ШЛЯХ ДО ЗІРОК: асоціація України з ЄС - від 90х до сьогодні

11 червня 2017
последние новости в Украине останні новини в Україні

Шлях до підписання асоціації України з ЄС розпочався ще 91-го року, коли Європейський Союз визнав Україну незалежною.

YschenkoСамі ж переговори щодо Угоди про асоціацію розпочалися в березні 2007-го, коли Президентом України був Віктор Ющенко. Взимку 2009-го на саміті в Києві було ухвалено cпільну заяву про безвізовий діалог. Зокрема, лідери ЄС оцінили прогрес України в імплементації угод у сфері візового спрощення, що мали сприяти контактам між людьми та допомагати боротися з нелегальною міграцією.

З 2010-го року курс на євроінтеграцію продовжив новообраний президент Віктор Янукович. У лютому того ж року Європарламент схвалив резолюцію, в якій визнав право України на приєднання до ЄС, а Єврокомісію зобов'язав розробити план безвізових подорожей між Україною та країнами Євросоюзу.

YnikВ листопаді 2011-го у Брюсселі відбувся завершальний етап переговорів щодо укладення Угоди про асоціацію, був затверджений її текст, а в березні 2012-го глави переговорних делегацій парафували документ. Саме ж підписання угоди було заплановане на 28 листопада 2013 року, однак за тиждень до цього уряд режиму Януковича офіційно зупинив підготовку до підписання документа. Того ж вечора 21 листопада люди пішли під Адміністрацію Президента на Банковій, яку охороняв "Беркут". Вже 22 листопада окружний адміністративний суд м. Києва задовольнив позов КМДА про обмеження акції протесту на Майдані Незалежності і активісти перебралися на Європейську площу. Однак потім наметове містечко розташовувалося на Майдані Незалежності і охоронялося численними барикадами.

У цей же день почалися й перші сутички. Сутички сталися між беркутівцями, "тітушками" та учасниками Євромайдану. Спецпідрозділ міліції "Беркут" застосував сльозогінний газ проти учасників мітингу .

Близько 4 ночі 30 листопада на Майдані Незалежності з'явилися сотні співробітників спецпідрозділу "Беркут", які оточили активістів Євромайдану.

Maydan 2Тоді "Беркут" бив усіх студентів, жінок, журналістів. Багатьох затримали, чимало отримали серйозні травми, були й зниклі.Жорстокий розгін протестувальників став початком Революції гідності.

Цей етап, за словами політолога Євгена Жеребецького, був вагомим на шляху України до Європи.

Раніше в Європі казали, що ми невдала держава і треба віддати нас Росії, хай росіяни з нами розбираються. Зараз вони змінили свою думку.Зараз вони зрозуміли , що після Майдану і після війни де ми спочатку не маючи  гідної армії що є сили  відбивалися від Росії.Це на них справило враження. Адже  ніхто не хоче мати громадянську війну або повномасштабну війну з Росією в центрі Європи. Вони вирішили не віддавати нас Росії, а потроху інтегровувати до Європи.”

У березні 14-го, після розстрілів на Майдані та повалення режиму Януковича, перехідна влада відновила роботу над Угодою про асоціацію.

І 27 червня новообраний Президент України Петро Порошенко у Брюсселі підписав економічну частину угоди, яка почала діяти з 1-го січня минулого року. Сам на останній прес-конференції розповів про тимчасову дію угоди:

PorochenkoЗараз ми перебуваємо у стадії імплементації угоди про асоціацію,так чи інакше в різних напрямках здійснюємо секторальну інтеграцію з Європейським Союзом, все що ми робимо - наближає нас до копенгагенських критеріїв”. 

Щоб цілком набрала чинності угода про асоціацію, потрібна була підтримка всіх країн-членів Європейського Союзу. Затримка виникла з Нідерландами. Процес сповільнився через референдум 6 квітня 2016-го, на якому більшість виборців виступили проти Асоціації. Після цього влада країни і ЄС погодили спеціальний додаток до угоди, який розблокував ратифікацію.

Сьогодні ж відбулось голосування у Сенаті Нідерландів - верхній палаті парламенту. Угоду ще має ратифікувати тамтешній уряд і підписати король. Потім документ передадуть до Брюсселя.

Речник представництва ЄС в Україні Давид Стулік пояснює значення сьогоднішнього голосування в Нідерландах,наголошуючи,що це лише певна юридична формальність,попереду ще багато роботи.

"Ця угода також є такою дорожньою картою для реформ в Україні.Тобто після впровадження цієї угоди в життя в багатьох сферах Україна стане схожою на будь-яку країну ЄС, і тоді після виконання цієї угоди, я думаю, наступить момент, коли ЄС і Ураїні треба буде знову сісти за стіл переговорів і почати думати. який наступний етап в розвитку двосторонніх відносин. А механізм регулюючий двосторонні відносини підкреслює ранг України у відносинах ЄС з третіми країнами. Тобто сто відсоткові інвестиційні компанії це помітять, і це збільшить не лише ставлення інвесторів до України,а й покращить рейтинги України"

PerevagiСеред головних переваг асоціації з ЄС називають :

  • спрощення митного контролю, для експортерів - спрощення сплати і повернення ПДВ;
  • збільшення українського експорту до Європи (до 400 млн. євро за рік);
  • збільшення обсягів європейської продукції на українському ринку;
  • зниження цін на харчі (сири, вина, морепродукти);
  • визнання українських дипломів для допуску до роботи в Європі.

