"Перемога у війні з Росією залежатиме від США", – експерт пояснив бомбардувальники та винищувачі НАТО в небі України

чт, 09/24/2020 - 15:13
последние новости в Украине останні новини в Україні
Фото:
з відкритих джерел

Останнім часом в світі відбулася низка подій, що свідчать про зміну глобального політичного та безпекового клімату на планеті. Україна, як з'ясувалося, також є активним учасником цього процесу.

Влітку в Польщі відбулися навчання НАТО Defender-Europe за участю 4 тисяч американських та 2 тисяч польських військових. Зокрема, відпрацьовувалося перекидання військ США в Європу.

На початку вересня Військово-Повітряні сили США провели в Каліфорнії третій в нинішньому році пуск міжконтинентальної балістичної ракети Minuteman III. "Випробування було направлено на перевірку працездатності систем міжконтинентальної балістичної ракети і не проводилось у відповідь на будь-які поточні світові події", – дипломатично прокоментувало командування ВПС.

У вересні три стратегічні бомбардувальники В-52 під прикриттям українських винищувачів кілька разів облітали акваторію Чорного моря. Виявилося, що місія в Україні є частиною планового розгортання шести американських бомбардувальників на авіабазі Ферфорд у Великій Британії. За підсумками першого вильоту вітчизняне Міноборони зазначило в офіційному релізі: "Стратегічні партнери України в черговий раз натякають російському керівництву, що не залишать Україну наодинці та не дадуть перетворити Чорне та Азовське моря у внутрішні озера РФ".

11 вересня почалися навчання Combined Resolve XIV у Німеччині за участю українських та американських військових. А 17 вересня стартували навчання Rapid Trident ("Швидкий Тризуб") – 2020 на Львівщині, в яких брали участь військові України, США, Німеччини, Данії, Румунії, Литви, Польщі, Канади та Великої Британії. За сценарієм навчання, країна-агресор дестабілізує ситуацію в окремому регіоні держави та здійснює спробу окупації. Об’єднане угруповання військ союзників організовує оборону, звільняє тимчасово окуповані території та проводить стабілізаційну операцію.

Президент Володимир Зеленський під час відкриття навчань нагадав, що днями затвердив документ, згідно з яким членство у НАТО є стратегічним курсом України, та заявив про прискорення реформ для приєднання до ПДЧ. Того ж дня парламент ухвалив закон про розвідку (один з документів, без яких неможлива євроатлантична інтеграція).

Пізно ввечері 21 вересня на урочистому онлайн-засіданні Генасамблеї ООН з нагоди відзначення 75-ї річниці організації Зеленський лише вдруге за каденцію прямо заговорив про російську агресію. "75 років тому заснування ООН стало символом того, що людство повинно було засвоїти трагічний урок Другої світової війни. Але окупація Криму та військова російська агресія на Донбасі свідчать про те, що цього уроку не засвоїли. Я хотів би нагадати, що це не лише війна в Україні. Це війна в Європі. І це не просто посягання на суверенітет незалежної держави, це схоже на спробу повернутися до поділу сфер впливу у світі", – зазначив президент.

22 вересня в Україні розпочалися масштабні навчання "Об'єднані зусилля – 2020". Коментуючи питання, чи є "Об’єднані зусилля" відповіддю на російські маневри "Кавказ-2020", міністр оборони України Андрій Таран підкреслив, що навчання є також і демонстрацією нашої готовності до надання гідної відсічі будь-яким спробам з боку РФ загострити ситуацію або почати масштабні бойові дії. "На це ще 1845-го року Тарас Шевченко відповів у поемі "Кавказ": "Борітеся - поборете!", – сказав очільник МОУ.

Зазначається, що навчання дозволять продемонструвати готовність України дати відсіч збройній агресії самостійно та з використанням механізмів міжнародної підтримки, також – підвищити сумісність із силами та засобами НАТО.

Вперше в даних навчаннях беруть участь літаки розвідувальної, винищувальної та бомбардувальної авіації держав-членів НАТО, представники сил спеціальних операцій та десантно-штурмових підрозділів у різних умовах обстановки. Зокрема, 23 вересня в небі Києва та ще декількох українських міст пролітали американські конвертоплани CV-22B Osprey, які знаходяться на озброєнні ВПС США. Свого часу такі літаки були задіяні в операціях в Іраку, Афганістані, Лівії та Кувейті.

23 серпня комітет Сенату Конгресу США затвердив на посаду американського посла в Україні Кіта Дейтона – бойового генерала, який вільно володіє російською мовою. Він добре знає, чого можна очікувати від чинного керівництва РФ.

Того ж дня Зеленський виголосив ще одну промову в ООН, в якій знову різко висловився проти Росії та підкреслив необхідність реформування Ради безпеки ООН. "Неприпустимо, коли суверенітет незалежної держави порушує один з постійних членів РБ ООН. Це остаточно доводить – механізми зразка 1945 року сьогодні працюють не до кінця. Все це може призвести до подальшого знецінення РБ", – сказав президент.

