З президентського крісла на лаву підсудних: як судили екс-президентів

15 червня 2017
последние новости в Украине останні новини в Україні

2 kУ 2011 році окружний суд Тель-Авіва (Ізраїль) засудив екс-президента Моше Кацава до семи років реального позбавлення волі. Дану справу розслідували 4 роки і називали однією з найгучніших справ за всю історію Ізраїльської держави. Моше Кацава звинуватили  у сексуальних домаганнях і корупції.

 

Подробиці бурхливого минулого пана Кацава, ще на посаді міністра транспорту Ізраїлю, спливли лише влітку 2006 року року, причому з його ж подачі. Одна з колишніх співробітниць транспортного міністерства пригрозила оприлюднити дані про те, що пан Кацав нібито отримував великі суми грошей від родичів ув'язнених, яких він включав в так звану президентську амністію, а також звинуватила його в сексуальних домаганнях і згвалтуванні.

Бажаючи покінчити з шантажем, президент повідав про все юридичному раднику уряду Менахему Мазузу. Втім, досить скоро з твердженнями, що президент розпускає руки, виступили ще кілька його колишніх підлеглих. 12 липня 2006-го, в один день з початком військової операції проти Лівану, в Ізраїлі почалося офіційне розслідування висунутих проти голови держави звинувачень. Водночас стало відомо, що ізраїльський лідер торгував президентськими помилуваннями.

В березні 2011-го року Кацава засудили на 7 років позбавлення волі та забов’язавши виплатити постраждалим 100 тисяч шекелей.

3 aУ 2013-му році Німеччину сколихнув початок судового процесу над колишнім президентом Крістіаном Вульфом (2010-2012). Його звинувачували у зловживанні службовим становищем для отримання особистої фінансової вигоди та ще близько 25 епізодах “зловживання владою”. Зокрема, Вульф нібито отримував подарунки від своїх багатих друзів. Йшлося про проживання в дорогих готелях, сплачене продюсером Девідом Гроеневельдом, інтереси якого екс-президент лобіював у питанні отримання грантів на зйомки фільмів.

Згідно із законодавством Німеччини, Вульфу загрожувало до 3 років позбавлення волі і грошовий штраф. Але з обвинувальним вироком якось не склалося. Суд виправдав його через відсутність переконливих доказів.

arg

 

В Аргентині нині триває судовий процес над колишнім президентом Крістіною Фернандес де Кіршнер (2007-2015). Її звинувачують в злочинній змові з метою розкрадання бюджетних коштів, причетності до махінацій в Центральному банку Аргентини, незаконному збагаченні та корупції. У 16-му році суд арештував усе майно 63-х річної де Крішнер.

 

4 a

У Південній Кореї проходить розслідування відносно колишнього президента республіки Пак Кин Хе (2013-2017), її звинувачують, зокрема, в розкритті секретної держінформації сторонній особі, зловживанні службовим становищем, корупції, здирстві хабарів у великих компаній. Наприкінці 2016-го їй оголосили імпічмент, остаточно це рішення набрало в чинності 10 березня 2017 р.

До слова, в недавній історії Південної Кореї два інших президента також переслідувалися за корупцію: Ро Де У (після відходу з поста отримав 22 роки в'язниці) і Но Му Хен (після звинувачень в отриманні хабара на 6 млн дол. покінчив життя самогубством, стрибнувши з обриву). Конституційний суд Південної Кореї затвердив імпічмент Пак Кин Хе.

korea

7 aТакож, в 2000 році в корупції був звинувачений діючий на той момент президент Перу Альберто Фухіморі, котрий втік до Японії. У відставку політик подав відправивши відповідний документ факсом. Але парламент країни відмовився ухвалити таку відставку. За запитом Перу Фухіморі вдалося затримати під час його поїздки в Чилі в 2005 р, пізніше - домогтися видачі і засудити до 7,5 років позбавлення волі за хабарництво. Його звинувачували в привласненні за час президенства близько 200 мільйонів доларів. І хоча не всі епізоди вдалося довести у 2007 році Фухіморі засудили до 25 років позбавлення волі за  зловживання владою, а пізніше за створення «ескадронів смерті» і наказ на здійснення операції, жертвою якої стали 25 осіб.

8 aВ Сьєрра-Леоне у 2011 році за причетність до вбивств, тортур, згвалтувань і інших злочинів проти мирного населення міжнародний суд засудив колишнього президента Ліберії Чарльза Тейлора (1997-2003) до 50 років позбавлення волі. У Сьєрра-Леоне з 1992 по 2001 йшла громадянська війна, в ході якої загинуло близько 120 тис.осіб.

9 a

 

 

У 2014 р прокуратура Грузії висунула колишньому президенту Михайлу Саакашвілі (2004-2013) заочні звинувачення, в тому числі за розтрату бюджетних коштів на особисті потреби і перевищення повноважень під час розгону протестів в листопаді 2007 р. Генпрокуратура України відмовила у видачі Саакашвілі, призначеного на той час главою адміністрації Одеської області. 

 

10 b

 

Через судовий процес у 2011 довелося пройти й екс-президенту Франції Жаку Шираку (1995-2007). Він був засуджений до 2 років умовного позбавлення волі у справі про створення фіктивних робочих місць ще в той час, коли він займав пост мера Парижа. Ширака визнали в зловживанні довірою і повноваженнями, розтраті державних коштів.

 

11 b

 

Результатом революції в Єгипті став судовий процес проти президента Хосні Мубарака (1981-2011). Спочатку його засудили до довічного ув'язнення за наказ стріляти по демонстрантах, потім скасували вирок, пізніше судили за корупцію, в результаті в 2015 р винесли обвинувальний вирок, але зарахували час, яке він вже провів за гратами, і випустили на свободу.

