«За» і «Проти» прийняття нового Трудового кодексу

31 травня 2017
последние новости в Украине останні новини в Україні

Проте, українці б’ють на сполох, адже в осучасненому Трудовому кодексі (ТК),окрім позитиву, дуже багато підводних каменів, хоч і відсутня дискримінація за ознаками статі, віку та сексуальної орієнтації. Експерти також вважають, що новий ТК більше відстоюватиме інтереси роботодавців, аніж підлеглих.

Що позитивного нам обіцяють?

  • При прийомі на роботу обов'язковим стане укладення письмового трудового договору між роботодавцем і працівником;
  • Вагітні жінки не проходитимуть випробувальний термін при прийомі на роботу;
  • Трудовий тиждень не перевищуватиме 40 робочих годин, а при шкідливих умовах виробництва – 36 годин. За письмової згоди працівника кількість годин може бути збільшена до 44. У цьому випадку за кожну годину понаднормової роботи співробітнику платитимуть втричі більше. Зараз понаднормовий тариф – вдвічі вищий, ніж звичайно. При необхідності працювати з 22:00 до 6:00 оплата робочого часу зросте на 30% (зараз – на 20%);
  • Вводиться поняття гнучкого графіку і можливості віддаленої роботи;
  • Чоловіки і жінки з рівним досвідом роботи і однаковими обов'язками отримуватимуть рівні зарплати. Зараз це питання не регламентується;
  • Щорічну відпустку збільшать з 24 до 28 днів;
  • Обідня перерва теж буде не меншою 30 хвилин, але не більше двох годин;
  • Розмір вихідної допомоги працівника в разі скорочення буде збільшена, вона залежить від стажу співробітника.

 Підводні камені нового ТК

  • Передбачає збільшення підстав для звільнення
  • Надає роботодавцям широку одноосібну владу, тепер вони зможуть видавати внутрішні нормативні акти, при чому, лише деякі з них узгоджуватимуться з профспілками. Завдяки цьому підлеглий фактично перетворюється на раб
  • Дозволяє необмежену кількість строкових договорів, що створить нестабільну ситуацію на ринку зайнятості;
  • Також можуть бути збільшені робочі навантаження без підвищення заробітної плати
  • Новий кодекс дозволяє порушувати правило недоторканості робочого місця та особистої свободи, адже тепер там може бутизапроваджени відео спостереження
  • Тепер роботодавець матиме право на стажування працівників тривалістю до пів року. А це означає, що ти можеш відпрацювати фактично безоплатно тривалий відрізок часу, а потім бути безпідставно звільненим; 
  • Роботодавець зможе відправити свого підлеглого працювати до іншого регіону без його на те згоди і підвищення заробітної плат
  • Людину зможуть звільнити або притягнути до матеріальної компенсації за пост у соціальних мережах, який згідно новому ТК може трактуватися, як «розголошення комерційної таємниці», а її обсяг роботодавець визначає самостійно.

Як бачимо, внесені зміни ТК видаються не такими вже й райдужними. Це розуміють і робітники і роботодавці. І мітингують під Верховною Радою щоб бути почутими.

Народні обранці також неоднозначної думки про адаптований до реалій Трудовий кодекс. Багато депутатів відкрито і р’яно виказують своє невдоволення і виходять разом з робітниками на мітінги.

«Трудовий кодекс – це новітня панщина», - заявив Олег Тягнибок.

«Нову редакцію трудового кодексу розробили в інтересах олігархів, а не в інтересах трудового народу. В 90-х роках вони в українців за ваучери забрали всю народну власність, а сьогодні хочуть зробити так, щоб робочий люд працював, як раби на галерах. Ми цього не допустимо», – наголосив Ляшко.

«Оскільки мінімальний розмір додаткової оплати в жодний спосіб не регулюється, роботодавець може примусити працівника працювати понаднормово, не оплачуючи додаткові години його праці", - наголосив депутат Київради Володимир Бохняк.

Народний депутат від "Нашого краю" Сергій Шахов заявив, що ряд положень нинішнього проекту Трудового кодексу суперечить Конституції України, порушує права людини і, в разі його прийняття, перетворить українців на кріпаків.

Положень нинішнього проекту Трудового кодексу надає широку одноосібну владу роботодавцям приймати нормативні акти, здійснювати контроль за виконанням працівниками трудових обов'язків і право переводити працівників до інших роботодавцям. Також проект передбачає несправедливі підстави для звільнення з роботи, обмежує права жінок з дітьми і значно звужує права профспілок. Всі ці нововведення суперечать Конституції України, і, в разі прийняття проекту, перетворять українців на кріпаків ", - зазначає Сергій Шахов.

Виступають проти запровадження нового ТК і представники львівської та франківської міської ради.

«В умовах, коли українці мають найнижчу в Європі заробітну плату, коли частка комунальних тарифів у ній є непомірно великою, ухвалення Трудового кодексу в запропонованій редакції – це новітня панщина» - висловився депутат Львівської міської ради (ЛМР) Дмитро Чунис.

Підтримує таку позицію і мер Івано-Франківська Руслан Марцінків. За його словами такі умови праці змушують українців виїжджати закордон.

