Лікар пояснила плюси на мінуси популярних препаратів для схуднення (Відео, Фото)

вт, 07/04/2023 - 12:31
последние новости в Украине останні новини в Україні

Препарати, що пригнічують апетит та сприяють схуднення. Частина 2: Семаглутид

Сьогодні продовжуємо говорити про препарати, що пригнічують апетит та сприяють значному схуднення. І поговоримо про такі препарати, як Оземпік, Ребелсас, Вегові. Ці препарати популярні серед знаменитостей, і серед простих людей, тому що дають швидкі результати і не вимагають від них особливих зусиль. До речі, на них швидко схуд Ілон Маск і "жінка з формами" Кім Кардаш'ян.

Що являють собою ці препарати і як вони діють?

По суті, це гормональні препарати, тому що всі вони містять головну діючу речовину семаглутид - синтетичний аналог людського природного/фізіологічного гормону - глюкагоноподібного пептиду-1 (ГПП-1, який має відразу кілька ефектів:

Пригнічує апетит: Гормон впливає мозкові центри насичення в гіпоталамусі (тобто. впливає на ЦНС) - активує нейрони, пов'язані з почуттям ситості – цим посилює сигнали насичення і пригнічує нейрони, пов'язані з почуттям голоду – тобто. пригнічує відчуття голоду та «емоційний» апетит, який не пов'язаний із фізіологічним голодом. Особливо знижує тягу до жирної та високовуглеводної їжі (солодкого).

Другий ефект - уповільнює роботу шлунково-кишкового тракту (гальмує секрецію соляної кислоти та моторну активність шлунка), відповідно, з'їдена їжа довше знаходиться у шлунку і людина відчуває довше відчуття ситості. Це веде до того, що завдяки семаглутиду людина починає менше їсти (як за об'ємом, так і за калоріями), так як у неї зменшується потреба в прийомі їжі. При цьому втрата маси тіла відбувається переважно за рахунок жирової тканини, а не м'язової.

Наступний ефект семаглутиду - він зменшує інсулінорезистентність - це відбувається за рахунок того, що цей гормон підвищує чутливість рецепторів до інсуліну і стимулює вироблення інсуліну підшлунковою залозою.

Внаслідок стимуляції секреції інсуліну знижується рівень глюкози в крові та пригнічується синтез глюкагону. Глюкагон - жироспалюючий гормон, корисний для схуднення, але тут доводиться вибирати – чи інсулін і зниження інсулінорезистентності, чи глюкагон – вони антагоністи, тобто. одночасно не виділяються. Якщо рівень глюкози в крові низький, семаглутид зменшує секрецію інсуліну і не знижує секрецію глюкагону. Також він пригальмовує надходження глюкози в кров, виключає різкі стрибки цукру в крові.

Крім цього, препарати з семаглутидом:

  • покращують ліпідний профіль крові – знижують рівень тригліцеридів та холестерину (зокрема ЛПДНЩ),
  • знижують систолічний артеріальний тиск,
  • у людей із захворюваннями серця знижують ризики розвитку серцево-судинних подій (таких як інфаркт міокарда, інсульт та ін., погіршення серцево-судинної патології)
  • зменшують запалення.

Спочатку препарати з семаглутидом випускалися як антидіабетичні цукрознижувальні засоби, що впливають на жировий обмін (знижують холестерин), і при цьому нормалізують високий кров'яний тиск і знижують вагу у хворих на цукровий діабет 2 типу.

Але пізніше було виявлено, що ці препарати контролюють біологічні маркери ожиріння і у людей без діабету, і з 2021 семаглутид офіційно визнаний ефективним засобом для зниження ваги у людей, які страждають на ожиріння або надмірну вагу, але в іншій дозуванні.

У численних дослідженнях семаглутид показав велику ефективність порівняно з іншими препаратами аналогічної дії, що пригнічують апетит і сприяють схуднення (наприклад, такими як Саксенда, Віктоза, Трулісіті) – семаглутид значно знижує масу тіла, і при цьому, на відміну від інших ліків проти ожиріння, має менше побічних ефектів.

