ШЛЯХ ДО ЗІРОК: асоціація України з ЄС - від 90х до сьогодні

11 июня 2017
последние новости в Украине останні новини в Україні

Шлях до підписання асоціації України з ЄС розпочався ще 91-го року, коли Європейський Союз визнав Україну незалежною.

YschenkoСамі ж переговори щодо Угоди про асоціацію розпочалися в березні 2007-го, коли Президентом України був Віктор Ющенко. Взимку 2009-го на саміті в Києві було ухвалено cпільну заяву про безвізовий діалог. Зокрема, лідери ЄС оцінили прогрес України в імплементації угод у сфері візового спрощення, що мали сприяти контактам між людьми та допомагати боротися з нелегальною міграцією.

З 2010-го року курс на євроінтеграцію продовжив новообраний президент Віктор Янукович. У лютому того ж року Європарламент схвалив резолюцію, в якій визнав право України на приєднання до ЄС, а Єврокомісію зобов'язав розробити план безвізових подорожей між Україною та країнами Євросоюзу.

YnikВ листопаді 2011-го у Брюсселі відбувся завершальний етап переговорів щодо укладення Угоди про асоціацію, був затверджений її текст, а в березні 2012-го глави переговорних делегацій парафували документ. Саме ж підписання угоди було заплановане на 28 листопада 2013 року, однак за тиждень до цього уряд режиму Януковича офіційно зупинив підготовку до підписання документа. Того ж вечора 21 листопада люди пішли під Адміністрацію Президента на Банковій, яку охороняв "Беркут". Вже 22 листопада окружний адміністративний суд м. Києва задовольнив позов КМДА про обмеження акції протесту на Майдані Незалежності і активісти перебралися на Європейську площу. Однак потім наметове містечко розташовувалося на Майдані Незалежності і охоронялося численними барикадами.

У цей же день почалися й перші сутички. Сутички сталися між беркутівцями, "тітушками" та учасниками Євромайдану. Спецпідрозділ міліції "Беркут" застосував сльозогінний газ проти учасників мітингу .

Близько 4 ночі 30 листопада на Майдані Незалежності з'явилися сотні співробітників спецпідрозділу "Беркут", які оточили активістів Євромайдану.

Maydan 2Тоді "Беркут" бив усіх студентів, жінок, журналістів. Багатьох затримали, чимало отримали серйозні травми, були й зниклі.Жорстокий розгін протестувальників став початком Революції гідності.

Цей етап, за словами політолога Євгена Жеребецького, був вагомим на шляху України до Європи.

Раніше в Європі казали, що ми невдала держава і треба віддати нас Росії, хай росіяни з нами розбираються. Зараз вони змінили свою думку.Зараз вони зрозуміли , що після Майдану і після війни де ми спочатку не маючи  гідної армії що є сили  відбивалися від Росії.Це на них справило враження. Адже  ніхто не хоче мати громадянську війну або повномасштабну війну з Росією в центрі Європи. Вони вирішили не віддавати нас Росії, а потроху інтегровувати до Європи.”

У березні 14-го, після розстрілів на Майдані та повалення режиму Януковича, перехідна влада відновила роботу над Угодою про асоціацію.

І 27 червня новообраний Президент України Петро Порошенко у Брюсселі підписав економічну частину угоди, яка почала діяти з 1-го січня минулого року. Сам на останній прес-конференції розповів про тимчасову дію угоди:

PorochenkoЗараз ми перебуваємо у стадії імплементації угоди про асоціацію,так чи інакше в різних напрямках здійснюємо секторальну інтеграцію з Європейським Союзом, все що ми робимо - наближає нас до копенгагенських критеріїв”. 

Щоб цілком набрала чинності угода про асоціацію, потрібна була підтримка всіх країн-членів Європейського Союзу. Затримка виникла з Нідерландами. Процес сповільнився через референдум 6 квітня 2016-го, на якому більшість виборців виступили проти Асоціації. Після цього влада країни і ЄС погодили спеціальний додаток до угоди, який розблокував ратифікацію.

Сьогодні ж відбулось голосування у Сенаті Нідерландів - верхній палаті парламенту. Угоду ще має ратифікувати тамтешній уряд і підписати король. Потім документ передадуть до Брюсселя.

Речник представництва ЄС в Україні Давид Стулік пояснює значення сьогоднішнього голосування в Нідерландах,наголошуючи,що це лише певна юридична формальність,попереду ще багато роботи.

"Ця угода також є такою дорожньою картою для реформ в Україні.Тобто після впровадження цієї угоди в життя в багатьох сферах Україна стане схожою на будь-яку країну ЄС, і тоді після виконання цієї угоди, я думаю, наступить момент, коли ЄС і Ураїні треба буде знову сісти за стіл переговорів і почати думати. який наступний етап в розвитку двосторонніх відносин. А механізм регулюючий двосторонні відносини підкреслює ранг України у відносинах ЄС з третіми країнами. Тобто сто відсоткові інвестиційні компанії це помітять, і це збільшить не лише ставлення інвесторів до України,а й покращить рейтинги України"

PerevagiСеред головних переваг асоціації з ЄС називають :

  • спрощення митного контролю, для експортерів - спрощення сплати і повернення ПДВ;
  • збільшення українського експорту до Європи (до 400 млн. євро за рік);
  • збільшення обсягів європейської продукції на українському ринку;
  • зниження цін на харчі (сири, вина, морепродукти);
  • визнання українських дипломів для допуску до роботи в Європі.

