Що курити якщо не виходить позбутися шкідливої звички? Досвід курця

8 серпня 2019
последние новости в Украине останні новини в Україні

Зіткнувшись з проблемою неможливості відмовитися від куріння в принципі, після сумного особистого досвіду використання аналогів традиційних сигарет, я озброївшись Google, провела аналіз, що ж палити, якщо не виходить позбутися цієї звички.

Почну з того, що підштовхнуло мене до такого поглибленого аналізу і збору інформації неприємні обставини, точніше проблеми, які я нажила, паливши три роки електронні сигарети (зовсім виключивши класичні сигарети).

Відразу скажу, знайшовши зручну для себе заміну традиційних сигарет, я додала собі ще більше проблем від використання електронних (на сумішах), а саме:

Звичка палити посилилась - тепер я не виймаю девайс з рота і навіть в літаках тихесенько палю в туалеті. Спочатку мені просто подобалося їх палити - адже електронні сигарети не смердять і "смачненькі" - наче куриш кальян. Тільки з часом я зрозуміла, що процес куріння вийшов з-під мого контролю і я курю практично постійно.

➢ Здавши через 3 роки аналізи, виявила підвищений вміст цинку. Хоча я довічна вегетаріанка і по ідеї у мене повинен бути його дефіцит, а не профіцит.

 

З'явився кашель - останні пів року ніщо не допомагало від нього позбутися. Я змінювала курильні суміші, девайси, катріджі, але це не допомагало.

Останньою краплею мого союзу з електронною сигаретою стали постійні масляні плями на лобовому склі в машині навпроти водійського сидіння. Природа їх появи пояснюється дуже просто - їду, курю, а пар від електронної сигарети осідає на поверхні навпроти. Це тільки потім я вникла, що в парі і залишках рідини вчені виявили велику кількість частинок деяких металів: найчастіше в них зустрічалися частки свинцю, хрому, нікелю, марганцю і цинку. Перші три речовини токсичні для організму в будь-якій формі, останні дві небезпечні, якщо регулярно вдихати їх мікрочастинки. Джерелом металів назвали дріт нагрівальних елементів, тож не грішіть на суміші (хоча і від них багато що залежить).

Тому на шляху до мети - або кинути курити в перспективі, або хоча б мінімізувати шкоду від згубної звички (розумію, що десь якось це самообман) було ухвалено рішення перейти на інший модний девайс курця - систему нагрівання тютюну IQOS.

Забігаючи вперед скажу, що за місяць використання IQOS я, як мінімум, позбулася жахливого кашлю.

Зауважу, у своїх висновках я нічого не рекламую і тим більше не переконую. Смаління будь-яке, однозначно шкідливе і ті, хто зміг кинути палити в моїх очах герої і мега вольові люди.

Ну а тепер трохи офіційних досліджень і висновків авторитетних організацій. При цьому зазначу, що дослідники хоч і лякають нас страшними фактами шкоди для здоров'я, проте говорити про ступінь шкоди можна буде тільки через 10-15 років, коли дослідники ретельно підійдуть до питання і зберуть статистику. Поки фахівці з різних інститутів світу на 100% не знають, наскільки таке альтернативне паління небезпечно.

Що я дізналася про електронні сигарети (на сумішах):

1. Дослідники з Австрії та США виявили у високодисперсному парі електронних сигарет підвищений рівень токсичних металів - свинцю, хрому та марганцю.

За словами вчених, причина цієї проблеми - металеві нагрівальні елементи електронних сигарет. Дослідження опубліковане в журналі Environmental Health Perspectives.

Вчені провели аналіз на присутність в рідинах і парі 15 поширених металів, в тому числі свинцю, заліза, алюмінію, миш'яку, хрому, цинку та сурми.

У випаровуваних аерозолях і залишках рідини виявили велику кількість частинок деяких металів: найчастіше в них зустрічалися частки свинцю, хрому, нікелю, марганцю і цинку. Перші три речовини токсичні для організму в будь-якій формі, останні дві небезпечні, якщо регулярно вдихати їх мікрочастинки. Джерелом металів назвали дріт нагрівальних елементів.

Середній рівень свинцю в парі в деяких випадках виявився вище, ніж в рідині в 25 разів.

Попереднє дослідження тієї ж групи вчених показало, що підвищені рівні хрому і нікелю виявляються не тільки в аерозолях електронних сигарет, але і в сечі, і слині "курців". За словами дослідників, мікрочастинки цих речовин регулярно потрапляють в дихальні шляхи і можуть викликати багато захворювань, в тому числі привести до розвитку раку і різних ушкоджень легенів, печінки, мозку і серцево-судинної системи.

2. У парі від електронних сигарет немає продуктів горіння (сажі та смол), що викликають запалення і руйнування клітин епітелію легенів, як це відбувається у випадку з тютюновим димом - але краплі рідини осідають на стінках дихальних шляхів, і це ускладнює їхню роботу. У кров надходить менше кисню і настає гіпоксія (кисневе голодування). У результаті сповільнюються всі внутрішньоклітинні процеси, порушується розподіл клітин, прискорюються процеси пов'язані зі старінням. При цьому, коли використовуєш вейп занадто часто, збільшується слиновиділення - і в бронхах починає накопичуватися мокрота з мікробами і їх токсинами, що, звичайно, не йде на користь здоров'ю.