Препарати з семаглутидом допущені до застосування як на американському, так і на європейському ринку, але в Україні їх також можна купити:

Оземпік – це ін'єкційний препарат, що випускається у формі пластикових шприц-ручок для багаторазових підшкірних ін'єкцій та Ребелсас – це таблетований аналог Оземпік. Ці препарати, за інструкцією, йдуть як протидіабетичні засоби для людей з ЦД 2 типу, оскільки мають меншу дозу семаглутиду, ніж та, яка показала свою ефективність при лікуванні ожиріння згідно з науковими дослідженнями. Проте при правильно підібраній лікарем схемі і дозі лікування, на цих препаратах успішно худнуть. Починають терапію з мінімальної дози та поступово підвищують за спеціально підібраною під вас лікарем схемою. Уколи Оземпік вводяться підшкірно (в живіт, стегно або плече) 1 раз на тиждень, в один і той же день незалежно від доби та прийому їжі. При необхідності день щотижневого введення можна змінити за умови, що інтервал часу між двома ін'єкціями становить щонайменше 3 днів.

Таблетки Ребелсас приймаються щодня вранці натщесерце - мінімум за 30 хв до їди або прийому інших препаратів.

Вегови – цей препарат, на відміну від попередніх, йде вже як лікарський засіб. засіб при ожирінні та надмірній вазі. Теж йде в ін'єкціях, як і Оземптк, у формі пластикових шприц-ручок, але розрахований на одноразове застосування. Випускається в 5 різних дозах, і доза підвищується за спеціально підібраною схемою. Терапія цими препаратами призначається у комплексі з дієтою та підвищеною фізичною активністю.

Для людини, яка вже не раз робила різні спроби схуднути, ця рекомендація звучить малообнадійливо, але в даному випадку дійсно варто прислухатися, і вас все вийде.

Справа в тому, що, як я вже раніше говорила, ці препарати дуже круто пригнічують апетит, і в деяких радикально змінюють смакові звички (відбивають потяг до солодкого, борошняного, жирного), але діє цей ефект тільки доки ви приймаєте цей препарат. Тому після терапії може виникнути синдром відміни – це коли людина, яка повернулася до його традиційного харчування та малорухливого способу життя, знову може почати одужувати, і іноді навіть більше, ніж до терапії семаглутидом.

Тому, якщо ви хочете схуднути не на період терапії, а надовго, можливо і назавжди, то це саме той шанс, який допоможе змінити стиль життя та харчові звички на здоровіші і, можливо, більше ніколи не повертатися до проблеми надмірної ваги.

Зауважу, що препарати з семаглутидом настільки сильні засоби, що навіть якщо ви не дотримуватиметеся комплексного підходу (тобто не намагатиметеся збільшити фізичну активність і коригувати свій стиль харчування), ви все одно будете менше їсти через дії препарату, і схуднете, але меншою мірою, ніж у комплексі. Курс прийому досить тривалий – від 40 до 68 тижнів, та стійке зниження маси тіла після застосування буде терміном до 2 років.

Чому під контролем лікаря

Всі ці препарати застосовуються за призначенням та під контролем лікаря-дієтолога або ендокринолога, і відпускаються за рецептом, оскільки мають ряд протипоказань та певні побічні ефекти, людина без медичної освіти не зможе правильно розрахувати дозування та періодичність введення ін'єкцій. Орієнтуватися на інструкцію в даному випадку в жодному разі не можна, тому що в ній надано рекомендації для людей, хворих на діабет, а здоровим людям їх дотримання може завдати серйозної шкоди.

Кому ці препарати показані та кому протипоказані

В даний час група препаратів на основі семаглутиду визнана ефективною та показана для лікування дорослих та дітей віком від 12 років.

  • цукрового діабету 2 типу,
  • ожиріння (при ІМТ ≥30 кг/м 2 та для дітей ≥24,8 кг/м 2 ) або надлишкової маси тіла (ІМТ ≥27 кг/м 2 та у дітей більше 22 кг/м 2 ) за наявності однієї із супутніх патологій: серцево-судинні захворювання, гіпертонія чи дисліпідемія.

Нагадаю, ІМТ розраховується за формулою: вага (в кг) розділити на квадрат зросту в метрах.

Препарати з семаглутидом показані та можна застосовувати дітям віком від 12 років та дорослим віком від 65 років.

Що важливо, і на чому хочу акцентувати - якщо вага не набагато перевищує норму і йдеться про те, щоб схуднути всього на пару кілограмів, від застосування семаглутиду слід утриматися (власне, жоден нормальний лікар його і не призначить). Для цього є інші методи та засоби, про які ми поговоримо в інших випусках.

