Здорова вечеря в період коронавірусного карантину: дієтологи назвали корисні та шкідливі продукти

Людям, які турбуються про своє здоров'я та самопочуття, варто знати головні правила харчування. Особливої уваги потребує вечеря – ASPI news зібрало основні поради фахівців щодо заключного прийому їжі.
Варто пам'ятати, що те, як ви закінчите свій день, суттєво вплине на ваш фізичний стан наступного ранку. Якщо ви з'їсте забагато, виберете не ті продукти чи вип'єте забагато рідини, можете не сподіватися на якісний здоровий сон. В такому випадку вас чекатиме відсутність апетиту, важкість та нездорове самопочуття вранці.
Вечеря готує наш організм до величезної нічної роботи. Ми відновлюємось протягом сну – відбуваються процеси регенерації, збалансовується гормональний фон та функціонування деяких органів, організм "очищається" – позбавляється непотрібних речовин. Окрім того, оскільки всі життєнеобхідні процеси потребують великої кількості енергії, ми знижуємо нашу вагу.
У випадку нездорової вечері ми робимо собі "медвежу" послугу – адже секундне задоволення від смаколика може обернутися суттєвим погіршенням здоров'я та пришвидшенням старіння організму.
Правила здорової вечері
- Наперекір поширеному твердженню, що після 18 їсти не можна, це міф. Вживати їжу можна і пізніше, але варто пам'ятати, що між вечерею і сном має минути не менше трьох годин.
- На відміну від сніданку, вечеря має бути легкою та швидко засвоюватись, порція має бути розміром із кулак.
- Вечеря не має включати у себе простих вуглеводів (солодке, мучне тощо).
- Після прийому їжі спеціалісти рекомендують порухатись хоча б 10 хвилин.
- Для того, щоб відчуття ситості наступило швидше, постарайтеся не відволікатися на сторонні речі – не дивіться телевізор та не користуйтеся гаджетами. Пережовуйте їжу вдумливо.
- Кладіть на тарілку ту кількість їжі, яку ви плануєте з'їсти. Хоча краще – трохи менше.
Продукти, які рекомендують вживати увечері
- У невеликій кількості – несолодке бездріжджеве тісто або ж хлібо-булочні вироби із цільнозернового борошна. Порція має складати до 50 грамів (2 невеликих шматочки).
- Цукор та варення у невеликих кількостях (якщо у вас не виходить повністю відмовитись від солодкого).
- Несолодкий йогурт, ряжанку, кисле молоко та знежирені вершки, сметану низької жирності, сир.
- Зварене вкруту яйце (не всмятку). Якщо куряче – 1.
- Чорний чай, можна з лимоном.
Що не варто їсти на вечерю?
- Кондидерські та хлібо-булочні вироби, випічку, здобу, солодощі.
- Сирі овочі.
- Продукти, що містять крохмал: картоплю, манну крупу, пшоно, перловку, "скляну" лапшу, кус-кус, кукурудзяне борошно, бобові.
- Гриби.
- Тверді жовті сири (які вважаються молодими).
- Червоне м'ясо (м'ясо тварин).
- Сало.
- Ферментовані та квашені продукти.
- Солодкі напої, соки, газовані напої, мінеральну воду.
- Магазинний кефір, айран, молочну сиворотку.
- Каву, зелений, трав'яний чай, чорний чай з молоком.
Цей перелік продуктів не рекомендують споживати увечері, оскільки деякі з них довго перетравлюються, а деякі – збільшують рівень цукру в крові. Кефір не рекомендують споживати саме магазинний, адже до нього додають лимонну кислоту та крохмал. Вівсянку можна споживати і увечері – це добре для фізіології. Поради від гастроентеролога
За дві години до вечірнього прийому їжі перекусіть чимось із "дозволених" продуктів. В такому випадку після 18 апетит буде меншим, і вам буде простіше контролювати кількість спожитого.
У випадку, якщо увечері на вас чекають фізичні навантаження, зробіть перекус приблизно за півтори години до них, а після занять замість вечері також краще зробіть невеличкий перекус.
Раніше ASPI news писало про користь жирних кислот Омега-3.