Після набрання чинності Угоди про асоціацію державний контроль за виробництвом послабиться: зменшиться кількість перевірок та узгоджувальних документів для контрольних служб. Українські ж виробники перейдуть на систему, яка успішно діє в ЄС.

Вони по-перше самі розроблятимуть правила безпеки для своїх виробництв,а по-друге самі нестимуть відповідальність за порушення цих правил.Угода про асоціацію не означає, що рішення остаточне. Будь-яка країна ЄС може її денонсувати шляхом надіслання повідомлення про це іншій стороні, дія Угоди в такому випадку припиняється через шість місяців.

Водночас у  2016 році з’явилися реальні шанси отримання безвізового режиму для України.Тоді Єврокомісія внесла пропозицію про надання безвізового режиму Україні. Однак цього не відбулося. Парламентарі ЄС пояснили це відсутністю механізму скасування безвізу. Йшлося про випадки, коли Євросоюз може закрити кордони знову, якщо Україна не виконуватиме умов безвізу. Наприклад, не зможе контролювати потік мігрантів через свої кордони в Європу, чи якщо ті скоюватимуть там злочини. Також важливою для безвізу умовою було ухвалення пакету  антикорупційних законопроектів. Після всіх виконаних Україною вимог, в лютому Комітет Європарламенту остаточно затвердив проект резолюції про безвіз.

А 11-го травня рішення про надання безвізу Україні ухвалила Рада ЄС. Через тиждень документ підписали в Європарламенті. А 22-го травня рішення про безвіз опублікували в офіційному віснику Євросоюзу. 

А в ніч з 10 на 11 червня безвіз для України вступив у силу! Україна зробила один з ключових кроків на шляху до Євроінтеграції. Шляху до зірок…

Автор: Вікторія Рощина - журналістка UA :Першого

Все главные новости с доставкой в Ваш мессенджер Телеграм
2
Актуально
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр развития экономики, торговли и сельского хозяйства Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Генеральный прокурор Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр внутренних дел Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр развития общин и территорий

Руководство телеканала планирует использовать нейтральную терминологию.

29 февраля 2020автор: vish

Когда люди без юридического образования призывают за что-то новое наказывать, то есть за криминализации определенного действия, они совершенно не представляют, что уголовное право - это наука точная, как математика. Неточной ее делают неуки в парламенте.

8 ноября 2019автор: Андрей Лысенко

Бывает, возникает необходимость текстом отреагировать на события, происходящие в стране и в мире, но никак не можешь найти это одно, самое важное событие – событие дня. Сложно бывает определиться. Вот и в среду, 13 августа, такая же история произошла.

13 августа 2019автор: Андрей Лысенко

Столкнувшись с проблемой невозможности отказаться от процесса курения в принципе, после печального личного опыта использования аналогов традиционных сигарет, вооружившись Google я провела анализ, что же курить, если не получается избавиться от этой привычки. 

8 августа 2019автор: Олена Давиденко

По мнению волонтера и бывшего морпеха Тараса Чмута, надводные силы ВМС Украины не способны эффективно противодействовать агрессии РФ. Поэтому интересным мог бы стать вариант наращивания потенциала морской авиации как с помощью современных самолетов, так и многоцелевых вертолетов.

6 августа 2019автор: Адмін

Эксперты прогнозируют полную перезагрузку российского государства.

6 августа 2019автор: Олена Давиденко

Приняли закон от РПЛ (6449), который наоборот теперь навредит жертвам сексуального насилия, и который грубо нарушает фундаментальные права человека.

11 июля 2019автор: Анна Маляр

В оправдании Труханова в первой инстанции виноват и президент Порошенко, который очень хотел "ручную" судебную реформу, и судьи Малиновского районного суда Одессы, и прокуроры САП и детективы НАБУ, считает юрист.

10 июля 2019автор: Євген Крапівін

Медведчук использует именно примитивную технологию - провокации, которую в раздраженной стране очень даже легко использовать - брось в повестку оскорбительную инициативу и собирай дивиденды.

8 июля 2019автор: Михайло Подоляк

Шашлык из свинины подорожал за последний год на 9%, с 247,5 грн до 270 грн. Если в прошлом году порция на одного человека обходилась в 41,2 грн, то в мае 2019 года - в 45 грн.

25 июня 2019автор: Олексій Дорошенко
Выбор редакции
последние новости в Украине останні новини в Україні Интервью

Министр иностранных дел России Сергей Лавров заявил, что Москва готова к переговорам с Киевом в случае если украинская армия сложит оружие. О целях Кремля в войне с Украиной ASPI news рассказал директор Центра исследований проблем гражданского общества Виталий Кулик.

25 февраля 2022

Депутаты Верховной Рады Украины работают над законопроектами по усилению кибербезопасности в Украине. Об этом сообщила глава партии "Голос" Кира Рудык.

23 февраля 2022

Нардеп из фракции "Европейская солидарность" Владимир Вятрович считает, что слова украинского дипломата Вадима Пристайко о возможности Украины отказаться от вступления в НАТО могут быть не случайными. Об этом он заявил в комментарии ASPI news.

16 февраля 2022

Родители военных, погибших при прохождении службы, провели под Офисом президента "Митинг Справедливости". Они подчеркнули, что не верят в самоубийства своих детей и требуют наказания военного руководства.

3 февраля 2022