Тепер поговоримо, кому ці препарати протипоказані

Оскільки препарат впливає на ендокринні залози, то ці препарати протипоказані пацієнтам, які мають:

У власному чи сімейному анамнезі (тобто у себе чи у когось із родичів) певні форми злоякісних захворювань щитовидної залози або неопластичні ендокринні патології. Так як є ризик розвитку С-клітинних пухлин щитовидної залози.

Не призначений він також для застосування у пацієнтів з ЦД 1-го типу та осіб з діабетичним кетоацидозом.

Лікування препаратами з семаглутидом надає серйозне навантаження на весь шлунково-кишковий тракт і погіршує його роботу - уповільнює роботу жовчного міхура, пригальмовує випорожнення шлунка, надає серйозне навантаження на нирки (оскільки, в основному, виводиться через нирки і лише на 1/3 через кишечник ) відповідно, ці препарати протипоказані:

людям з печінковою недостатністю тяжкого ступеня та з обережністю показані пацієнтам з проблемами жовчного міхура, оскільки збільшуються ризики формування жовчного каміння. Пацієнтам з патологіями жовчного та жовчовивідних шляхів лікар може призначити прийом урсодезоксхолевої кислоти, щоб уникнути застою жовчі.

пацієнтам із термінальною стадією ниркової недостатності та з обережністю людям із нирковою недостатністю, такі як нудота, блювання та діарея (це найчастіші побічні реакції з боку організму при прийомі даних препаратів) можуть призвести до дегідратації та погіршення функції нирок. Тому, якщо ви ставитеся до цієї групи пацієнтів і вам призначений цей препарат, то обов'язково пийте більше води, щоб унеможливити зневоднення.

Крім того, якщо у людини в анамнезі є хронічний панкреатит або були проблеми з підшлунковою залозою, ризик загострення значно зростає.

Протипоказані дані препарати при вагітності або плануванні вагітності, оскільки у дослідженнях на тваринах було виявлено репродуктивну токсичність препарату. Тому бажано припинити терапію семаглутидом за 2 місяці до планованого настання вагітності або терміново якщо ви вже вагітні. До протипоказань відноситься і період грудного вигодовування, тому що не можна виключати ризики для дитини, яка перебуває на грудному вигодовуванні.

Що важливо – препарати з семаглутидом слід застосовувати з обережністю пацієнтам, які одержують ліки, для яких необхідна швидка абсорбція шлунково-кишкового тракту. Це пов'язано з тим, що, як раніше говорилося, семаглутид уповільнює спорожнення шлунка і, відповідно, може впливати на всмоктування ліків, яким необхідно швидко пройти через шлунок.

Наскільки безпечно використовувати семаглутид для схуднення здоровим людям

Відразу після початку його застосування, або зі збільшенням дозування в процесі лікування, можливі проблеми з боку шлунково-кишкового тракту. Найчастіше це печія, нудота, блювання. Так як під час застосування препаратів пригальмовується випорожнення шлунка, то часто спостерігається посилення процесів бродіння, що призводить до посиленого газоутворення, здуття живота, розвитку метеоризму, затримки спорожнення кишечника і як наслідок – запори.

Можуть бути скарги на слабкість, апатію, поганий настрій, біль голови. Обов'язково повідомте свого лікаря, якщо у вас в анамнезі є які-небудь психічні захворювання, тому що під час прийому препарату можливі загострення (депресивні стани, неврози, аж до думок про самогубство).

У поодиноких випадках можливі напади гіпоглікемії.

У більшості випадків ці побічні реакції мають легкий або середній ступінь тяжкості і з часом проходять.

При неправильному дозуванні та недотриманні режиму застосування лікарських засобів суттєво зростає ризик виникнення гіпоглікемії, тахікардії, безсоння, блювання, діареї, метеоризму, гострої ниркової недостатності, розвитку анорексії та алергічних реакцій.

Враховуючи все сказане вище, використовувати препарати даної групи треба тільки за призначенням лікаря, який перевірить і оцінить можливі ризики для вашого здоров'я.

Підсумуємо:

1. Препарати з семаглутидом є ефективними засобами для зниження ваги у людей, які страждають на ожиріння та надмірну вагу і, на відміну від інших ліків, для лікування ожиріння, викликають менше небажаних побічних ефектів.