Після набрання чинності Угоди про асоціацію державний контроль за виробництвом послабиться: зменшиться кількість перевірок та узгоджувальних документів для контрольних служб. Українські ж виробники перейдуть на систему, яка успішно діє в ЄС.

Вони по-перше самі розроблятимуть правила безпеки для своїх виробництв,а по-друге самі нестимуть відповідальність за порушення цих правил.Угода про асоціацію не означає, що рішення остаточне. Будь-яка країна ЄС може її денонсувати шляхом надіслання повідомлення про це іншій стороні, дія Угоди в такому випадку припиняється через шість місяців.

Водночас у  2016 році з’явилися реальні шанси отримання безвізового режиму для України.Тоді Єврокомісія внесла пропозицію про надання безвізового режиму Україні. Однак цього не відбулося. Парламентарі ЄС пояснили це відсутністю механізму скасування безвізу. Йшлося про випадки, коли Євросоюз може закрити кордони знову, якщо Україна не виконуватиме умов безвізу. Наприклад, не зможе контролювати потік мігрантів через свої кордони в Європу, чи якщо ті скоюватимуть там злочини. Також важливою для безвізу умовою було ухвалення пакету  антикорупційних законопроектів. Після всіх виконаних Україною вимог, в лютому Комітет Європарламенту остаточно затвердив проект резолюції про безвіз.

А 11-го травня рішення про надання безвізу Україні ухвалила Рада ЄС. Через тиждень документ підписали в Європарламенті. А 22-го травня рішення про безвіз опублікували в офіційному віснику Євросоюзу. 

А в ніч з 10 на 11 червня безвіз для України вступив у силу! Україна зробила один з ключових кроків на шляху до Євроінтеграції. Шляху до зірок…

Автор: Вікторія Рощина - журналістка UA :Першого

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
Актуально
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Генеральний прокурор України
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Міністр внутрішніх справ України
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Міністр розвитку громад та територій

Коли люди без юридичної освіти закликають за щось нове карати, тобто за криміналізацію певної дії, вони абсолютно не уявляють, що кримінальне право - це наука точна, як математика. Неточною її роблять неуки в парламенті.  

8 листопада 2019автор: Андрей Лысенко

Буває, виникає необхідність текстом відреагувати на події, що відбуваються в країні і в світі, але ніяк не можеш знайти цю одну, найважливішу подію - подію доби. Складно буває визначитися. Ось і в середу, 13 серпня, така історія сталася.

13 серпня 2019автор: Андрей Лысенко

Зіткнувшись з проблемою неможливості відмовитися від куріння в принципі, після сумного особистого досвіду використання аналогів традиційних сигарет, я озброївшись Google провела аналіз, що ж палити, якщо не виходить позбутися цієї звички.

8 серпня 2019автор: Олена Давиденко

На думку волонтера та колишнього морпіха Тараса Чмута, надводні сили ВМС не здатні ефективно протидіяти агресії РФ. Тому цікавим міг би стати варіант нарощування потенціалу морської авіації як за рахунок сучасних літаків, так і багатоцільових вертольотів.

6 серпня 2019автор: Адмін

Експерти прогнозують повне перезавантаження російської держави. 

6 серпня 2019автор: Олена Давиденко

Ухвалили закон від РПЛ (6449), який навпаки тепер зашкодить жертвам сексуального насильства, та який грубо порушує фундаментальні права людини, вважає юристка.

11 липня 2019автор: Анна Маляр

У виправданні Труханова в першій інстанції  винуватий і президент Порошенко, який дуже хотів "ручну" судову реформу, і судді Малиновського районного суду Одеси, і прокурори САП та детективи НАБУ, вважає юрист.

10 липня 2019автор: Євген Крапівін

Медведчук використовує саме примітивну технологію - провокацію, що у роздратованій країні дуже навіть легко використовувати - вкинь до порядку образливу ініціативу і збирай дивіденди.

8 липня 2019автор: Михайло Подоляк

Шашлик зі свинини подорожчав за останній рік на 9%, із 247,5 грн до 270 грн. Якщо минулого року порція на одну людину обходилася в 41,2 грн, то в травні 2018 року – у 45 грн.

25 червня 2019автор: Олексій Дорошенко

Уся ситуація навколо прайду - це ненависть проти любові, насильство проти волі і поваги, вважає Сергій Фурса.

24 червня 2019автор: Сергій Фурса
Вибір редакції
последние новости в Украине останні новини в Україні Інтерв'ю

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва готова до переговорів з Києвом у разі, якщо українська армія складе зброю. Про мету Кремля у війні з Україною, ASPI news розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

25 лютого 2022

Депутати Верховної Ради України працюють над законопроєктами щодо посилення кібербезпеки в Україні. Про це повідомила голова партії "Голос" Кіра Рудик. 

23 лютого 2022

Нардеп із фракції "Європейська солідарність" Володимир В'ятрович вважає, що слова українського дипломата Вадима Пристайка щодо можливості України відмовитись від вступу в НАТО можуть бути не випадковими. Про це він заявив у коментарі журналістці ASPI news.

16 лютого 2022

Батьки військових, що загинули під час проходження служби, провели під Офісом президента "Мітинг Справедливості". Вони наголосили, що не вірять у самогубства своїх дітей та вимагають покарання військового керівництва.

3 лютого 2022