Очільник МОЗ Степанов замовив вакцину від COVID-19, якою щеплять найбідніше населення Азії

пн, 02/22/2021 - 17:15
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
з відкритих джерел

Степанов знайшов в Індії вакцину від COVID-19 – дженерик AstraZeneca, від якого вже відмовилися ПАР та Швейцарія. Чому українців щеплюватимуть препаратом для найбідніших країн, розбиралося ASPI news.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов 18 лютого повідомив, що прямує до індійського міста Пуне з метою перемовин з місцевим виробником вакцин Serum Institute of India. "Пандемія буде світовою проблемою кількох наступних років. Розуміємо, що контрактувати додаткові обсяги необхідно вже зараз, – зазначив Степанов. – Тому до вже законтрактованих 12 мільйонів доз, потрібно домовитися про постачання додаткових об’ємів вакцин Oxford/AstraZeneca та NovaVax у 2021-2022 роках безпосередньо з виробником", – написав він.

Тішить, розуміння міністра, що контрактувати вакцину потрібно вже зараз, оскільки інші розвинені країни світу перейнялися цією проблемою ще навесні 2020-го. Не зовсім зрозуміло, про які 12 мільйонів вже законтрактованих вакцин йдеться? Якщо про китайський препарат Sinovac, то виробник з Піднебесної вже повідомив, що постачання вакцини почнуться не раніше квітня, тоді як українське МОЗ оголосило про початок масових щеплень населення від коронавірусу з 15 лютого 2021 року. До того ж НАБУ почало провадження щодо можливої корупційної складової під час укладення угоди між Україною та китайським виробником.

Хай там як, але вже 21 лютого Степанов у Facebook повідомив, що він особисто проконтролював відвантаження першої партії 500 тисяч доз вакцин CoviShield з заводу-виробника в індійському місті Пуне до України. Також міністр запевнив, що британсько-шведська компанія AstraZeneca має потужності для виробництва препаратів в Індії й вакцина проти COVID-19 там випускається під назвою CoviShield, котра перекваліфікована ВООЗ та рекомендована до екстреного використання.

Що наразі відомо про CoviShield? Це дженерик AstraZeneca, тобто – непатентований препарат, що є відтворенням оригінальної вакцини. А отже може відрізнятися від оригіналу за складом допоміжних речовин, технології та якості матеріалів (у бік погіршення задля здешевлення або спрощення виробництва).

Минулого місяця Індія подарувала кілька партій CoviShield своїм найбіднішим сусідам – Бангладеш, Бутану, М'янмі та Непалу. На черзі – Афганістан, Сейшельські острови та Шрі-Ланка. Зрозуміло, Делі дбає про медичну безпеку власних кордонів. Наразі в цьому переліку країн третього світу своє почесне місце зайняла й Україна. До того ж наша держава, ймовірно, стане першої країною у світі, котра заплатить гроші за безплатний препарат. Втім, Степанов поки не назвав жодних умов угоди, окрім кількості доз вакцини.

Паралельно, у Німеччині медики вже відмовляються робити щеплення оригінальної вакциною AstraZeneca. Наразі там вже використали 85% доз Pfizer/BioNTech, 63% доз Moderna та лише 19% доз AstraZeneca. Про це повідомив ексміністр інфраструктури України Володимир Омелян.

"Громадяни Німеччини надають перевагу розробці німецької компанії BioNTech, а відсоток охочих зробити щеплення вакциною AstraZeneca є вельми невисоким. Ключовими факторами недовіри до оксфордської вакцини є питання її дієвості. Німці, маючи можливість обирати з декількох вакцин, надають перевагу препаратам з ефективністю 95%, ніж вакцині AstraZeneca, ефективність якої лише 63%. До того ж у німецьких ЗМІ поширилась інформація, що у Брауншвейгу з 88 медиків, щеплених оксфордською вакциною, 37 відчули себе настільки погано, що не змогли вийти на роботу, і лікарні довелося тимчасово призупинити вакцинацію персоналу. Також, не лишився поза увагою факт нестачі даних клінічних досліджень для застосування препарату у людей старших за 55 років", – написав Омелян.

Раніше Південно-Африканська республіка повідомила про намір повернути близько 1 мільйона доз вакцини AstraZeneca через те, що цей препарат може погано захищати від місцевої мутації коронавірусу, яка вже дісталася Європи. Окрім того, через недостатню кількість даних Швейцарія  на початку лютого цього року відклала реєстрацію оксфордської вакцини.

Наразі Степанов не припиняє ширити переможні пости. Так 22 лютого він написав про успішне завершення перемовин про постачання в Україну вакцини NovaVax. "Нам підтвердили можливість постачання додаткових 5 мільйонів доз вакцин від цього виробника. Загальний обсяг вакцин NovaVax, який ми очікуємо в Україні, на сьогодні складає 15 мільйонів. Нагадаю, що постачання вакцини NovaVax заплановано починаючи з липня 2021-го", – похвалився міністр.

Американська компанія NovaVax у січні 2021 року уклала договір з Канадою на постачання 52 мільйони вакцин NVX‑CoV2373. Наразі завершується остання – третя фаза випробувань препарату в Мексиці та США. Раніше, під час другої фази клінічних випробувань у ПАР, вакцина показала ефективність 60%.