2. Приймати такі серйозні препарати треба лише за призначенням та під контролем лікаря, який, зібравши анамнез, аналізи та оцінивши стан, підбере та призначить вам препарат, схему та дозування прийому.

3. Не займайтеся самопризначенням та самолікуванням, і не підвищуйте самостійно дозу, оскільки препарати мають достатньо протипоказань та побічних реакцій.

4. Препарати, завдяки своїм ефектам, сприяють зміні стилю харчування та способу життя, тому постарайтеся дотримуватись дієти та фізичної активності як під час терапії, так і після прийому – інакше все скинуте повернеться з доважкою.

5. Якщо вага не набагато перевищує норму і йдеться про те, щоб схуднути всього на пару кілограмів, від застосування семаглутиду слід утриматися. Для цих випадків є інші засоби, про які ми поговоримо у наступних випусках.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Лікар-ендокринолог розповіла з якими проблемами у наданні медичної допомоги за кордоном стикаються українці та розповіла як виходити з неприємних ситуацій без наслідків для здоровʼя.

29 квітня, 21:28
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Лікар-ендокринолог Олена Давиденко розповіла з якими проблемами у наданні медичної допомоги за кордоном стикаються українці та розповіла як виходити з неприємних ситуацій без наслідків для здоровʼя.

29 квітня, 15:46
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Протимікробні препарати — лікарські засоби, які виготовляються на основі фармацевтичних речовин, що одержуються з мікроорганізмів або синтетичних хімікатів у дуже малих дозах. Вони здатні пригнічувати або вбивати патогенні мікроорганізми під час місцевого або системного застосування. 

24 квітня, 20:24
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог-дієтолог Олена Давиденко розповіла, чому люди з надмірною вагою не завжди можуть схуднути, використовуючи класичні рекомендації, які гормони впливають на зайву вагу і як сучасна медицина може допомогти вирішити цю проблему.

22 квітня, 15:09
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог-дієтолог Олена Давиденко розповіла, чому люди з надмірною вагою не завжди можуть схуднути, використовуючи класичні рекомендації, які гормони впливають на зайву вагу і як сучасна медицина може допомогти вирішити цю проблему.

22 квітня, 13:20
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог розповіла, чому не вдається схуднути навіть при сумлінних зусиллях і що робити в таких ситуаціях.

17 квітня, 23:06
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог розповіла, чому не вдається схуднути навіть при сумлінних зусиллях і що робити в таких ситуаціях.

17 квітня, 23:04
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

МОЗ разом із партнерами запустили опитування “Голос пацієнтів”, завдяки якому планують дізнатись, як ви сприймаєте та ставитесь до змін в українській медицині та виявити проблеми, з якими стикаються пацієнти при зверненні до медичних закладів.

25 березня, 18:10
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

У 2023 році кількість пацієнтів з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР) в Україні зросла майже в чотири рази порівняно з 2021 роком. Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоровʼя України.

20 березня, 20:04
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Завдяки програмі "Доступні ліки" лікування хронічних захворювань стає доступнішим для українців, адже лікарські засоби можна отримати:

безоплатно або з незначною доплатою, незалежно від місця перебування.
14 березня, 19:20
Новини «Здоров'я»
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Лікар-ендокринолог розповіла з якими проблемами у наданні медичної допомоги за кордоном стикаються українці та розповіла як виходити з неприємних ситуацій без наслідків для здоровʼя.

29 квітня, 21:28
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Лікар-ендокринолог Олена Давиденко розповіла з якими проблемами у наданні медичної допомоги за кордоном стикаються українці та розповіла як виходити з неприємних ситуацій без наслідків для здоровʼя.

29 квітня, 15:46
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Протимікробні препарати — лікарські засоби, які виготовляються на основі фармацевтичних речовин, що одержуються з мікроорганізмів або синтетичних хімікатів у дуже малих дозах. Вони здатні пригнічувати або вбивати патогенні мікроорганізми під час місцевого або системного застосування. 

24 квітня, 20:24
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог-дієтолог Олена Давиденко розповіла, чому люди з надмірною вагою не завжди можуть схуднути, використовуючи класичні рекомендації, які гормони впливають на зайву вагу і як сучасна медицина може допомогти вирішити цю проблему.

22 квітня, 15:09