку відкоригувати свій стиль харчування, збільшити фізичне навантаження, наповнити себе вітамінами, підлікувати системні збої організму. І якщо це не допоможе схуднути, лише тоді переходьте на терапію препаратами.

Будьте здорові!

Лікар терапевт-ендокринолог Олена Давиденко.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Лікар-ендокринолог, нутриціолог Олена Давиденко розповіла, чи потрібно на постійній основі приймати препарат Mounjaro та поділилась ексклюзивними клінічними фактами про препарати для схуднення, викриті в ході їх тривалого використання. 

6 вересня, 14:35
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Тривога - нормальна реакція організму на стресові ситуації. У тих випадках, коли вона набуває патологічних властивостей, виникає тривожний розлад.

27 серпня, 14:33
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Причини розвитку захворювання

11 липня, 09:38
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Досвідчений лікар-ендокринолог, терапевт, нутриціолог Олена Давиденко розповіла про особливості своєї роботи, та як саме вона допомагає своїм пацієнтам худнути, омолоджувати організми та бути здоровими за допомогою власних авторських програм, які підтримуються Американською асоціацією клінічної ендокринології (AACE).

10 липня, 12:36
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Досвідчений лікар-ендокринолог, терапевт, нутриціолог Олена Давиденко розповіла про особливості своєї роботи, та як саме вона допомагає своїм пацієнтам худнути, омолоджувати організми та бути здоровими за допомогою власних авторських програм, які підтримуються Американською асоціацією клінічної ендокринології (AACE).

10 липня, 12:34
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Лікар ендокринолог-дієтолог Олена Давиденко поділилась всіма особливостями мясної дієти, або ж як її звуть дієта «Карнівора» та розповіла про тонкощі її дотримання та особливості про які не кажуть інші лікарі.

8 липня, 17:01
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Лікар ендокринолог-дієтолог Олена Давиденко поділилась всіма особливостями мясної дієти, або ж як її звуть дієта «Карнівора» та розповіла про тонкощі її дотримання та особливості про які не кажуть інші лікарі.https://youtube.com/@dr_davydenko?si=9wfzmMOytnptRgCD

8 липня, 16:01
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Лікар-ендокринолог Олена Давиденко розповіла, як правильно використовувати інʼєкції Mounjaro, Ozempiс, Wegovy для контролю ваги при патологіях щитоподібної залози таких як гіпотиреозі та гіпертиреозі.

3 липня, 14:35
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Лікар-ендокринного Олена Давиденко розповіла в своєму відеозверненні про можливість прийому препаратів для схуднення при видаленому жовчному міхурі.

25 червня, 13:55
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Лікар-ендокринолог Олена Давиденко розповіла про особливості застосування інʼєкцій для зниження рівня цукру в крові (Mounjaro, Ozempic, Wegovy) для пацієнтів з видаленим жовчним міхуром:

24 червня, 18:55
Новини «Здоров'я»
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Лікар-ендокринолог, нутриціолог Олена Давиденко розповіла, чи потрібно на постійній основі приймати препарат Mounjaro та поділилась ексклюзивними клінічними фактами про препарати для схуднення, викриті в ході їх тривалого використання. 

6 вересня, 14:35
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Тривога - нормальна реакція організму на стресові ситуації. У тих випадках, коли вона набуває патологічних властивостей, виникає тривожний розлад.

27 серпня, 14:33
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Причини розвитку захворювання

11 липня, 09:38
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Досвідчений лікар-ендокринолог, терапевт, нутриціолог Олена Давиденко розповіла про особливості своєї роботи, та як саме вона допомагає своїм пацієнтам худнути, омолоджувати організми та бути здоровими за допомогою власних авторських програм, які підтримуються Американською асоціацією клінічної ендокринології (AACE).

10 липня, 12:36