12 b

 

 

Замінивший Мубарака президент Мухаммед Мурсі (2012-2013) теж потрапив під суд, після того як втратив владу під час чергових народних хвилювань. Його звинуватили у втечі з в'язниці, заворушеннях, які призвели до повалення влади Мубарака, і навіть шпигунстві на користь Катару. Винесений Мурсі смертний вирок був замінений на довічне ув’язнення.

13 b

 

А смертний вирок Саддаму Хусейну, президенту Іраку (1979-2003), поваленому в результаті військового вторгнення США, винесений в 2006 р був приведений у виконання. Хусейна визнали винним у масовому вбивстві в 1982 р жителів однієї з іракських сіл, де на його кортеж до цього було скоєно збройний напад. Хусейн був повішений 30 грудня 2006 р.

 

kaddafiНе можна не згадати історію Муаммара Каддафі, котрий протягом 42-х років очолював Лівію. Західний світ вважав його черговим арабським диктатором і це не було необгрунтовано, оскільки в 80-х політик почав активне переслідування і винищення противників режиму Каддафі. Після кількох вбивств на Заході вибухнув серйозний міжнародний скандал. Режим Каддафі був остаточно повалений в 2011 році, цьому передували активні протести проти режиму Каддафі і жорсткий опір влади проти демонстрацій. Кількість жертв революції в Лівії перевищила тисячу осіб, тому в березні 2011 мітинги перетворилися в справжню громадянську війну. У червні 2011 року Міжнародний кримінальний суд визнав Муаммара Каддафі, його сина і найближче оточення в злочинах проти людяності і видав указ про арешт чиновників. Деякий час він переховувався, але в жовтні 2011 року взяли штурмом останній оплот Каддафі - місто Сирт. Під час штурму машин, на яких намагався сховатися політик, Муаммара поранили. Розлюченим повстанцям вдалося схопити Каддафі і самостійно здійснити над ним розправу. 20 жовтня агентство Reuters заявило, що Муаммар Каддафі мертвий.

Чим завершиться справа екс-президента України Віктора Януковича, котрий нині переховується у Росії і чи відповість він за свої злочини? Покаже слідство.

Автор- Вікторія Рощина 

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
Актуально
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Генеральний прокурор України
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Міністр внутрішніх справ України
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Міністр розвитку громад та територій

Коли люди без юридичної освіти закликають за щось нове карати, тобто за криміналізацію певної дії, вони абсолютно не уявляють, що кримінальне право - це наука точна, як математика. Неточною її роблять неуки в парламенті.  

8 листопада 2019автор: Андрей Лысенко

Буває, виникає необхідність текстом відреагувати на події, що відбуваються в країні і в світі, але ніяк не можеш знайти цю одну, найважливішу подію - подію доби. Складно буває визначитися. Ось і в середу, 13 серпня, така історія сталася.

13 серпня 2019автор: Андрей Лысенко

Зіткнувшись з проблемою неможливості відмовитися від куріння в принципі, після сумного особистого досвіду використання аналогів традиційних сигарет, я озброївшись Google провела аналіз, що ж палити, якщо не виходить позбутися цієї звички.

8 серпня 2019автор: Олена Давиденко

На думку волонтера та колишнього морпіха Тараса Чмута, надводні сили ВМС не здатні ефективно протидіяти агресії РФ. Тому цікавим міг би стати варіант нарощування потенціалу морської авіації як за рахунок сучасних літаків, так і багатоцільових вертольотів.

6 серпня 2019автор: Адмін

Експерти прогнозують повне перезавантаження російської держави. 

6 серпня 2019автор: Олена Давиденко

Ухвалили закон від РПЛ (6449), який навпаки тепер зашкодить жертвам сексуального насильства, та який грубо порушує фундаментальні права людини, вважає юристка.

11 липня 2019автор: Анна Маляр

У виправданні Труханова в першій інстанції  винуватий і президент Порошенко, який дуже хотів "ручну" судову реформу, і судді Малиновського районного суду Одеси, і прокурори САП та детективи НАБУ, вважає юрист.

10 липня 2019автор: Євген Крапівін

Медведчук використовує саме примітивну технологію - провокацію, що у роздратованій країні дуже навіть легко використовувати - вкинь до порядку образливу ініціативу і збирай дивіденди.

8 липня 2019автор: Михайло Подоляк

Шашлик зі свинини подорожчав за останній рік на 9%, із 247,5 грн до 270 грн. Якщо минулого року порція на одну людину обходилася в 41,2 грн, то в травні 2018 року – у 45 грн.

25 червня 2019автор: Олексій Дорошенко

Уся ситуація навколо прайду - це ненависть проти любові, насильство проти волі і поваги, вважає Сергій Фурса.

24 червня 2019автор: Сергій Фурса
Вибір редакції
последние новости в Украине останні новини в Україні Інтерв'ю

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва готова до переговорів з Києвом у разі, якщо українська армія складе зброю. Про мету Кремля у війні з Україною, ASPI news розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

25 лютого 2022

Депутати Верховної Ради України працюють над законопроєктами щодо посилення кібербезпеки в Україні. Про це повідомила голова партії "Голос" Кіра Рудик. 

23 лютого 2022

Нардеп із фракції "Європейська солідарність" Володимир В'ятрович вважає, що слова українського дипломата Вадима Пристайка щодо можливості України відмовитись від вступу в НАТО можуть бути не випадковими. Про це він заявив у коментарі журналістці ASPI news.

16 лютого 2022

Батьки військових, що загинули під час проходження служби, провели під Офісом президента "Мітинг Справедливості". Вони наголосили, що не вірять у самогубства своїх дітей та вимагають покарання військового керівництва.

3 лютого 2022