Але найцікавішу деталь повідомив керівник Національної медичної палати України Сергій Кравченко в етері каналу "Україна 24". "Степанов – це ходяча катастрофа, і він вкотре втягнув у свою авантюру керівництво нашої країни. Проблема в тому, що Індійський Інститут сироваток не має GMP-сертифікації. Отримання українського національного GMP-сертифікату займе 1-1,5 року, бо вітчизняні інспектори при відвідуванні Інституту сироваток вказали більш ніж на шість зауважень – від критичних до незначних. Тільки тиждень тому Індійський інститут сироваток подав до МОЗ обґрунтовані відповіді, документально підтверджені про усунення цих недоліків. Вакцина поки не може бути зареєстрована на території України та використана. Крім того, тільки в середу порушать питання про те, щоб повторно відправити інспекцію до Індії на виробничі потужності ІІС для повторної інспекції", – підкреслив він.

Тим часом джерело у фракції "Слуга народу" а також провладні Telegram-канали поширюють інформацію про начебто неминучу й скору відставку Степанова. В це складно повірити, адже вакцинація – не перший провал міністра за каденцію. За словами експертів, саме зараз Степанов, імітуючи бурхливу діяльність на індійському напрямку, намагається перед звільненням заробити собі імідж "жертви режиму".

Для нього це не вперше, бо свого часу він тримався до останнього на посаді голови Одеської ОДА. Нагадаємо, 6 квітня 2019 року тодішній президент Петро Порошенко відсторонив Степанова від виконання обов’язків одеського губернатора. При цьому чиновник попередньо відмовився писати заяву за власним бажанням. Одразу ж після цього почали поширюватися чутки, що Степанова звільнили через низький результат Порошенка в Одеській області у першому турі виборів президента-2019.

Наразі президент Володимир Зеленський, який ще 1 лютого 2021 року під час форуму "Україна 30" впевнено заявляв про вже скорі поставки вакцин різних виробників в Україну й початок масової вакцинації у лютому, вже висловлюється більш обережно. "Нехай вакцину спочатку привезуть, а потім поговоримо про її наявність", – сказав Зеленський.

Раніше співачка Оля Полякова в прямому ефірі влаштувала перепалку з міністром охорони здоров'я Максимом Степановим. Також ASPI news повідомляло, що народний депутат України Ніна Южаніна заявила, що заразилась на коронавірус через бездіяльність Максима Степанова в забезпеченні вакциною закладів охорони здоров'я в Україні.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Протимікробні препарати — лікарські засоби, які виготовляються на основі фармацевтичних речовин, що одержуються з мікроорганізмів або синтетичних хімікатів у дуже малих дозах. Вони здатні пригнічувати або вбивати патогенні мікроорганізми під час місцевого або системного застосування. 

24 квітня, 20:24
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог-дієтолог Олена Давиденко розповіла, чому люди з надмірною вагою не завжди можуть схуднути, використовуючи класичні рекомендації, які гормони впливають на зайву вагу і як сучасна медицина може допомогти вирішити цю проблему.

22 квітня, 15:09
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог-дієтолог Олена Давиденко розповіла, чому люди з надмірною вагою не завжди можуть схуднути, використовуючи класичні рекомендації, які гормони впливають на зайву вагу і як сучасна медицина може допомогти вирішити цю проблему.

22 квітня, 13:20
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог розповіла, чому не вдається схуднути навіть при сумлінних зусиллях і що робити в таких ситуаціях.

17 квітня, 23:06
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог розповіла, чому не вдається схуднути навіть при сумлінних зусиллях і що робити в таких ситуаціях.

17 квітня, 23:04
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

МОЗ разом із партнерами запустили опитування “Голос пацієнтів”, завдяки якому планують дізнатись, як ви сприймаєте та ставитесь до змін в українській медицині та виявити проблеми, з якими стикаються пацієнти при зверненні до медичних закладів.

25 березня, 18:10
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

У 2023 році кількість пацієнтів з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР) в Україні зросла майже в чотири рази порівняно з 2021 роком. Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоровʼя України.

20 березня, 20:04
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Завдяки програмі "Доступні ліки" лікування хронічних захворювань стає доступнішим для українців, адже лікарські засоби можна отримати:

безоплатно або з незначною доплатою, незалежно від місця перебування.
14 березня, 19:20
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

25 лікарів з різних регіонів України навчаються у французьких фахівців протезуванню та реабілітації.

12 березня, 17:12
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

У Києві та 20 областях медичні заклади отримали потужні пристрої резервного живлення, що працюють за принципом Powerbank. Система постійно заряджається та в разі знеструмлення тримає заряд близько 14 годин, що дозволяє медикам рятувати життя при повній відсутності світла.

5 березня, 16:46
Новини «Здоров'я»
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Протимікробні препарати — лікарські засоби, які виготовляються на основі фармацевтичних речовин, що одержуються з мікроорганізмів або синтетичних хімікатів у дуже малих дозах. Вони здатні пригнічувати або вбивати патогенні мікроорганізми під час місцевого або системного застосування. 

24 квітня, 20:24
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог-дієтолог Олена Давиденко розповіла, чому люди з надмірною вагою не завжди можуть схуднути, використовуючи класичні рекомендації, які гормони впливають на зайву вагу і як сучасна медицина може допомогти вирішити цю проблему.

22 квітня, 15:09
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог-дієтолог Олена Давиденко розповіла, чому люди з надмірною вагою не завжди можуть схуднути, використовуючи класичні рекомендації, які гормони впливають на зайву вагу і як сучасна медицина може допомогти вирішити цю проблему.

22 квітня, 13:20
последние новости в Украине останні новини в Україні Здоров'я

Ендокринолог розповіла, чому не вдається схуднути навіть при сумлінних зусиллях і що робити в таких ситуаціях.

17 квітня, 23:06