"Навчання є відповіддю на загострення ситуації з усіх боків. "Об'єднані зусилля – 2020" планувалися на противагу масштабним російським навчанням "Кавказ-2020". А те, що до заходів приєдналися американці, в цілому характеризує погіршення ситуації у військовій сфері в світі, – вважає директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець. – Зеленському варто було робити антиросійські заяви набагато раніше, а не зараз, коли ситуація значно погіршилася. Наразі він говорить правильні речі, але тепер під ці слова треба підтягувати можливості. Здається, що він лише тепер зрозумів, що розмови з Москвою не можуть тривати у форматі, який він обіцяв виборцям на початку каденції".

ASPI news: Раніше американські стратегічні бомбардувальники В-52 ніколи не базувалися в Європі. З якою метою вони з'явилися зараз? Що В-52 міг відпрацьовувати в Україні?

"Відпрацьовувалися можливості знищення противника, що розташований на далеких відстанях. Зокрема, бралося до уваги розміщення в Криму Росією бомбардувальників СУ-24, установок Бук-М3, крилатих ракет "Калібр". В-52 – віддзеркалення нового балансу сил в регіоні. Ми входимо в період зменшення дії всіх міжнародних безпекових договорів та певної міліарної істерії. Відбувається максимальна демонстрація мускулів з обох сторін. Причому зроблено ставку на силу окремої держави, бо наразі ймовірність перемоги в Європі над Росією буде залежати не від європейців, а від американців. Протидіяти на континенті росіянам важко силами лише трьох батальйонів ЗС США, які розкидані по різних країнах. Потрібні інші елементи демонстрації сили, зокрема, стратегічні бомбардувальники. Так Європі показують потенціал, силу та міць Америки, адже бомбардувальники – це засіб ведення бойових дій Другої світової війни. Якщо реальна військова кампанія почнеться сьогодні, будуть використані інші засоби", – підсумував Згурець.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак провів робочу нараду щодо підготовки безпекової угоди України зі США. Про це повідомила пресслужба ОП.

11:52, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Білий дім погодився розглянути чотири різні законопроєкти щодо фінансування України, Ізраїлю, Тайваню та потреб національної безпеки, які запропонував спікер Палати представників Майк Джонсон. Про це на брифінгу заявив речник Білого дому з питань комунікації у сфері національної безпеки Джон Кірбі, повідомив "Голос Америки".

11:06, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Ситуація, коли західні союзники допомогли Ізраїлю збити іранські ракети й дрони, та ситуація з атаками РФ в Україні – це "дві відмінні речі, які не можна порівняти".

10:20, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Парламентська асамблея Ради Європи вважає нелегітимним президента Російської Федерації Володимира Путіна, а Російську православну церкву визнала інструментом російського впливу й пропаганди, що зафіксувала у своїй резолюції.

21:06, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Парламентська асамблея Ради Європи затвердила резолюцію, яка передбачає передачу заморожених активів РФ на відбудову України.

20:33, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук закликав Парламентську асамблею Ради Європи об'єднати зусилля проти агресії Російської Федерації.

19:37, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

У своєму першому інтерв'ю для зарубіжних ЗМІ секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Литвиненко насамперед звернув увагу журналістів на те, наскільки важливою є нинішня допомога США і союзників для України, і на те, що із "завзятим брехуном" неможливо ні про що домовлятися.

17:39, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Керівник зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що "стукає у двері" країн-членів ЄС для придбання зенітних батарей для України. Про це пише видання Le Monde.

17:11, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Повну відповідальність за ризики для ядерної безпеки несе Російська Федерація, адже вперше в історії держава, яка є постійним членом Ради Безпеки ООН, незаконно захопила атомну електростанцію іншої держави.

16:29, Вчора
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба після ракетного удару росіян по Чернігову закликав партнерів посилити українську протиповітряну оборону.

15:31, Вчора
Новини «Політика»
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак провів робочу нараду щодо підготовки безпекової угоди України зі США. Про це повідомила пресслужба ОП.

11:52, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Білий дім погодився розглянути чотири різні законопроєкти щодо фінансування України, Ізраїлю, Тайваню та потреб національної безпеки, які запропонував спікер Палати представників Майк Джонсон. Про це на брифінгу заявив речник Білого дому з питань комунікації у сфері національної безпеки Джон Кірбі, повідомив "Голос Америки".

11:06, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Ситуація, коли західні союзники допомогли Ізраїлю збити іранські ракети й дрони, та ситуація з атаками РФ в Україні – це "дві відмінні речі, які не можна порівняти".

10:20, Сьогодні
последние новости в Украине останні новини в Україні Політика

Парламентська асамблея Ради Європи вважає нелегітимним президента Російської Федерації Володимира Путіна, а Російську православну церкву визнала інструментом російського впливу й пропаганди, що зафіксувала у своїй резолюції.

21:06, Вчора