Митохондрії — енергетичні станції наших клітин. Від їхньої роботи залежить рівень енергії, швидкість обміну речовин і навіть здатність організму протистояти хворобам. Коли вони працюють гірше, страждає весь організм: з’являється втома, накопичується жир, розвиваються хронічні захворювання.
Митохондрії — енергетичні станції наших клітин. Від їхньої роботи залежить рівень енергії, швидкість обміну речовин і навіть здатність організму протистояти хворобам. Коли вони працюють гірше, страждає весь організм: з’являється втома, накопичується жир, розвиваються хронічні захворювання.
Багато пацієнтів, які проходять сучасну терапію для зниження ваги, стикаються з ситуацією, коли шприц містить більше міліграмів препарату, ніж потрібно для їхньої індивідуальної дози. Як розрахувати свою дозу правильно — пояснює лікар-ендокринолог і нутриціолог Олена Давиденко.
Багато пацієнтів, які проходять сучасну терапію для зниження ваги, стикаються з ситуацією, коли шприц містить більше міліграмів препарату, ніж потрібно для їхньої індивідуальної дози. Як розрахувати свою дозу правильно — пояснює лікар-ендокринолог і нутриціолог Олена Давиденко.
Останнім часом у соцмережах активно обговорюють новітні препарати для зниження ваги, які ще не схвалені, але вже демонструють вражаючі результати в дослідженнях. Один із таких засобів — ретатрутид, експериментальна молекула, яка, за попередніми даними, забезпечує рекордне зменшення маси тіла. У деяких пацієнтів зниження сягало понад 24–30% за 11 місяців лікування.
Останнім часом у соцмережах активно обговорюють новітні препарати для зниження ваги, які ще не схвалені, але вже демонструють вражаючі результати в дослідженнях. Один із таких засобів — ретатрутид, експериментальна молекула, яка, за попередніми даними, забезпечує рекордне зменшення маси тіла. У деяких пацієнтів зниження сягало понад 24–30% за 11 місяців лікування.
Тема екзосом стрімко набирає популярності у сфері естетичної та регенеративної медицини. Багато клінік уже пропонують процедури з використанням цих наночастинок як “революційне” омолодження. Проте що за цим стоїть насправді — розповідає лікар-ендокринолог і нутриціолог Олена Давиденко.
Багато хто стикається з ситуацією, коли здається — зроблено все для схуднення, але результату немає. Раціон збалансований, дефіцит калорій дотриманий, фізична активність є. А вага стоїть. Чому так відбувається — розповідає практикуючий лікар-ендокринолог і нутриціолог Олена Давиденко.
Багато хто стикається з ситуацією, коли здається — зроблено все для схуднення, але результату немає. Раціон збалансований, дефіцит калорій дотриманий, фізична активність є. А вага стоїть. Чому так відбувається — розповідає практикуючий лікар-ендокринолог і нутриціолог Олена Давиденко.
Серед популярних запитів у Google та соцмережах — як «прискорити метаболізм». Але за цим питанням ховається не лише бажання схуднути чи покращити самопочуття. Часто — і реальні ризики.
Митохондрії — енергетичні станції наших клітин. Від їхньої роботи залежить рівень енергії, швидкість обміну речовин і навіть здатність організму протистояти хворобам. Коли вони працюють гірше, страждає весь організм: з’являється втома, накопичується жир, розвиваються хронічні захворювання.
Митохондрії — енергетичні станції наших клітин. Від їхньої роботи залежить рівень енергії, швидкість обміну речовин і навіть здатність організму протистояти хворобам. Коли вони працюють гірше, страждає весь організм: з’являється втома, накопичується жир, розвиваються хронічні захворювання.
Багато пацієнтів, які проходять сучасну терапію для зниження ваги, стикаються з ситуацією, коли шприц містить більше міліграмів препарату, ніж потрібно для їхньої індивідуальної дози. Як розрахувати свою дозу правильно — пояснює лікар-ендокринолог і нутриціолог Олена Давиденко.
Багато пацієнтів, які проходять сучасну терапію для зниження ваги, стикаються з ситуацією, коли шприц містить більше міліграмів препарату, ніж потрібно для їхньої індивідуальної дози. Як розрахувати свою дозу правильно — пояснює лікар-ендокринолог і нутриціолог Олена Давиденко.