Кругова порука: чому полісмени-злочинці досі працюють в органах

16 серпня 2018
последние новости в Украине останні новини в Україні

Зараз справа Кохновича набуває нових фарб. За півроку після гучного скандалу, прокуратура Києва нарешті внесла дані до єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) щодо головного фігуранту цієї справи Сергія Тичини. Тоді він обіймав посаду заступника начальника відділу кримінальної поліції Голосіївського району столиці й керував слідчими діями.

Натомість з'ясовується і те, що Кохнович раніше самостійно просив правоохоронні органи припинити розслідування і навіть написав відповідну заяву в столичну прокуратуру.

Попри наявність відео з конкретними порушеннями, щодо Тичини лише  провели службове розслідування, у результаті якого понизили в посаді. В Голосіївському районному управлінні Національної поліції нам відмовились підтверджувати чи спростовувати інформацію, але з власних джерел АСПІ відомо, що зараз Тичина обіймає посаду оперуповноваженого кримінальної поліції все в тому ж Голосіївському районі столиці.

Однак чому полісмена досі не звільнили з правоохоронних органів? З цим питанням сьогодні, 16 серпня, до прокуратури Києва прийшов Тимофій Кохнович, його захисники та громадські активісти.

Але з'ясувалося ще дещо. У перших числах січня цього року Кохнович вже направляв скаргу до київської прокуратури з проханням розслідувати усі діяння Тичини та інших правоохоронців. Ця заява була прийнята та зареєстрована. Але, як з'ясувалось, 10 січня 2018 року Тимофій Кохнович відкликав свою попередню заяву.

"У той самий день ми подавали подібну заяву в НАБУ.  Я і мої адвокати вирішили, що якщо НАБУ візьметься за цю справу, то це буде заважати прокуратурі. Тому ми побігли відкликати попередню заяву з прокуратури. Але я не бачу тут якогось принципового моменту, адже прокуратура взагалі відкривала справу не за нашими скаргами, а на основі публікацій в засобах масової інформації", - пояснив АСПІ Кохнович.

Натомість проблему в цьому побачили самі правоохоронці. За словами високопоставленого чиновника в столичній прокуратурі, слідчий міг вирішити не вносити дані в ЄРДР на основі постійної зміни позиції заявника. В свою чергу сторона захисту могла оскаржити дії слідчого в судовому порядку.

Але це не відповідає дійсності. Згідно ст. 214 КК України, на будь-які повідомлення про злочини (а саме так кваліфікуються скарги на незаконні дії правоохоронців) слідчий зобов'язаний вносити дані в ЄРДР, незалежно від того змінює потерпілий свою позицію чи ні. Тим більше, що 17 січня 2018 року Кохнович написав повторну заяву в прокуратуру Києва. Тому слідчий вже давно повинен був розпочати досудове розслідування.

Адвокат Кохновича Наталія Суслікова стверджує, що варіант з проведенням службової перевірки щодо Тичини обрали для того, щоб її результати не могли бути оскаржені потерпілим у суді. Якщо б прокуратура внесла дані до ЄРДР, то адвокати і сам Кохнович мали б право допомагати та стимулювати слідство і, в разі незгоди з його результатами, подавати позов до суду.

"Чому для того, щоб прокуратура просто внесла дані в ЄРДР і притягнула перевертня в погонах до кримінальної відповідальності, потрібно йти в суд та оскаржувати бездіяльність слідчого прокурора? Ми ще 17 січня подали заяву в прокуратуру, а досудове розслідування по Тичині досі не відкривалось", - зауважує Суслікова.

Зрештою прокуратура 16 серпня внесла дані до єдиного реєстру досудових розслідувань щодо незаконних дій поліцейського Сергія Тичини. А заступник прокурора Києва Андрій Андреєв пообіцяв взяти справу під особистий контроль.

Проте зацікавив ще один момент цієї історії. Перед скандальними обшуками, у серпні 2017-го Тимофію Кохновичу пропонували заплатити 300 000 доларів, щоби мати змогу спокійно жити в Україні. Тоді Кохнович відмовився, за що і був "покараний" правоохоронцями. Але чому потерпілий не поскаржився в правоохоронні органи одразу після пропозицій відкупитись, адже в нього було 4 місяці для цього?