Але завжди існує й інша сторона медалі:

«З урахуванням монументальності проекту Трудового кодексу спекуляції на тему, точаться вже не один місяць.Зверніть увагу на дійсно "драконівські" нововведення, які намагались протягнути до проекту, але вони були заблоковані профспілками:
1. Безстроковий локаут;
2. Кваліфікаційні вимоги;
3. Випробувальний термін на 1 рік;
4. Скасування допомоги по тимчасовій непрацездатності;
5. Призупинення трудових відносин з додаткових підстав », – про це пише на своїй сторінці у Фейсбук голова Всеукраїнської профспілки виробничників та підприємців Наталія Землянська.

Вона також зазначає, що системність і наполегливість профспілкових представників, які майже два роки виборювали зміцнення прав працівників та профспілок у проекті Трудового кодексу дали результати:
- 38 засідань робочої групи, внесено 1900 правок;

- 112 профспілкових правок враховані повністю або частково;
- 13 норм профспілкового впливу збережено   ;
- 26 норм профспілкового впливу введено;
- 36 додаткових норм регулювання через колективні договори введено.

«Відчуваючи смак популістської «крові», експерти, представники «незалежних» профспілок взяли за основу: хто гучніший, той і правий, емоційно вигукуючи меми про рабський (Михайло Волинець) та хижацькій (Олег Вернік) Трудовий кодекс, вириваючи фрази з контексту та безсовісно маніпулюючи трактуванням. Ввести в оману співгромадян гучними промовами – бабуїнська тактика на користь власних інтересів» - пишуть ФПУ News.

Будемо сподіватися, що в процесі допрацювання такого важливого для мільйонів працюючих українців законопроекту таки відбудеться соціальний діалог з фахівцями «з народу»: представниками профспілок, і ми нарешті отримаємо новий регулюючий трудову діяльність, а не інтереси певних осіб чи організацій законопроект.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
Актуально
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Генеральний прокурор України
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Міністр внутрішніх справ України
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Міністр розвитку громад та територій

Коли люди без юридичної освіти закликають за щось нове карати, тобто за криміналізацію певної дії, вони абсолютно не уявляють, що кримінальне право - це наука точна, як математика. Неточною її роблять неуки в парламенті.  

8 листопада 2019автор: Андрей Лысенко

Буває, виникає необхідність текстом відреагувати на події, що відбуваються в країні і в світі, але ніяк не можеш знайти цю одну, найважливішу подію - подію доби. Складно буває визначитися. Ось і в середу, 13 серпня, така історія сталася.

13 серпня 2019автор: Андрей Лысенко

Зіткнувшись з проблемою неможливості відмовитися від куріння в принципі, після сумного особистого досвіду використання аналогів традиційних сигарет, я озброївшись Google провела аналіз, що ж палити, якщо не виходить позбутися цієї звички.

8 серпня 2019автор: Олена Давиденко

На думку волонтера та колишнього морпіха Тараса Чмута, надводні сили ВМС не здатні ефективно протидіяти агресії РФ. Тому цікавим міг би стати варіант нарощування потенціалу морської авіації як за рахунок сучасних літаків, так і багатоцільових вертольотів.

6 серпня 2019автор: Адмін

Експерти прогнозують повне перезавантаження російської держави. 

6 серпня 2019автор: Олена Давиденко

Ухвалили закон від РПЛ (6449), який навпаки тепер зашкодить жертвам сексуального насильства, та який грубо порушує фундаментальні права людини, вважає юристка.

11 липня 2019автор: Анна Маляр

У виправданні Труханова в першій інстанції  винуватий і президент Порошенко, який дуже хотів "ручну" судову реформу, і судді Малиновського районного суду Одеси, і прокурори САП та детективи НАБУ, вважає юрист.

10 липня 2019автор: Євген Крапівін

Медведчук використовує саме примітивну технологію - провокацію, що у роздратованій країні дуже навіть легко використовувати - вкинь до порядку образливу ініціативу і збирай дивіденди.

8 липня 2019автор: Михайло Подоляк

Шашлик зі свинини подорожчав за останній рік на 9%, із 247,5 грн до 270 грн. Якщо минулого року порція на одну людину обходилася в 41,2 грн, то в травні 2018 року – у 45 грн.

25 червня 2019автор: Олексій Дорошенко

Уся ситуація навколо прайду - це ненависть проти любові, насильство проти волі і поваги, вважає Сергій Фурса.

24 червня 2019автор: Сергій Фурса
Вибір редакції
последние новости в Украине останні новини в Україні Інтерв'ю

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва готова до переговорів з Києвом у разі, якщо українська армія складе зброю. Про мету Кремля у війні з Україною, ASPI news розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

25 лютого 2022

Депутати Верховної Ради України працюють над законопроєктами щодо посилення кібербезпеки в Україні. Про це повідомила голова партії "Голос" Кіра Рудик. 

23 лютого 2022

Нардеп із фракції "Європейська солідарність" Володимир В'ятрович вважає, що слова українського дипломата Вадима Пристайка щодо можливості України відмовитись від вступу в НАТО можуть бути не випадковими. Про це він заявив у коментарі журналістці ASPI news.

16 лютого 2022

Батьки військових, що загинули під час проходження служби, провели під Офісом президента "Мітинг Справедливості". Вони наголосили, що не вірять у самогубства своїх дітей та вимагають покарання військового керівництва.

3 лютого 2022