Лікарка розповіла, що краще для схуднення - Wegovy або Ozempic (Відео)

нд, 07/16/2023 - 13:09
последние новости в Украине останні новини в Україні

У фокус уваги багатьох охочих схуднути, можливо, потрапили такі препарати як Ozempic та Wegovy. Особливо багато було розмов у ЗМІ після того, як Ілон Маск та Кім Кардаш'ян стрімко схудли на цих препаратах. Що вони собою представляють, як їх приймати і в чому між ними різниця, ми запитали у доктора терапевта-ендокринолога Олени Давиденко.

Що собою представляють препарати Ozempic і Wegovy?

Wegovy і Ozempic - це торгові марки одного і того ж препарату-дженерика - семаглутиду, які виробляє фармацевтична компанія Novo Nordisk. Тобто, по суті, це один і той же препарат, що випускається тим самим виробником, але під різними торговими марками.

Ці препарати імітують дію людського природного/фізіологічного гормону – глюкагоноподібного пептиду-1 (ГПП-1), за рахунок чого підвищують чутливість рецепторів до інсуліну, тим самим знижуючи інсулінорезистентність та стимулюючи виробництво інсуліну підшлунковою залозою, як наслідок – знижують рівень цукру.

З іншого боку, вони впливають на мозкові центри насичення гіпоталамусі – тобто. посилюють сигнали насичення та пригнічують відчуття голоду, а також уповільнюють роботу шлунково-кишкового тракту (гальмують секрецію соляної кислоти та моторну активність шлунку), як наслідок – з'їдена їжа довше перебуває у шлунку і людина відчуває довше відчуття ситості. Все разом це призводить до того, що людина під час їх прийому худне, тому що починає менше їсти (як за об'ємом, так і за калоріями).

Так чому ж виробник випускає ті самі ліки під різними марками?

Справа в тому, що Ozempic це перший препарат із групи семаглутидів, який спочатку досліджували та випускали (і зараз випускають з цією ж метою) для лікування людей з діабетом 2 типу – тоді його головним завданням було лише контролювати рівень цукру крові та знижувати ризики виникнення серцево-судинних подій (інфаркт, інсульт та інші). Те, що хворі на цукровий діабет на ньому почали худнути - це був вторинний ефект, який зацікавив фармкомпанію і та провела низку досліджень, щоб зрозуміти, як він впливає на зниження ваги у людей без діабету.

У результаті клінічних досліджень було виявлено, що семаглутид ефективний і безпечний для зниження ваги у людей без діабету, які страждають на ожиріння і надмірну вагу, але для цього потрібна більш висока доза, ніж та, що допомагає контролювати рівень глюкози в крові у діабетиків. У клінічних дослідженнях семаглутид у дозі 2,4 мг (що відповідає максимальній дозі Вегові), який приймається один раз на тиждень, призводив до значно більшої втрати ваги, ніж дози 0,5 мг та 1 мг.

Тому фармкомпанія випустила на ринок препарат Вегові, який, по суті, аналог Оземпік – він також впливає на резистентність до інсуліну та рівень цукру в крові, але випускається у більш високих дозах, ніж Ozempic та, відповідно, ефективніший у зниженні ваги.

Які відмінності між цими препаратами

По-перше – різні офіційні показання до застосування - тобто. показання, схвалені Управлінням з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FD): Вегові схвалений для зниження ваги у людей з ожирінням та надмірною вагою, Оземпік для лікування цукрового діабету 2 типу. Однак клінічні випробування показали, що Ozempic ефективний для зниження ваги і його можна використовувати, і лікарі використовують за непрямим призначенням. для схуднення. І навіть у дозах 0,5 мг або 1 мг на Оземпік можна худнути, але не так значно, як на дозі 2,4 мг (що відповідає максимальній дозі Вегові). З появою на ринку Оземпік у дозі 2 мг (з'явилася вона нещодавно, раніше максимальне його дозування було 1 мг) його почали активно використовувати для значної втрати ваги як альтернативу Вегові.

Друга відмінність: у дозуванні - Ozempic випускається в дозуваннях від мінімальної 0,25 мг до 1 мг (поки що нове дозування в 2 мг є не скрізь, вона і за кордоном рідкість), а Вегові випускається в дозуваннях від мінімальної 0,25 мг до максимальної – 2,4 мг. Тобто. Wegovy це сильніша версія Ozempic, тому що має велике дозування (2,4 мг) головної діючої речовини семаглутиду. Поки не проводилися клінічні дослідження, що порівнюють ефекти від прийому 2-х мг дози Ozempic з ефектом максимальної дози Wegovy, 2,4 мг.

По-третє: незважаючи на те, що Ozempic і Wegovy випускаються у формі шприц-ручок (але вони теж відрізняються - у Оземпік вони розраховані на багаторазовий прийом, а у Вегові одноразові) і вводяться обидва ці препарати один раз на тиждень, Вегові має свою специфіку прийому. Раніше ми писали про специфіку прийому препарату Wegovy.

І по-четверте – вартість. Вегові препарат новий і він значно дорожчий, ніж Оземпік. Спочатку вони відпускалися за рецептом, але, як ми знаємо, зараз вони доступні онлайн для приватної покупки.

Доктор Олена Давиденко застерігає від покупок у неофіційних продавців і без рекомендації лікаря, оскільки:

1. Можна придбати підробку;
2. Ці препарати дуже чутливі до температури та світла і немає гарантій, що куплені у неофіційного продавця препарати зберігалися правильно.
3. Тільки лікар може оцінити, чи потрібно приймати препарати цієї групи або у вашому випадку необхідні інші, оцінить ризики для здоров'я і розрахує схему прийому.