3. Склад рідини для вейпа досить простий. У нього входять дві харчові добавки - гліцерин (E 422) і пропіленгліколь (E 1520), ароматизатори і нерідко нікотин. Співвідношення перших двох впливає на кількість пару: чим більше гліцерину, тим густіше і м'якше "дим" (це кращий варіант, якщо користуватися потужним вейпом). При нагріванні в електронному пристрої харчові добавки починають випаровуватися, утворюючи альдегіди. Незважаючи на те, що їх зовсім мало, це канцерогени (речовини, що провокують розвиток раку), які можуть накопичуватися в легенях.

4. За словами лікарів, зі зростаючою популярністю вейпінга збільшується і частота алергії на пар. Це новий тип алергічної реакції з класичними симптомами: кашлем, закладеністю носа, почервонінням очей і свербінням. Її викликають токсичні хімічні речовини: формальдегід, нітрозамін, цинк, нікель і інші, що містяться у випарах електронних гаджетів. А деякі смакові добавки в складі ароматних розчинів, наприклад діацетил, можуть викликати серйозні зміни в легенях - такі як облітеруючий бронхіоліт (захворювання, що супроводжується дихальною недостатністю). Пояснюють це тим, що смакові добавки безпечні при прийомі всередину, але не підходять для вдихання. Вейпінг також може спровокувати напад астми, пневмонію або стати причиною гострої дихальної недостатності.

5. Електронна сигарета дійсно може вибухнути. Медичний центр Вашингтонського університету виклав у відкритий доступ звіт про лікування постраждалих, які отримали сильні опіки через вибух електронних сигарет (в тому числі вейпів) під час використання. У деяких пацієнтів опіки були такими серйозними, що їм потрібна була трансплантація шкіри. За словами дослідників, причина подібних вибухів - вихід з ладу літієво-іонного акумулятора. Причому самі по собі такі батареї безпечні і використовуються в багатьох електронних пристроях - від зовнішніх акумуляторів до електрокарів. Щоб захистити себе і оточуючих від можливого вибуху, краще не користуватися електронним девайсом з механічним модом - він не захищений від перегріву. Вейп з комп'ютерною платою - бокс-мод - більш безпечний.

6. Ну і останнє, згідно з дослідженнями вчених з Сан-Франциско, люди, які перейшли на електронні сигарети, стали більше курити і споживати нікотину.

Загалом, не обманюйте себе: незалежно від того, курите ви звичайну сигарету або електронну, ви наносите непоправну шкоду своєму організму. Ризик розвитку раку при курінні вейпа такий, як і при вдиханні тютюнового диму.

Що я дізналася про системи нагрівання тютюну типу IQOS і GLO:

1. Пристрої з підігрівом нікотину так само шкідливі і токсичні, як і куріння традиційних сигарет. До такого висновку прийшли вчені з Сіднея, з Університету технологій та Інституту медичних досліджень.

Дослідження виявило, що електронні пристрої викликали пошкодження і зміну структури, функції клітин, а також запальні процеси. Між іншим, такі дефекти призводять до смертельних захворювань: хронічної обструктивної хвороби і раку легенів, а також до пневмонії.

2. При використанні систем нагрівання тютюну курець дійсно зменшує кількість канцерогенів і шкідливих елементів, які виділяються при курінні звичайних сигарет. З іншого боку, вплив елементів, що виробляються при нагріванні, на організм людини, до кінця не вивчено. Відомо лише, що проблема шкоди від пасивного куріння залишається актуальною - у димі високий вміст нікотину (84%).

3. Кинути палити такі системи не допоможуть, від залежності не позбавлять. І навіть навпаки, з думкою, що тепер отримується менше шкоди здоров'ю, людина може почати курити більше. Так уже було, коли у продажу з'явилися цигарки з фільтром або "легкі" сигарети.

Однак використання тютюнових нагрівальних систем може загрожувати не тільки появою залежності або збільшенням викурених сигарет.

3. Багато курців скаржаться, що не можуть задовольнитися одним стіком і беруть ще один, використовують частіше або викурюють після IQOS звичайну сигарету. У результаті в організм може надходити більша, ніж зазвичай, кількість нікотину. Перенасичення нікотином може викликати інтоксикацію. Її симптоми, зокрема, тахікардія і запаморочення. А тонзиліт, фарингіт і, як наслідок, хронічний обструктивний бронхіт - характерні для курців захворювання.

4. Що ми куримо, насправді, не знають навіть самі виробники. Основна проблема гаджетів для паління в тому, що їх спочатку випускають у продаж, а потім на практиці починають з'ясовувати шкоду і побічні ефекти від їх впливу. При цьому до більшості негативних відгуків самих курців ставляться з недовірою, кажучи, що думка суб'єктивна, що не має під собою наукової бази і результатів обстеження тисяч людей.