"По-перше, пропозиція надходила від людини з мого близького оточення, від знайомого. На той момент я думав, що все це швидко мине. По-друге, я сподівався, що це буде на рівні "ні, так ні". Якщо б повівся та заплатив, то добре. А якщо ні, то значить ні. Я в такій ситуації перший раз, тому зреагував саме так. Якщо б це сталось зараз, то я б обов'язково побіг би писати заяву", - пояснив нам Кохнович.

Адвокати Кохновича наполягатимуть на тому, щоб Сергій Тичина був відсторонений від виконання своїх повноважень нас досудового розслідування та поніс справедливе покарання. Громадські активісти та политики вже заявили, що готові звернутись до Генерального прокурора України та Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, щоб справа знову не залишилась на полицях слідчих органів. 

 

Сергій Савінцев

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
Актуально
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Генеральний прокурор України
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Міністр внутрішніх справ України
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Міністр розвитку громад та територій

Коли люди без юридичної освіти закликають за щось нове карати, тобто за криміналізацію певної дії, вони абсолютно не уявляють, що кримінальне право - це наука точна, як математика. Неточною її роблять неуки в парламенті.  

8 листопада 2019автор: Андрей Лысенко

Буває, виникає необхідність текстом відреагувати на події, що відбуваються в країні і в світі, але ніяк не можеш знайти цю одну, найважливішу подію - подію доби. Складно буває визначитися. Ось і в середу, 13 серпня, така історія сталася.

13 серпня 2019автор: Андрей Лысенко

Зіткнувшись з проблемою неможливості відмовитися від куріння в принципі, після сумного особистого досвіду використання аналогів традиційних сигарет, я озброївшись Google провела аналіз, що ж палити, якщо не виходить позбутися цієї звички.

8 серпня 2019автор: Олена Давиденко

На думку волонтера та колишнього морпіха Тараса Чмута, надводні сили ВМС не здатні ефективно протидіяти агресії РФ. Тому цікавим міг би стати варіант нарощування потенціалу морської авіації як за рахунок сучасних літаків, так і багатоцільових вертольотів.

6 серпня 2019автор: Адмін

Експерти прогнозують повне перезавантаження російської держави. 

6 серпня 2019автор: Олена Давиденко

Ухвалили закон від РПЛ (6449), який навпаки тепер зашкодить жертвам сексуального насильства, та який грубо порушує фундаментальні права людини, вважає юристка.

11 липня 2019автор: Анна Маляр

У виправданні Труханова в першій інстанції  винуватий і президент Порошенко, який дуже хотів "ручну" судову реформу, і судді Малиновського районного суду Одеси, і прокурори САП та детективи НАБУ, вважає юрист.

10 липня 2019автор: Євген Крапівін

Медведчук використовує саме примітивну технологію - провокацію, що у роздратованій країні дуже навіть легко використовувати - вкинь до порядку образливу ініціативу і збирай дивіденди.

8 липня 2019автор: Михайло Подоляк

Шашлик зі свинини подорожчав за останній рік на 9%, із 247,5 грн до 270 грн. Якщо минулого року порція на одну людину обходилася в 41,2 грн, то в травні 2018 року – у 45 грн.

25 червня 2019автор: Олексій Дорошенко

Уся ситуація навколо прайду - це ненависть проти любові, насильство проти волі і поваги, вважає Сергій Фурса.

24 червня 2019автор: Сергій Фурса
Вибір редакції
последние новости в Украине останні новини в Україні Інтерв'ю

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва готова до переговорів з Києвом у разі, якщо українська армія складе зброю. Про мету Кремля у війні з Україною, ASPI news розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

25 лютого 2022

Депутати Верховної Ради України працюють над законопроєктами щодо посилення кібербезпеки в Україні. Про це повідомила голова партії "Голос" Кіра Рудик. 

23 лютого 2022

Нардеп із фракції "Європейська солідарність" Володимир В'ятрович вважає, що слова українського дипломата Вадима Пристайка щодо можливості України відмовитись від вступу в НАТО можуть бути не випадковими. Про це він заявив у коментарі журналістці ASPI news.

16 лютого 2022

Батьки військових, що загинули під час проходження служби, провели під Офісом президента "Мітинг Справедливості". Вони наголосили, що не вірять у самогубства своїх дітей та вимагають покарання військового керівництва.

3 лютого 2022