На скільки можна схуднути на цих препаратах?

Середня втрата ваги із цими препаратами від 15 до 25% вихідної ваги. З практичного досвіду, люди з високим ІМТ за пів року на Оземпік можуть втратити до 10 кг. У клінічних випробуваннях Вегові показав себе як ефективніший, а практичний досвід говорить, що діють вони однаково, тут велику роль відіграють деякі фактори:

1. Вік - чим старша людина, тим повільніше обмін речовин, тому люди у віці можуть худнути повільніше, але все-таки худнути.
2. Вага - чим більше людина важить, тим активніше вона може худнути спочатку, це пов'язано з тим, що людина починає менше їсти (через дію препарату), а енергії для забезпечення основних функцій організму витрачається багато, ось він і витрачає накопичений жир . Але в міру прогресування втрати ваги швидкість схуднення потенційно сповільнюється.
3. Наскільки людина відповідально поставилася до процесу схуднення – чи дотримується дієти та чи збільшив фізичну активність. Бажано, на курсі прийому цих препаратів дотримуватись дієти та збільшити фізичну активність, щоб не тільки збільшити втрату ваги, але й прищепити собі здорові звички, від яких залежатиме довгостроковість схуднення. Тому що, як стверджує доктор Олена Давиденко, якщо після закінчення терапії повернетесь до традиційного вашого стилю харчування і будете мало рухливі, то все, що скинули, повернеться, та ще й з доважкою.

Лікар зазначила, що ці препарати не розраховані на довічне застосування. Вони безпечні та ефективні для більшості людей у короткостроковій та середньостроковій перспективі, але ані вчені, ані виробник досі не знають ефектів довгострокового впливу цих ліків на організм.

Тому не покладайте всі надії на препарати та паралельно працюйте над собою. Досвідчений лікар вам у цьому допоможе.

Важливо! Даним матеріалом ми не рекламуємо та не рекомендуємо ці препарати для використання.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Протимікробні препарати — лікарські засоби, які виготовляються на основі фармацевтичних речовин, що одержуються з мікроорганізмів або синтетичних хімікатів у дуже малих дозах. Вони здатні пригнічувати або вбивати патогенні мікроорганізми під час місцевого або системного застосування. 

24 квітня, 20:24
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог-дієтолог Олена Давиденко розповіла, чому люди з надмірною вагою не завжди можуть схуднути, використовуючи класичні рекомендації, які гормони впливають на зайву вагу і як сучасна медицина може допомогти вирішити цю проблему.

22 квітня, 15:09
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог-дієтолог Олена Давиденко розповіла, чому люди з надмірною вагою не завжди можуть схуднути, використовуючи класичні рекомендації, які гормони впливають на зайву вагу і як сучасна медицина може допомогти вирішити цю проблему.

22 квітня, 13:20
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог розповіла, чому не вдається схуднути навіть при сумлінних зусиллях і що робити в таких ситуаціях.

17 квітня, 23:06
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог розповіла, чому не вдається схуднути навіть при сумлінних зусиллях і що робити в таких ситуаціях.

17 квітня, 23:04
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

МОЗ разом із партнерами запустили опитування “Голос пацієнтів”, завдяки якому планують дізнатись, як ви сприймаєте та ставитесь до змін в українській медицині та виявити проблеми, з якими стикаються пацієнти при зверненні до медичних закладів.

25 березня, 18:10
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

У 2023 році кількість пацієнтів з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР) в Україні зросла майже в чотири рази порівняно з 2021 роком. Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоровʼя України.

20 березня, 20:04
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Завдяки програмі "Доступні ліки" лікування хронічних захворювань стає доступнішим для українців, адже лікарські засоби можна отримати:

безоплатно або з незначною доплатою, незалежно від місця перебування.
14 березня, 19:20
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

25 лікарів з різних регіонів України навчаються у французьких фахівців протезуванню та реабілітації.

12 березня, 17:12
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

У Києві та 20 областях медичні заклади отримали потужні пристрої резервного живлення, що працюють за принципом Powerbank. Система постійно заряджається та в разі знеструмлення тримає заряд близько 14 годин, що дозволяє медикам рятувати життя при повній відсутності світла.

5 березня, 16:46
Новини «Здоров'я»
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Протимікробні препарати — лікарські засоби, які виготовляються на основі фармацевтичних речовин, що одержуються з мікроорганізмів або синтетичних хімікатів у дуже малих дозах. Вони здатні пригнічувати або вбивати патогенні мікроорганізми під час місцевого або системного застосування. 

24 квітня, 20:24
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог-дієтолог Олена Давиденко розповіла, чому люди з надмірною вагою не завжди можуть схуднути, використовуючи класичні рекомендації, які гормони впливають на зайву вагу і як сучасна медицина може допомогти вирішити цю проблему.

22 квітня, 15:09
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог-дієтолог Олена Давиденко розповіла, чому люди з надмірною вагою не завжди можуть схуднути, використовуючи класичні рекомендації, які гормони впливають на зайву вагу і як сучасна медицина може допомогти вирішити цю проблему.

22 квітня, 13:20
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог розповіла, чому не вдається схуднути навіть при сумлінних зусиллях і що робити в таких ситуаціях.

17 квітня, 23:06