Компанія "Філіп Морріс Інтернешнл" (ФМІ) також проводить ретельний моніторинг у країнах продажу IQOS, збираючи через гарячу лінію звернення споживачів, у тому числі скарги, пов'язані зі здоров'ям. Дані систематично оцінюють для відстеження явищ, невластивих для споживання тютюну або нікотину.

"Нікотин викликає залежність і може мати побічні ефекти, подібні до тих, які пов'язані з іншими продуктами, що містять нікотин. Наприклад: головний біль, нудоту або роздратування в горлі. При появі таких симптомів ми рекомендуємо негайно припинити використання IQOS і звернутися до лікаря", - підкреслили в пресслужбі ФМІ.

5. Компанія "Філіп Морріс Інтернешнл" запевняє, що у тютюновому пару рівень шкідливих речовин у середньому на 95% нижче, ніж у сигаретному димі. Результати їх доклінічних і клінічних наукових досліджень показують, що повний перехід на IQOS менше шкодить здоров'ю, ніж продовження паління сигарет. Висновок підтвердили майже 30 незалежних і державних лабораторій США, Японії і країн Євросоюзу.

При цьому ФМІ не заперечує, що використання IQOS не виключає ризики і викликає залежність. І для курців, які турбуються про загрози для здоров'я, пов'язані зі споживанням тютюну, кращим вибором стане відмова від споживання тютюну і нікотину в усіх його формах.

У Міністерстві охорони здоров'я України переконані, що ніякі пристрої не допомагають відмовитися від куріння звичайних сигарет (хоча це твердження можна назвати спірним). І вже зараз підготували для нового уряду законопроєкт що регулює і обмежує використання і поширення електронних сигарет і інших способів споживання тютюну.

Будьте здорові, пишіть нам у редакцію свої спостереження за темою куріння. Бережіть себе!

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
Актуально
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Генеральний прокурор України
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Міністр внутрішніх справ України
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Міністр розвитку громад та територій

Коли люди без юридичної освіти закликають за щось нове карати, тобто за криміналізацію певної дії, вони абсолютно не уявляють, що кримінальне право - це наука точна, як математика. Неточною її роблять неуки в парламенті.  

8 листопада 2019автор: Андрей Лысенко

Буває, виникає необхідність текстом відреагувати на події, що відбуваються в країні і в світі, але ніяк не можеш знайти цю одну, найважливішу подію - подію доби. Складно буває визначитися. Ось і в середу, 13 серпня, така історія сталася.

13 серпня 2019автор: Андрей Лысенко

На думку волонтера та колишнього морпіха Тараса Чмута, надводні сили ВМС не здатні ефективно протидіяти агресії РФ. Тому цікавим міг би стати варіант нарощування потенціалу морської авіації як за рахунок сучасних літаків, так і багатоцільових вертольотів.

6 серпня 2019автор: Адмін

Експерти прогнозують повне перезавантаження російської держави. 

6 серпня 2019автор: Олена Давиденко

Ухвалили закон від РПЛ (6449), який навпаки тепер зашкодить жертвам сексуального насильства, та який грубо порушує фундаментальні права людини, вважає юристка.

11 липня 2019автор: Анна Маляр

У виправданні Труханова в першій інстанції  винуватий і президент Порошенко, який дуже хотів "ручну" судову реформу, і судді Малиновського районного суду Одеси, і прокурори САП та детективи НАБУ, вважає юрист.

10 липня 2019автор: Євген Крапівін

Медведчук використовує саме примітивну технологію - провокацію, що у роздратованій країні дуже навіть легко використовувати - вкинь до порядку образливу ініціативу і збирай дивіденди.

8 липня 2019автор: Михайло Подоляк

Шашлик зі свинини подорожчав за останній рік на 9%, із 247,5 грн до 270 грн. Якщо минулого року порція на одну людину обходилася в 41,2 грн, то в травні 2018 року – у 45 грн.

25 червня 2019автор: Олексій Дорошенко

Уся ситуація навколо прайду - це ненависть проти любові, насильство проти волі і поваги, вважає Сергій Фурса.

24 червня 2019автор: Сергій Фурса

Використання смерті нардепа Дмитра Тимчука в політичній площині може зашкодити слідству.

19 червня 2019автор: Анна Маляр
Вибір редакції
последние новости в Украине останні новини в Україні Інтерв'ю

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва готова до переговорів з Києвом у разі, якщо українська армія складе зброю. Про мету Кремля у війні з Україною, ASPI news розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

25 лютого 2022

Депутати Верховної Ради України працюють над законопроєктами щодо посилення кібербезпеки в Україні. Про це повідомила голова партії "Голос" Кіра Рудик. 

23 лютого 2022

Нардеп із фракції "Європейська солідарність" Володимир В'ятрович вважає, що слова українського дипломата Вадима Пристайка щодо можливості України відмовитись від вступу в НАТО можуть бути не випадковими. Про це він заявив у коментарі журналістці ASPI news.

16 лютого 2022

Батьки військових, що загинули під час проходження служби, провели під Офісом президента "Мітинг Справедливості". Вони наголосили, що не вірять у самогубства своїх дітей та вимагають покарання військового керівництва.

3 лютого 2022